ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Απρίλη 2016
Σελ. /24

Στο σημερινό τετρασέλιδο «Νεολαία» μπορείτε να διαβάσετε:

-- Εμπειρία από την προετοιμασία των Μαθητικών Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Κεντρική Μακεδονία.

-- Τα πρώτα πορίσματα του κυβερνητικού διαλόγου για την Παιδεία, που αφορούν στην ανώτατη εκπαίδευση.

-- Η διευρυμένη λειτουργία του Ενιαίου Δωδεκάχρονου Σχολείου Σύγχρονης Γενικής Παιδείας.

-- Στοιχεία για τη χρήση ουσιών στους μαθητές στην Ελλάδα και διεθνώς, που βασίζονται σε συγκριτικές μελέτες από το 1984 έως το 2015.

Οι μαθητές συζητούν και δημιουργούν με μεράκι

Πείρα από την προετοιμασία των Μαθητικών Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Κεντρική Μακεδονία

Με πείσμα και ενθουσιασμό μέλη και φίλοι της ΚΝΕ δίνουμε τη μάχη για την επιτυχία των Μαθητικών Φεστιβάλ της ΚΝΕ, που για ακόμη μία χρονιά θα πραγματοποιηθούν σε συνοικίες της Θεσσαλονίκης, σε πρωτεύουσες και κωμοπόλεις νομών της Κεντρικής Μακεδονίας. Θέλουμε να πάρει μέρος κάθε μαθητής που προβληματίζεται, έχει ανησυχίες, αγανακτεί με την κατάσταση στη ζωή και το σχολείο.

Μέσα στα σχολεία, σε γειτονιές, έχει ανοίξει πλούσια συζήτηση για τις αιτίες που γεννούν όλα όσα βιώνουμε σήμερα στη ζωή μας συνολικά, στο σχολείο και για το τι προτείνει, σε τι καλεί να παλέψουμε η ΚΝΕ.

Μάλιστα, αρκετές Οργανώσεις, ειδικά σε περιοχές που λειτουργούν κέντρα κράτησης προσφύγων, όπως τα Διαβατά και το Κιλκίς, αξιοποιούν και μοιράζουν στους μαθητές ερωτηματολόγια που περιλαμβάνουν ερωτήσεις, όπως, «Γιατί οι πρόσφυγες, κατά τη γνώμη σου, έρχονται στην Ελλάδα;», «Γιατί πιστεύεις ότι γίνονται όλοι αυτοί οι πόλεμοι; Και αυτός που γίνεται σήμερα στη Συρία και οι παλαιότεροι σε Αφγανιστάν, Ιράκ, Γιουγκοσλαβία και αλλού;». Με αφορμή τις απαντήσεις που δίνονται ανοίγει πλούσια συζήτηση. Προβάλλεται ότι το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα είναι αυτό που γεννάει κρίσεις, φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά, κάνει το Αιγαίο θάλασσα νεκρών, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των λίγων. Πρόκειται για το ίδιο σύστημα που μοιράζει στους πολλούς φτώχεια, ανεργία, λειψή και ακριβοπληρωμένη μόρφωση, αβεβαιότητα, ανασφάλεια, ενώ την ίδια στιγμή εξασφαλίζει χλιδάτη ζωή με αμύθητα κέρδη στα αφεντικά.

Δεν είναι λίγες οι περιοχές στις οποίες θα πραγματοποιηθούν αθλητικά τουρνουά ποδοσφαίρου και βόλεϊ. Επίσης, γίνονται συναντήσεις με μουσικές και θεατρικές ομάδες, προκειμένου να δώσουν και εκείνες το «παρών» στα Φεστιβάλ και να παρουσιάσουν τη δική τους δημιουργία, τραγούδια ενάντια στο φασισμό και τον πόλεμο και πολλά άλλα. Οργανώνονται ακόμη απ' τις Μαθητικές Οργανώσεις της ΚΝΕ εξορμήσεις σε καλλιτεχνικά, μουσικά σχολεία, όπου συγκεντρώνονται δηλώσεις συμμετοχής από μαθητές που ασχολούνται με το θέατρο, παίζουν σε μουσικά συγκροτήματα, σκιτσάρουν, χορεύουν και γενικά καταπιάνονται με ποικίλα και πρωτότυπα ενδιαφέροντα. Μέσα απ' τη συζήτηση που ανοίγει οι μαθητές εκφράζουν τη δυσφορία τους για τους όρους που υπάρχουν σήμερα να εκφραστούν και να δημιουργήσουν και βλέπουν θετικά την πρωτοβουλία της ΚΝΕ γιατί δίνει βήμα σε αυτές τις ομάδες.

Το πρόγραμμα στα Φεστιβάλ της Δυτικής Θεσσαλονίκης σε Εύοσμο και Νεάπολη θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, διαγωνισμούς γκράφιτι, μαθήματα σκακιού και θεατρικό με τίτλο «Το σχολείο σήμερα δεν μας κάνει γιατί...», το οποίο έχουν αναλάβει και σκηνοθετούν μαθητές των ΕΠΑΛ Σταυρούπολης και Αμπελοκήπων. Οι μαθητές μέσω του θεατρικού αναδεικνύουν ότι το σημερινό σχολείο είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του συστήματος μέσα στο οποίο λειτουργεί, δηλαδή του καπιταλισμού, δίνοντας στους μαθητές σκόρπιες και αποσπασματικές γνώσεις, κάνοντας τη γνώση εμπόρευμα για λίγους. Ιδιαίτερη ανταπόκριση σε μαθητές έχει το κάλεσμα για κατάθεση έργων ζωγραφικής, κολάζ και φωτογραφιών που θα εκτεθούν στο Φεστιβάλ στην πλατεία Ευόσμου με θέμα «Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες».

Με μεράκι προετοιμάζονται, επίσης, οι πρόβες για τα αφιερώματα που θα παρουσιαστούν στα Φεστιβάλ στην Ανατολική Θεσσαλονίκη ενώ μαθητές από γυμνάσια της Τούμπας έχουν αναλάβει να παρουσιάσουν θεατρικό βασισμένο στο έργο του Μπ. Μπρεχτ «Αν οι καρχαρίες ήταν άνθρωποι». Θα υπάρχουν παράλληλα αθλητικές επιδείξεις, ξιφασκία, judo, Tάε Kβον Ντο και χορευτικά σχήματα.

Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία! Δεν αφήνουμε ούτε λεπτό χαμένο για την προετοιμασία και επιτυχία των Μαθητικών Φεστιβάλ στην Κεντρική Μακεδονία. Στόχος μας είναι να γνωρίσουν οι μαθητές από πρώτο χέρι την ΚΝΕ, που είναι σταθερά στην πρώτη γραμμή του αγώνα για το νέο κόσμο που μας ανήκει. Γιατί αυτόν τον κόσμο πρέπει και μπορούμε να τον αλλάξουμε!


Κατερίνα ΣΤΥΛΟΥ
Μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ

Προφεστιβαλικό εργαστήρι για τον πόλεμο και την προσφυγιά

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Στο δρόμο για τη διοργάνωση του μαθητικού τους φεστιβάλ, οι Μαθητικές ΟΒ Ν. Ιωνίας και Ν. Ηρακλείου της ΚΝΕ διοργάνωσαν ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον προφεστιβαλικό εργαστήρι με θέμα «Τι μαθαίνουμε στο σχολείο για τον πόλεμο και την προσφυγιά και τι ισχύει στην πραγματικότητα».

Η εκδήλωση, που έγινε την περασμένη Κυριακή, ξεκίνησε με την προβολή βίντεο της ΚΝΕ για το Προσφυγικό.

Με αφετηρία αποσπάσματα από σχολικά βιβλία, οι μαθητές κουβέντιασαν για τον πόλεμο, τις αιτίες του, το ρόλο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, την αλληλεγγύη που εκφράζεται σήμερα στους πρόσφυγες, αλλά και τη διέξοδο που προτείνει η ΚΝΕ: Τον αγώνα για μια άλλη κοινωνία που θα έχει στο κέντρο της τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, ανεργία και πολέμους.

Η εκδήλωση έγινε μπροστά στο Φεστιβάλ των Μαθητικών ΟΒ Ν. Ιωνίας - Ηρακλείου που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 24 Απρίλη στο Θεατράκι του ΗΣΑΠ Ν. Ηρακλείου.

Εκδηλώσεις σε σχολές

Συνεχίζονται σε διάφορες πόλεις οι εκδηλώσεις των Οργανώσεων της ΚΝΕ σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, που συνδέονται με το περιεχόμενο των σπουδών σε κάθε σχολή.

Σε αυτό το πλαίσιο, αυτή τη βδομάδα γίνονται οι παρακάτω εκδηλώσεις:

Σήμερα Τετάρτη, στο Ιστορικό - Αρχαιολογικό Ιωαννίνων, στη 1 μ.μ. (αίθουσα Ι10 στο ισόγειο), με θέμα «"Είναι αυτοί που νίκησαν το θάνατο, είναι αυτοί που έδειξαν το δρόμο για τη ζωή". 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ. Διδάγματα για το σήμερα». Ομιλήτρια: Φωτεινή Τσώλου, στέλεχος του ΚΚΕ.

Σήμερα Τετάρτη, στη ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, στις 12 το μεσημέρι (200άρες αίθουσες - κεντρικός διάδρομος), με θέμα «Μεγάλα έργα και ανάπτυξη στον κλάδο των Κατασκευών. Ποιον ωφελούν: τους μεγαλοεργολάβους ή τους μηχανικούς και τους εργαζόμενους;». Ομιλητής: Νίκος Ζώκας, στέλεχος του ΚΚΕ.

Αύριο Πέμπτη, στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, στις 6 μ.μ., με θέμα «ΕΕ και κινητικότητα των νέων. Είναι λύση η φυγή στο εξωτερικό;». Ομιλητής: Σ. Μπουντόλος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Την Παρασκευή 8 Απρίλη, στο Χημικό Ιωαννίνων, στις 3.30 μ.μ. (αίθουσα Χ3132Α), με θέμα «Οι εξελίξεις στους κλάδους των Τροφίμων και του Φαρμάκου. Τι συνεπάγεται αυτό για τους χημικούς και την Ερευνα; Οι θέσεις του ΚΚΕ». Ομιλητές: Ιωάννα Τσίκαρη, στέλεχος του ΚΚΕ, χημικός και Γιώργος Παναγιωτίδης, στέλεχος του ΚΚΕ, διαιτολόγος - διατροφολόγος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ