Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων και ευρωενωσιακών μονοπωλίων έναντι των αντίστοιχων άλλων κρατών εκτός ΕΕ, «απασχόλησε» τη ...Διακοινοβουλευτική Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για τον Τουρισμό με θέμα: «365 μέρες - Τουρισμός Πολλαπλών Προορισμών», της οποίας οι εργασίες ξεκίνησαν χτες το πρωί στην αίθουσα Γερουσίας του ελληνικού Κοινοβουλίου και ολοκληρώνονται σήμερα.
Πρόκειται, στην πραγματικότητα, για μία φιέστα που διοργάνωσε η κυβερνητική πλειοψηφία, και την εμφάνισε ως ...«πρωτοβουλία» της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής! Να σημειωθεί ότι με ανακοίνωσή της η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έκανε καθαρό ότι δεν πρόκειται να συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία.
Το στίγμα της ...«Διάσκεψης» έδωσαν οι ίδιοι προσκεκλημένοι, όπως ο γγ της Ενωσης Μεσογειακών Λιμένων Κρουαζιέρας (MedCruise), όπου στη διοίκηση συμμετέχουν μεγάλα μονοπωλιακά συγκροτήματα της Κρουαζιέρας, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Τουρισμού του ΟΟΣΑ, εκπρόσωποι της Επιτροπής Μεταφορών του Ευρωκοινοβουλίου και του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού.
Τους πραγματικούς στόχους της «Διάσκεψης» έδωσε η αναπληρώτρια υπουργός για θέματα Τουρισμού, Ελ. Κουντουρά. Οπως ανέφερε, ο Τουρισμός το 2015 «κατέγραψε επιδόσεις ρεκόρ στις διεθνείς αφίξεις», οι οποίες ήταν πάνω από από 26 εκατ., όπως και στα «τουριστικά έσοδα που ανήλθαν στα 14,5 δισ. ευρώ»! «Καταφέραμε, πρόσθεσε, να έχουμε ρυθμούς ανάπτυξης 6% με 7%, όταν ο παγκόσμιος Τουρισμός κινήθηκε από 3% έως 4%»! Οπως σημείωσε, οι «επιδόσεις» αυτές οφείλονται στην «τουριστική στρατηγική» που σχεδίασε και προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, της οποίας άξονες είναι «οι μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις», η «ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας μέσα από χρηματοδοτικά και αναπτυξιακά εργαλεία όπως ο νέος αναπτυξιακός νόμος, το ΕΣΠΑ και φυσικά το πακέτο Γιούνκερ». Πρόσθεσε, ότι προκειμένου «να επιτευχθούν ακόμα υψηλότερες επιδόσεις», η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει ζητήματα όπως «το μεγάλο μερίδιο απασχόλησης, η υψηλή κατά περίπτωση εποχική απασχόληση»! Και αυτό όταν οι μισθοί συνεχώς μειώνονται, μεγαλώνει η απλήρωτη δουλειά, η εντατικοποίηση αποτελεί το χαρακτηριστικό των εργασιακών σχέσεων, μαζί βεβαίως με άλλες μορφές έντασης της εκμετάλλευσης, όπως η μαθητεία, η χρησιμοποίηση εργαζομένων με όρους «πρακτικής εξάσκησης», δηλαδή απλήρωτης ή κακοπληρωμένης δουλειάς κ.λπ.
Ο δε γενικός γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Γιώργος Τζιάλλας, ανέφερε ότι: «Στην παρούσα φάση υλοποιείται ένα πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ, για να επιχορηγήσει επιχειρήσεις για την αναβάθμιση των υποδομών».
Από την πλευρά της, η Isab De Monte, μέλος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωκοινοβουλίου, έκανε σαφές πως το ζητούμενο είναι ότι η Ευρώπη πρέπει να καταστεί περισσότερο ανταγωνιστική.Οι εργαζόμενοι θα την πληρώσουν.
Τον προγραμματισμό δράσεων οικονομικής διπλωματίας για το τρέχον έτος παρουσίασε χτες ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δ. Μάρδας, στα μέλη της Ενωσης Εμπορικών και Οικονομικών Ακολούθων ξένων πρεσβειών στην Ελλάδα, με στόχο να προσελκύσει εδώ ξένες επενδύσεις.
Στη συνάντηση εκπροσωπήθηκαν εμπορικοί και οικονομικοί διπλωμάτες από 31 πρεσβείες ξένων χωρών (Ιταλία, Γαλλία, Ολλανδία, Ισπανία, Πολωνία, Σουηδία, Πορτογαλία, ΗΠΑ, Καναδάς, Ελβετία, Ισραήλ, Ιορδανία, Ν. Αφρική, Αυστραλία κ.ά.).
Ο υφυπουργός παρουσίασε στους παρευρισκόμενους την «πολιτική προώθησης εξαγωγών και προσέλκυσης επενδύσεων» του υπουργείου Εξωτερικών.
Παρουσιάστηκαν στοιχεία για: τη διάρθρωση των ελληνικών εξαγωγών, τις σχεδιαζόμενες εμπορικές αποστολές και Μεικτές Διυπουργικές Επιτροπές σε χώρες του εξωτερικού, τις τρεις προγραμματιζόμενες Διασκέψεις/Συνέδρια με στόχευση τις χώρες Βαλκανικής, Ευξείνου Πόντου και Νοτιοανατολικής Μεσογείου, τις προωθητικές δράσεις μέσω του προγράμματος «Window to Greece», τις παρουσιάσεις ξένων αγορών σε εκπροσώπους ελληνικών επιχειρήσεων από στελέχη του κλάδου των Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) του ΥΠΕΞ μέσω των κλαδικών τους φορέων/συνδέσμων, καθώς και για τις συνεχείς επαφές του υφυπουργού με ξένους «επενδυτές», οι οποίες μέχρι στιγμής υπερβαίνουν τις 100, σε ΗΠΑ, Γερμανία, Τουρκία, Βέλγιο και Βρετανία.
Παραπέρα, από το ΥΠΕΞ δόθηκαν κάποια επιπλέον στοιχεία για τη συνάντηση την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη των λεγόμενων συμπροέδρων της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής (ΜΔΕ) Ελλάδας - Ρωσίας, Δ. Μάρδα και Μαξίμ Σοκολόβ, υπουργού Μεταφορών Ρωσίας, για την πρόοδο της διμερούς οικονομικής συνεργασίας, μετά την 9η Σύνοδο της ΜΔΕ, στο Σότσι, το Νοέμβρη 2015.
Διαπιστώθηκε η επίτευξη «αξιόλογης προόδου» στον αγροτικό τομέα, στον τομέα των Μεταφορών, της διαπεριφερειακής συνεργασίας, του Τουρισμού, καθώς και στον τομέα της Ενέργειας, ενώ επεξεργάστηκαν κοινές θέσεις για την ενίσχυση των ελληνορωσικών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων, μεταξύ άλλων, στους τομείς της Ενέργειας, της γεωλογικής έρευνας, στον αγροτικό τομέα, στον τομέα των Μεταφορών, του Τουρισμού, της επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας, της διαπεριφερειακής συνεργασίας και της συνεργασίας μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων των δύο χωρών.
Επιπρόσθετα, εξετάστηκε η δυνατότητα πραγματοποίησης το Σεπτέμβρη, παράλληλα με την 81η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, της επόμενης, 10ης Συνόδου της ελληνορωσικής ΜΔΕ για την Οικονομική, Βιομηχανική, Επιστημονική και Τεχνολογική Συνεργασία.
Σε συνάντηση αναδείχτηκε, κατά πληροφορίες, το «ιδιαίτερο ενδιαφέρον» της Ρωσίας για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο ιδιωτικοποίησης του ΟΛΘ, ενώ συζητήθηκε η προοπτική ανάπτυξης της Κρουαζιέρας από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας προς τη Θεσσαλονίκη, με Ρώσους τουρίστες.
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν:
Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν ομιλίες από τους:
-- Γιώργο Μαργαρίτη, καθηγητή Σύγχρονης Ιστορίας στο ΑΠΘ, με θέμα: «Ο λαός της Κρήτης στη μάχη κατά του ναζισμού».
-- Αντρέα Κοκοσάλη, μέλος του ΓΠ Κρήτης του ΚΚΕ, με θέμα: «Η συμβολή των κομμουνιστών στη Μάχη της Κρήτης. Πείρα και διδάγματα».
Θα ακολουθήσει πολιτιστικό - καλλιτεχνικό πρόγραμμα, που θα περιλαμβάνει:
Βδομάδα αφιερωμένη στον επαναστατικό - κομματικό Τύπο διοργανώνουν οι ΤΟ Α' Αθήνας - Γαλατσίου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής πραγματοποιούνται συσκέψεις, εκθέσεις και εξορμήσεις για να αναδειχθεί η αξία της μελέτης, της διάδοσης και της ιστορικής διαδρομής του «Ριζοσπάστη». Τραπεζάκια και ταμπλό με σχετικό υλικό θα στηθούν σε κεντρικά σημεία της Αθήνας.
Η δραστηριότητα θα κορυφωθεί με εκδήλωση την Κυριακή 22 Μάη, στις 7 μ.μ., στην «Τεχνόπολη» του Δήμου Αθήνας (αμφ. 9,84 - Πειραιώς 100), με τίτλο:
«"Ριζοσπάστης": Μέσα από φωτιά και σίδερο για τα δίκια της εργατικής τάξης».
Θα μιλήσει ο Στέφανος Λουκάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει επίσης προβολή βίντεο, καλλιτεχνικό πρόγραμμα, έκθεση βιβλίου και φωτογραφικό αφιέρωμα.
Η ΚΟΒ Περάματος του ΚΚΕ, την Παρασκευή 20 Μάη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου (Καραολή & Δημητρίου 25) διοργανώνει εκδήλωση με θέμα:
«Διδάγματα από την πείρα του επαναστατικού κινήματος στη Γερμανία από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι την άνοδο του ναζισμού», μέσα από τις εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής».
Θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Αττικής και Γραμματέας της ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ.
Θα ακολουθήσει προβολή ταινίας, ενώ στο χώρο θα υπάρχει βιβλιοπωλείο με εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής».
Η ΕΠ της ΚΟ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ και η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) διοργανώνουν εκδήλωση τιμής για την επέτειο σύγκλησης του Συμβουλίου στις Κορυσχάδες (Μάης 1944), την Κυριακή 29/5.
Τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, για συμμετοχή στην εκδήλωση, διοργανώνουν διήμερη εκδρομή το Σαββατοκύριακο 28 - 29 Μάη, ενώ καλούνται τα κατά τόπους παραρτήματα να οργανώσουν τη μετακίνηση και συμμετοχή των αγωνιστών και φίλων στην εκδήλωση.
Για πληροφορίες: Στα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Μαυρομματαίων 12, Πεδίον του Αρεως) και στο τηλέφωνο 210.8222.952.
Να πάρουν μέρος στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις Κορυσχάδες καλεί τα μέλη και τους φίλους του το Παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Η συμμετοχή μπορεί να δηλώνεται στα γραφεία του Παραρτήματος (τηλ. 2410.2526.11), από τις 8.30 π.μ. μέχρι τις 12 το μεσημέρι.
Το λεωφορείο από τη Λάρισα για το Καρπενήσι θα αναχωρήσει στις 7 π.μ. από την πλατεία Εβραίων.
Ολοκληρώνεται αύριο Τετάρτη το δεκαήμερο πολύμορφων εκδηλώσεων, που οργανώνει η ΚΟ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση 130 χρόνων από την Πρωτομαγιά στο Σικάγο το 1886 και 80 χρόνων από τα γεγονότα του Μάη '36 στη Θεσσαλονίκη.
Εως και αύριο, Τετάρτη, η ΤΟ Υπαίθρου Αχαΐας θα λειτουργεί στο Αρχοντικό Παναγιωτόπουλου έκθεση αρχειακού υλικού και φωτογραφίας της ΤΕ Υπαίθρου Αχαΐας, με θέμα: «Η πάλη των σταφιδεργατριών και της φτωχής αγροτιάς στην Αιγιάλεια τη δεκαετία του '30». Ωρες λειτουργίας της έκθεσης: 18.00 - 21.00.
Αύριο, Τετάρτη, στις 8 μ.μ., θα γίνει πολιτική συγκέντρωση με το θέμα της έκθεσης. Θα μιλήσει ο Σίμος Ντούμας, μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας και Γραμματέας της ΤΕ Υπαίθρου Αχαΐας.
Εκδήλωση για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ διοργανώνει η ΚΟΒ Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και το τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ την Πέμπτη 19 Μάη, στις 7.30 μ.μ., στο ΠΠΙΕΔ Ν. Φιλαδέλφειας (Λ. Δεκελείας 152 & Ατταλείας), με τίτλο «Το Yγειονομικό του Δημοκρατικού Στρατού... Μια ζωντανή μαρτυρία». Περιλαμβάνει παρουσίαση των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής» «Ενάντια στο θάνατο στο Γράμμο και στο Βίτσι» και «Το Υγειονομικό του Δημοκρατικού Στρατού», καθώς και μαρτυρίες αγωνιστών που είτε νοσηλεύτηκαν είτε προσέφεραν τις υπηρεσίες τους ως υγειονομικοί στην τρίχρονη εποποιία του 1946 - '49.
Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον κομμουνιστή, ήρωα της εργατικής τάξης, οικοδόμο, στέλεχος του ΚΚΕ, εκτελεσμένο ανάμεσα στους 200 κομμουνιστές της Καισαριανής, Νίκο Πλακοπίτη, διοργανώνει η Τομεακή Επιτροπή Κοζάνης του ΚΚΕ, την Πέμπτη 19 Μάη, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Σκρα. Θα μιλήσει ο Γιάννης Τασιούλας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων. Θα παρουσιαστεί αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι.