ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Στα «σκαριά» οι νέες αντεργατικές ανατροπές

Σημαντική προτεραιότητα η μεγαλύτερη «ευελιξία» για ωράρια εργασίας και απολύσεις

ΠΑΡΙΣΙ.--

Πριν από τα τέλη του Μάρτη αναμένεται να κατατεθεί το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο, με το οποίο η γαλλική κυβέρνηση επιδιώκει να στηρίξει τη θέση του κεφαλαίου, σε συνθήκες που μεγαλώνει ο ανταγωνισμός εντός και εκτός ΕΕ.

Με κύρια επιδίωξη την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» της πλουτοκρατίας, η κυβέρνηση προσπαθεί να εστιάσει στη σημασία που έχει η αξιολόγηση των συνθηκών και των δυσκολιών που αντιμετωπίζει κάθε εταιρεία, ώστε να δώσει σε κάθε μεγαλοκαπιταλιστή εργοδότη ακόμα μεγαλύτερα περιθώρια σχεδιασμού και κλιμάκωσης της επίθεσης σε βάρος των εργατών.

Ετσι, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο αναμένεται να προβλέπει ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία ως προς το ωράριο εργασίας, δίνοντας τη δυνατότητα σε μια επιχείρηση, «σε περίπτωση αυξημένης δραστηριότητας ή για λόγους που συνδέονται με την οργάνωση της (παραγωγής της) επιχείρησης», να ανεβάζει μέχρι και σε 12 το ανώτατο ημερήσιο όριο εργάσιμων ωρών. Αντίστοιχα, σε εβδομαδιαία βάση, θα δίνονται στην εργοδοσία περιθώρια αύξησης του ορίου αυτού στις 60 ώρες σε περίπτωση «εξαιρετικών περιστάσεων και (μόνο) για τη διάρκεια αυτών». Βεβαίως, είναι κατανοητό ότι οι «εξαιρετικές περιστάσεις» μπορούν να κόβονται και να ράβονται ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες της εργοδοσίας, όπως επίσης και ότι η «περίπτωση των εξαιρετικών περιστάσεων» είναι κάτι που μπορεί να χωρέσει κάθε δυνατή ερμηνεία.

Χαρακτηριστικά είναι και όσα μεθοδεύονται στο κεφάλαιο των απολύσεων. Ανοίγοντας διάπλατα την πόρτα για την πλήρη απελευθέρωσή τους, η κυβέρνηση στοχεύει να καθορίσει «χαρακτηριστικές δυσκολίες» που όταν θα συντρέχουν ουσιαστικά θα «δικαιολογούνται», με άμεσες συνέπειες και στο ύψος των αποζημιώσεων. Τέτοιες «δυσκολίες» θεωρούνται «η πτώση των παραγγελιών ή των πωλήσεων για συνεχόμενα τρίμηνα», «οι λειτουργικές ζημιές για πολλούς μήνες», η «σημαντική επιδείνωση σε μετρητά», αλλά και μια «αναδιάρθρωση αναγκαία για τη διαφύλαξη της ανταγωνιστικότητας της εταιρείας».

Γίνεται κατανοητό ότι μοχλός και αυτού του νομοσχεδίου είναι η άρση εμποδίων που υπήρχαν για την απρόσκοπτη επενδυτική δράση του κεφαλαίου, για να μπορεί να αποσύρει κεφάλαια από έναν κλάδο που κρίνει λιγότερο κερδοφόρο, γενικά να «ανασυντάσσει» την παρουσία του στον έναν ή τον άλλον τομέα της οικονομίας ανάλογα με το πώς βολεύει συνολικά τις επιδιώξεις του, εντός και φυσικά εκτός Γαλλίας.

Η προώθηση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου εμφανίζεται από πολλά ΜΜΕ ως πεδίο έκφρασης και σφοδρής εσωκομματικής κριτικής προς την κυβέρνηση, ενώ πρόσφατη είναι και η παρέμβαση που έκανε το πρώην στέλεχος του κυβερνώντος PS (και προηγούμενων κυβερνήσεων του κόμματος) Μαρτίν Ομπρί. Αφετηρία αυτής της κριτικής είναι, όμως, το πώς καλύτερα θα προστατευτεί η «ανταγωνιστικότητα» των γαλλικών εταιρειών και όχι η προστασία των σύγχρονων αναγκών του γαλλικού λαού. Για παράδειγμα, «κείμενο» που διακινείται με την υπογραφή και της Ομπρί προτάσσει τη διοχέτευση επενδύσεων και κεφαλαίων στην «πράσινη οικονομία» (ενώ η «Διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή» που έγινε το Δεκέμβρη στο Παρίσι χαρακτηρίζεται επιτυχία), έναν τομέα στον οποίο έχουν ισχυρή παρουσία π.χ. τα γερμανικά κεφάλαια.

Από την πλευρά της, αντιδρώντας σε μια φημολογία περί προσπαθειών της κυβέρνησης να «βελτιώσει» το νομοσχέδιο, η Ενωση των Γάλλων βιομηχάνων (MEDEF) τόνισε ότι «η μεταρρύθμιση πρέπει να μείνει φιλόδοξη».

Οι Ρεπουμπλικάνοι, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, δηλώνουν «υπέρμαχοι της αρχής του νόμου Ελ Κομρί» (σ.σ. από το όνομα της Γαλλο-Μαροκινής υπουργού Εργασίας Μίριαμ Ελ Κομρί), αλλά ταυτόχρονα εύχονται «να πάμε ακόμα πιο μακριά».


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Ιδια αντιλαϊκή πολιτική μέσα κι έξω

Ολοένα και περισσότερο η κυβέρνηση και τα επιτελεία της προσπαθούν να συνδέσουν το Προσφυγικό με την «αξιολόγηση», κάνοντας συστάσεις στους εργαζόμενους και το λαό να «κατεβάσουν στροφές» στις αντιδράσεις τους για το επερχόμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ώστε να κλείσει ταχύτερα και με λιγότερες τριβές η «αξιολόγηση». Δεν πέρασαν πολλές μέρες από τότε που ο πρωθυπουργός καλούσε τους αγωνιζόμενους αγρότες να κρατήσουν «πατριωτική στάση» και να αποσυρθούν από τις κινητοποιήσεις τους, επειδή ο αγώνας επιβίωσης που δίνουν, με αιχμή το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό, δυσκολεύει τη συμφωνία με την τρόικα και καθυστερεί την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης», την ώρα που παραμένει ορθάνοιχτο το μέτωπο του Προσφυγικού.

***

Προχτές, τα ίδια πράγματα με άλλα λόγια είπε και ο τέως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και στέλεχος της Eurobank Γιώργος Προβόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση. Το τραπεζικό στέλεχος παρατήρησε ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν τόσα μέτωπα ανοιχτά. Η οικονομική αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα», εκτιμώντας παράλληλα ότι «το προσφυγικό πρόβλημα επιτείνει τις δυσκολίες και τις αβεβαιότητες και περιπλέκει τα προβλήματα». «Η κόπωση της κοινωνίας και του πολιτικού προσωπικού είναι εμφανής. Η αισιοδοξία υποχωρεί και το μέλλον φαντάζει δύσκολο και αβέβαιο», πρόσθεσε, ρίχνοντας την μπηχτή του για την ικανότητα της κυβέρνησης να συνεχίζει να διαχειρίζεται με αποτελεσματικότητα τις λαϊκές αντιδράσεις στα μέτρα που προωθεί, σε συνέχεια των προηγούμενων.

***

Το κεφάλαιο, η κυβέρνηση και τα κόμματά του αξιοποιούν τα υπαρκτά οξυμένα προβλήματα που προκαλεί η πολιτική τους στο Προσφυγικό, με αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στη χώρα, για να καλλιεργήσουν κλίμα φόβου, να αποπροσανατολίσουν και να πνίξουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια, να χειραγωγήσουν τις αγωνιστικές διαθέσεις, να αποσπάσουν τη συναίνεση του λαού στον «εθνικό στόχο» της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Η προσπάθειά τους αυτή γίνεται ολοένα και πιο έντονη όσο μεγαλώνουν τα ζόρια στην οικονομία, όσο πλησιάζει η ώρα των νομοσχεδίων για βασικές αντιλαϊκές - αντεργατικές μεταρρυθμίσεις, όσο «ξαναζεσταίνεται» το αγωνιστικό κλίμα, μπροστά στη 48ωρη γενική απεργία που αποφασίστηκε για τις μέρες που το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο θα συζητιέται στη Βουλή. Η προπαγάνδα της κυβέρνησης πρέπει να απαντηθεί και να απορριφθεί ασυζητητί. Να της αποδοθούν οι ευθύνες που έχει τόσο για τη βαρβαρότητα που ζουν χιλιάδες κατατρεγμένοι από τις πατρίδες τους, όσο και για τα μέτρα που τσακίζουν το λαό στην Ελλάδα για να ανακάμψει το κεφάλαιο.

***

Αλλωστε, η πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση στο εσωτερικό και στο εξωτερικό είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Η κυβέρνηση που θεωρεί «πατριωτική» στάση το σιωπητήριο στους αγώνες, αποδέχεται το ΝΑΤΟ να σουλατσάρει στο Αιγαίο και να κατοχυρώνει την αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Στηρίζει την πολεμική μηχανή που επεμβαίνει στις χώρες της ευρύτερης Μέσης Ανατολής και διεκδικεί αναβάθμιση του ρόλου της ντόπιας αστικής τάξης στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και για τον ίδιο ακριβώς λόγο, την ενίσχυση δηλαδή του κεφαλαίου, τσακίζει ό,τι έχει απομείνει όρθιο από τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα στην Ελλάδα. Ακολουθεί «κατά πόδας» την πολιτική της ΕΕ στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, εγκλωβίζοντας χιλιάδες ανθρώπους στη χώρα μας, και με τον ίδιο τρόπο διαβουλεύεται με την τρόικα για το πώς θα ισοπεδώσουν την Κοινωνική Ασφάλιση, το λαϊκό εισόδημα, τα Εργασιακά και τις συνδικαλιστικές - λαϊκές ελευθερίες.

***

Επομένως, με τη μαζική συμμετοχή μας στη 48ωρη πανεργατική πανελλαδική απεργία απαντάμε σε όλα: Και στο Ασφαλιστικό, και στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ στο Προσφυγικό, και στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους ανταγωνισμούς που προκαλούν το θάνατο και τον ξεριζωμό. Απαντάμε στην πολιτική εξυπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου, που δεν διστάζει μπροστά σε τίποτα, ενιαία συντρίβει δικαιώματα και ανάβει τη φωτιά του πολέμου και της προσφυγιάς.


Π.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ