Στη Θεσσαλονίκη έκανε χτες την παρουσίαση της πρότασης του ΚΚΕ ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
MotionTeam |
Παρουσιάζοντας την πρόταση του ΚΚΕ, ο Νίκος Σοφιανός σημείωσε ότι βρίσκεται στον αντίποδα των στόχων του κεφαλαίου για προσαρμογή της Εκπαίδευσης στις ανάγκες της κερδοφορίας του, κόντρα στο στόχο που βάζει η αστική τάξη για να παίξει το σχολείο πιο ενεργό ρόλο στην προώθηση της ιδεολογικής της κυριαρχίας, των σάπιων και αντιδραστικών ιδεολογημάτων της.
Οπως είπε, «η πρόταση του ΚΚΕ είναι ρεαλιστική και αναγκαία. Είναι αποτέλεσμα της μελέτης των εξελίξεων στην οικονομία, των δυνατοτήτων που δίνει η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.
Υπάρχουν σήμερα όλες οι προϋποθέσεις ώστε όλα τα κοινωνικά αγαθά, υλικά και πνευματικά, όπως η Παιδεία και η επιστημονική έρευνα, που σήμερα είναι προνόμιο και μονοπώλιο της αστικής τάξης, να περάσουν στον κεντρικό σχεδιασμό, προγραμματισμό και έλεγχο από τους ίδιους τους δημιουργούς τους, να γίνουν κτήμα όλης της κοινωνίας».
MotionTeam |
«Η πρότασή μας για το σχολείο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων αποτελεί όπλο στην καθημερινή πάλη. Μπορεί να μπολιάσει τους αγώνες, τις διεκδικήσεις του λαού και της νεολαίας, να διαμορφώσει κριτήριο αντιπαράθεσης στις αλλαγές που κατά καιρούς προωθούνται και διαφημίζονται.
Σήμερα ξεκινάμε πιο ουσιαστικά μια πλατιά συζήτηση μέσα στο λαό, με τη συμμετοχή των νέων ανθρώπων, των εκπαιδευτικών, των γονιών, της εργατικής τάξης στο σύνολό της. (...)
Γνωρίζουμε τις καθημερινές δυσκολίες που βιώνει η λαϊκή οικογένεια, έχουμε επίγνωση των σύνθετων προβλημάτων, τον καταιγισμό των εξελίξεων σε όλα τα επίπεδα.
Δεν κάνουμε πίσω. Δουλεύουμε με σχέδιο, επιμονή και υπομονή, ώστε να διαμορφώνονται όροι μορφωτικών απαιτήσεων, να καταπολεμάμε στην πράξη την παραίτηση, την απαξίωση της σχολικής γνώσης συνολικά».
Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή
Τα τεράστια προβλήματα στη λειτουργία του ΤΕΙ Ηπείρου από την έλλειψη διδακτικού προσωπικού και εξοπλισμού αφορά η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας.
Ο βουλευτής του Κόμματος Νίκος Μωραΐτης, που υπογράφει την Ερώτηση, σημειώνει στο κείμενό της:
«Οι ασφυκτικές περικοπές στους προϋπολογισμούς των πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας έχουν δυσχεράνει ιδιαίτερα τη λειτουργία των Ιδρυμάτων. Πέρα από τα τραγικά προβλήματα στα ζητήματα της φοιτητικής μέριμνας (σίτιση, στέγαση, συγγράμματα κ.λπ.), η κατάσταση είναι ιδιαίτερα έκρυθμη όσον αφορά την έλλειψη προσωπικού, διδακτικού και διοικητικού.
Ιδιαίτερα για το ΤΕΙ Ηπείρου, οι πέντε θέσεις που εγκρίθηκαν δεν μπορούν να αναπληρώσουν ούτε καν αυτούς που θα φύγουν λόγω συνταξιοδότησης (τα επόμενα χρόνια 25), ενώ λείπουν 40 καθηγητές. Η διαχρονική έλλειψη διδακτικού προσωπικού έχει οδηγήσει εδώ και καιρό το ΤΕΙ Ηπείρου να λειτουργεί με έκτακτο προσωπικό που καλύπτει σχεδόν το 50% εκπαιδευτικών αναγκών. Από φέτος λειτουργεί και με το καθεστώς των "πανεπιστημιακών υπότροφων", που θεσπίστηκε με το νόμο 4009/2011, βάσει του οποίου οι συμβασιούχοι διδάσκοντες θα πληρώνονται εφόσον το Ιδρυμα μπορεί να εξασφαλίσει τα σχετικά έσοδα. Με τη μετακύλιση της μισθοδοσίας του εκτάκτου εκπαιδευτικού προσωπικού σε ίδιους πόρους του Ιδρύματος, ήδη διαφαίνονται τα πρώτα προβλήματα, αφού με το "κούρεμα" των αποθεματικών και το PSI υπάρχουν ελάχιστα χρήματα ως αποθεματικό, με αποτέλεσμα στο επόμενο χρονικό διάστημα είτε να υπάρξει δραστική περικοπή μαθημάτων, είτε να αναζητηθούν "χορηγοί", μεταφέροντας τις επιχειρηματικές τους επιδιώξεις μέσα στο ίδιο το περιεχόμενο των σπουδών.
Λόγω της υποχρηματοδότησης (ο προϋπολογισμός του είναι κατά 23% μειωμένος σε σχέση με τον προϋπολογισμό πριν την κρίση), το ΤΕΙ Ηπείρου αδυνατεί να συντηρήσει και να εξοπλίσει τα εργαστήρια με τον αναγκαίο σύγχρονο εξοπλισμό.
Η παραπάνω κατάσταση έχει άμεση επίπτωση στα ίδια τα προγράμματα των σπουδών των Τμημάτων του ΤΕΙ Ηπείρου. Μαθήματα θεωρίας περικόπτονται, συγχωνεύονται, αντικαθίστανται με σεμινάρια επί πληρωμή, όπου στην οργάνωσή τους συμμετέχουν και επιχειρηματικοί όμιλοι, ενώ εργαστήρια μετατρέπονται σε θεωρίες ελλείψει εξοπλισμού», καταλήγει η Επίκαιρη Ερώτηση.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τον υπουργό Παιδείας τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε:
Στο πλαίσιο της προσπάθειας να εμφανιστούν οι αναδιαρθρώσεις στην Εκπαίδευση σαν προϊόν διαλόγου και μελέτης, η Επιτροπή Διαλόγου διοργάνωσε χτες στο υπουργείο Παιδείας εκδήλωση, στην οποία προσκεκλημένοι από το εξωτερικό παρουσίασαν απόψεις και εμπειρίες για διάφορα μοντέλα εκπαίδευσης.
Χαιρετίζοντας, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σ. Αναγνωστοπούλου, αναφέρθηκε σε «αδράνειες που χρειάζεται να επιλυθούν», κάνοντας λόγο για αξιοποίηση «και των βέλτιστων πάντα πρακτικών στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο, με σεβασμό στις ιδιομορφίες του ελληνικού χώρου».
Η Μαίρη Καλαντζή, καθηγήτρια στο Ιλινόις, στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της αυτονομίας της σχολικής μονάδας στην επιλογή της ύλης, ενώ προβάλλοντας στην οθόνη εικόνες μικρών μαθητών σκυμμένων πάνω από υπολογιστές, ο Bill Cope, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Ιλινόις, αναφέρθηκε στις νέες τεχνολογίες και στο πώς επιδρούν όχι σαν εργαλεία, αλλά σαν νέα μορφή εκπαίδευσης, με δραματικά μικρότερο κόστος, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Παίρνοντας το λόγο, η Maria de Lurdes Rodrigues μίλησε για τις αναδιαρθρώσεις που έγιναν την περίοδο 2005 - 2009 στην Πορτογαλία, όταν ήταν υπουργός Παιδείας. Ως βασικούς στόχους εκείνης της μεταρρύθμισης απαρίθμησε την ανάσχεση της σχολικής διαρροής (όπως είπε το ποσοστό πρόωρης εγκατάλειψης εκπαίδευσης και κατάρτισης ήταν 43,6% το 2000), αλλά και την αποκέντρωση με τη συμμετοχή γονιών και τοπικών αρχών που χρηματοδοτούν σχολικές λειτουργίες. Σημειώνεται πως την περίοδο εκείνη, σχολεία έκλεισαν μαζικά στην Πορτογαλία, ενώ αναμορφώθηκε η Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση και τετραπλασιάστηκε ο αριθμός των μαθητών που την ακολουθούσαν.
Κλείνοντας, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαλόγου, Αντώνης Λιάκος, είπε πως για να χαραχτεί πολιτική, είναι κρίσιμο «το άνοιγμα στις ιδέες», ενώ υπογράμμισε πως «κεντρικό ζητούμενο της μεταρρύθμισης στην Εκπαίδευση είναι η αυτονομία και η ενδυνάμωση των σχολείων», λέγοντας χαρακτηριστικά πως αν δεν μεταρρυθμιστεί η Εκπαίδευση, δεν θα μπορέσει να επιβιώσει.
Εκδήλωση - συζήτηση με τίτλο «Ο καπιταλισμός γεννά κρίσεις - πολέμους - προσφυγιά. Παλεύουμε για την ανατροπή του!» διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Ξάνθης της ΚΝΕ, την Πέμπτη 31 Μάρτη, στις 8 μ.μ., στο αναγνωστήριο της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης. Θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.
Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με ρεμπέτικο - λαϊκό γλέντι.
Η Τομεακή Οργάνωση ΤΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ διοργανώνει θεματικές πολιτικές εκδηλώσεις στις σχολές του ΤΕΙ.
Στη ΣΔΟ, 29/3, στις 12 μ., στο κτίριο της ΣΔΟ, με θέμα «Οι 62 πιο πλούσιοι άνθρωποι στον κόσμο έχουν σήμερα τόσο πλούτο όσο το 50% του πληθυσμού της Γης. Μπορεί να γίνει διαφορετικά;». Θα μιλήσει η Εφη Κουκούλα, στέλεχος του ΚΚΕ.
Στη ΣΤΕΓ, 30/3, στις 12μ., στην αίθουσα 201 (κεντρικός διάδρομος), με θέμα «Μικρομεσαίοι Αγρότες VS ΕΕ: Εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι». Θα μιλήσει ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
Στη ΣΤΕΦ, 6/4, στις 12μ., 200άρες αίθουσες (κεντρικός διάδρομος), με θέμα «Μεγάλα έργα και ανάπτυξη στον κλάδο των Κατασκευών. Ποιόν ωφελούν: τους μεγαλοεργολάβους ή τους μηχανικούς και τους εργαζόμενους;». Θα μιλήσει ο Νίκος Ζώκας, στέλεχος του ΚΚΕ.