ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
Για τη φιλοξενία προσφύγων στο λιμάνι του Σκαραμαγκά

Η πρόθεση της κυβέρνησης να μεταφέρει 1.500 πρόσφυγες από τον Πειραιά στο λιμάνι του Σκαραμαγκά, δίπλα στα ναυπηγεία, συζητήθηκε σε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, το Σάββατο στο Χαϊδάρι.

Στην απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο αναδεικνύει τις αιτίες του τεράστιου προσφυγικού κύματος, αλλά και τις ευθύνες της συγκυβέρνησης. Επισημαίνει τις επιφυλάξεις του για την αξιοποίηση του λιμανιού του Σκαραμαγκά ως χώρου φιλοξενίας, καθώς είναι πλήρως εκτεθειμένος στις καιρικές συνθήκες και δεν έχει καμία υποδομή για να φιλοξενήσει σε στοιχειωδώς ανθρώπινες συνθήκες 1.500 ανθρώπους. Παρ' όλα αυτά, και αν προκριθεί από την κυβέρνηση ο συγκεκριμένος χώρος, ο Δήμος Χαϊδαρίου καλεί το λαό της πόλης να στηρίξει με κάθε τρόπο τους πρόσφυγες.

Η απόφαση του Δήμου Χαϊδαρίου αναφέρει ανάμεσα σε άλλα:

«Από την πρώτη στιγμή που οξύνθηκε το πρόβλημα με τα καραβάνια των δυστυχισμένων προσφύγων και μεταναστών που έφταναν κατά κύματα στη χώρα μας, ο Δήμος Χαϊδαρίου τοποθετήθηκε καθαρά και δημόσια. Το ίδιο κάνουμε και τώρα απευθυνόμενοι σε εσάς με εμπιστοσύνη. Το προσφυγικό πρόβλημα δεν είναι "κεραυνός εν αιθρία". Η αιτία του είναι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος που διεξάγεται στη Συρία και σε υπόλοιπες χώρες της Μέσης Ανατολής. Πόλεμο που τον διεξάγουν το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, οι ΗΠΑ, όπως και άλλες καπιταλιστικές χώρες που η καθεμία για τα συμφέροντά της παίρνει μέρος στα εγκλήματα, στους βομβαρδισμούς, στις καταστροφές.

Θεωρούμε πως σε όλη αυτήν την κατάσταση έχει μεγάλες ευθύνες και η ελληνική κυβέρνηση. Η κυβέρνηση αποδέχεται τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που αποτελούν την κύρια αιτία για το δράμα που βλέπουμε καθημερινά. Επιπλέον, πρόκειται για μεγάλη υποκρισία να λέει η κυβέρνηση ότι αιφνιδιάστηκε από το μεγάλο αριθμό προσφύγων, τη στιγμή που όλα τα στοιχεία έδειχναν πού θα πάει η κατάσταση.

(...) Το βράδυ της Παρασκευής 18 Μάρτη, ενημερωθήκαμε επίσημα από την κυβέρνηση πως προτίθεται να μεταφέρει περίπου 1.500 πρόσφυγες από τον Πειραιά στο λιμάνι του Σκαραμαγκά σε προβλήτα δίπλα στο χώρο των Ναυπηγείων. Η δημοτική αρχή με ό,τι τεχνογνωσία διαθέτει επισκέφθηκε τη συγκεκριμένη τοποθεσία. Οφείλουμε να καταγράψουμε τις μεγάλες επιφυλάξεις μας γι' αυτό το χώρο. Συγκεκριμένα, είναι χώρος πλήρως εκτεθειμένος στις καιρικές συνθήκες, σε βροχές, αέρα, ήλιο. Δεν έχει καμία υποδομή ούτε είναι εύκολο να στηθεί επαρκής μηχανισμός τέτοιος που να φιλοξενήσει 1.500 ανθρώπους σε στοιχειωδώς ανθρώπινες συνθήκες. Εχει είσοδο στην οποία γίνεται καθημερινή μεταφόρτωση φορτηγών, κοντέινερς, άρα μεγάλο κίνδυνο ατυχημάτων.

Η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες καθώς η γνώμη μας είναι πως υπάρχουν πιο αξιόπιστοι και κατάλληλοι χώροι για να φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες. Θέτουμε αυτά τα ζητήματα ακριβώς γιατί θεωρούμε πως το πρόβλημα δεν πρέπει να το ρίξουμε "κάτω από το χαλί", αλλά να αντιμετωπιστεί υπεύθυνα, με γενναία χρηματοδότηση και ενίσχυση του προσωπικού και των υποδομών που σχετίζονται με το προσφυγικό ζήτημα.

Σε κάθε περίπτωση: Αν προκριθεί από την κυβέρνηση ο συγκεκριμένος χώρος, ο Δήμος Χαϊδαρίου καλεί τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους ανθρώπους του μόχθου της πόλης μας να στηρίξουν με κάθε τρόπο τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Ηδη, έχουμε κάνει έκκληση σε όλους τους φορείς, τα σωματεία, τους συλλόγους της πόλης να εντείνουν την αλληλεγγύη τους, να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα είδη πρώτης ανάγκης. Καλούμε το λαό του Χαϊδαρίου να δείξει αγάπη, φροντίδα και συμπαράσταση στις οικογένειες, στα παιδιά, στους ταλαιπωρημένους συνανθρώπους μας».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Επιτείνει τους όρους εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων

Οπως αναμενόταν μετά τις αποφάσεις της Συνόδου - Κορυφής ΕΕ και Τουρκίας, ξεκινά τώρα ένα «γαϊτανάκι» για να «χρυσωθεί το χάπι» για τις δυσκολίες που θα συναντήσει η εφαρμογή της συμφωνίας που υποτίθεται μπήκε σε εφαρμογή από την περασμένη Κυριακή.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, κατέθεσε χτες «πρόταση τροποποίησης της νομοθεσίας για το σχήμα μετεγκατάστασης», έτσι ώστε οι 54.000 θέσεις μετεγκατάστασης που δεν έχουν ακόμη αποδοθεί σε κάποια χώρα, να μετατραπούν σε θέσεις επανεγκατάστασης για το λεγόμενο σχήμα ανταλλαγής «ένας προς έναν». Ο αξιωματούχος της ΕΕ πρόσθεσε ότι αυτές οι θέσεις θα προστεθούν στις 18.000 θέσεις επανεγκατάστασης για τις οποίες είχαν δεσμευτεί σε εθελοντική βάση τα κράτη - μέλη της ΕΕ ήδη από τον περασμένο Ιούλη, που από αυτές ούτε καν 1.000 δεν έχουν υλοποιηθεί.

Σε ό,τι αφορά τη «βοήθεια» στα κέντρα καταγραφής στην Ελλάδα (μεταφραστές, διοικητικοί, αστυνομικοί), η εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδια για τα θέματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό, έκανε λόγο για 4.000 υπαλλήλους, εκ των οποίων οι 1.500 θα είναι Ελληνες και οι 2.500 από άλλες χώρες της ΕΕ και στόχος για την αποστολή αυτού του προσωπικού είναι να έχει ολοκληρωθεί έως τις 28 Μάρτη, κάτι που φαίνεται μάλλον απίθανο. Επιπλέον, την παροχή 1.500 αστυνομικών και 50 ειδικών σε θέματα επιστροφής και επανεισδοχής ζήτησε η Frontex για την Ελλάδα από τα κράτη - μέλη της ΕΕ και τις συνδεδεμένες χώρες Σένγκεν. Στόχος είναι να υποστηριχθεί η Ελλάδα στο διώξιμο των προσφύγων στην Τουρκία. Σε ό,τι αφορά το παράλληλο πρόγραμμα επανεγκατάστασης από την Τουρκία σύμφωνα με τη φόρμουλα «ένας προς έναν», ως ημερομηνία έναρξης ορίστηκε η 4η Απρίλη.

Την ίδια ώρα, η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερμ, που η χώρα της για λόγους ανταγωνισμού και με την Γερμανία πρωτοστάτησε στο κλείσιμο των συνόρων, δεν αρκείται στο σφράγισμα των συνόρων στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά θέλει το ίδιο να συμβεί και στα Ανατολικά, δηλαδή στα σύνορα με τη Βουλγαρία. Σε συνέντευξή της στην Αυστριακή Τηλεόραση, η συγκεκριμένη αστή πολιτικός - προερχόμενη από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα που συγκυβερνά με τους Σοσιαλδημοκράτες - σημείωσε ότι «η Ευρώπη πρέπει να γίνει ένα φρούριο» ώστε «να σταματήσουν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές και να μην υπάρξουν κινήσεις παράκαμψης προς τη Βουλγαρία, όπου θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας νέος διάδρομος μαζικής μετανάστευσης». Εκτίμησε ότι το ανώτατο όριο των 37.500 αιτήσεων ασύλου για το 2016 θα έχει επιτευχθεί ήδη το φθινόπωρο και ότι συνολικά εκκρεμούν 60.000 αιτήσεις, που η διαδικασία διεκπεραίωσής τους διαρκεί κατά μέσο όρο 7 μήνες και έτσι δικαιολόγησε ότι πρέπει να προστατεύονται τα αυστριακά σύνορα. Επίσης, έγινε γνωστό ότι ο σοσιαλδημοκράτης Αυστριακός υπουργός Αμυνας, Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ, θα έρθει στην Αθήνα στις 6 Απρίλη, μετά από πρόσκληση του Ελληνα ομολόγου του, Πάνου Καμμένου.

Ενδεικτική της κατάστασης είναι και η διαπάλη που γίνεται στο εσωτερικό της γερμανικής κυβέρνησης. Ο Χορστ Σίχοφερ, ηγέτης της Χριστιανικής Σοσιαλιστικής Ενωσης (CSU), το αδελφό βαυαρικό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ, είπε ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει αλλάξει ολοκληρωτικά την πολιτική της, ακόμη κι αν δεν το παραδέχεται. Εχει υπάρξει μία σταδιακή υποχώρηση από την κουλτούρα της υποδοχής άνευ όρων. Παρά τις εικόνες στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, κανένας Γερμανός πολιτικός δε λέει σήμερα "τα σύνορα είναι ανοιχτά, φέρτε τους όλους στη Γερμανία"». Πρόσθεσε ότι η χώρα του πρέπει να μειώσει τον αριθμό των προσφύγων που δέχεται στους 200.000 πρόσφυγες ετησίως, ενώ μόνο το 2015 εισήλθαν στη χώρα 1,1 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες.

Εκδήλωση για ΝΑΤΟ - πρόσφυγες

Συζήτηση διοργανώνει ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων Αθήνας, αύριο Τετάρτη, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία του (Πατησίων 4, 1ος όροφος). Η συζήτηση θα έχει θέμα την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, την οργάνωση της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και την ανάγκη για κλιμάκωση της πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική. Θα μιλήσει η Λίνα Κροκίδη, μέλος του Συνδέσμου και της Γραμματείας της Δημοκρατικής Συσπείρωσης.

Εκδήλωση στα Διαβατά

Με διαδήλωση στους δρόμους των Διαβατών, μέσα από την οποία αναδείχθηκε η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες και η καταδίκη στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής η εκδήλωση που οργάνωσε η ΤΟ Υπαίθρου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ για το Προσφυγικό. Στη συγκέντρωση που έγινε στο θεατράκι των Διαβατών, μίλησε ο Σάκης Βαρδαλής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής. Αναφέρθηκε στις διεθνείς και εσωτερικές εξελίξεις, στο προσφυγικό ζήτημα και παρουσίασε τις θέσεις του ΚΚΕ.

Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής θα πρέπει να βάλουν στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο και να δυναμώσουν την πάλη ενάντια στη συμμετοχή και εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις επεμβάσεις. Η αγανάκτηση, ο θυμός για τα αντιλαϊκά μέτρα που λαμβάνονται από την κυβέρνηση, όπως και η συγκίνηση, η αγανάκτηση, ο θυμός για τα καραβάνια των ξεριζωμένων, για τους πνιγμούς των αθώων παιδιών, δεν αρκεί. Αν δεν μετουσιώνεται σε συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας για ρήξη και ανατροπή του εκμεταλλευτικού συστήματος, αν δεν γίνεται ενεργητική στάση ζωής για μια κοινωνία και εξουσία που θα έχει στο επίκεντρό της τις ανάγκες των εργαζομένων, του λαού και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων».

Επίσκεψη στους πρόσφυγες στο Ελληνικό

Επίσκεψη στο χώρο φιλοξενίας προσφύγων του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά του Ρατσισμού, οι ΚΟΒ Ελληνικού, Αργυρούπολης, Γλυφάδας και Αλίμου της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ. Τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος, διακινώντας την ανακοίνωση, μεταφρασμένη στη γλώσσα των προσφύγων, μίλησαν μαζί τους και τους παρέδωσαν είδη πρώτης ανάγκης που συγκεντρώνουν εδώ και μέρες από το λαό της περιοχής.

Στις συζητήσεις με τους πρόσφυγες αναγνωρίστηκε η μεγάλη προσφορά αλληλεγγύης και φιλοξενίας από τον ελληνικό λαό και ταυτόχρονα η έντονη ανησυχία μετά τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής για το μέλλον τους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ