ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Εθνικές πλάτες», διπολισμός και... όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά

«Αν ο Τσίπρας χάσει την πλειοψηφία, θα γίνει ό,τι προβλέπει το Σύνταγμα», λέει ο Κυρ. Μητσοτάκης, σε μια τοποθέτηση που χωράει πολλά ενδεχόμενα

Από τη συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με την πρέσβη της Αυστρίας, στο πλαίσιο της «εθνικής πλάτης» που βάζει η ΝΔ για λογαριασμό του κεφαλαίου στο Προσφυγικό
Από τη συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με την πρέσβη της Αυστρίας, στο πλαίσιο της «εθνικής πλάτης» που βάζει η ΝΔ για λογαριασμό του κεφαλαίου στο Προσφυγικό
Ολα τα ενδεχόμενα ανοιχτά αφήνει, ουσιαστικά, η ηγεσία της ΝΔ για τη στάση της σε ενδεχόμενες εξελίξεις στο αστικό πολιτικό σκηνικό, παρότι προσώρας αρνείται συμμετοχή της σε σενάρια όπως π.χ. αυτό μιας «οικουμενικής» κυβέρνησης. Αλλωστε, βασική της έγνοια είναι η σταθερότητα στη διαχείριση της αστικής εξουσίας, η απρόσκοπτη εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων αναθέρμανσης της οικονομίας του κεφαλαίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του κόμματος, Κυρ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο «Βήμα» είπε μπρος στο ενδεχόμενο εκλογών: «Θέτω τον πήχη στην αυτοδυναμία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα επιδιώξω συνεργασίες».

Ερωτηθείς, αν θα μπορούσε να κυβερνήσει μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, έσπευσε να απαντήσει αρνητικά: «Δεν βλέπω γιατί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θα ψηφίσουν το Ασφαλιστικό με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα θα το ψηφίσουν με πρωθυπουργό κάποιον άλλον».

Ωστόσο, παρότι ανέφερε πως «μια οικουμενική κυβέρνηση σήμερα δεν είναι λύση στα προβλήματα του τόπου», σημείωσε επίσης ότι «εάν ο κ. Τσίπρας χάσει την πλειοψηφία θα γίνει ό,τι προβλέπει το Σύνταγμα. Θα επιστρέψει την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα ακολουθηθεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών και εφόσον δεν προκύψει η δυνατότητα σχηματισμού άλλης κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, θα οδηγηθούμε σε εκλογές». Μια τοποθέτηση - «χρησμός», που προφανώς... χωράει μέσα της πολλά ενδεχόμενα, αναλόγως των εξελίξεων.

Να καταγραφούν απαντήσεις που έδωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης και στο BBC, όπου πέρα από την κριτική του στην κυβέρνηση, έβαλε στόχο «να τελειώσουμε με αυτή την ιδέα ιδεολογικής κυριαρχίας της Αριστεράς». Ταυτόχρονα, δείχνοντας πού στοχεύει για να διασφαλίσει την πρωτοκαθεδρία της ΝΔ στο αστικό πολιτικό σκηνικό, τόνισε: «Θεωρώ τον εαυτό μου έναν κεντροδεξιό πολιτικό. Οι εκλογές κερδίζονται στο πολιτικό κέντρο».

Κατά τα λοιπά, χτες, ο πρόεδρος της ΝΔ παρέστη σε συνεδρίαση του ΔΣ της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας, όπου παρέθεσε έξι «άξονες» «για έναν παραγωγικό και γόνιμο διάλογο της ΝΔ με την ΚΕΔΕ»: Νέα «αρχιτεκτονική μορφή» της Τοπικής Διοίκησης, πρόταση να εισπράττεται ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας από τους οργανισμούς Τοπικής Διοίκησης, άσκηση «κοινωνικής πολιτικής» μέσα από την Τοπική Διοίκηση, «αναπτυξιακή αποκέντρωση», με μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων, αξιολόγηση από τους ίδιους τους πολίτες των παρεχόμενων υπηρεσιών των οργανισμών Τοπικής Διοίκησης, «αξιολόγηση» του προσωπικού και ο «εξορθολογισμός» των οργανογραμμάτων. Ζητήματα όλα ενταγμένα στη συνολικότερη κατεύθυνση παραπέρα προσαρμογής της Τοπικής Διοίκησης στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου και του αστικού κράτους.

«Εθνική πλάτη» για το Προσφυγικό

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στο Μεταναστευτικό, λέγοντας ότι η Τοπική Διοίκηση δεν μπορεί να υιοθετεί τακτικές μετατόπισης του ζητήματος φιλοξενίας προσφύγων προς άλλους δήμους. «Εμείς θα συνεχίσουμε να βάζουμε εθνική πλάτη (σ.σ: στην κυβέρνηση και για λογαριασμό του κεφαλαίου), έχω ξεκαθαρίσει πως το Μεταναστευτικό δεν προσφέρεται για μικροπολιτική αντιπαράθεση, αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα ασκούμε κριτική στην κυβέρνηση, όμως το ζήτημα μας αφορά όλους», συμπλήρωσε. Προέβλεψε, εξάλλου, ότι θα έχουμε «διόγκωση» των μεταναστευτικών ροών τις επόμενες βδομάδες.

Το Προσφυγικό ήταν το αντικείμενο και της συνάντησης που είχε χτες, κατόπιν πρωτοβουλίας του, με την πρέσβη της Αυστρίας, στο φόντο της απόφασης της Βιέννης να συγκαλέσει υπουργική Σύνοδο των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Βοσνία, Βουλγαρία, Κόσσοβο, Κροατία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Σερβία και Σλοβενία), χωρίς την Ελλάδα, για να συντονίσουν τη στάση τους στο Προσφυγικό. Βασική έγνοια και της ΝΔ είναι να μην κλείσουν τα βόρεια σύνορα της χώρας, να αποφευχθεί η έξοδος της χώρας από τη Ζώνη Σένγκεν, καθώς κρίνεται ότι αυτό θα βλάψει κλάδους της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας.

Τέλος, συνεχίζοντας τη δικομματική κοκορομαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ και μπρος στις αιχμές της κυβέρνησης για ενδεχόμενο επιχειρηματικής συνεργασίας της συζύγου του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Στ. Παπασταύρου, πρώην σύμβουλο του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά (εμφανίζεται να περιλαμβάνεται το όνομά του στην περιλάλητη λίστα Ρηνανίας - Βεστφαλίας, που ερευνούν οικονομικοί εισαγγελείς), η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «συνεχίζει τα ψέματα, λασπολογεί και διχάζει συστηματικά» και ότι «η λασπολογία είναι το τελευταίο καταφύγιο μιας κυβέρνησης σε αποδρομή».

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
Επιμένει για συγκυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

«Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει πολύ σοβαρά ζητήματα εθνικής σημασίας (...) Προτείνω ότι η λύση για τη χώρα είναι μια κυβέρνηση από αυτήν τη Βουλή (...) Δεν μπορεί να υπάρξει μια τέτοια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ή εθνικής σωτηρίας χωρίς τα δύο πρώτα κόμματα, χωρίς τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ».

Αυτό υποστήριξε (και) χτες η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Real», προσθέτοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να μπει σε μια κυβέρνηση στην οποία δεν θα είναι τα δύο πρώτα κόμματα».

Αλλά και την Κυριακή, μιλώντας σε στελέχη της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης» (εκλογικό σχήμα των ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) επέμεινε ότι «κανένας δεν μπορεί μόνος του. Μόνο όλοι μαζί μπορούμε. Και με τον κύριο Τσίπρα και με τον κύριο Μητσοτάκη, μας υποχρεώνει η ιστορία, παρά τις μεγάλες διαφορές μας, να προτάξουμε όλες τις αναγκαίες συγκλίσεις (...) Στη βάση αυτής της σύνθεσης θα μπορούσε η παρούσα Βουλή να αναδείξει νέα κυβέρνηση για να οδηγήσει τη χώρα έως την έξοδο από το μνημόνιο. Αυτή δεν μπορεί παρά να είναι Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας με συνεργασία όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων και με την προϋπόθεση συμμετοχής των δύο σήμερα πρώτων σε κοινοβουλευτική δύναμη κομμάτων».

Στην ουσία, λέει ότι οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις για τη στήριξη της ανάκαμψης του κεφαλαίου δεν μπορούν να προωθηθούν αποτελεσματικά χωρίς μια τέτοια ευρεία κυβερνητική σύμπραξη των βασικότερων δυνάμεων της αστικής διαχείρισης.

Να καταγραφεί, βέβαια, και η τοποθέτησή της «όποιος θέλει να γίνει κολαούζος του ΣΥΡΙΖΑ ή της ΝΔ ας πάρει το καπελάκι του και ας πάει να πιάσει στασίδι», που ερμηνεύεται και ως ανησυχία ότι στελέχη του χώρου της σκέφτονται... μεταγραφή.

Τέλος, η Φ. Γεννηματά έβαλε, ξανά, ζήτημα συμπόρευσης όλων των δυνάμεων της πέραν του ΣΥΡΙΖΑ σοσιαλδημοκρατίας, με «συγκρότηση μίας πολιτικής συμμαχίας των δυνάμεων του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, της Ανανεωτικής Αριστεράς, του Ριζοσπαστικού Κέντρου, της Οικολογίας».

Να σημειωθεί, εδώ, η νέα... διαφοροποίηση του Ευ. Βενιζέλου που, μιλώντας στο «ράδιο Θεσσαλονίκη», τόνισε ότι «χωρίς μεσαίο χώρο δε γίνεται, ο μεσαίος χώρος είναι ο κρίσιμος παράγοντας», ενώ σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, μιλώντας και πάλι για την ανάγκη ανασυγκρότησης του «προοδευτικού μεσαίου χώρου» συμπλήρωσε ότι «δεν υπάρχει μια λύση που μπορεί να δοθεί μέσα στο πλαίσιο της λεγόμενης Κεντροαριστεράς»...

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Θέλει κυβέρνηση όσων ψήφισαν το μνημόνιο

Εντείνονται οι διεργασίες στο Ποτάμι, μπροστά και στο συνέδριό του στα τέλη της βδομάδας, για το με ποιον θα στοιχηθεί το επόμενο διάστημα, για το αν και πώς θα συνεχίσει αυτόνομη πορεία.

Ενδεικτικά, μιλώντας την Κυριακή στο «MEGA», ο Στ. Θεοδωράκης επέμεινε ότι «το Ποτάμι δεν έχει τελειώσει. Το Ποτάμι θα συνεχίσει. Το να συζητάμε για συμμαχίες, είτε επί συγκεκριμένων προβλημάτων που υπάρχουν σήμερα, είτε για συμμαχίες που θα οδηγήσουν τη χώρα στο να δημιουργήσει ένα συνολικότερο και καλύτερο σχέδιο για το αύριο, είναι κάτι το οποίο θα συνεχίσουμε να το ψάχνουμε».

Ειδικότερα, σε σχέση με το κάλεσμα της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά, για συμπόρευση των δύο χώρων, είπε: «Θα απαντήσουμε την Παρασκευή που ξεκινάει το συνέδριό μας στις προσκλήσεις της κυρίας Γεννηματά. Στη συζήτηση αυτή που γίνεται, για το αν η χώρα χρειάζεται κάτι μεγάλο, ωραίο και δυνατό, δεν αρκεί να πεις απλά "όχι"»...

Σχετικά με το ενδεχόμενο σχηματισμού νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας, σημείωσε: «Αρκετά στελέχη της ΝΔ διακρίνουν ότι η χώρα είναι σε ακυβερνησία και ότι δεν μπορούμε να πάμε τώρα σε εκλογές. Αρα κάτι άλλο πρέπει να γίνει. Δε θα είναι όμως η ΝΔ απ' έξω να πετροβολεί. Αν συζητηθεί το θέμα πατριωτικά, νομίζω ότι και η ΝΔ μπορεί να αλλάξει άποψη».

Κάνοντας πιο συγκεκριμένη την πρόταση με την οποία όπως φαίνεται θα πάει στο συνέδριο του κόμματός του, ο Στ. Θεοδωράκης, μιλώντας στον ιστότοπο «News247», ξεκαθάρισε ότι «το Ποτάμι θα στήριζε μια κυβέρνηση αποφασισμένη να λύσει τα επείγοντα προβλήματα της χώρας. Μια κυβέρνηση όλων των δυνάμεων που ψήφισαν το μνημόνιο του κ. Τσίπρα». Παραπέρα, σε συνέντευξή του στη «Real News», είπε: «Προτείναμε και προτείνουμε μια κυβέρνηση από τις δυνάμεις που ψήφισαν το μνημόνιο του κ. Τσίπρα. Δέκα στόχοι - δέκα υπουργοί - δέκα μήνες».

Χ. Θεοχάρης: Ανασύνταξη «ριζοσπαστικού κέντρου» για συμπόρευση με ΝΔ

Την ίδια ώρα, να καταγραφεί και η άποψη του βουλευτή του Ποταμιού Χ. Θεοχάρη, που μιλώντας στα «Παραπολιτικά» είπε για το κόμμα τους: «Η προοπτική της αυτόνομης πορείας γύρω από την οποία συστρατευτήκαμε όλοι δεν υφίσταται πια. Το Ποτάμι δεν μπορεί πλέον να δυναμώσει περαιτέρω και να κινηθεί μόνο του (...) Το ριζοσπαστικό Κέντρο, για το οποίο έχω μιλήσει επανειλημμένως, είναι σχεδόν χαμένο και οφείλει να ανασυνταχθεί στη βάση του ορθολογισμού, για να μπορέσει να συμμαχήσει με εκείνα τα κομμάτια του πολιτικού σκηνικού που βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση. Εξάλλου, η ακραία πόλωση για την οποία σας μίλησα, δεν επιτρέπει τη διατήρηση μικρότερων σχηματισμών».

Και συμπλήρωσε: «Με δεδομένο ότι αυτές οι συμμαχίες δεν μπορούν να προκύψουν με τον ΣΥΡΙΖΑ και το λαϊκισμό που εκφράζει, για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, κοινός τόπος μετεκλογικά μπορεί να βρεθεί μόνο με τις δυνάμεις του εξορθολογισμού, που εκφράζονται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

ΚΗΔΕΙΑ

ΕΛΠΙΔΑ ΓΕΡΑΚΗ
ΕΛΠΙΔΑ ΓΕΡΑΚΗ
ΦΩΤΟ

Την αγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά ΕΛΠΙΔΑ ΓΕΡΑΚΗ κηδεύουμε σήμερα, Τρίτη 23/2/2016, στις 11 π.μ. στην Πηγή Ικαρίας.

Τα παιδιά: Θωμάς - Σοφία, Στέλλα - Τάκης

Τα εγγόνια, τα δισέγγονα



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ