ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Στον προσανατολισμό της η μεγαλύτερη καταστολή για μετανάστες

Ανησυχούν για ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες στο κεφάλαιο από τη διαχείριση του Προσφυγικού

«Απαιτείται εθνική συνεννόηση μέσα σε ένα ρεαλιστικό πλαίσιο. Αυτό απαιτεί να σταματήσει η Αριστερά τις ιδεοληψίες από τις οποίες σήμερα διακατέχεται». Αλλωστε, «προέχει το εθνικό συμφέρον». Σε αυτές τις φράσεις, του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Ν. Δένδια συμπυκνώνεται η κατεύθυνση που θα ακολουθήσει (και) ο Κυρ. Μητσοτάκης, σήμερα στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, ζητώντας, μεταξύ άλλων, και μεγαλύτερη καταστολή στα σύνορα, αλλά και εναντίον όσων ξεχωρίσουν από τους πρόσφυγες, χαρακτηρίζοντάς τους μετανάστες.

Συγκεκριμένα, μιλώντας χτες στον τηλεοπτικό «Σκάι», ο Ν. Δένδιας επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας: «Οταν έφυγα από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης είχα αφήσει το σχέδιο "Ιώνη" για την αντιμετώπιση προσφυγικών ροών έως 100.000 ατόμων, το οποίο δεν εφαρμόσθηκε. Εκτός από αυτό, υπήρχε και το Action Plan, που ήταν συμφωνημένο με τους Ευρωπαίους και αφορούσε τους παράνομους μετανάστες. Είχαμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα, με υπηρεσίες ασύλου και πρώτης υποδοχής για τους πρόσφυγες. Ολα εγκαταλείφθηκαν».

Πρόσθεσε: «Η αντίληψη της κυβέρνησης πως υπάρχει χώρα της οποίας τα σύνορα είναι ανοιχτά και ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα είναι απαράδεκτη αντίληψη. Τα θαλάσσια σύνορα μπορούν, μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς Δικαίου, της Συνθήκης της Γενεύης και του Πρωτοκόλλου της Ν. Υόρκης, να φυλαχθούν. Η κυβέρνηση, μέσα στο πλαίσιο των ιδεοληψιών της εγκατέλειψε τη φύλαξη των συνόρων».

Παραπέρα, εμφανίστηκε ανήσυχος για απώλεια θέσεων της ντόπιας αστικής τάξης στο διεθνή ανταγωνισμό, λόγω των κυβερνητικών χειρισμών στο Προσφυγικό: «Το ότι καταστήσαμε τα Σκόπια ζώνη αμύνης των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης και εμμέσως οδηγήσαμε στην αναγνώρισή τους με το όνομα "Μακεδονία" από συμμάχους μας στην Ευρώπη είναι μια τεράστια διπλωματική αποτυχία». «Ο κ. Ερντογάν (...) έχει σαφείς διεκδικήσεις έναντι της χώρας μας». «Η ΕΕ εμφανίζεται ως επαίτης απέναντι στον κ. Ερντογάν». «Είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση για όσα κάνει τώρα η Τουρκία. Εγώ δεν είμαι αντι-ΝΑΤΟικός, όπως ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν μπορώ και να μη βλέπω τις παγίδες για την πατρίδα μου», μέσω της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στη διαχείριση του Προσφυγικού, για την οποία, φυσικά, η ΝΔ δεν διαφωνεί, αλλά εκφράζει ενστάσεις για τους όρους...

Τέλος, τόνισε: «Μπορούμε να έχουμε έναν πλήρη σχεδιασμό για το τι κάνουμε με τους ανθρώπους που βρίσκονται μέσα στην Ελλάδα. Πρέπει να υλοποιήσουμε, καταρχάς, σχεδιασμό που ήδη υπάρχει κι αν η κυβέρνηση δεν ξέρει, ας φωνάξει κάποιον που ξέρει». «Μπορούμε να διαχειριστούμε τον αριθμό των ατόμων που θα παραμείνουν με τη βοήθεια των Ευρωπαίων, οι οποίοι δεν μπορούν να νίπτουν τας χείρας τους. Σύμφωνα με τις κοστολογήσεις, χρειαζόμαστε παραπάνω 1,6 - 1,8 δισ. για την περίοδο 2016 - 2020 για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Επίσης, χρειαζόμαστε άμεση συνεισφορά σε είδη». Κι ακόμα, «υπάρχουν παιδιά στους δρόμους κι αυτά τα παιδιά πρέπει να τραφούν. Θα έρθει χειμώνας και θα πρέπει να πάνε σχολείο. Δεν μπορούμε να νίπτουμε τας χείρας μας και να πούμε ότι θα αφήσουμε τους πρόσφυγες στην πλατεία Βικτωρίας».

Διαφάνεια και λογοδοσία με το βλέμμα στραμμένο στους επιχειρηματίες

Σε ένα άλλο ζήτημα, ο Κυρ. Μητσοτάκης παρουσίασε χτες το σχέδιό του «για την οικονομική εξυγίανση» της ΝΔ, με βασικό ζητούμενό του να πείσει ότι μπορεί να «εξυγιάνει» και τα «οικονομικά» του τόπου.

Δημοσιοποίησε στοιχεία όπως ότι η ΝΔ έχει χρέη 214 εκατ. ευρώ, τα περισσότερα προς τράπεζες και ένα μέρος προς προμηθευτές. Οι ετήσιες δαπάνες της είναι 8,2 εκατ. ευρώ. Τα ετήσια έσοδά της 4,2 εκατ. ευρώ. Από αυτά, με βάση το νόμο, το 60% πηγαίνει για την κάλυψη των δανειακών της υποχρεώσεων. Στόχος του να πέσουν μέσα σε 3 χρόνια στα 2,5 εκατ. ευρώ οι τακτικές δαπάνες, μέσα κι από «ένα επιθετικό πρόγραμμα ιδιωτικής χρηματοδότησης».

Σημειωτέον, μιλώντας για «διαφάνεια» και «λογοδοσία» από τα κόμματα απέναντι στον «φορολογούμενο», είπε ότι στο επερχόμενο συνέδριο της ΝΔ θα εισηγηθεί «καταστατική πρόβλεψη η οποία να απαγορεύει στα κόμματα να δανείζονται, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους με βάση τα τρέχοντα έσοδά τους, είτε αυτή είναι κρατική επιχορήγηση, είτε αυτή είναι ιδιωτική χρηματοδότηση». Πρόσθεσε ότι η ΝΔ ανά τρίμηνο θα δημοσιεύει στον ιστότοπό της όλες τις δαπάνες του κόμματος. «Εύχομαι πραγματικά να (...) ακολουθήσουν και άλλα κόμματα. Θυμάστε, όταν ήμουν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, είχα εισηγηθεί την πρόταση, οι δαπάνες των κομμάτων να εμφανίζονται επίσης στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Τότε είχα δεχθεί πολλές αντιδράσεις και πολλή κριτική. Σε πρώτη φάση, εμείς θα ξεκινήσουμε μόνοι μας (...) Θέλουμε, με αυτόν τον τρόπο να δημιουργήσουμε έναν ενάρετο κύκλο».

ΠΟΤΑΜΙ
Κατεβάζει ιδέες για Προσφυγικό και αναδιάταξη του πολιτικού συστήματος

Τις θέσεις με τις οποίες προσέρχεται στο σημερινό συμβούλιο πολιτικών αρχηγών σκιαγράφησε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, μιλώντας χτες στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84».

Ζήτησε «να τελειώνουμε με την κριτική, ας μην ξανακάνει κανείς μας κριτική στην κυβέρνηση για το παρελθόν, αρκεί να αποφασίσουμε ότι θα κάνουμε μια καινούργια αρχή». Επέμεινε να υπάρξει «ένας κεντρικός συντονιστής. Ενας υπερυπουργός που θα συντονίζει όλες τις ενέργειες». «Να επιλέξουμε έναν σοβαρό άνθρωπο, οικουμενικής αποδοχής, ο οποίος θα μιλά απευθείας με τον πρωθυπουργό», πρόσθεσε, λέγοντας ότι θα προτείνει σήμερα συγκεκριμένο πρόσωπο, και ότι το έχει συζητήσει ήδη με άλλους πολιτικούς αρχηγούς.

Είπε παραπέρα: «Μίλησα και με τον Κ. Μητσοτάκη και την Φ. Γεννηματά και κάναμε μέτωπο, με την έννοια τού να πάμε εκεί (σ.σ.: στη σύσκεψη), να βρούμε λύσεις και να μην κάνουμε απλώς χειραψίες (...) Δεν νομίζω ότι υπάρχει η διάθεση να είμαστε εμείς απέναντι σε μια κυβέρνηση, αρκεί η κυβέρνηση να ανοίξει και αυτή τα χαρτιά της. Να πάμε σε μια εθνική πολιτική. Δεν θα πάμε στη συνάντηση να συνυπογράψουμε τις αποφάσεις του κ. Τσίπρα. Θα πάμε στη συνάντηση για να συνδιαμορφώσουμε τις αποφάσεις της χώρας».

Παρουσιάζοντας, δε, τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα συναινέσει στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, είπε: «Πρέπει να υπάρχει μια παραδοχή της κυβέρνησης ότι πρέπει να κάνουμε μια καινούργια πολιτική. Εάν μας καλεί να πούμε "μπράβο" στην πολιτική που ασκείται, δεν μπορεί να γίνει αυτό, γιατί έχουμε πρόβλημα. Να υπάρχει η παραδοχή ότι πρέπει να πάμε σε μια νέα πολιτική».

Εβαλε, επίσης, όρο ότι «οι μετανάστες επιστρέφουν στις χώρες από όπου προέρχονται (...) Είμαστε υποχρεωμένοι να παρέχουμε άσυλο στους πρόσφυγες, να δείξουμε την αλληλεγγύη μας (...) Οι μισοί, όμως, από αυτούς που φτάνουν στο λιμάνι του Πειραιά είναι Μαροκινοί, Αφγανοί, Τυνήσιοι. Δεν είναι πρόσφυγες, είναι οικονομικοί μετανάστες». Επιπλέον, ο ίδιος εμφανίστηκε αρνητικός στο να συνδεθεί το Προσφυγικό με την «αξιολόγηση».

Σε ένα άλλο θέμα, δείχνοντας πώς προσεγγίζει την αναδιάταξη του αστικού πολιτικού συστήματος, είπε: «Δεν πιστεύω στις συνεχείς προσπάθειες για ύπαρξη ενός καινούργιου κεντροαριστερού φορέα. Οι μεταρρυθμιστικές, εκσυγχρονιστικές δυνάμεις της χώρας είναι πολλές. Είναι κεντρώες δυνάμεις, πολλές φορές και φιλελεύθερες. Ολοι αυτοί πρέπει να συναντηθούμε. Οι φιλελεύθεροι, οι μεταρρυθμιστές αριστεροί, πρέπει να συναντηθούμε και να δούμε τις δυνατότητες μιας πολύ δυναμικής έκφρασης (...) Μπορεί να είναι από μια συμμαχία στη Βουλή, μια συμμαχία στην κοινωνία, μέχρι και ένας εκλογικός συνδυασμός».

ΠΑΣΟΚ
Ψάχνει «εθνική γραμμή» με όχημα το Προσφυγικό

«Να χαράξουμε εθνική γραμμή. Ζητήσαμε τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών γιατί πιστεύουμε πως έστω και τώρα πριν είναι εντελώς αργά, είναι η ώρα να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης και αποτελεσματικής διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης. Είναι ευθύνη του κ. Τσίπρα που αυτό δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα». Αυτό διαχέεται από το ΠΑΣΟΚ ως η γραμμή με την οποία προσέρχεται στο σημερινό συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.

Στο ΠΑΣΟΚ επιμένουν για το Προσφυγικό ότι «με το να καταγγέλλει απλώς η κυβέρνηση τους άλλους Ευρωπαίους και να σχολιάζει την κατάσταση με μελανά χρώματα, κάνει μόνο "μια τρύπα στο νερό"». Αναπαράγοντας μια επιχειρηματολογία που χρησιμοποιούν κι άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις, όπως το Ποτάμι, στο ΠΑΣΟΚ λένε: «Είναι επείγουσα ανάγκη να σχεδιαστεί μία εθνική πολιτική, πριν υπάρξουν εξελίξεις που θα δεσμεύουν την δυνατότητα χειρισμών».

Προειδοποιούν: «Ας μην προσπαθήσει για άλλη μια φορά ο κ. Τσίπρας να χρησιμοποιήσει το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ως ένα ακόμη βήμα καταγγελιών, μετάθεσης ευθυνών και επικοινωνιακής διαχείρισης του προβλήματος για να αποφύγει τις ευθύνες του».

Στο μεταξύ, κατά πληροφορίες, η Δημοκρατική Συμπαράταξη (κοινοβουλευτικό σχήμα των ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) σχεδιάζει να απευθύνει στο Ποτάμι πρόταση για δημιουργία επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από εκπροσώπους των δύο κομμάτων, με δύο στόχους. Αφενός, την ενοποίηση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων τους και αφετέρου να ανοίξει δρόμος για εκλογική συμπαράταξή τους.

ΕΔΥΕΘ
Σήμερα η εκδήλωση για τον Νίκο Νικηφορίδη

Εκδήλωση μνήμης και αγώνα για τον Νίκο Νικηφορίδη και όλους τους ανώνυμους κι επώνυμους αγωνιστές του λαϊκού, αντιιμπεριαλιστικού, αντιπολεμικού κινήματος, διοργανώνει η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης, σήμερα Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι, στο Πάρκο Ειρήνης στις Συκιές.

Ο Νίκος Νικηφορίδης εκτελέστηκε πριν από 65 χρόνια, στις 5 του Μάρτη του 1951, στο συνήθη τόπο εκτέλεσης των λαϊκών αγωνιστών, πίσω από το Επταπύργιο. Εκτελέστηκε μαζί με άλλους 6 αγωνιστές για την εθνική και κοινωνική απελευθέρωση, μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης Ιλίου

Η Επιτροπή Ειρήνης Ιλίου διοργανώνει εκδήλωση την Τετάρτη 9/3, στις 6.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Καφενείο (Αγίου Φανουρίου 98), με θέμα: «ΝΑΤΟ - Συρία - Πρόσφυγες - Αιγαίο: "Ασφάλεια" ή νέα εμπλοκή;». Θα μιλήσουν ο Γιάννης Ντουνιαδάκης, απόστρατος Υποναύαρχος ΠΝ, και ο Χρήστος Μαργανέλης, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ