Εξάλλου, η Frontex προχώρησε στη ματαίωση των δύο δρομολογίων του πλοίου «Erturk» από τη Χίο στο Δικελί, καθώς διαπιστώθηκε ότι 100 από τους 250 μετανάστες που επρόκειτο να επαναπροωθηθούν, «αγνοούνται»! Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές του νησιού, οι 100 πρόσφυγες δεν βρίσκονται στο hot spot της ΒΙΑΛ, ενώ εκτιμάται ότι έχουν διασκορπιστεί στο νησί. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στη Λέσβο, από τους 3.000 διαμένοντες, έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου οι 2.800. Στη Χίο, από τους 1.776, δήλωση έχουν υποβάλει οι 600. Πάνω από 200 άνθρωποι παρέμεναν στο λιμάνι της Χίου, ενώ δεν έγιναν χτες επαναπροωθήσεις στο Δικελί της Τουρκίας, καθώς μετά την κάθοδο εκατοντάδων προσφύγων την περασμένη Παρασκευή στο λιμάνι, δεν βρέθηκαν τα άτομα που ήταν προγραμματισμένα να μεταφερθούν στην Τουρκία.
Ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, Γ. Κυρίτσης, σε ανάρτησή του στο «Twitter», ανέφερε πως «κανένας άνθρωπος δεν "εξαφανίζεται" στην Ελλάδα, ούτε στη Χίο, ούτε οπουδήποτε αλλού. Προσωρινά προβλήματα στέγασης θα λυθούν άμεσα».
Χτες το πρωί, οι λιμενικοί ζήτησαν από τους πρόσφυγες που ζουν στο λιμάνι του Πειραιά να πάρουν τις σκηνές τους από το χώρο που δένουν τα πλοία και να τις μεταφέρουν στο χώρο επιβατών, προκειμένου να απελευθερώσουν χώρους του λιμανιού. Σύμφωνα με το Λιμενικό, στόχος είναι έως την Παρασκευή το λιμάνι να έχει αδειάσει από τους 4.730 πρόσφυγες και μετανάστες.
Σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας προχώρησαν χτες μετανάστες και πρόσφυγες σε Λέσβο και Ειδομένη. Ομάδα προσφυγόπουλων, κρατώντας λευκά λουλούδια κι ένα πανό που έγραφε «We are killed silently» («Μας σκοτώνουν σιωπηλά»), ξεκίνησε από τον καταυλισμό και προχώρησε μέχρι τη σιδερόφραχτη πύλη πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα. Η Αστυνομία επέτρεψε στα παιδιά να φτάσουν έως το φράχτη κι εκεί, αφού άφησαν κάποια λουλούδια πάνω στις γραμμές και πέταξαν κάποια άλλα στην απέναντι πλευρά, στο σημείο όπου είναι ανεπτυγμένες οι δυνάμεις ασφάλειας της γειτονικής χώρας, κάθισαν για λίγο στις γραμμές και στη συνέχεια αποχώρησαν. Μετανάστες από Πακιστάν και Μπαγκλαντές, που κρατούνται στη Μόρια στη Λέσβο, κατέλαβαν για αρκετή ώρα το χώρο της εισόδου, πραγματοποιώντας καθιστική διαμαρτυρία. Φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας χαρτόνια όπου είχαν γράψει τα αιτήματά τους, ζητούσαν να απελευθερωθούν και να μην επαναπροωθηθούν στην Τουρκία, σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας κατά των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις αρχές της επόμενης βδομάδας θα είναι έτοιμος ο χώρος προσωρινής φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά, όπου ήδη έχουν στηθεί προκάτ οικίσκοι, στους οποίους πρόκειται να μετακινηθεί ένας μεγάλος αριθμός ατόμων.
Τον αργό ρυθμό με τον οποίο θα προχωράει η διαδικασία επαναπροώθησης στην Τουρκία επιβεβαίωσε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά τις συναντήσεις του στην Αγκυρα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, και υπουργούς της τουρκικής κυβέρνησης.
Ο Δ. Αβραμόπουλος, σε δηλώσεις του, σημείωσε ότι ΕΕ και Τουρκία είναι εταίροι «είτε πρόκειται για την αντιμετώπιση της τρέχουσας προσφυγικής κρίσης, είτε πρόκειται για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Επιβεβαίωσε ότι περίπου 70 άτομα μεταφέρονται από την Τουρκία προς τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Φινλανδία και ότι 202 άνθρωποι επέστρεψαν από τη Λέσβο και τη Χίο προς την Τουρκία. Ο Δ. Αβραμόπουλος στάθηκε στον κοινό «αντιτρομοκρατικό αγώνα» (λες και δεν συνέβαλαν ΕΕ και Τουρκία στο φούντωμα των εγκληματιών του «Ισλαμικού Κράτους»), ενώ γι' αυτό το σκοπό στην αποστολή συμμετείχε και ο επικεφαλής της Europol (Ευρωαστυνομίας) Ρομπ Βαϊνράιτ, που έθεσε το ζήτημα της άμεσης επαφής και συνεργασίας με την Europol.
Μέλη των σωματείων συζητούν με τους πρόσφυγες |
Με ανακοίνωση, γραμμένη στη γλώσσα των προσφύγων, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ τούς καλούν να οργανώσουν επιτροπές και να διεκδικήσουν μαζί με τα εργατικά συνδικάτα ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και τα δικαιώματά τους. Με δεδομένο ότι συνδικάτα και Λαϊκές Επιτροπές βρίσκονται από την πρώτη στιγμή εκεί, το κιόσκι του ΠΑΜΕ συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πολλών, που συζήτησαν με τους συνδικαλιστές και πήραν την ανακοίνωση.
Η Σάφα, από τη Συρία βρίσκεται στο λιμάνι με τα τρία παιδιά της και προσπαθεί να φτάσει στη Γερμανία, όπου εργάζεται ο σύζυγός της εδώ και σχεδόν ένα χρόνο. «Μου είπαν να πάω να γράψω το όνομά μου σε μια λίστα για να μπορέσω να φύγω για Γερμανία», αναφέρει συζητώντας με μέλη των σωματείων, επιβεβαιώνοντας την παντελή έλλειψη επίσημης ενημέρωσης και το όργιο φημών που διασπείρονται ανάμεσα στους πρόσφυγες.
Ο Μουσταφά, πριν φύγει από τη Συρία, εργαζόταν ως οδηγός. Κουβεντιάζοντας για το ΠΑΜΕ και τους αγώνες που γίνονται στην Ελλάδα, ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να παλεύουν όλοι μαζί. Παραπονιέται για το φαγητό που τους δίνεται και προτείνει μέτρα για να οργανωθεί καλύτερα η αλληλεγγύη. Ο Σύρος Μασούτ, που εργαζόταν στον κλάδο των τροφίμων και στην πατρίδα του ήταν οργανωμένος στο συνδικάτο, ανέφερε ότι η χώρα του καταστράφηκε από τον ιμπεριαλισμό. «Τα συνδικάτα πρέπει να μπουν μπροστά, αυτή είναι η δουλειά τους», είπε και πρόσθεσε: «Η συμπαράσταση του ελληνικού λαού είναι πολύ μεγάλη, αλλά η κυβέρνηση τι κάνει; Υποφέρουμε!».
Το πρώην στρατόπεδο «Αρματολού Κόκκινου» στις Βαρβάρες Ημαθίας, λειτουργεί ως κέντρο προσωρινής φιλοξενίας από τις 25 Μάρτη και σήμερα είναι πλήρες, καθώς φιλοξενούνται στις υποδομές του 399 πρόσφυγες (τα 180 παιδιά), με ανώτατο όριο που μπορεί να δεχθεί τους 400. Οι πρόσφυγες διαμένουν μέσα στα κτίρια που υπάρχουν στο χώρο και είναι τουλάχιστον προστατευμένοι από τη βροχή και το τσουχτερό κρύο. Τις επόμενες μέρες, αναμένεται να τοποθετηθούν κρεβάτια, προκειμένου να σταματήσουν να κοιμούνται στα πατώματα. Την ευθύνη λειτουργίας του κέντρου έχει ο στρατός, ενώ η φύλαξη έχει ανατεθεί στην αστυνομία.
Καθώς στο γεύμα δεν υπάρχει κρέας, για πρωινό τούς διανέμεται ένα κρουασάν και ένας χυμός και αντίστοιχα για βραδινό ένα κρύο σάντουιτς και ένας χυμός. Για την ιατρική φροντίδα υπάρχει ένας στρατιωτικός γιατρός από το πρωί έως το μεσημέρι ενώ από τη Δευτέρα άρχισαν να πηγαίνουν για λίγες ώρες και εθελοντές γιατροί.
Οι συνθήκες υγιεινής έχουν ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία, η οποία καθαρίζει δύο φορές τη ημέρα τις 8 χημικές τουαλέτες και τις ντουζιέρες, ενώ ο Δήμος έχει αναλάβει την αποκομιδή των σκουπιδιών και την καθαριότητα του χώρου. Τις τελευταίες μέρες γίνονται δράσεις δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά με εμπλοκή εθελοντών αλλά και της κινητής βιβλιοθήκης του Δήμου.
Ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος κάλεσε τους μετανάστες να οργανωθούν και μαζί με τα ταξικά συνδικάτα και τις Λαϊκές Επιτροπές να παλέψουν ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό που γεννά την προσφυγιά και ξερίζωσε και τους ίδιους από τον τόπο τους.
Στα Γιαννιτσά, το κέντρο προσωρινής φιλοξενίας λειτουργεί στα πρώην δημοτικά σφαγεία και μόλις χτες ολοκληρώθηκε η υδροδότησή του. Ο στρατιωτικός διοικητής του κέντρου αρνήθηκε να ενημερώσει την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, ισχυριζόμενος ότι δεν μπορεί να δώσει στοιχεία για τη λειτουργία του Κέντρου, και παρέπεμψε γι' αυτά στον ταξίαρχο από το Συντονιστικό του ΓΕΕΘΑ. Την ίδια ώρα, μέσα στο χώρο βρίσκονταν μέλη ΜΚΟ που, όπως φαίνεται, έχουν καθημερινή παρουσία.
Μέρα με τη μέρα, πληθαίνουν τα ερωτήματα για τη στάση ατόμων φερόμενων ως μελών ΜΚΟ. Την περασμένη Δευτέρα, μέλη ΜΚΟ προσέγγισαν μετανάστες που είχαν ανέβει σε λεωφορείο για να μεταφερθούν στο «κέντρο φιλοξενίας» της Μαλακάσας, και τους είπαν να κατέβουν αναφέροντας ότι μόνο από τον Πειραιά έχουν δικαίωμα να καταθέσουν αίτηση ασύλου (σ.σ. κάτι που δεν ισχύει). Οι μετανάστες κατέβηκαν από το λεωφορείο και παρέμειναν στο λιμάνι.