Πρόκειται για την έσχατη κατάβαση στα σκοτάδια της ψυχής, την απόλυτη καταγραφή μιας ανθρώπινης φύσης εξίσου ικανής για το «καλό» και το «κακό». Ατμοσφαιρική και στέρεα δομημένη ταινία με αφετηρία τη γνωστή αποικιοκρατική νουβέλα του Τζόζεφ Κόνραντ «Η καρδιά του σκότους», στο σύνορο μεταξύ ρομαντισμού και μοντερνισμού, που χρησιμοποιεί τον πόλεμο στο Βιετνάμ ως πρόσχημα, για να καταδείξει το διαχρονικό και πανανθρώπινο περιεχόμενό της. Ενα φιλμ πέρα από το φως και το σκοτάδι, πέρα από τον πόλεμο, με πολλαπλές και συμπληρωματικές ερμηνείες. Η εκπληκτική εισαγωγή, με τα ελικόπτερα που βομβαρδίζουν τη ζούγκλα, το πλάνο που ουσιαστικά δεν κινείται αλλά απλώς διευρύνεται, τη διπλοτυπία που παραλληλίζει τον ανεμιστήρα του δωματίου του πρωταγωνιστή με τις έλικες και με ηχητική υπόκρουση - πέρα από τον ήχο των τελευταίων - το απαγορευμένο τραγούδι «The End» των Doors, όχι μόνο επιδεικνύει τη μαεστρία του σκηνοθέτη και μας εισάγει στο κλίμα της ταινίας, αλλά απεικονίζει αμέσως τον βασικό πυρήνα της: τα όρια μεταξύ του ενδότερου και του εξωτερικού κόσμου αναιρούνται, η πραγματική μάχη δίνεται μέσα μας, ανάμεσα στους δύο εαυτούς μας, «αυτόν που σκοτώνει και αυτόν που αγαπά», όπως λέγεται στη συνέχεια. Ολο το φιλμ είναι μια επική ψυχολογική αλληγορία. Εξίσου εντυπωσιακή μοιάζει η εφόρμηση στο χωριό με τα ελικόπτερα υπό τον ήχο των «Βαλκυριών» του Βάγκνερ. Εξαιρετική σύλληψη την οποία διαδέχεται ο αποκαλυπτικός και αληθοφανέστατος βομβαρδισμός με ναπάλμ, που αφήνει άναυδο τον θεατή. Παίζουν οι Μάρτιν Σιν, Μάρλον Μπράντο, Ρόμπερτ Ντιβάλ, Ντένις Χόπερ και Χάρισον Φορντ. Η είσοδος είναι ως γνωστόν ελεύθερη.
Σε αυτήν την «πνευματική αυτοβιογραφία» - όπως χαρακτηρίζει το έργο ο ίδιος ο συγγραφέας του - πρωταγωνιστεί η ασκητική, «καζαντζάκεια» μορφή του Τάκη Χρυσικάκου, που κάνοντας τον απολογισμό της ζωής του, δίνει αναφορά στον «παππού», όπως αποκαλεί τον Ελ Γκρέκο. Ο Χρυσικάκος, ως σκηνοθέτης, κατάφερε να χωρέσει τους σημαντικότερους σταθμούς της πνευματικής βιογραφίας του Καζαντζάκη σε μια παράσταση λιτή και ενδιαφέρουσα, με στίγμα μινιμαλιστικό, σε έναν καθηλωτικό μονόλογο, που, με αφετηρία τα παιδικά χρόνια του συγγραφέα, ξεδιπλώνεται σε πλάτος και βάθος, στο τεράστιο εκτόπισμα του μεγάλου Κρητικού.
Οργανικό στοιχείο της παράστασης η μουσική, δεμένη πάντα με την κρητική γη... Καπετάν Μιχάλης, Αλέξης Ζορμπάς... Τα μουσικά ιντερμέδια συνομιλούν και σχολιάζουν το υποκριτικό μέρος. Εξαίρετοι στο ρόλο τους οι Μανώλης Ανδρουλιδάκης - κλασική κιθάρα και τραγούδι - και Γεωργία Νταγάκη - λύρα και τραγούδι. Δομικό στοιχείο της παράστασης η οριοθέτηση του οπτικού, μαυρόασπρου, αρχειακού, φωτογραφικού υλικού. Με τη μεγάλη φωτεινή οθόνη που στοιχειοθετεί σκηνογραφικό φόντο να μετατρέπεται σε «οικογενειακό» φωτογραφικό άλμπουμ που το θεατρικό κείμενο «ξεφυλλίζει» ευρηματικά στο διάβα του προς τα μπρος... Φτάνοντας τέλος σε ένα οπτικά εντυπωσιακό φινάλε, με την κουρασμένη και κυρτή φιγούρα του Καζαντζάκη να μεγαλώνει μπροστά στη φωτεινή επιφάνεια, να γίνεται τεράστια σκιά που βαδίζει αργά και μας αφήνει πίσω της, δίπλα στον άγριο, ανυπόταχτο αετό που τον συνοδεύει...
Ο Δ. Κουτσούμπας με τους συντελεστές της παράστασης, (από αριστερά) Γ. Νταγάκη, Τ. Χρυσικάκο, Μ. Ανδρουλιδάκη |
Πάνω από 11.000 θεατές και 60 παραστάσεις. Ο σκηνοθέτης της παράστασης και καλλιτεχνικός Διευθυντής του Θεάτρου, Κώστας Καζάκος, κάλεσε όλους τους συντελεστές της παραγωγής επί σκηνής να τους ευχαριστήσει για τη συνεργασία και να τους προσφέρει ένα μικρό γλυπτό της Μ. Κανελλοπούλου, παρουσία του Δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη, του προέδρου του Πολιτιστικού Οργανισμού Βασίλη Θωμόπουλου, του προέδρου του ΔΣ Ανδρέα Τερζή, μελών του συμβουλίου του θεάτρου, δημοσιογράφων και φίλων που στήριξαν το έργο του θεάτρου με τον καλύτερο τρόπο.
Η όπερα Διδώ και Αινείας, σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Ζάιμπελ, θα είναι η επόμενη παραγωγή του ΟPERA STUDIO του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Η πρώτη παράσταση έχει προγραμματιστεί για τις 13 Απρίλη 2016.
Ο Κ. Πελετίδης με τον Κ. Καζάκο |
Τελευταία μέρα σήμερα, Τετάρτη 2 Μάρτη, για τη μουσικοθεατρική παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, «31», που ανεβαίνει στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, στις 21.15, για τα 30 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων «Θανάσης Τσιπινάκης».
Υπόθεση του έργου: Η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων κάνει την πρόβα generale για την πρώτη συναυλία των 31 της χρόνων. Μέσα από υπέροχες μουσικές, φωτίζεται η μοναδική διαδρομή της, οι συνεργασίες με σπουδαίους συνθέτες και ερμηνευτές, οι χαρές, οι δυσκολίες, τα ταξίδια, οι σπάνιες στιγμές, αλλά και οι προσωπικές ιστορίες των μελών της.
Παίζει η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων «Θανάσης Τσιπινάκης» υπό την Καλλιτεχνική Διεύθυνση της Βάγιας Ζεππάτου.
Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Νίκος Γιαλελής, Κατερίνα Τασσύ, Ανδριάνα Χαλκίδη
Κείμενο - Σκηνοθεσία: Μίλτος Νίκας
Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος
Σκηνογραφία: Μαρία Βασιλάκη
Κίνηση: Ολγα Σπυράκη
Video: Παναγιώτης Φαφούτης
Ηχοληψία: Διονύσης Μπάστας
Βοηθός σκηνοθέτη: Αννα-Μαρία Σκιαδά
Ο θίασος «Υιόβακχος» και ο Αλβανικός Σύνδεσμος Ηθοποιών - Λογοτεχνών «Λίτερ Αρτ» παρουσιάζουν την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη στο θέατρο του Νέου Δημαρχείου Περιστερίου (πλατεία Δημοκρατίας, στάση Μετρό «Περιστέρι»), την Παρασκευή 4 Μάρτη, στις 19.00 και όχι την Πέμπτη, όπως εκ παραδρομής γράψαμε στο χτεσινό φύλλο.
Μετάφραση - Σκηνοθεσία: Τ. Σαριγκούλη
Κοστούμια: Τούλα Μωραΐτη
Επιμέλεια ήχων: Λούης
Παίρνουν μέρος: Α. Μαρτζούκος, Τ. Ζάτσεφ, Σ. Κατηφόρης, Δ. Τσοϊδάκης, Α. Πούλος, Κ. Ροδίτη, Γ. Κουτσουπιά, Χ. Μπαλατσούρα, Τ. Σαριγκούλη, Θ. Παπαστάθης, Ν. Ιωσήπου, Ζ. Μασούρα, Δ. Παπαηλιού.