ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 9 Μάη 2016
Σελ. /20
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Βαφτίζει «λαϊκή εντολή» τη βάρβαρη επίθεση για λογαριασμό του κεφαλαίου

Icon

Ειδυλλιακά περιέγραψε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, την ακόμα πιο βάρβαρη πραγματικότητα που διαμορφώνει για τους εργαζόμενους και το λαό ο νόμος - λαιμητόμος για το Ασφαλιστικό - Φορολογικό. Αφού επικαλέστηκε σαν άλλοθι την «καμένη γη» που παρέλαβε η κυβέρνησή του, φορτώνοντας τις ευθύνες στους προκατόχους της, αφού οχυρώθηκε πίσω απ' τις δυσκολίες των συνθηκών, υπερασπίστηκε τις αντιασφαλιστικές ανατροπές σαν αναγκαία μεταρρύθμιση που διασφαλίζει τη «βιωσιμότητα» του συστήματος. Αναπαρήγαγε, δηλαδή, τη γνωστή «επιχειρηματολογία» που συνόδευε και στο παρελθόν κάθε αντιασφαλιστική «μεταρρύθμιση»...

Βεβαίως, γνωρίζοντας καλά ότι οι αντιλαϊκές συνέπειες του νομοσχεδίου δε γίνεται να «κουκουλωθούν», επιχείρησε να καταστήσει το λαό συνένοχο, υποστηρίζοντας ότι με την ψήφο του ενέκρινε όσα σήμερα η κυβέρνηση υλοποιεί, ενώ δόλωσε τη φάκα με το τυράκι της ανάκαμψης, που ταύτισε με τη λαϊκή ευημερία, την ώρα που για την επίτευξή της γονατίζουν το λαό με μέτρα πάνω στα μέτρα. Εφτασε στο σημείο, για να δικαιολογήσει τις αθλιότητές τους, να υποστηρίξει πως δεν υπάρχει καμία άλλη εναλλακτική, λέγοντας «αριστερό και ριζοσπαστικό δεν είναι να φαντασιώνεσαι μια ιδεατή κοινωνία, αλλά να ματώνεις για να δημιουργήσεις συνθήκες όπου θα μπορέσουν να ευδοκιμήσουν πολιτικές υπέρ των πολλών»! Πολιτική «υπέρ των πολλών» το νέο χτύπημα στο Ασφαλιστικό και η νέα απογείωση της αντιλαϊκής φοροληστείας, πολιτική «υπέρ των πολλών» και ο νέος «αναπτυξιακός νόμος» που προωθεί η κυβέρνηση υπέρ του κεφαλαίου...

Αρχίζοντας την ομιλία του, ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τη ΝΔ για στρατηγικό αδιέξοδο και απουσία εναλλακτικής πρότασης και αναλώθηκε σε κομπασμούς ότι η κυβέρνηση «μάτωσε» για να τιμήσει την «εντολή του λαού» και την τίμησε, όπως θρασύτατα δήλωσε, προσθέτοντας επιπλέον πως ο λαός αυτό το γνωρίζει!

«Ο λαός έχει επιλέξει (...) Με ένα μαγικό τρόπο ξεχνάτε ότι έγιναν εκλογές μετά τη συμφωνία (...) Τιμήσαμε την εντολή σκληρής διαπραγμάτευσης και είχαμε την ευθιξία να πούμε στο λαό αυτό καταφέραμε, έλα να μας κρίνεις και ζητήσαμε την έγκρισή του (...) Θα προστατεύσουμε τις δυνάμεις που σήκωσαν μόνες τους το βάρος της κρίσης, συνταξιούχους, εργαζόμενους, μικρούς και μεσαίους αγρότες, επιχειρηματίες, ανέργους (...) Αυτές είναι οι κοινωνικές δυνάμεις που επιδιώκουμε να υπερασπίσουμε, στις οποίες στηριζόμαστε και τις δεσμεύσεις μας, δοθείσης της δυσκολίας της δημοσιονομικής και των αρνητικών συσχετισμών, τις τηρήσαμε και θα συνεχίσουμε να τις τηρούμε» ισχυρίστηκε, την ώρα που το ίδιο το κυβερνητικό νομοσχέδιο που υπερασπιζόταν τον διέψευδε ηχηρά...

«Βγάζει τα κάστανα» για το κεφάλαιο, χορεύει το λαό στη «φωτιά»

Πλέκοντας το άλλοθι της κυβέρνησής του, ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι «η κυβέρνηση δεν ανέλαβε καθήκοντα σε κενό», αλλά «σε έρημο» και σε ένα «ναρκοθετημένο και υπονομευμένο πεδίο» λόγω των δεσμεύσεων που είχαν αναλάβει οι προηγούμενες κυβερνήσεις. «Βρεθήκαμε στην υποχρέωση να βγάλουμε εμείς τα κάστανα απ' τη φωτιά που εσείς ανάψατε» ισχυρίστηκε, επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε να ολοκληρώσει τη «βρώμικη δουλειά» των προκατόχων της.

Σε ό,τι αφορά στο Ασφαλιστικό, υπερασπίστηκε τις ανατροπές, λέγοντας ότι «χρειαζόταν βαθιά τομή, ήταν ανορθολογικό, άδικο, πελατειακό» και «ήταν αδύνατο να επιζήσει χωρίς βαθιά μεταρρύθμιση». Συσκοτίζοντας το ταξικό περιεχόμενο του νόμου της κυβέρνησής του, υποστήριξε ότι «η δική μας πολιτική επιλογή, το σχέδιο που ψηφίζουμε, αποσκοπεί στη δημιουργία ενός συστήματος βιώσιμου, που εγγυάται τις συντάξεις όλων, και θα έχει αρχή του την κοινωνική δικαιοσύνη, με δεδομένες τις δύσκολες συνθήκες».

Παραπέρα, ισχυρίστηκε ότι καμία σύνταξη δεν μειώνεται και πως αυτό συνιστά «μεγάλη κατάκτηση της διαπραγματευτικής προσπάθειάς μας».

Για το Φορολογικό, επίσης, έκανε το μαύρο άσπρο, ισχυριζόμενος ότι ευνοεί τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού και αναφέροντας ότι «το 98% των φορολογούμενων θα έχει είτε ελάχιστη επιβάρυνση ή ακόμα και ελάφρυνση»...

Σε μια προσπάθεια τέλος να διαφύγει, υποσχέθηκε στο λαό οφέλη απ' την καπιταλιστική ανάκαμψη. «Ερχονται καλύτερες μέρες και τις αξίζει και ο τόπος και ο λαός μας» ήταν η κίβδηλη υπόσχεσή του. Κλείνοντας ταυτόχρονα το μάτι στο κεφάλαιο, απαρίθμησε τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στην κατεύθυνση επίτευξης της ανάκαμψης, μιλώντας για πολιτική για προσέλκυση επενδύσεων, για αναπτυξιακά εργαλεία, για κονδύλια από το ΕΣΠΑ, το «πακέτο Γιούνκερ» κ.ά., για τον «αναπτυξιακό νόμο» με τα προνόμια για το μεγάλο κεφάλαιο, για τη «διευθέτηση» του κρατικού χρέους, που θα εξοικονομήσει πόρους για τη στήριξη των επενδύσεών του.

Σε δεύτερη παρέμβασή του και σε απάντηση στον Κυρ. Μητσοτάκη, ο Αλ. Τσίπρας αντιπαρέβαλε τα μέτρα που η κυβέρνησή του λαμβάνει σ' αυτά που ελήφθησαν τα προηγούμενα χρόνια, προσπερνώντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τα υλοποιεί στα σύνολό τους, με αθροιστικές συνέπειες στο λαό.


ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
«Ταγμένοι» υπερασπιστές της πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου

Τα διαπιστευτήριά του στο κεφάλαιο κατέθεσε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος, επιβεβαιώνοντας με τα όσα ανέφερε για τα συμφέροντα ποιων πραγματικά διαπραγματεύεται. Ενδεικτικά αναφερόμενος στο σημερινό Γιούρογκρουπ, σημείωσε ότι «το πακέτο που θα έρθει, που θα είναι και τα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις, αλλά και το χρέος, πρέπει να είναι αξιόπιστο όχι μόνο για τους Θεσμούς, όχι μόνο για τους πιστωτές, αλλά πρέπει να είναι αξιόπιστο και για τον ελληνικό λαό». Οπως... εξήγησε, πρέπει να «ξέρουν οι επενδυτές τον καθαρό διάδρομο» για να επενδύσουν, «για να φύγουμε από αυτόν τον φαύλο κύκλο που μας έβαλαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ το 2010. Να επιστρέψουμε σε έναν ενάρετο κύκλο και να μπορούμε, με επενδύσεις, να κοιτάξουμε μπροστά»!

Οσο για το αφορολόγητο, ισχυρίστηκε «ότι κατεβάσαμε τη δική μας πρόταση για 9.100 σε μέσο όρο 8.800 ευρώ, όμως προσπαθήσαμε να κάνουμε έναν συμβιβασμό που προστατεύει τις οικογένειες με τα παιδιά». Μάλιστα, συνεχίζοντας την πρόκληση και απευθυνόμενος στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλο είπε «φαντάζομαι ότι αυτό να σας καλύπτει ταξικά»!

Παίρνοντας το λόγο ο Ν. Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι μέχρι τώρα δεν έχει πάρει απάντηση στην ερώτηση που έχει θέσει στην κυβέρνηση «να πείτε ένα μέτρο που να θίγει τα συμφέροντα της αστικής τάξης». Τόνισε ότι όχι μόνο «διατηρείτε τα ευνοϊκά σκανδαλώδη προνόμια για το κεφάλαιο» όπως αυτά για τους εφοπλιστές, αλλά «με τον αναπτυξιακό νόμο του κ. Σταθάκη θα δώσετε και νέα φορολογικά κίνητρα στους επιχειρηματικούς ομίλους».

Οι... φουκαράδες εφοπλιστές

Επειδή ο υπουργός δεν κατόρθωσε να δώσει απάντηση στο Ν. Καραθανασόπουλο, τα ασυμμάζευτα έσπευσε να μαζέψει ο αναπληρωτής υπουργός Τρ. Αλεξιάδης:«Επειδή δεν πρόλαβε να απαντήσει ο υπουργός Οικονομικών», είπε, στην «κριτική από την πλευρά του ΚΚΕ για το θέμα της φορολογικής ασυλίας της Ναυτιλίας (...) ο τομέας της Ναυτιλίας το 2015 έχει πληρώσει πολύ περισσότερους φόρους από ό,τι πλήρωνε»!

Η «πληρωμένη» απάντηση του Ν. Καραθανασόπουλου ήταν: «Το 2015 οι εφοπλιστές έδωσαν 17,6 εκατομμύρια ευρώ, αυτό το ιλιγγιώδες ποσό! Και κομπάζετε; Για τα 17 εκατομμύρια; Σιγά! Να δώσουμε και τίποτα στους ανθρώπους, τους φουκαράδες. Αυτά είναι το αφορολόγητο πετρέλαιο μιας ημέρας που καταναλώνουν στα πλοία και τίποτα άλλο. Και έχετε το θράσος να λέτε ότι αυξήσατε τα έσοδα από τον φόρο της ναυτιλίας; Καταργήστε τις φοροαπαλλαγές. Φορολογήστε τους και το καθεστώς ασυλίας που έχουν και μην κομπάζετε για 2 εκατομμύρια ευρώ που πήρατε παραπάνω. Μπροστά στο 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ που λέτε τώρα ότι πρέπει να πληρώσει με φορολογία ο ελληνικός λαός και στο 1,8 από την έμμεση φορολογία, ε, είναι πρόκληση!».

«Τομή» τα 340 ευρώ σύνταξη...

«Μιλάμε για μία μεταρρύθμιση - τομή, που ο τόπος είχε ανάγκη από δεκαετίες», ανέφερε για το νομοσχέδιο - λαιμητόμο ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, συνεχίζοντας να προκαλεί ανοιχτά τα εργατικά - λαϊκά στρώματα από το βήμα της Ολομέλειας. Επικαλέστηκε, για να... δικαιώσει τα μέτρα της κυβέρνησης, ακόμα και τα εύσημα που της έδωσε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, με τα γνωστά αντιασφαλιστικά «παράσημα», Τ. Γιαννίτσης!

Για να κουκουλώσει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει την ίδια πολιτική με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, που είναι το τσεκούρι στα εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα για να αυξηθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου, χαρακτήρισε τους αντιασφαλιστικούς τους νόμους «ψευδομεταρρυθμίσεις», οι οποίες επειδή δεν απέδωσαν ήρθαν οι 11 μειώσεις των συντάξεων! Τις οποίες βέβαια διατηρεί, μονιμοποιεί και... επαυξάνει η σημερινή κυβέρνηση...

Κορυφώνοντας την πρόκληση απέδωσε τελικά την «ουσία του προβλήματος του ασφαλιστικού συστήματος» στην «αναρχία», όπως είπε, «ρυθμίσεων που δεν επέτρεπαν την αντιστοίχιση εισφορών - παροχών. Με αυτόν τον τρόπο, γιγάντωναν τα ελλείμματα»! Εξαφάνισε δηλαδή τη συστηματική λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων από τη μεγαλοεργοδοσία και το αστικό κράτος για τη στήριξη της κερδοφορίας των καπιταλιστών, τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής των εργασιακών σχέσεων ζούγκλας...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ