ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ «SOFTEX»
Θα φτάσουμε τον αγώνα μέχρι το τέλος!

Η διοίκηση και μέλη του σωματείου διαμήνυσαν χτες στην εργοδοσία ότι της επιστρέφουν τα μπόνους και δεν υπογράφουν απόλυση

Από παλιότερη παρέμβαση των εργαζομένων στη «Softex»
Από παλιότερη παρέμβαση των εργαζομένων στη «Softex»
Να δοθεί η μάχη μέχρι τέλους για να μη χάσει κανείς εργαζόμενος τη δουλειά του, να μπουν εμπόδια στα σχέδια της εργοδοσίας να κλείσει το εργοστάσιο της «Softex» και να πεταχτούν στο δρόμο 150 οικογένειες, πρότεινε το Σωματείο Εργαζομένων στη «Softex» στη χτεσινή Γενική Συνέλευση.

Οπως ταιριάζει σε ένα ταξικό συνδικάτο, που δεν διαπραγματεύεται πόσα θα χάσουν οι εργαζόμενοι, η διοίκηση και μέλη του σωματείου ξεκαθάρισαν πως θα πετάξουν στα μούτρα του επιχειρηματία τα έξτρα χρήματα που δίνει προκειμένου οι εργαζόμενοι να απολυθούν «οικειοθελώς» και να προχωρήσει απρόσκοπτα στο κλείσιμο του εργοστασίου. Για τη στάση τους αυτή χειροκροτήθηκαν από τους εργαζόμενους στη Γενική Συνέλευση. Εξέφρασαν την εκτίμησή τους ακόμη και κάποιοι που έχουν αποφασίσει να κρατήσουν άλλη στάση.

Θυμίζουμε πως η εργοδοσία ανακοίνωσε τη Δευτέρα πρόγραμμα «εθελούσιων αποχωρήσεων» με μπόνους για όσους εργαζόμενους δηλώσουν μέχρι τις 18 Μάρτη ότι αποχωρούν. Την Παρασκευή έχει οριστεί τριμερής συνάντηση με την εργοδοσία στο υπουργείο Εργασίας και οι εργαζόμενοι θα διαδηλώσουν απέξω.

Στη χτεσινή Γενική Συνέλευση ακούστηκαν και απόψεις για διαπραγμάτευση με την εργοδοσία, ώστε να αυξηθεί το ποσό που δίνει για τις «οικειοθελείς» απολύσεις. Επίσης, σημειώθηκε πως τίποτα δεν αποκλείει η εταιρεία, απαλλαγμένη από εργαζόμενους με δικαιώματα και από χρέη, να κάνει ένα νέο ξεκίνημα με φθηνό εργατικό δυναμικό που της προσφέρει η νομοθεσία ή και σε άλλη χώρα, κλάδο κ.λπ.

Η διοίκηση του σωματείου σημείωσε - ανάμεσα σε άλλα - εισηγητικά: Θα δώσουμε τον αγώνα για το μεροκάματο, για τις δουλειές μας μέχρι τέλους. Το σωματείο δεν πρόκειται να υπογράψει την παραίτησή του από αυτόν τον αγώνα, όσες θυσίες κι αν χρειαστούν. Κάθε αγώνας έχει θυσίες και ό,τι έχουμε καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια, έτσι το κατακτήσαμε. Οσο για τους συναδέλφους που κάτω από την πίεση, την απογοήτευση, το φόβο, επιλέξουν να φύγουν, δεν θα μπούμε απέναντι. Αντίθετα, θα ξανασυναντηθούμε στους αγώνες που έρχονται, γιατί τα προβλήματα είναι κοινά και θα παραμείνουν.

«Ως κομμουνιστής εργάτης και ως μέλος της διοίκησης του σωματείου, με κανένα ποσό δεν υπογράφω απόλυση. Δεν επιτρέπω στην εργοδοσία να εξαγοράσει τη συνείδησή μου και αυτή είναι η μεγαλύτερη προίκα στην κόρη μου!», είπε μέλος του ΔΣ προκαλώντας συγκίνηση και χειροκροτήματα. Αλλος εργαζόμενος σημείωσε: «Δεν πρόκειται να δεχτώ το μπόνους για να φύγω. Τόσα χρόνια πώς κερδίζαμε; Με αγώνα. Η καλύτερη διαπραγμάτευση, η μεγαλύτερη πίεση στην εργοδοσία είναι όταν στις 19/3 θα είμαστε όλοι εδώ ανυποχώρητοι».

Ο Λεωνίδας Σακκάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Λιθογράφων, τόνισε πως η δύναμη του σωματείου είναι η συμμετοχή των εργαζομένων στον αγώνα, εκεί «πονάει» η εργοδοσία. Οπως είπε, «σας δίνει και το σωματείο ένα μπόνους, μια προίκα με την ανυποχώρητη στάση του. Οτι μέχρι τελευταία στιγμή μάθαμε να συζητάμε συλλογικά, να σχεδιάζουμε τον αγώνα μας, να αναμετριόμαστε στα ίσα με την εργοδοσία, να ελεγχόμαστε και να ελέγχουμε το σωματείο, να δρούμε με βάση τα συμφέροντα και τις αξίες της εργατικής τάξης».

Στη Γενική Συνέλευση δεν έγινε ψηφοφορία καθώς κάποιοι από τους παρευρισκόμενους πρότειναν να περιμένουν τα αποτελέσματα της τριμερούς συνάντησης την Παρασκευή και να γίνει νέα Γενική Συνέλευση.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Βγάζουν και γλώσσα οι έμπιστοι της εργοδοσίας

Ανακοίνωση της παράταξης της ΔΑΣ, που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ

Τη νοθεία και τις εργασίες - παρωδία στο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, που πραγματοποιήθηκε στις 5 - 6 Μάρτη, καταγγέλλει η παράταξη της ΔΑΣ. Παρά τις μεθοδεύσεις και τις συναλλαγές, η παράταξη που στηρίχτηκε από το ΠΑΜΕ διατήρησε τις δυνάμεις της στη Διοίκηση και αύξησε τους αντιπροσώπους για τη ΓΣΕΕ (από 9 σε 11).

Οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού απέκλεισαν από το Συνέδριο εργαζόμενους όπως την αντιπρόεδρο των καθαριστριών στη Λάρισα, απολυμένη από την εργολαβική εταιρεία καθαρισμού ΙSS, την ίδια στιγμή που νομιμοποιούσαν ό,τι «περνούσε απ' έξω». Με ευφάνταστες δικαιολογίες νομιμοποίησαν σωματεία που είχαν στις γραμμές τους διπλοεγγεγραμμένους, αλλά και αγρότες και δημοτικούς υπάλληλους, μέχρι αυτοαπασχολούμενους και συνταξιούχους.

«Οι δυνάμεις του ΜΕΤΑ είναι οι κατεξοχήν δυνάμεις κατασκευής και παράγωγης νόθων αντιπρόσωπων, οι καθαρές φωνές του Σκλαβενίτη, του Βερόπουλου, του Βασιλόπουλου στις γραμμές των εργαζομένων. Είναι δυνάμεις εκπαιδευμένες στις συναλλαγές, στις υπόγειες συμφωνίες, εμποτισμένοι στο ψέμα, την ίντριγκα, τη συκοφαντία, τον παραγοντισμό» καταγγέλλει η ΔΑΣ.

Μάλιστα, αμέσως μετά το συνέδριο - παρωδία, οι δυνάμεις του ΜΕΤΑ προσπάθησαν με μια ανακοίνωση να ξεπλυθούν από τα αίσχη και τη δυσοσμία που αποπνέουν. «Δεν είμαστε σαν τα μούτρα τους» απαντάει η ΔΑΣ και ανάμεσα σε άλλα σημειώνει ότι «δύναμη κρούσης» της παράταξης του ΜΕΤΑ «είναι αυτοί που μαζί με την εργοδοσία αποτελούν ένα αδιάσπαστο μόρφωμα».

Απαντώντας στις χοντροκομμένες συκοφαντίες που ακούστηκαν και μέσα στο Συνέδριο, πως δήθεν το ΠΑΜΕ καταψήφιζε απεργίες, η ΔΑΣ αναφέρει: «Οι δυνάμεις του ΜΕΤΑ, οι μπροστάρηδες των απεργιών χωρίς απεργούς, απεργίες που προκηρύσσονται ξαφνικά λίγες ώρες πριν, χωρίς να το γνωρίζουν οι εργαζόμενοι, χωρίς να φτάνει έστω μια ανακοίνωση στους τόπους δουλειάς, έχουν το θράσος να συκοφαντούν δεκάδες εργαζόμενους που μετρούν απολύσεις και διώξεις για την πρωτοπόρα συνδικαλιστική δράση τους».

Η ανακοίνωση καταλήγει: «Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ δεν πρόκειται να τους αφήσουν σε χλωρό κλαρί, δε θα αφήσουν εργαζόμενο ανενημέρωτο που δε θα μάθει για τις συκοφαντίες τους, για τον βρώμικο ρόλο τους. Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για συνδικάτα μαζικά, αγωνιστικά, ταξικά, που θα βρίσκονται στα χέρια των εργαζομένων, για να αποφασίζουν οι εργάτες για τη ζωή τους και όχι οι εντεταλμένοι των εργοδοτών».

Στη Νότια Αφρική το Συνέδριο της ΠΣΟ

Τη διεξαγωγή του 17ου Συνεδρίου της, από τις 5 έως τις 8 Οκτώβρη, στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής, ανακοίνωσε η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ). Το Συνέδριο θα έχει σύνθημα: «Αγώνας - Διεθνισμός - Ενότητα. Μπροστά! Για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης. Ενάντια στη φτώχεια και τους πολέμους που γεννά η καπιταλιστική βαρβαρότητα». Οσον αφορά την επιλογή της Νοτίου Αφρικής, η ΠΣΟ εξηγεί πως αποτελεί «ένδειξη αναγνώρισης και σεβασμού στους ηρωικούς λαϊκούς αγώνες της ενάντια στο Απαρτχάιντ, αλλά και ένδειξη αλληλεγγύης με το σύνολο των λαών της Αφρικάνικης Ηπείρου». «Η εργατική τάξη χρειάζεται πιο δυνατό, πιο δυναμικό, πιο μαζικό, πιο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Χρειάζεται συνδικάτα με βαθιές και σταθερές ρίζες στις βιομηχανίες, στις πολυεθνικές σε όλους τους κλάδους, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της και για τη διεκδίκηση "της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών της ενάντια στην φτώχεια και τους πολέμους που γεννά η καπιταλιστική βαρβαρότητα". Χρειάζεται να κινηθεί "Μπροστά!" με "Αγώνες, Διεθνισμό και Ενότητα"», σημειώνει η ΠΣΟ στη διακήρυξή της μπροστά στο Συνέδριο.

Συγκροτείται Αγροτικός Σύλλογος Ακτίου - Βόνιτσας

Στη συγκρότηση Αγροτικού Συλλόγου Ακτίου - Βόνιτσας προχωρούν οι μικροί και μεσαίοι αγρότες της περιοχής. Η Οργανωτική Επιτροπή συγκροτήθηκε την Κυριακή 6 Μάρτη σε σύσκεψη στην Πλαγιά Βόνιτσας και καλεί όλους τους αγρότες και τις αγρότισσες του Δήμου Ακτίου - Βόνιτσας να στηρίξουν τη δημιουργία του Αγροτικού Συλλόγου για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της αγροτιάς. Καλεί σε μαζική συμμετοχή στις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν για έγκριση του Καταστατικού και εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου.

Σε ανακοίνωσή του, το μπλόκο Αγίου Νικολάου Βόνιτσας σημειώνει: «Στον Αγροτικό Σύλλογο Ακτίου - Βόνιτσας μέλη γίνονται οι φτωχοί και μεσαίοι αγρότες (αμπελουργοί, κτηνοτρόφοι, ελαιοπαραγωγοί, ψαράδες, μελισσοκόμοι) και όλοι όσοι έχουν αγροτικό εισόδημα. Οι συνταξιούχοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι εργάτες που έχουν μικρή ή μεσαία αγροτική εκμετάλλευση, οικογενειακής μορφής, στο Δήμο Ακτίου - Βόνιτσας. Κριτήριο για την εγγραφή κάποιου ή κάποιας στο Σύλλογο είναι αποκλειστικά και μόνο η συμφωνία του με τους σκοπούς και τους στόχους του, που ήδη σύντομα περιγράψαμε και που θα αποτυπωθούν αναλυτικότερα στο Καταστατικό του, το οποίο σύντομα θα συνταχθεί και τεθεί προς έγκριση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ