Μαζικό βήμα καταδίκης του νόμου - λαιμητόμου που συζητιόταν εκείνη την ώρα στη Βουλή
Το ίδιο σύνθημα, γραμμένο στην αφίσα του ΠΑΜΕ, δέσποζε στο κέντρο της συγκέντρωσης, κρεμασμένο σε τρία μπαλόνια με ήλιον, που είχαν σηκωθεί ψηλά. Αριστερά της εξέδρας, που ήταν στολισμένη απ' άκρη σ' άκρη με κόκκινα γαρύφαλλα, μηνύματα αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και δεξιά, ένα γιγαντοπανό με συνθήματα ενάντια στο νόμο - λαιμητόμο για την Κοινωνική Ασφάλιση.
Σε διάφορα σημεία περιμετρικά της πλατείας Συντάγματος, είχαν αναρτηθεί γιγαντοπανό, με συνθήματα για την 1η Μάη και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, αλλά και τα ιδιαίτερα αιτήματα του κινήματος για τις γυναίκες. Ξεχώριζε, επίσης, ένα μεγάλο πανό πάνω σ' έναν στύλο: «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε!».
Πρώτοι στο χώρο της συγκέντρωσης έφτασαν οι απεργοί εμποροϋπάλληλοι και ακολούθησαν τα πρώτα μπλοκ των προσυγκεντρώσεων, με τα πανό των σωματείων, των Λαϊκών Επιτροπών, των συλλόγων των ΕΒΕ και άλλων φορέων. Επικεφαλής μπήκαν οι οικοδόμοι, με τα γιλέκα της δουλειάς και τα λάβαρα του Συνδικάτου τους, όλοι με ένα κόκκινο γαρίφαλο στο χέρι.
«Τα μηνύματα της Πρωτομαγιάς να μπουν μέσα στους τόπους δουλειάς. Να περάσουν τις πύλες των εργοστασίων, να γίνουν μάθημα σε κάθε σχολείο και σχολή», ακουγόταν από τα μεγάφωνα όση ώρα οι προσυγκεντρώσεις έπαιρναν θέση πάνω στην Αμαλίας, μέχρι να συγκροτήσουν μια πυκνή, μαζική συγκέντρωση, απέναντι από το κτίριο της Βουλής, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη η συζήτηση του αντιασφαλιστικού και φοροληστρικού νομοσχεδίου.
«Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε, λίγο πριν ο Λάζαρος Τσελεπής, γγ της ΠΟΕΕΠ ανέβει στο βήμα για ένα σύντομο χαιρετισμό και στη συνέχεια ο Γιώργος Πέρρος, για την κεντρική ομιλία εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματεία του ΠΑΜΕ (βλέπε αποσπάσματα στη σελίδα 15). Αλλά και συνθήματα όπως «Οι πρόσφυγες δεν είναι τίτλοι στις ειδήσεις, δεν είναι για παζάρια και για επενδύσεις», με τα οποία η συγκέντρωση κατήγγειλε την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ στο Προσφυγικό.
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που ακολούθησε ξεσήκωσε τον κόσμο, αποσπώντας δίκαια το χειροκρότημα της μεγάλης διαδήλωσης, η οποία ολοκληρώθηκε με χιλιάδες υψωμένες γροθιές στους ήχους της Διεθνούς.«Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε! Το φλογερό αυτό σύνθημα, που γεννήθηκε μέσα από εργατικές εξεγέρσεις και μεγάλες μάχες, εξακολουθεί να μας εμπνέει και να φωτίζει το δρόμο μας. Δυναμώνουμε την οργάνωσή μας, την ταξική ενότητά μας! Δυναμώνουμε την εργατική αλληλεγγύη. Είναι το δικό μας όπλο! Παλεύουμε για δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα στη βάση των σύγχρονων αναγκών μας!» ακουγόταν από τα μεγάφωνα, παράλληλα με το κάλεσμα για την απογευματινή, νέα συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.
Το μπλοκ των οικοδόμων μπαίνει στο χώρο της συγκέντρωσης |
Αποψη της Αμαλίας προς τον Εθνικό Κήπο |
Ο κόσμος στη Λ. Αμαλίας προς την Πανεπιστημίου |
Με την Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση, εργαζόμενοι και λαός της πόλης τίμησαν το Μάη του '36
MotionTeam |
Η πορεία στη λεωφόρο Νίκης |
Στη συγκέντρωση στο Αγαλμα του Βενιζέλου, χαιρέτισαν εκπρόσωποι των εργαζομένων που βρίσκονται για μέρες και μήνες στο μετερίζι του αγώνα απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας. Ο Γιώργος Ευθυμιάδης, γγ του Σωματείου Εργαζομένων της «Coca Cola» στη Θεσσαλονίκη, μετέφερε τον αγωνιστικό χαιρετισμό των απεργών της «Coca Cola», που εδώ και περίπου 1.000 μέρες δίνουν ένα μεγάλο αγώνα για την επαναλειτουργία του εργοστασίου, αλλά και ενάντια στην ολομέτωπη αντεργατική επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η Νόπη Μουστακίδου, πρόεδρος του Πανελλαδικού Επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων στην επιχείρηση «Καρυπίδης» (πρώην «Αρβανιτίδης»), μιλώντας εκ μέρους των απεργών που εδώ και μέρες παλεύουν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους και να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας τους, τόνισε: «Δεν θα ανεχθούμε να συνεχίζουν να παίζουν στις πλάτες μας τα επιχειρηματικά τους παιχνίδια. Μπροστά στην εργοδοτική αυθαιρεσία, τις απειλές, την τρομοκρατία, κανείς δεν θα είναι μόνος. Θα παλέψουμε για τα δικά μας συμφέροντα, για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για μισθό που να καλύπτει τις ανάγκες μας».
MotionTeam |
Στιγμιότυπο από την πορεία |
Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης, η οποία κατέληξε στη συμβολή των οδών Εγνατία και Βενιζέλου, το χώρο θυσίας των εργατών το Μάη του '36. Εκεί πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων από το ΠΑΜΕ, την ΠΟΕΕΠ, το Παγκαπνεργατικό Σωματείο και δεκάδες ακόμη σωματεία.
Η απεργιακή προσυγκέντρωση στην Ερμού |
Φορώντας μπλουζάκια με το σήμα του ΠΑΜΕ και με το σύνθημα «107 χρόνια: Συνεχίζουμε ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας» (σ.σ. το 1909 καθιερώθηκε από το κράτος η αργία της Κυριακής) οι δεκάδες εργαζόμενοι συντάχθηκαν πίσω από τα πανό των σωματείων, του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, του Σωματείου Εργαζομένων «Lidl» Αττικής, της Ενωσης Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής και του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και πορεύτηκαν από την πλατεία Καπνικαρέας μέχρι το Σύνταγμα, με συνθήματα όπως: «Κόκκινη Πρωτομαγιά, πρωτοπόρα εργατιά», «Μια επιλογή έχει ο λαός, ταξικός αγώνας κι όχι συμβιβασμός», «Δουλειά μέχρι τον τάφο και άθλια ζωή κανένας εργαζόμενος να μην αποδεχθεί».
«Σήμερα τιμάμε την Εργατική Πρωτομαγιά όπως της πρέπει», τόνισε η Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, λίγο πριν ξεκινήσει η πορεία. Υπενθύμισε πως μια σειρά δικαιώματα, μεταξύ των οποίων το οκτάωρο και η αργία της Κυριακής, δεν χαρίστηκαν στους εργαζόμενους, αντίθετα, κατακτήθηκαν με σκληρούς αγώνες. «Σήμερα για το Εμπόριο είναι μέρα απεργίας ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας», πρόσθεσε και κατέληξε: «Η Κυριακή είναι μέρα που ανήκει στους εργαζόμενους και όχι στους εργοδότες».
Στιγμιότυπο από τη συναυλία |
Νωρίτερα, ο Γ. Πέρρος είχε πει από το βήμα της συγκέντρωσης: «Δηλώνουμε για μια ακόμα φορά την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα μας, που προσπαθούν με κάθε τρόπο να φτάσουν στις χώρες προορισμού τους. Αλληλεγγύη που δε μένει μόνο στην υλική βοήθεια των σωματείων και των Λαϊκών Επιτρόπων που καθημερινά δραστηριοποιούνται, αλλά στέκεται και στην ανάδειξη των πραγματικών υπευθύνων για το δράμα τους.
Δεν πρέπει να περάσει το ρατσιστικό δηλητήριο που προσπαθούν να χύσουν τα κατεξοχήν τσιράκια του κεφαλαίου, η εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, που "βγάζοντας λάδι" το καπιταλιστικό σύστημα, σπέρνει τη διχόνοια στην εργατική τάξη, στους λαούς.
Οι προσφυγικές - μεταναστευτικές ροές δε δημιουργούνται στον αέρα! Είναι αποτέλεσμα των λυκοσυμμαχιών του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων ανά τον κόσμο και ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Είναι τεράστιες οι ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία συνυπογράφει τις αποφάσεις της ΕΕ που εντείνουν το πρόβλημα των προσφύγων και εμπλέκει βαθύτερα το λαό και τη χώρα στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΕΕ και ΝΑΤΟ, με αποκορύφωμα την παρουσία του τελευταίου στο Αιγαίο».
Ο Δ. Κουτσούμπας στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα |
«Πριν από 130 χρόνια, οι εργάτες του Σικάγο και οι συνεχιστές τους στη συνέχεια έχυσαν το αίμα τους για τα δικαιώματα της τάξης τους. Σήμερα, το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις προσπαθούν να πάρουν πίσω όλες εκείνες τις κατακτήσεις, που πότισαν με το αίμα τους οι εργαζόμενοι της πατρίδας μας, του κόσμου ολάκερου. Δεν πρέπει να τους κάνουμε το χατίρι. Η εργατική τάξη, το εργατικό κίνημα και στη χώρα μας και στην Ευρώπη, διεθνώς, μπορεί, πρέπει να ανασυνταχθεί, να ανασυντάξει τις δυνάμεις του, να περάσει στη νέα αντεπίθεση. Η προσωρινή υποχώρηση που υπάρχει, οι μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε σήμερα, δεν πρέπει να μας οδηγήσουν σε απογοήτευση, στη μοιρολατρία. Οι εργαζόμενοι, οι λαοί έχουν τη δύναμη, αυτήν τη δύναμη πρέπει να αξιοποιήσουν. Σε αυτήν την κατεύθυνση παλεύει σταθερά το ΚΚΕ, το εργατικό ταξικό κίνημα, το υπόλοιπο λαϊκό κίνημα στην Ελλάδα, σε ολάκερο τον κόσμο».
Ο Ζήσης Λυμπερίδης καταθέτει στεφάνι στο χώρο θυσίας των καπνεργατών |
Δεκάδες ήταν τα μηνύματα αλληλεγγύης που έφτασαν στο ΠΑΜΕ, με αφορμή τον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς. Συνδικάτα από πολλές χώρες και κλαδικές Ομοσπονδίες της ΠΣΟ χαιρέτισαν τον τριήμερο απεργιακό αγώνα των εργαζομένων στην Ελλάδα και τις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, με κορύφωση τη χτεσινή στο Σύνταγμα. Αντίστοιχα, από την απεργιακή συγκέντρωση το ΠΑΜΕ έστειλε αγωνιστικό χαιρετισμό στους εργάτες στην Τουρκία που, για μια ακόμα φορά, δέχτηκαν βίαια δολοφονικά χτυπήματα πριν από μια βδομάδα, στις Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις τους.