Στη διαχειριστική ικανότητα να αντιμετωπίσει τα βασικά ζητήματα του κεφαλαίου εστιάζει η κριτική της ΝΔ στην κυβέρνηση
Συντηρεί η ΝΔ το δίπολο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, με άξονες τη διαχείριση σε Προσφυγικό και οικονομία.
Για το πρώτο ζήτημα, συνεδρίασε χτες, υπό την προεδρία του Κυρ. Μητσοτάκη, η λεγόμενη «Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεως» που έστησε στο κόμμα του για το θέμα. Με το πέρας της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση αποδεικνύεται ανίκανη να εφαρμόσει σχέδιο άμεσης αντιμετώπισης της έκτακτης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Η μέχρι τώρα στάση της δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη».
Σε αυτήν τη βάση κριτικής - κι ενώ πλέον γίνεται σαφές ότι οι αποφάσεις της ΕΕ από τις οποίες δεσμεύεται και η ΝΔ οδηγούν σε εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα - ζήτησε από την κυβέρνηση: «Να αξιοποιήσει το σύνολο του κρατικού μηχανισμού, συμπεριλαμβανομένων των Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου να εξασφαλίσει τις απαραίτητες βασικές δομές σίτισης, υγιεινής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης». Επίσης, «να ετοιμάσει, μέσα σε μία εβδομάδα, όλους τους απαραίτητους φυλασσόμενους, ανοιχτούς, αλλά και κλειστούς χώρους, προσωρινής διαμονής με σωστή γεωγραφική κατανομή στην Επικράτεια».
Ακόμα, «να εξασφαλίσει καλύτερο συντονισμό ανάμεσα στις κρατικές υπηρεσίες και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού».
Αποδεχόμενος πλήρως, εξάλλου, τη ΝΑΤΟική εμπλοκή στο Αιγαίο, ο Κυρ. Μητσοτάκης ζήτησε από την κυβέρνηση «να διασφαλίσει ότι η ΝΑΤΟική δύναμη θα κάνει αυτό για το οποίο δημιουργήθηκε. Δηλαδή, να συμβάλει αποφασιστικά, μαζί με τη FRONTEX, στην αποτροπή των μεταναστευτικών ροών».
Επιπρόσθετα, ζήτησε η κυβέρνηση «να αξιοποιήσει τους υπάρχοντες ευρωπαϊκούς πόρους και να ζητήσει έκτακτη οικονομική επιχορήγηση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης». Και, τέλος, «να αναλάβει αμέσως πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της διεθνούς εικόνας της χώρας και για τη στήριξη του τουριστικού της προϊόντος».
Ο Κυρ. Μητσοτάκης κατέληξε ότι «η σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών είναι επιβεβλημένη», ενώ μπρος στο ενδεχόμενο η κυβέρνηση να κάνει χρήση βέτο στους κόλπους της ΕΕ, προειδοποίησε: «Η κρίση και η αντιμετώπισή της απαιτούν σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Οχι βεβιασμένες και μονομερείς επιλογές, που βαθαίνουν την απομόνωση της χώρας και τραυματίζουν περαιτέρω την αξιοπιστία της».
Ως προς τα οικονομικά, μιλώντας την Κυριακή σε εκδήλωση στη Λευκωσία, ο Κυρ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η Κύπρος «εξέρχεται του μνημονίου εντός των επόμενων ημερών. Δυστυχώς, στη χώρα μας, λόγω των κακών χειρισμών της κυβέρνησης, επιβλήθηκε ένα τρίτο πολύ σκληρό πρόγραμμα από το οποίο δεν προβλέπεται να εξέλθουμε πριν από το 2018».
Πατώντας στα - αντίστοιχα αντιλαϊκά - πεπραγμένα της κυπριακής κυβέρνησης, επέμεινε για την «εφαρμογή ενός προγράμματος» δημοσιονομικής προσαρμογής «το οποίο μπορεί να έχει αδικίες, αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να εξέλθει κάποιος των προγραμμάτων είναι να το εφαρμόζει και να διεκδικεί οποιαδήποτε αναδιαπραγμάτευση, μόνο αφού έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των πιστωτών».
«Δυστυχώς, αυτά δεν συμβαίνουν στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο», συμπλήρωσε και, ιεραρχώντας ψηλά και αυτός - όπως και η κυβέρνηση - την ολοκλήρωση της «πρώτης» «αξιολόγησης» του τρίτου μνημονίου, πρόσθεσε: «Η Ελλάδα έχει απολέσει την εμπιστοσύνη στην Ευρώπη. Εχει διαχειριστεί με τρόπο καταστροφικό για την ελληνική κοινωνία την οικονομική κρίση και σήμερα ακόμα βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση, ώστε να μην έχουμε ολοκληρώσει το πρώτο στάδιο της αξιολόγησης με αποτέλεσμα να επιτείνεται η οικονομική αβεβαιότητα».
Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και η τοποθέτηση του αντιπροέδρου του κόμματος Αδ. Γεωργιάδη στο «Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών», όπου, μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι η «αξιολόγηση» δεν προχωρά γιατί η κυβέρνηση δεν παίρνει απόφαση να την προχωρήσει. Η κυβέρνηση πρέπει να ακολουθήσει το πρόγραμμα και να πληρώσει και το κόστος, συνέχισε. Επαναφέροντας εξάλλου τον εκβιασμό που χρησιμοποιούν τόσο η κυβέρνηση όσο και οι «εταίροι», ο Αδ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι όσο «χάνεται χρόνος» στην υλοποίηση του μνημονίου, τόσο πλήττεται η «πραγματική οικονομία», άρα μεγαλώνει ο λογαριασμός, άρα τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν είναι περισσότερα...
Τέλος, 47 βουλευτές της ΝΔ κατέθεσαν Επίκαιρη Επερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών με θέμα την εξέλιξη του προγράμματος «αποκρατικοποιήσεων» και «αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου». Με αφορμή την Επίκαιρη Επερώτηση, ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της ΝΔ, Χρ. Σταϊκούρας, δήλωσε: «Η ΝΔ θεωρεί καθοριστικής σημασίας την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου (...) Δυστυχώς, όμως, τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, παρά τις όποιες προσπάθειες του ΤΑΙΠΕΔ, είναι φτωχά (...) Η κυβέρνηση οφείλει, επιτέλους, να αφήσει στην άκρη - και σε αυτό το πεδίο - τις ιδεοληψίες, τις αντιφάσεις, τις παλινωδίες, την πολυγλωσσία, την αβελτηρία».
Ως χώρος ζυμώσεων τόσο στο εσωτερικό του, όσο και ευρύτερα, στο πλαίσιο της αναδιάταξης των αστικών πολιτικών δυνάμεων, αξιοποιήθηκε το συνέδριο του Ποταμιού το Σαββατοκύριακο, όπου επανεξελέγη επικεφαλής ο Στ. Θεοδωράκης, με ποσοστό 88,16% (με το σχεδόν 12% που απέσπασε ο έτερος υποψήφιος, Π. Ελευθεριάδης, να ερμηνεύεται ως δείγμα δυσαρέσκειας προς τον ιδρυτή του κόμματος).
Οσον αφορά στις διεργασίες στο εσωτερικό του μορφώματος και με διαφορετικές απόψεις σχετικά με το πού να κολλήσει, καταγράφεται η τοποθέτηση του Σπ. Λυκούδη, που τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος στο μεσαίο χώρο και το διάλογο με την Κεντροαριστερά: «Μόνο η δημιουργία ενός νέου και μεγάλου πολιτικού σχηματισμού στο Μεσαίο Χώρο, στο ριζοσπαστικό κοινωνικό και πολιτικό Κέντρο (...), μόνο ένας τέτοιος φορέας μπορεί να ανοίξει δρόμους. Η σημερινή στασιμότητά μας μπορεί ταχύτατα να μεταβληθεί σε άτακτη υποχώρηση και αμελητέα εκλογική απήχηση», προειδοποίησε.
Συζητήθηκε και η ομιλία του Χ. Θεοχάρη, που άφησε αιχμές για την οργανωτική κατάσταση και τον τρόπο λειτουργίας του Ποταμιού: «Δεν ονειρεύτηκα να είμαι σε ένα Κίνημα χωρίς συλλογικότητα στην ηγεσία» (...) Υπάρχει το μεγάλο Ποτάμι των ανθρώπων που μας άφησαν απογοητευμένοι. 7.500 ξεκινήσαμε, χίλιοι είμαστε εδώ. Κοιτάξτε γύρω σας, αυτοί οι χίλιοι είναι όλο το Ποτάμι. Το Ποτάμι της ελπίδας που διαψεύστηκε». Παραπέρα, έδειξε μια κλίση προς τον Κυρ. Μητσοτάκη, έναντι του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας: «Το ΠΑΣΟΚ είναι ανύπαρκτο στην κοινωνία» είπε, «και δεν πρόκειται να πείσει κανέναν. Προσδοκά φρεσκάδα από το Ποτάμι για να το εγκλωβίσει σε ένα θανάσιμο ταγκό. Οι συμφωνίες κορυφής δεν αρκούν. Στη ΝΔ η εκλογή του νέου αρχηγού δίνει ελπίδα σε πολλούς. Ομως, μέχρι να κυβερνήσει δεν θα ξέρουμε ποιος έχει το πάνω χέρι. Ο δύτης ή τα βαρίδια».
Ο δε βουλευτής του Ποταμιού Ι. Φωτήλας, επανέλαβε την άποψή του για συνεργασία με τη ΝΔ: «Προτείνω να αναζητηθούν προγραμματικές συγκλίσεις στην προοπτική κυβερνητικής συνεργασίας με συγκεκριμένες και άμεσες δράσεις βάσει συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων, μεταξύ του Ποταμιού με επικεφαλής τον Σταύρο Θεοδωράκη και της ΝΔ με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη».
Σε ό,τι αφορά τις ευρύτερες διεργασίες, στο χαιρετισμό του στο συνέδριο, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, είπε: «Χαίρομαι που ανήκετε στο μεγάλο μεταρρυθμιστικό ρεύμα της ελληνικής κοινωνίας», και πρόσθεσε: «Χωρίς καμία αμφιβολία το συνολικό ισοζύγιο από τη δράση του Ποταμιού είναι θετικό. Αισθάνομαι επίσης κοντά σας γιατί μαζί πορευόμαστε τον δρόμο των δίκαιων μεταρρυθμίσεων και μαζί αγωνιζόμαστε στην Ευρώπη για τις κοινές μας ιδέες».
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, απηύθυνε ξανά κάλεσμα συνεργασίας στο Ποτάμι, λέγοντας: «Προτείνω προγραμματική συμφωνία με ισότιμη συμμετοχή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού. Θέλω να σας καλέσω να πείτε το μεγάλο ναι, στο πρώτο βήμα, σε διάλογο μεταξύ μας».
Το λόγο πήρε και ο πρώην πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης:«Χρειάζεται ένα πόλος ανάμεσα στη Δεξιά και στην παράλογη αριστερά. Και εσείς να συμμετέχετε (...) Να επιδιώξουμε την κοινή προσπάθεια με όλους που συμμερίζονται. Μπορείτε την ανανέωση, προσπαθήστε, παλέψτε».
Τέλος, ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ, Γ. Παπανδρέου, τόνισε: «Δυστυχώς εμείς εδώ στην Ελλάδα αντί να εμπεδώνουμε μεταρρυθμίσεις, ταλανίζουμε εαυτούς με άγονες αντιπαραθέσεις. Γι΄αυτό φωνές σαν του Ποταμιού είναι απαραίτητες».
Στην αντίπερα όχθη από όλες αυτές τις διεργασίες μεταξύ των αστικών κομμάτων κινήθηκε ο χαιρετισμός που απηύθυνε στο συνέδριο του Ποταμιού ο Χρ. Κατσώτης, εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ.
Την πρότασή της για κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» με συμμετοχή οπωσδήποτε των ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, επανέλαβε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.
Μιλώντας στο «Εθνος», είπε χαρακτηριστικά: «Το μόνο που δεν χρειάζεται η χώρα είναι άλλη μία εκλογική αναμέτρηση. Θα ήταν η χαριστική βολή στην οικονομία της χώρας και ένα ακόμη μεγάλο κτύπημα στην αξιοπιστία και την σοβαρότητα του πολιτικού συστήματος (...) Εμείς προτείνουμε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ευθύνης και συνεννόησης, των δημοκρατικών πολιτικών κομμάτων, με τη συμμετοχή οπωσδήποτε των δύο πρώτων σε κοινοβουλευτική δύναμη κομμάτων (...) Μια τέτοια κυβέρνηση θα έχει την ισχύ και την αξιοπιστία να βελτιώσει δύσκολους όρους του μνημονίου, να συμφωνήσει νέα απομείωση και αναδιάρθρωση του χρέους και να υλοποιήσει αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο κράτος, στο πολιτικό σύστημα, στο παραγωγικό μοντέλο και το κοινωνικό κράτος».
Να καταγραφεί, εξάλλου, η νέα διαφοροποίηση... «στα σημεία», του Ευ. Βενιζέλου από τις προτάσεις Γεννηματά. Εστιάζοντας στο χώρο του Κέντρου, δεν παρέλειψε για άλλη μια φορά να εκφραστεί θετικά για τον Κυρ. Μητσοτάκη, για τον οποίον η Φ. Γεννηματά έλεγε ότι τους χωρίζει άβυσσος: «Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έχει νομίζω ένα σαφές προσωπικό πολιτικό στίγμα, ηγείται ενός κόμματος το οποίο έχει αντιφάσεις (...) στη ΝΔ στεγάζονται και δυνάμεις οι οποίες φλερτάρουν με την ιδέα της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα (...) Αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά». Συνέχισε: «Εν πάση περιπτώσει, υπάρχει ο μεσαίος χώρος (...) Είμαι αναφανδόν υπέρ της ύπαρξης ενός τέτοιου οργανωμένου χώρου, τον οποίον έχω ορίσει (...) προοδευτική συμμαχία». Σημειωτέον, ο ίδιος χαρακτήρισε «ολέθριο ιστορικό λάθος» την προσπάθεια της κυβέρνησης να συνδέσει το Προσφυγικό με την «αξιολόγηση» και το Ασφαλιστικό.