Ζήτημα ημερών, με ορόσημο τη Μεγάλη Εβδομάδα, η ολοκλήρωση και κατάθεση του νόμου
Οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες τις επόμενες μέρες και στην εργατική τάξη πρέπει να σημάνει συναγερμός |
Το νέο μοντέλο, με το «σπάσιμο» της κύριας σύνταξης σε «εθνική» και «ανταποδοτική», στα 40 χρόνια εργασίας για μετά το 62ο έτος ηλικίας και στα 67 χρόνια με προϋπόθεση τα 15 χρόνια εργασίας, με συντάξιμο μισθό υπολογισμένο στο σύνολο του εργάσιμου βίου και ποσοστά αναπλήρωσης που δεν θα ξεπερνούν το 45%, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε συντάξεις πείνας και ανέχειας. Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα φαίνεται να καταλήγουν κυβέρνηση - κουαρτέτο:
Το συγκεκριμένο μέτρο γίνεται ακόμα πιο επώδυνο μέσα σε συνθήκες κρίσης, όπου εργάζεται μόνο ένα μέλος της οικογένειας, ή ο εκλιπών, όντας συνταξιούχος, άφηνε πίσω του μέλη οικογένειας που ίσως να μην έχουν άλλη πηγή εισοδήματος προς το ζην.
Την απόφαση της διορισμένης από την κυβέρνηση διοίκησης του ΟΑΕΕ να κάνει κατά πλειοψηφία δεκτό το αίτημα της διασπαστικής οργάνωσης - σφραγίδας, με την επωνυμία «Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων», για «παρακράτηση από τις μηνιαίες συντάξεις των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ της συνδρομής των μελών», καταγγέλλουν τα Διοικητικά Συμβούλια της ΠΟΣ - ΟΑΕΕ και της ΠΟΣΕ - ΟΑΕΕ, που είναι οι μάχιμες, πλατιά αναγνωρισμένες και καταξιωμένες δυνάμεις του συνταξιουχικού κινήματος των αυτοαπασχολούμενων.
Οπως σημειώνουν σε κοινή τους ανακοίνωση οι δύο Ομοσπονδίες, «το νέο ΔΣ του ΟΑΕΕ, παρά τη γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου και τις υποδείξεις των οικονομικών υπηρεσιών του Οργανισμού, ότι "δεν μπορεί να γίνει δεκτό το υπό κρίση αίτημα", έκανε δεκτό το αίτημα του λεγόμενου Δικτύου (...) Φαίνεται ότι η πλειοψηφία του ΔΣ του ΟΑΕΕ αφήνει τον εαυτό της έκθετο στο μικρόβιο της διάσπασης του αγωνιστικού κινήματος των συνταξιούχων, το οποίο αντιπαλεύει με συνέπεια τις αντιλαϊκές και αντισυνταξιουχικές πολιτικές».
Στην πραγματικότητα, η απόφαση αυτή της διοίκησης του ΟΑΕΕ συνιστά ωμή κυβερνητική παρέμβαση στο συνταξιουχικό κίνημα, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τους αυτοαπασχολούμενους, αλλά και γενικότερα, με δεδομένη την προσπάθεια που εξελίσσεται από διάφορες πλευρές να υπονομευτούν ο συντονισμός και η ενότητα που έχουν κατακτήσει οι συνταξιούχοι μέσα από τη συσπείρωση των μεγαλύτερων Ομοσπονδιών τους στην Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή.
Δεν είναι μάλιστα καθόλου απίθανο η εξέλιξη αυτή να σχετίζεται και με γενικότερες αλλαγές που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση στο συνδικαλιστικό νόμο, αξιοποιώντας σαν «όχημα» και τον τρόπο χρηματοδότησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Οι Ομοσπονδίες των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ απαιτούν την ανάκληση της απαράδεκτης απόφασης του ΔΣ του ΟΑΕΕ και δηλώνουν ότι θα αποκρούσουν με κάθε τρόπο την επιχείρηση διάσπασης του κινήματος των συνταξιούχων.
Στάση εργασίας σήμερα στις μεταλλουργίες της Μαγνησίας και συγκέντρωση στο εργοστάσιο
Σε παράσταση διαμαρτυρίας για την απόλυση εργαζόμενου από τον όμιλο «Βιοϊατρική» καλεί το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών Χώρων, αύριο, Παρασκευή, στις 10 π.μ., έξω από το κεντρικό κατάστημα του ομίλου (Λ. Κηφισίας 132 και Παπαδά). Ο εργαζόμενος απολύθηκε την περασμένη Τρίτη, από τη «Βιοκλινική Αθήνας», όπου δούλευε ως νοσοκόμος στο χειρουργείο, χωρίς να του δοθεί καμία εξήγηση για τους λόγους της απόλυσής του.
Το Σωματείο καταγγέλλει πως στοχοποιήθηκε επειδή ζήτησε να του γίνουν ιατρικές εξετάσεις για έλεγχο, λόγω πιθανότητας μόλυνσης από μεταδιδόμενη ασθένεια. Η εργοδοσία επιδιώκει να καλλιεργήσει κλίμα φόβου στους εργαζόμενους, προκειμένου να διευκολύνεται η επίθεση στα δικαιώματά τους, καταγγέλλει το Σωματείο, και υπενθυμίζει ότι «η πρόταση του εργοδοτικού φορέα (ΣΕΚ) για τη νέα Σύμβαση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μειώσεις στο βασικό μισθό 6% και κατάργηση του πενθήμερου».
Επίσης, πληθαίνουν οι υπογραφές εργατικών σωματείων και άλλων μαζικών φορέων στο ψήφισμα καταγγελίας της ΒΕΜΕΚΕΠ για τη συνδικαλιστική δίωξη της Χρυσούλας Τασολάμπρου, ταμία του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας και μέλους της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου και την απόλυση μιας ακόμα εργαζόμενης. Για σήμερα, Πέμπτη, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» κήρυξε στάση εργασίας για όλες τις μεταλλουργίες του νομού (1 μ.μ. - 3 μ.μ.) και καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στη 1.30 μ.μ. έξω από το εργοστάσιο της ΒΕΜΕΚΕΠ.
Μέχρι χτες το ψήφισμα καταδίκης των απολύσεων υπέγραφαν: Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», Σωματείο Καθαριστριών - Καθαριστών Μαγνησίας, Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ Μαγνησίας, Συνδικάτο Εργαζομένων στους ΟΤΑ Μαγνησίας, Σωματείο Εργαζομένων «Λεβεντέρη», Ενωση Εργατοϋπαλλήλων Τύπου και Χάρτου Μαγνησίας, Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών Μαγνησίας, Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Πρωτοδικείου Βόλου, Συνδικάτο Οικοδόμων Σκοπέλου, Σωματείο Υγειονομικών Υπαλλήλων Μαγνησίας.
Σε 24ωρη απεργία προχωρούν αύριο Παρασκευή οι λιμενεργάτες, αντιδρώντας στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και του ΟΛΘ. Σε μαζική συμμετοχή καλεί η «Δημοκρατική Ενότητα Λιμανιών», σημειώνοντας ότι «η παραπέρα ιδιωτικοποίηση ΟΛΠ, ΟΛΘ και των περιφερειακών λιμανιών στρέφεται σε βάρος του λαού και των εργαζομένων. Αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην αντιλαϊκή θύελλα που έχει εξαπολύσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις, με πρώτα θύματα τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους στα λιμάνια και στους συναφείς κλάδους». Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στα λιμάνια καλούν τους εργαζόμενους, με Γενικές Συνελεύσεις και συσκέψεις σε κάθε χώρο δουλειάς, να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της οργάνωσης του αγώνα, ενάντια σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης του λιμανιού. Να συντονιστούν με τους υπόλοιπους κλάδους εργαζομένων και με την πάλη τους να ανοίξουν το δρόμο για μια άλλη πολιτική προς όφελος των εργαζομένων, με λιμάνια στην υπηρεσία του λαού.