ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χιλιάδες εγκλωβισμένοι σε όλη τη χώρα

MotionTeam

Αμείωτες είναι οι προσφυγικές ροές από τα τουρκικά παράλια προς την Ελλάδα, λίγες μέρες μετά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας που επικύρωσαν τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στη χώρα μας. Σύμφωνα με τη χτεσινή ενημέρωση, συνολικά 50.411 πρόσφυγες βρίσκονταν στην Ελλάδα, αριθμός αυξημένος κατά περίπου 2.500 από το βράδυ της Παρασκευής.

Οι εξελίξεις αποκαλύπτουν τον εμπαιγμό της κυβέρνησης και διαψεύδουν τις θριαμβολογίες του πρωθυπουργού μετά τη Σύνοδο της περασμένης Παρασκευής περί «επιτυχίας». Το μόνο σίγουρο είναι πως η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας όχι μόνο δεν θα σταματήσει αυτή την κατάσταση, αλλά θα εντείνει το πρόβλημα, με τα δουλεμπορικά κυκλώματα να τρίβουν τα χέρια τους και τους πνιγμένους πρόσφυγες να αυξάνονται. Φάνηκε, άλλωστε, από το νέο ναυάγιο ανοιχτά της Ρω με θύματα δυο κοριτσάκια ενός και δύο χρόνων, φαίνεται και από την τραγική κατάσταση στην Ειδομένη και το λιμάνι του Πειραιά, αλλά και από το γεγονός ότι πολλά σημεία στην ηπειρωτική χώρα γεμίζουν με πρόσφυγες και μετανάστες. Σύμφωνα με όσα προβλέπονται από τη συμφωνία, υποτίθεται πως όσοι φτάνουν από προχτές στην Ελλάδα, μπαίνουν στη λίστα της επαναπροώθησης στην Τουρκία, ενώ όσοι βρίσκονται ήδη εδώ, εγκλωβίζονται στο ελληνικό έδαφος, με δεδομένο ότι τα βόρεια σύνορα είναι κλειστά. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, εκτίμησε ότι για τη χρηματοδότηση της αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης ίσως χρειαστεί ένας ενιαίος ευρωπαϊκός φόρος.

Θυμίζουμε ότι κεντρικός άξονας της συμφωνίας είναι η επαναπροώθηση όσων φτάνουν στα ελληνικά νησιά προς την Τουρκία στην αρχή του «ένας προς έναν» (για κάθε Σύρο που επαναπροωθείται, η ΕΕ θα δίνει άσυλο σε ένα Σύρο πρόσφυγα από την Τουρκία). Ο ανώτατος αριθμός που θα δεχτεί η ΕΕ στο προσωρινό αυτό μέτρο είναι 72.000. Επειδή όσοι Σύροι έχουν προσπαθήσει να περάσουν το Αιγαίο θα βρίσκονται στο τέρμα της λίστας για παροχή ασύλου, η ΕΕ θεωρεί ότι το σχήμα θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για την παράτυπη διέλευση. Προτού επαναπροωθηθούν οι πρόσφυγες στην Τουρκία, είναι απαραίτητη η λεπτομερής εξέταση κάθε αίτησης χορήγησης ασύλου.

Μεταφορές στην επικράτεια

Στο μεταξύ, στο παλιό στρατιωτικό αεροδρόμιο στο προάστιο Κατσικά Ιωαννίνων έφτασαν το απόγευμα της Κυριακής 20 λεωφορεία, μεταφέροντας από την Ελευσίνα πάνω από 1.000 μετανάστες και πρόσφυγες, που καταγράφονταν από την Αστυνομία κατά την αποβίβασή τους. Πολλοί είναι, πάντως, εκείνοι που είχαν περικυκλώσει τα λεωφορεία αρνούμενοι να μπουν στις σκηνές, διότι όπως υποστήριζαν, ο χώρος είναι ακατάλληλος, χωρίς θέρμανση και χωρίς επαρκή ηλεκτροφωτισμό. Σύμφωνα με εκτιμήσεις γιατρών που βρίσκονταν στο χώρο, πολλά παιδιά ήταν άρρωστα και κάποιοι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν από το ΕΚΑΒ στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων. Τελικά, 150 άτομα αποχώρησαν με λεωφορεία του ΚΤΕΛ ή με τα πόδια προς την πόλη. Τις επόμενες μέρες, στην περιοχή της Ηπείρου αναμένεται να φτάσουν περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες. Ηδη, στη Φιλιππιάδα βρίσκονται περίπου 400 - καθώς 100 Αφγανοί θέλησαν να επιστρέψουν στην Αθήνα - στα Δολιανά 205 και στην Κόνιτσα 162.

  • Επεισοδιακή καταδίωξη δουλεμπορικού σκάφους με ρίψη προειδοποιητικών βολών και τη σύλληψη των δύο χειριστών του σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της νήσου Παναγίας Οινουσσών. Το σκάφος είχε αποβιβάσει νωρίτερα 20 πρόσφυγες και μετανάστες στην ακτή, ενώ στη θέα του σκάφους του Λιμενικού, που ζητούσε με φωτεινές και ηχητικές υποδείξεις την ακινητοποίησή του, οι δύο χειριστές ανέπτυξαν ταχύτητα και άρχισαν να πραγματοποιούν επικίνδυνους ελιγμούς.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Υπερασπίζεται τις επικίνδυνες αποφάσεις της ΕΕ

Υποκριτική η κριτική από τη ΝΔ

Με τον επίτροπο μετανάστευσης της ΕΕ, Δημήτρη Αβραμόπουλο, συναντήθηκε χτες ο Αλ. Τσίπρας, θέτοντάς του εξαρχής το ζήτημα της μη μείωσης των προσφυγικών ροών απ' τα παράλια της Τουρκίας προς τα ελληνικά νησιά παρά την ενεργοποίηση της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας στις 20 Μάρτη.

«Πρέπει να ασκηθεί πίεση για μικρότερες ροές», ανέφερε, σε μια έμμεση παραδοχή ότι η πρόσφατη απόφαση της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας δεν είναι ικανή να ανακόψει το προσφυγικό κύμα, αντιθέτως θα εγκλωβίζει ολοένα και περισσότερους στην Ελλάδα. Παρ' όλα αυτά, ο πρωθυπουργός επέμεινε να χαρακτηρίζει την απόφαση «θετικό βήμα», υποστηρίζοντας πως αν δεν υπήρχε «θα βρισκόμασταν αντιμέτωποι με ένα ντόμινο τετελεσμένων μονομερών ενεργειών», όπως συνηθίζει να αναφέρεται στο κλείσιμο της βαλκανικής οδού, που ωστόσο φέρει τη σφραγίδα της ΕΕ και των αποφάσεών της.

Ο Δ. Αβραμόπουλος παρουσίασε τον Μάαρτεν Φερβέι, που τοποθετήθηκε από την Κομισιόν στη θέση του ειδικού συντονιστή στην Ελλάδα στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας. Στις δηλώσεις του ανέφερε ότι «από την ώρα που η συμφωνία αρχίζει να εφαρμόζεται ...θα έχουμε καταφέρει κάτι πολύ σημαντικό. Πρώτα από όλα να σταματήσουν οι ροές μέσω της Τουρκίας στην Ευρώπη και προς τα ελληνικά νησιά, φυσικά. Από την άλλη πλευρά, να χτυπηθούν τα κυκλώματα των διακινητών... Θέλω να πιστεύω ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Είναι η ώρα, όμως, για όλα τα κράτη - μέλη να δείξουν ότι πράγματι το εννοούν όταν μιλούν για αλληλεγγύη και υπευθυνότητα».

Το Προσφυγικό και πιο συγκεκριμένα η άμεση εφαρμογή της συμφωνίας απασχόλησε κυβερνητική σύσκεψη το περασμένο Σάββατο υπό τον πρωθυπουργό. Για το σκοπό αυτό, αποφασίστηκε με πράξη υπουργικού συμβουλίου και η σύσταση κυβερνητικού συμβουλίου για την προσφυγική και μεταναστευτική πολιτική. Το συμβούλιο θα συνεδριάζει όποτε το συγκαλεί ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά της, η ΝΔ προχωρά σε μια υποκριτική αντιπολιτευτική στάση. Αλλωστε, όπως είναι γνωστό, συνυπέγραψε, στο πρόσφατο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, την περιλάλητη «εθνική γραμμή» για το θέμα, και ταυτόχρονα αποδέχεται την εξεύρεση λύσης εντός πλαισίου ΕΕ και ΝΑΤΟ. Σε αυτήν τη βάση, ψάχνει σημεία, για να διαφοροποιηθεί, εστιάζοντας π.χ. στην «αδυναμία» της κυβέρνησης να υλοποιήσει όσα συναποφάσισαν ή να παζαρέψει αποδοτικά για τα συμφέροντα της ντόπιας αστικής τάξης. Ενδεικτικό το «ενημερωτικό σημείωμα» για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε την Παρασκευή στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου τονίζει, ανάμεσα σε πολλά άλλα, πως: «Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στον κ. Τσίπρα και την τεχνητά συγκολλημένη συγκυβέρνησή του με τον Π. Καμμένο, ότι μπορούν να λύσουν το οποιοδήποτε πρόβλημα της χώρας και των Ελλήνων».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η Σύνοδος Κορυφής επικύρωσε το άθλιο παζάρι

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, σχετικά με το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό:

«Η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας επικύρωσε το άθλιο παζάρι της λυκοσυμμαχίας, που λέγεται ΕΕ, με την άρχουσα τάξη της Τουρκίας. Δεν λύνει το πρόβλημα των εγκλωβισμένων στην Ελλάδα, ούτε πρόκειται να σταματήσει τα προσφυγικά - μεταναστευτικά κύματα. Επιδεινώνει τις συνθήκες εγκλωβισμού και καταστολής για ακόμη περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες. Καταπατά βάναυσα τα δικαιώματα των προσφύγων.

Για άλλη μια φορά, ο Ελληνας πρωθυπουργός προσπάθησε να παρουσιάσει το μαύρο άσπρο. Οι δυσνόητες και στρογγυλεμένες διατυπώσεις της συμφωνίας που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν μπορούν να κρύψουν ότι:

1.-- Το κλείσιμο των βόρειων συνόρων για τους πρόσφυγες αποτελεί κοινή απόφαση της ΕΕ, όχι αποτέλεσμα μονομερών ενεργειών, όπως συνεχίζει να ψεύδεται ο Ελληνας πρωθυπουργός. Οι χιλιάδες πρόσφυγες - μετανάστες που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα, αλλά και όσοι θα εξακολουθήσουν να έρχονται, θα παραμείνουν εγκλωβισμένοι. Το πρόγραμμα επιλεκτικής μετεγκατάστασης από την Ελλάδα σε άλλα κράτη της ΕΕ ενός ελάχιστου αριθμού προσφύγων, που γίνεται με ρυθμούς χελώνας, δεν αποτελεί λύση, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του κ. Τσίπρα.

2.-- Η απόφαση της Συνόδου ότι για κάθε "επιστροφή" από την Ελλάδα στην Τουρκία ενός Σύρου πρόσφυγα, ένας άλλος θα επανεγκαθίσταται από την Τουρκία σε χώρα της ΕΕ, μέχρι να συμπληρωθεί το όριο των 72.000 προσφύγων, αποτελεί ένα απαράδεκτο πινγκ - πονγκ, που παίζεται στις πλάτες των προσφύγων, παραβιάζοντας ωμά και απροκάλυπτα τα δικαιώματά τους. Η απόφαση για υποχρεωτική κατάθεση των αιτήσεων ασύλου και fast-track εξέτασή τους στην Ελλάδα σημαίνει επαναφορά σε ισχύ και αυστηρή εφαρμογή του απαράδεκτου Κανονισμού του Δουβλίνου. Αποτέλεσμα αυτών των αποφάσεων θα είναι να αυξηθούν τα κυκλώματα και οι ταρίφες των δουλεμπόρων, τα δρομολόγια να γίνουν πιο επικίνδυνα, να ανέβει ο αριθμός των νεκρών προσφύγων - μεταναστών, οι συνθήκες κυνηγητού και παρανομίας θα δημιουργήσουν και άλλα προβλήματα με επιπτώσεις στον ντόπιο πληθυσμό στα νησιά, στην ενδοχώρα και τα σύνορα προς τις άλλες χώρες της ΕΕ.

3.-- Η απόφαση να "ανοίξει" ακόμη ένα κεφάλαιο για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, στην πραγματικότητα, αποτελεί επιβράβευση, με δεδομένη τη συνεχιζόμενη επιθετικότητα και προκλητικότητα της τουρκικής κυβέρνησης, τόσο απέναντι στο κυπριακό πρόβλημα όσο και στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στο Αιγαίο. Το ίδιο ισχύει και για την έναρξη εκταμίευσης των 3 δισ. ευρώ, καθώς και για την υπόσχεση καταβολής ακόμη άλλων 3 δισ. μέχρι το τέλος του 2018.

4.-- Με τη συμφωνία, η άρχουσα τάξη της Τουρκίας πήρε από την ΕΕ αυτό που επιδιώκει εδώ και καιρό, δηλαδή να "βάλει πόδι" στην περιοχή της Συρίας που βρίσκονται οι Κούρδοι, στο όνομα δήθεν τού να δημιουργηθούν "ασφαλέστερες περιοχές" για τους πρόσφυγες "σε ορισμένες περιοχές κοντά στα τουρκικά σύνορα".

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, για ακόμη μια φορά, προκλητικός στις θριαμβολογίες του, με αναφορές στο σεβασμό, δήθεν, του διεθνούς Δικαίου, προσπαθεί να αποκρύψει ότι έβαλε την υπογραφή του σε μια ακόμη συμφωνία - ταφόπλακα για τα δικαιώματα των προσφύγων, που επιτείνει τον εγκλωβισμό τους στην Ελλάδα. Εφτασε στο σημείο να ζητά την αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, δηλαδή στα "γκριζαρισμένα" σύνορα του Αιγαίου, όπου θα διαφεντεύει το ΝΑΤΟ, μετά από πρόσκληση και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Καλούμε το λαό να ενισχύσει ακόμα πιο αποφασιστικά τον αγώνα του απέναντι στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ. Να δυναμώσει την αλληλεγγύη του προς τους πρόσφυγες - μετανάστες, να διεκδικήσει ανθρώπινους χώρους προσωρινής φιλοξενίας και ασφαλή μετάβασή τους στις χώρες τελικού προορισμού τους. Να παλέψει για να σταματήσει ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και άλλων κρατών, που έχουν συνυπογράψει και οι ελληνικές κυβερνήσεις».

Παρέλαση ξένων «εμπειρογνωμόνων»

Ξεκίνησε η διαδικασία ανταλλαγής συνδέσμων - παρατηρητών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που σχετίζεται με τις επανεισδοχές. Σύμφωνα με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, από την Τουρκία έρχονται συνολικά 25 κρατικοί υπάλληλοι της Υπηρεσίας Μετανάστευσης. Δεν είναι αστυνομικοί, αφού η συγκεκριμένη υπηρεσία στην Τουρκία δεν αποτελείται από ενστόλους. Αναλυτικά, οι Τούρκοι σύνδεσμοι αστυνομικών καθηκόντων τοποθετούνται: 6 στη Χίο, 8 στη Λέσβο, 5 στη Σάμο, 3 στη Λέρο και 3 στην Κω. Από την Ελλάδα, σε πρώτη φάση, φεύγουν 5 αστυνομικοί από την αντίστοιχη υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ