ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Υπεύθυνη» αντιπολίτευση, «εναλλακτική» για το κεφάλαιο...

...αλλά και «πλάτη για το εθνικό καλό», όπου επιβάλλεται από τις στρατηγικές επιλογές της αστικής τάξης

Το πώς θα επιδιώξει να ισορροπήσει μεταξύ του στησίματος νέων κάλπικων διπόλων και της «συναίνεσης» στη στρατηγική του κεφαλαίου περιέγραψε ο Κυρ. Μητσοτάκης

Eurokinissi

Το πώς θα επιδιώξει να ισορροπήσει μεταξύ του στησίματος νέων κάλπικων διπόλων και της «συναίνεσης» στη στρατηγική του κεφαλαίου περιέγραψε ο Κυρ. Μητσοτάκης
Με τη γραμμή της «αυστηρής, σοβαρής και υπεύθυνης αντιπολίτευσης», που θα καταθέτει «εναλλακτικές προτάσεις» για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, εμφανίστηκε για άλλη μια φορά ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του, αργά προχτές βράδυ, στο «MEGA».

Είπε, συγκεκριμένα, για το κόμμα του και για τον ίδιο: «Είμαστε η σοβαρή, υπεύθυνη, φιλελεύθερη ευρωπαϊκή κεντροδεξιά παράταξη (...) Εγώ είμαι ένας άνθρωπος ο οποίος είμαι ευπρεπής, είμαι ένας άνθρωπος ο οποίος μου αρέσει η δύναμη των επιχειρημάτων, όχι οι φωνές και όχι ο λαϊκισμός και νομίζω ότι αυτό θέλει να ακούσει και η ελληνική κοινωνία (...) Εγώ πιστεύω ότι κάνουμε μια αυστηρή, σοβαρή και υπεύθυνη αντιπολίτευση».

«Εχουμε κάθε λόγο να κλιμακώνουμε την έντασή μας για ζητήματα τα οποία θεωρούμε ότι είναι μείζονα (...) και κάθε λόγο σε αυτά τα οποία πιστεύουμε ότι πρέπει να βάζουμε πλάτη για το εθνικό καλό, να το κάνουμε» πρόσθεσε, περιγράφοντας ουσιαστικά πώς θα επιδιώξει να ισορροπήσει ανάμεσα στο στήσιμο νέων κάλπικων διπόλων, αλλά και την περιβόητη «συναίνεση» στη στρατηγική του κεφαλαίου.

Απαντώντας στο ερώτημα «οικουμενική ή εκλογές», απάντησε «εκλογές» και εξήγησε: «Αν ο κ. Τσίπρας, εν προκειμένω η κυβερνητική πλειοψηφία, απολέσει αυτήν την πλειοψηφία στη Βουλή, επιστρέφουμε στη Βουλή για να δούμε αν μπορεί να συγκροτηθεί άλλη κυβέρνηση. Εμείς με τον κ. Τσίπρα σε κοινό σχήμα δεν πρόκειται να συμμετέχουμε και δεν πρόκειται να συμμετέχουμε (...) διότι μας χωρίζει πραγματική ιδεολογική άβυσσος (...) ως προς την άποψή μας για την οργάνωση της οικονομίας, την οργάνωση της κοινωνίας».

Απευθυνόμενος, εξάλλου, μάλλον σε κύκλους και επιτελεία που ίσως προέκριναν ένα εγχείρημα οικουμενικής, τους έβαλε το εξής ερώτημα: «Γιατί ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος έχει δυσκολία να ψηφίσει το Ασφαλιστικό και ενδεχομένως να μην το ψηφίσει - διότι για να πέσει αυτή η κυβέρνηση πρέπει κάποιοι να μην ψηφίσουν κάποια μέτρα - δεν θα ψηφίσει το Ασφαλιστικό με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα, τον αρχηγό του δηλαδή, και θα ψηφίσει το οποιοδήποτε Ασφαλιστικό με πρωθυπουργό κάποιον τρίτον; Δεν το καταλαβαίνω».

Ωστόσο ξεκαθάρισε: «Δεν ζητώ εκλογές (...) Εχω αρθρογραφήσει και έχω μιλήσει συστηματικά υπέρ της ανάγκης να έχουμε σταθερούς εκλογικούς κύκλους. (...) Εγώ δεν πρόκειται να αναλώσω τις δυνάμεις μου και την ενέργειά μου να βαράω ένα ταμπούρλο και να βγαίνω να ζητάω εκλογές. Θα κάνω πολύ υπεύθυνη και σκληρή αντιπολίτευση, θα προτείνω εναλλακτικές προτάσεις. Εάν ο κ. Τσίπρας πέσει, τότε θα είμαστε έτοιμοι, θα πάμε σε εκλογές, θα κερδίσουμε τις εκλογές και θα γίνουμε κυβέρνηση».

«Υπευθυνότητα» για τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις

Τη γραμμή της «υπεύθυνης αντιπολίτευσης» την βασίζει στο ότι η ΝΔ καταθέτει τις δικές της «δύσκολες» προτάσεις για τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις: «Εμείς αντιπροτείνουμε. Εμείς στο Ασφαλιστικό προτείναμε δύσκολα πράγματα και όταν με ρωτάτε γιατί δεν ψηφίζω το Ασφαλιστικό, είναι γιατί θεωρώ ότι είναι το λάθος Ασφαλιστικό όχι γιατί δεν χρειάζεται Ασφαλιστικό. Διότι θεωρώ ότι αυτή είναι η λάθος μεταρρύθμιση».

Σε ό,τι αφορά τις κινήσεις της ΝΔ στο πλαίσιο των διεργασιών αναδιάταξης στο αστικό πολιτικό σκηνικό, ανέφερε πως «και αυτοδύναμη να ήταν η ΝΔ, πάλι θα επιχειρούσα να κάνω πολιτικά ανοίγματα σε άλλα κόμματα του ευρωπαϊκού τόξου». Επέμεινε, άλλωστε, ότι θέλει να κάνει «ένα γενναίο άνοιγμα στο χώρο του μεταρρυθμιστικού κέντρου».

Αναφερόμενος, τέλος, στο Προσφυγικό, είπε ότι στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, «το βασικό το οποίο ζητήσαμε ήταν να πάει (σ.σ. ο πρωθυπουργός) να διαπραγματευτεί δεσμευτικούς στόχους μετεγκατάστασης προσφύγων στην Ευρώπη, είτε αυτοί είναι από την Ελλάδα, είτε αυτοί είναι από την Τουρκία. Δεν υπάρχει καμία δυστυχώς τέτοια αναφορά στο κείμενο των Συμπερασμάτων. Το αντίθετο, μάλιστα, υπάρχει μία αναφορά, η τελευταία πρόταση του κειμένου, η οποία λέει ρητά ότι δεν αναλαμβάνουν οι ευρωπαϊκές χώρες καμία πρόσθετη δέσμευση (...) Επειδή η διαπραγμάτευση ακόμα συνεχίζεται, δεν θέλω να πω τίποτα περισσότερο. Δεν μπορώ να σας πω, όμως, ότι είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τα πρώτα συμπεράσματα».

Ρατσιστικό παραλήρημα της Χρυσής Αυγής στο Ευρωκοινοβούλιο

Καταγγελία από την Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ

Σε ένα αποκρουστικό ρατσιστικό παραλήρημα εναντίον του τουρκικού λαού, άκρως χαρακτηριστικό της εγκληματικής, ναζιστικής Χρυσής Αυγής, προέβη, χτες, σε συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου ο ευρωβουλευτής του μορφώματος Ελ. Συναδινός.

Σε παρέμβασή του για το Προσφυγικό και τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας, ο χρυσαυγίτης ευρωβουλευτής ανέφερε μεταξύ των άλλων: «Οπως έχουν γράψει Οθωμανοί λόγιοι: Ο Τούρκος είναι πνευματικά βάρβαρος, θεομπαίχτης, αγύρτης και βρωμιάρης. Ο Τούρκος είναι σαν το σκυλί, κάνει τον άγριο, αλλά όταν πρέπει να αντιμετωπίσει τον αντίπαλο το βάζει στα πόδια».

Μετά από αυτήν την απαράδεκτη παρέμβαση, ο ευρωβουλευτής της ΧΑ αποβλήθηκε από τη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου, με απόφαση του προέδρου του, Μ. Σουλτς.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταγγέλλει το ρατσιστικό παραλήρημα του χρυσαυγίτη ευρωβουλευτή σε βάρος του τουρκικού λαού, υπογραμμίζοντας:

«Αυτό, όπως και σειρά άλλων προκλητικών και αποκρουστικών δηλώσεων αυτών των ημερών του εγκληματικού ναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής, είναι ενταγμένο στους ανταγωνισμούς των αστικών τάξεων των δύο χωρών και ρίχνει νερό στο μύλο της τουρκικής προκλητικότητας. Αυτοί είναι οι φασίστες και η ναζιστική ιδεολογία τους, που στάζουν το ρατσιστικό δηλητήριο, καλλιεργούν το φυλετικό μίσος και τον εθνικισμό για να σπέρνουν διαιρέσεις ανάμεσα στους λαούς και να διαιωνίζεται η εξουσία του κεφαλαίου.

Ο λαός μας να τους απομονώσει παντού, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε λαϊκή γειτονιά, να μην τους αφήσει τόπο να σταθούν, αυτούς, τη σάπια ιδεολογία τους και το βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα που υπηρετούν».

ΠΟΤΑΜΙ
Μήνυμα συσπείρωσης πάνω στα ζητούμενα των μονοπωλίων

«Μήνυμα» στα στελέχη που συγκροτούν τα νέα όργανα του Ποταμιού απέστειλε ο επικεφαλής τους, Στ. Θεοδωράκης, σε μια προσπάθειά συσπείρωσής τους, στο φόντο απογοητευτικών καταγραφών στις δημοσκοπήσεις και κεντρόφυγων τάσεων που φαίνεται να ενισχύονται στο εσωτερικό του κόμματος.

Σε αυτό το πλαίσιο, επιχειρεί να αποσαφηνίσει τις διαχωριστικές γραμμές του Ποταμιού από τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, από τα οποία φαίνεται να συμπιέζεται.

Για τη μεν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «η οικονομία σιγοσβήνει αλλά αλλαγές πουθενά (...) Οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιστρέφουν τη χώρα στο παρελθόν (...) Οι Ελληνες πρέπει να δουλέψουμε οργανωμένα για να βγούμε απ' την κρίση, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ όμως παίζουν καθυστέρηση».

Κατηγορεί, ουσιαστικά, την κυβέρνηση ότι καθυστερεί τις αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, με αποτέλεσμα, όπως λέει, «η παραγωγική Ελλάδα τρώει το ένα χαστούκι μετά το άλλο. Επιχειρήσεις κλείνουν ή φεύγουν για Βουλγαρία, Αλβανία, Τουρκία ή Κύπρο. Η παραγωγή σε πολλούς, άλλοτε κερδοφόρους κλάδους, έχει παγώσει. Σε αυτό το σκηνικό, όσοι μπορούν φεύγουν».

Αντίστοιχα, για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ - οι οποίοι ασκούν αντίστοιχη κριτική στην κυβέρνηση - αναφέρει ότι «αρνούνται να κάνουν πραγματική αυτοκριτική και επαναπαύονται στο επιχείρημα ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ τα κάνει όλα χειρότερα". Μιλούν για μεταρρυθμίσεις μόνο όταν πιεστούν και δεν προτείνουν κανέναν καινούργιο δρόμο».

Σε αυτήν τη βάση, προσδιορίζει το ρόλο που πρέπει να παίξει το Ποτάμι και τα στελέχη του: «Τώρα είναι η ώρα να πούμε τα πράγματα ακόμα πιο δυνατά. Να μιλήσουμε για τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος μας και η ζωή μας (...) Οι λύσεις δεν είναι ούτε αριστερές ούτε δεξιές. Οι λύσεις είναι χαρτογραφημένες από τις εμπειρίες της προοδευτικής Ευρώπης. Με ένα σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης θα φύγουμε μπροστά. Αρκεί οι δημιουργικές δυνάμεις να απελευθερωθούν από τα βαρίδια του κομματικού κράτους. Οι ριζικές τομές που το Ποτάμι προτείνει εδώ και 2 χρόνια πρέπει να γίνουν υπόθεση της κοινωνίας»...

ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Πρόσκληση στο Ποτάμι για «συντονισμό» στη Βουλή

Στο φόντο των διεργασιών αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού, συνεδρίασε χτες το Κεντρικό Συντονιστικό Συμβούλιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (κοινοβουλευτικό σχήμα των ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) και αποφάσισε να συνεχίσουν «τις πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση του χώρου της Σοσιαλδημοκρατίας, της Ανανεωτικής Αριστεράς, του Προοδευτικού Κέντρου και της Πολιτικής Οικολογίας».

Σε αυτήν την κατεύθυνση προτείνουν: «α) την άμεση συγκρότηση Επιτροπής με εκπροσώπους από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Κινήσεις Πολιτών) και εκπροσώπους από όλες τις δυνάμεις του χώρου (κόμματα, κινήσεις, ομίλους, δίκτυα, προσωπικότητες), η οποία θα δρομολογήσει τις σχετικές διαδικασίες. β) τον συντονισμό δράσεων των Kοινοβουλευτικών Oμάδων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ