ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Γενικεύεται το «μπλοκάκι» σε εργοστάσια του Βόλου

Καταγγελία από το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας»

Μεταλλεργάτες σε επιχείρηση του Βόλου
Μεταλλεργάτες σε επιχείρηση του Βόλου
Σε γενίκευση της μορφής απασχόλησης με «μπλοκάκι» (Δελτία Παροχής Υπηρεσιών - ΔΥΠ) προχωρούν οι εργοδότες στη Μαγνησία, κάνοντας χρήση του σχετικού αντεργατικού νομικού πλαισίου.

Οπως κατήγγειλαν σε συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», σε πολλά εργοστάσια της περιοχής (ΜΕΤΚΑ, ΒΕΜΕΚΕΠ, ΑΓΕΤ κ.ά.) με «μπλοκάκι» δουλεύουν (εκτός από μηχανικούς και επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων από τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ) και ανειδίκευτοι εργάτες, οι οποίοι καλούνται, όπως και οι πρώτοι, να ανοίξουν βιβλία στην Εφορία, να πληρώνουν λογιστές, να φορολογούνται σαν αυτοαπασχολούμενοι, να μην μπορούν να καλύψουν τις εισφορές τους στα Ταμεία κ.ά.

Στους εργαζόμενους με «μπλοκάκι», όπως και με άλλες «ευέλικτες μορφές εργασίας», οι εργοδότες δεν οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές, δώρα, επιδόματα αδείας και ασθένειας, άδειες, αποζημίωση απόλυσης κ.ά., παρά το γεγονός ότι έχουν καθορισμένο τόπο εργασίας, καθορισμένο ωράριο και βέβαια συγκεκριμένα καθήκοντα που τους ανατίθενται, όπως και όλοι οι μισθωτοί.

Παρότι δουλεύουν με καθεστώς μισθωτής σχέσης εξαρτημένης εργασίας, εξαναγκάζονται από τον εργοδότη να υπογράφουν συμφωνητικά «ανεξαρτήτων υπηρεσιών» ή συμβάσεις έργου, σαν να πρόκειται για εργολάβους - επιχειρηματίες. Υπάρχουν, μάλιστα, περιπτώσεις που εργαζόμενοι δουλεύουν με τέτοιες σχέσεις εργασίας για πάνω από 10 χρόνια, είτε με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεών τους, είτε με συμφωνητικό ανεξάρτητων υπηρεσιών αορίστου χρόνου.

Το Συνδικάτο Μετάλλου έχει πάρει απόφαση και εγγράφει ως μέλη του όλους τους εργαζόμενους με «μπλοκάκι» και παλεύει για τη μετατροπή όλων αυτών των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, με μισθωτή σχέση εξαρτημένης εργασίας.

Μεγάλες αναμονές για ακτινοθεραπεία

Καθημερινές καταγγελίες από απεγνωσμένους καρκινοπαθείς με πολύ σοβαρές μορφές καρκίνου, που θα έπρεπε να ξεκινήσουν άμεσα τη θεραπεία τους και εντούτοις είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν για μήνες, αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, σε επιστολή του προς το υπουργείο Υγείας, σημειώνοντας πως οι πολύμηνες αναμονές για ακτινοθεραπεία στα δημόσια νοσοκομεία θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ογκολογικών ασθενών. «Πρέπει να επισημανθεί ότι ο χρόνος αναμονής για ακτινοθεραπεία κυμαίνεται από 2 έως 5 μήνες, χρονικό διάστημα που επιβαρύνει την υγεία του ασθενή και επηρεάζει δυσμενώς και συχνά καθοριστικά την εξέλιξη της νόσου. Επιπρόσθετα, ο τεχνολογικός εξοπλισμός των ακτινοθεραπευτικών κέντρων στις δημόσιες δομές είναι απαρχαιωμένος και υπολείπεται κατά πολύ των αναγκών της χώρας. Με βάση τα διεθνή δεδομένα, η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει 60 μηχανήματα ενώ έχει 37, από τα οποία μόνο 24 είναι στο δημόσιο τομέα. Η κατάσταση αυτή εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη ζωή των ασθενών», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην επιστολή.

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ
Πετυχημένη η Γενική Συνέλευση

Την εκλογοαπολογιστική του Συνέλευση πραγματοποίησε με επιτυχία ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων, όπου συζητήθηκαν η έως τώρα δράση και ο παραπέρα προγραμματισμός, με αιχμή την πάλη ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για Ασφαλιστικό και Φορολογικό, στη νέα ΚΑΠ της ΕΕ. Από τη συνέλευση εκλέχτηκε Εφορευτική Επιτροπή και ορίστηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ στις 5, 6 και 7 Απρίλη. Η κάλπη θα βρίσκεται: Τρίτη 5/4 στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Πραιτωρίων, 6 μ.μ. - 9 μ.μ. Τετάρτη 6/4 στην αίθουσα του δήμου στον Πύργο, 6 μ.μ. - 9 μ.μ. Πέμπτη 7/4 στο στέκι του Λαμπρίδη στο Τεφέλι, 6 μ.μ. - 9 μ.μ.

Θεματοφύλακες της ίδιας αντεργατικής Σύμβασης

Εναν προκλητικό καβγά στις πλάτες των εργαζομένων έστησαν κυβέρνηση και πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, με αφορμή την πρόταση της τελευταίας να δοθεί νέα παράταση, μέχρι το τέλος του 2016, στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που υπέγραψε με τις ενώσεις των εργοδοτών στις 26 Μάρτη 2014.

Η ΓΣΕΕ υπερασπίζεται την επιλογή της, με το επιχείρημα ότι η μετενέργεια της ΕΓΣΣΕ λήγει στα τέλη Μάρτη. Το υπουργείο Εργασίας, από την πλευρά του, ισχυρίζεται με ανακοίνωση ότι η παράταση της ΕΓΣΣΕ δεν είναι και τόσο αναγκαία, αφού με βάση το νόμο για τη μετενέργεια που ψηφίστηκε το 2015, η ΕΓΣΣΕ έχει διάρκεια μέχρι τον Ιούνη. Λέει ακόμα ότι «επιδίωξη της κυβέρνησης είναι μέχρι τότε να έχει επανέλθει πλήρως η ελευθερία συλλογικών διαπραγματεύσεων και να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για τη νέα ΕΓΣΣΕ».

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, το υπουργείο ανακοινώνει ότι «στις 6 Απριλίου έχει ορισθεί η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το σκοπό αυτό, σε εκπλήρωση της σχετικής κυβερνητικής δέσμευσης».

Κυβέρνηση και συνδικαλιστική πλειοψηφία διαγκωνίζονται για το ποιος είναι καλύτερος θεματοφύλακας της κατάπτυστης ΕΓΣΣΕ που ισχύει σήμερα. Θυμίζουμε ότι δύο χρόνια πριν από την υπογραφή της, στις 28/2/2012, η τότε κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ είχε εκδώσει την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) 6/2012, με την οποία αναστελλόταν η ισχύς της ΕΓΣΣΕ 2010 - 2012 και καθοριζόταν με νόμο ο κατώτερος μισθός στα 586 ευρώ μεικτά για τους εργαζόμενους άνω των 25 ετών και στα 511 ευρώ μεικτά για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών. Με τον ίδιο νόμο, οι «τριετίες» παρέμεναν «παγωμένες» μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από το 10%!

Με την ΕΓΣΣΕ του 2014, η οποία πήρε αλλεπάλληλες παρατάσεις μετά την τυπική λήξη της, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, σε συνεργασία με τους εργοδότες, ήρθε επί της ουσίας να επικυρώσει, να νομιμοποιήσει και να μονιμοποιήσει τον κατάπτυστο κατώτερο μισθό που όριζε η ΠΥΣ 6/2012. Οχυρωμένη πίσω από αυτόν τον αντεργατικό νόμο, η ΓΣΕΕ όχι μόνο δεν έκανε τίποτα για να οργανώσει την πάλη των εργαζομένων, αλλά θεώρησε δεδομένα τα 586 και 511 ευρώ που προβλέπονταν από την ΠΥΣ και δεν έθεσε ούτε στα λόγια ζήτημα για τα μισθολογικά.

Τη σύμβαση χαιρέτισε ο τότε υπουργός Εργασίας, μιλώντας για «πνεύμα ωριμότητας, συνεργασίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης». Ανάλογες δηλώσεις έκαναν και όλοι οι φορείς των εργοδοτών, δείχνοντας ότι η Σύμβαση είχε τις ευλογίες τους.

Το βασικό επιχείρημα της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας ήταν και παραμένει ότι η υπογραφή της Σύμβασης έχει στόχο τη διάσωση της ΕΓΣΣΕ και ορισμένων «θεσμικών» προβλέψεων, όπως το επίδομα γάμου και άλλα, τα οποία όμως δίνονται ανάλογα με το πώς προαιρείται ο εργοδότης... Στην πραγματικότητα, με την υπογραφή αυτής της Σύμβασης, η μείωση του κατώτερου μισθού ενδύεται το μανδύα της «κοινωνικής συναίνεσης» κι αυτή είναι η μεγάλη συνεισφορά της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας στην εργοδοσία και το κράτος της.

Επομένως, κυβέρνηση και πλειοψηφία της ΓΣΕΕ υπερασπίζονται μια Σύμβαση κομμένη και ραμμένη στις ανάγκες της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων και αυτό θέλουν να κρύψουν με τις ανακοινώσεις που βγάζει ο ένας για τον άλλον.

Σε κάθε περίπτωση, το ζουμί βρίσκεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι από τις 6 Απρίλη ξεκινάει και τυπικά η διαδικασία αναθεώρησης της νομοθεσίας για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, στο πλαίσιο των συνολικότερων ανατροπών που σχεδιάζει η κυβέρνηση για τα Εργασιακά, με τον επόμενο γύρο της «αξιολόγησης».

Η κυβέρνηση προσπαθεί να θολώσει τα νερά, λέγοντας ότι από τον Ιούνη και μετά θα αποκατασταθούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, όταν είναι γνωστό - με βάση και το 3ο μνημόνιο - ότι καμιά αλλαγή προς το καλύτερο δεν έχουν να περιμένουν οι εργαζόμενοι και ότι πάμε για πλήρη ανατροπή στο θέμα των Συλλογικών Συμβάσεων.

Είναι φανερό ότι οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να σωθούν από την επίθεση που σχεδιάζει η κυβέρνηση, αν εμπιστευθούν τις τύχες τους στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Χρειάζεται τώρα το ζήτημα των Συλλογικών Συμβάσεων και της αποκατάστασης του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, ως βάση για πραγματικές αυξήσεις, να αποτελέσει στοιχείο της πάλης των σωματείων, σε σύγκρουση με την πολιτική της κυβέρνησης, της εργοδοσίας, αλλά και με τη γραμμή της «κοινωνικής συναίνεσης» που υπηρετεί η συνδικαλιστική πλειοψηφία.


Π.

Φωτιά σε εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε χτες το πρωί στο τμήμα μελανιών της εταιρείας «Druckfarben AEBE», στον Ασπρόπυργο Αττικής, στη θέση Καλλιστήρι (λεωφόρος Μεγαρίδος), από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Σύμφωνα με μαρτυρίες, το εργοστάσιο εκκενώθηκε γρήγορα από τους εργαζόμενους, αλλά υπάρχουν καταγεγραμμένες καταγγελίες για σοβαρές ελλείψεις σε μέτρα ασφάλειας. Η φωτιά περιορίστηκε στο ένα μέρος του εργοστασίου και δεν επεκτάθηκε στο τμήμα των χρωμάτων ή σε παράπλευρες επιχειρήσεις, σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Στο σημείο έφτασαν 27 οχήματα με 81 πυροσβέστες, ενώ το έργο της πυρόσβεσης συνέδραμαν και πέντε υδροφόρες από δήμους της περιοχής. Η προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά ήταν δύσκολη, λόγω των εύφλεκτων υλικών και συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ