Νέος γύρος κινητοποιήσεων βρίσκεται σε εξέλιξη σε κλάδους και τόπους δουλειάς, κάτω από την πίεση των οξυμένων προβλημάτων που προκαλεί η επιθετικότητα της εργοδοσίας, αλλά και συσκέψεων για την προετοιμασία νέας 48ωρης απεργίας, αν το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης φτάσει στη Βουλή. Η συμβολή των ταξικών δυνάμεων σ' αυτές τις κινητοποιήσεις είναι καθοριστική και παράλληλα συνεχίζονται οι συσκέψεις με σωματεία και συνδικαλιστές για την καλύτερη οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα.
Μέσα σε δύσκολες συνθήκες, το σωματείο δίνει τη μάχη της οργάνωσης για αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς
Οι εργαζόμενοι ενημερώνονται από το σωματείο τους, στη διάρκεια της στάσης εργασίας |
Τα αιτήματα που προβάλλει το σωματείο είναι υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, όπου θα αποτυπώνονται ο βασικός μισθός, τα επιδόματα, οι υπερωρίες, οι προσαυξήσεις, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, τήρηση του διαλείμματος, παρουσία ασθενοφόρου στελεχωμένο με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό στο χώρο εργασίας σε 24ωρη βάση και όλη τη βδομάδα, ένσημα Βαρέα και Ανθυγιεινά για όλους τους εργαζομένους και αναγνώριση των όλων ειδικοτήτων, να γίνουν οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης.
Το σωματείο διεκδικεί, επίσης, την ανάκληση της απόλυσης ενός εργαζόμενου που είναι ιδρυτικό και δραστήριο μέλος του σωματείου και πετάχτηκε στο δρόμο ύστερα από έξι χρόνια δουλειάς περίπου.
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στην πύλη του ΣΕΠ |
«Η εταιρία δεν μας αναγνωρίζει... Μάλλον τα μηχανήματα τα δουλεύουν φαντάσματα τόσα χρόνια», σχολίαζαν οι εργαζόμενοι. «Κανείς εργαζόμενος μόνος του, όλοι στο σωματείο. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει», ακουγόταν από την ντουντούκα και οι εργαζόμενοι επαναλάμβαναν το σύνθημα.
Ακολούθησαν παρεμβάσεις στην Επιθεώρηση Εργασίας και στο υπουργείο Εργασίας. Ωστόσο, μια ώρα μετά την καταγγελία, κανείς από τον κρατικό μηχανισμό δεν είχε παρέμβει για το θέμα, παρά την καταφανέστατη παρανομία της εργοδοσίας. Η Επιθεώρηση Εργασίας δεν εμφανίστηκε καν στο χώρο και η μία υπηρεσία «πετούσε το μπαλάκι» στην άλλη, προσφέροντας πολύτιμο χρόνο στην εργοδοσία.
Τελικά, κάτω από την πίεση των εργαζομένων και του σωματείου, που παρέμειναν αμετακίνητοι στην πύλη του ΣΕΠ, η εργοδοσία υποχρεώθηκε να επιτρέψει σε αντιπροσωπεία τους να μπει στο χώρο, μέσα σε χειροκροτήματα και συνθήματα από τους συγκεντρωμένους. Δεν εγκατέλειψε, όμως, την προσπάθεια να βάλει εμπόδια και να επιβάλλει την παρουσία ανθρώπων της ασφάλειας στην περιοδεία που έκαναν τα μέλη του σωματείου.
«Ούτε βήμα πίσω» φώναξε ένας εργαζόμενος και ένας άλλος συμπλήρωσε: «Αν κάνουμε τώρα ένα βήμα πίσω, αύριο θα περπατάμε με τα γόνατα!». Σύμφωνα με όσα κατήγγειλαν συνάδελφοί τους, από την Κυριακή το απόγευμα η εργοδοσία άλλαξε βάρδιες σε εργαζόμενους που ήξερε ότι θα συμμετείχαν στη στάση εργασίας, για να διασφαλίσει ότι δεν θα διαταρασσόταν η λειτουργία του Σταθμού από την κινητοποίηση.
Αλλοι εργαζόμενοι έλεγαν ότι στις προβλήτες υπήρχε κόσμος που σταμάτησε τη δουλειά, αλλά εμποδιζόταν ή εκβιαζόταν από τους επόπτες να μη συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση του σωματείου. Στις παραινέσεις του κεντρικού λιμενάρχη για ψυχραιμία και ότι με το διάλογο «θα βρούμε την άκρη», οι εργαζόμενοι απαντούσαν αγανακτισμένοι: «Ενάμιση χρόνο συζητάμε με την εργοδοσία και δεν βγήκε τίποτα! Θα το καταλάβει τώρα με τον αγώνα μας».
Αρκετή ώρα μετά, η αντιπροσωπεία του σωματείου επέστρεψε στο χώρο της συγκέντρωσης και ενημέρωσε τους εργαζόμενους για το κλίμα τρομοκρατίας που πλακώνει τις προβλήτες.
Η αγανάκτηση μεγάλωσε κι άλλο: «Μας έχουν με ατομικές συμβάσεις και με διαφορετικό μισθό ακόμα και στην ίδια ειδικότητα. Μας λένε ότι η διαφοροποίηση οφείλεται στον υπολογισμό του μισθού με την παραγωγικότητα. Κι εμείς ρωτάμε: Αύριο που θα είμαστε 50 και 60 και θα έχουμε αφήσει τα κομμάτια μας εδώ μέσα, τι μισθό θα παίρνουμε; Τα μισά κι από τα ψίχουλα που μας δίνουν τώρα;» έλεγε ένας εργαζόμενος.
Ενας άλλος κατήγγειλε ότι «όταν χτυπάμε, μας φορτώνουν σ' ένα αμάξι και δεν αφήνουν να μπει μέσα ασθενοφόρο». Βροχή έπεφταν οι καταγγελίες και για ελλείψεις στα μέσα υγιεινής και ασφάλειας, «τα οποία κυριολεκτικά τα ζητιανεύουμε», αλλά και για το διάλειμμα, το οποίο κερδήθηκε με τους αγώνες του σωματείου και τώρα καταστρατηγείται.
Η συγκέντρωση μεταφέρθηκε στο χώρο όπου λίγο αργότερα ξεκίνησε η Γενική Συνέλευση. Την αλληλεγγύη τους εξέφρασαν το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και τα σωματεία των εργαζομένων στον ΟΛΠ. Ανακοινώσεις αλληλεγγύης εξέδωσαν επίσης το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας και η ΔΑΣ Ναυτιλιακών Τουριστικών Υπαλλήλων.
Χαιρετίζοντας τη Γενική Συνέλευση, ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του ΕΚ Πειραιά, είπε μεταξύ άλλων ότι το σωματείο είναι μεγάλη κατάκτηση των εργαζομένων και «καρφί στο μάτι της εργοδοσίας». Πρόσθεσε ότι αποτελεί σημαντικό βήμα το γεγονός ότι η εργοδοσία υποχρεώθηκε να βάλει το σωματείο στο χώρο δουλειάς και κάλεσε τους εργαζόμενους να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους που δεν έκαναν αυτή τη φορά το βήμα, ώστε να είναι μαζί τους στην επόμενη κινητοποίηση που θα αποφασίσει η Γενική Συνέλευση.
Στο τέλος της συνέλευσης, οι εργαζόμενοι ομόφωνα ενέκριναν την πρόταση της διοίκησης του σωματείου για την κήρυξη επαναλαμβανόμενων τετράωρων στάσεων εργασίας στην αρχή κάθε βάρδιας σε όλες τις βάρδιες τις αμέσως επόμενες μέρες, καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας και διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας, με προοπτική κλιμάκωσης.
Ο αδιάκοπος αγώνας τους ασκεί πίεση στην εργοδοσία και την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας |
Η εταιρεία, όλο αυτό το διάστημα, κρατά το εργοστάσιο κλειστό - με ό,τι αυτό συνεπάγεται για 42 οικογένειες - και έχει σταματήσει το έργο της ανακύκλωσης. Επιπλέον, έχει προσπαθήσει να φέρει άλλους εργαζόμενους στη θέση τους με λιγότερα λεφτά και δικαιώματα, έχει επιχειρήσει να διασπάσει τους εργαζόμενους λέγοντας πως θα προσλάβει ορισμένους τώρα «και βλέπουμε» και γενικά διατυμπανίζει το «δικαίωμά» της να προσλαμβάνει όποιον θέλει, με τις εργασιακές σχέσεις που τη βολεύουν κάθε φορά και της προσφέρει η κρατική νομοθεσία.
Είναι προφανές ότι θέλει να λειτουργήσει το εργοστάσιο με σχεδόν τζάμπα εργασία και με όρους που εξασφαλίζουν τη μέγιστη δυνατή κερδοφορία. Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι τους τελευταίους τρεις μήνες έχουν γίνει «μπαλάκι» ανάμεσα στην Τοπική Διοίκηση, που «δεν έχει αρμοδιότητα να πιέσει τον εργολάβο», και τα υπουργεία Εργασίας, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος, που «δεν βρίσκουν νομοθεσία να αξιοποιήσουν κατά της εργολαβικής εταιρείας».
Χτες, αντιπροσωπεία των εργαζομένων και της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου συναντήθηκε στο υπουργείο Εργασίας με την εργολαβική εταιρεία, την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) και τον ΕΟΑΝ (σ.σ. οργανισμός του υπουργείου Περιβάλλοντος που εποπτεύει την ΕΕΑΑ). Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Γ. Πέρρος, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ενώ παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μαν. Συντυχάκης.
Ο πολύμηνος αγώνας των εργαζομένων φαίνεται πως ασκεί πίεση τόσο στην ηγεσία του υπουργείου όσο και στην εργολαβική εταιρεία, καθώς χτες αναγκάστηκαν και οι δύο πλευρές να δουν πιο «σοβαρά» τα αιτήματα των εργαζομένων και να εκφράσουν - τουλάχιστον προφορικά - τη διάθεση για επίλυσή τους.
Οι εργαζόμενοι δεν εφησυχάζουν, βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα και δηλώνουν ακόμα πιο αποφασισμένοι να συνεχίσουν αταλάντευτα μέχρι τη δικαίωσή τους. Αλλωστε, αυτό το έχουν αποδείξει και με τον μεγάλο απεργιακό τους αγώνα το 2012. Επίσης, στη χτεσινή συγκέντρωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας και του Σωματείου Εργαζομένων στην επιχείρηση «Κωνσταντακάτος».
MotionTeam |
Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στην πρώην «Αρβανιτίδης» |
Συγκέντρωση στην κλινική «Νέο Αθήναιον», όπου οι εργαζόμενοι είναι έως και 18 μήνες απλήρωτοι οργανώνει το Σωματείο Εργαζομένων Ιδιωτικής Υγείας αύριο, Τετάρτη, στις 11 π.μ. Στη συνέχεια, θα γίνει παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας, για να απαιτήσει, για ακόμη μια φορά, συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δεσμεύσεις, ώστε να καταβληθούν τα δεδουλευμένα και να αποκατασταθεί η μισθοδοσία όλων των εργαζομένων.
Επίσης, τα σωματεία Ιδιωτικής Υγείας Αθήνα και Πειραιά καλούν τους εργαζόμενους του κλάδου σε σύσκεψη για την κλιμάκωση της πάλης ενάντια στο αντιασφαλιστικό σχέδιο της κυβέρνησης, την Πέμπτη, 25 Φλεβάρη, στις 5 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (Μάρνη και Γ' Σεπτεμβρίου 48β, 2ος όρ.).
Τέλος, παρέμβαση στη Διοίκηση του νοσοκομείου για τους περίπου 400 εργολαβικούς εργάτες (καθαριστές, τραπεζοκόμοι, βοηθοί μάγειροι, security, εργάτες, τεχνικοί κ.λπ.) που είναι απλήρωτοι για μήνες - αρκετοί από το Νοέμβρη - οργανώνει σήμερα το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Το κάλεσμα είναι για σήμερα στις 12.30 μ.μ. στο Παθολογικών των ΤΕΠ και θα απαιτηθεί από τη Διοίκηση να παρέμβει, ώστε να πληρωθούν τώρα όλα τα δεδουλευμένα.
Οι Επιτροπές Αγώνα αυτοαπασχολούμενων και μισθωτών δικηγόρων καλούν τους δικηγόρους να συμμετάσχουν στο συμβολικό αποκλεισμό του υπουργείου Δικαιοσύνης (Λεωφ. Μεσογείων 96) μεθαύριο, Πέμπτη 25/2 στις 10.30 το πρωί. Οι δικηγόροι βρίσκονται σε αποχή από τα καθήκοντά τους και σε κινητοποιήσεις, για να μην περάσει το αντιασφαλιστικό σχέδιο - λαιμητόμος.
Επιπρόσθετα, η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» καταγγέλλει τις «αναλογιστικές μελέτες» που προτείνει η συνδικαλιστική πλειοψηφία ως βάση για διάλογο με την κυβέρνηση και υπηρετούν το στόχο για αύξηση των εισφορών και διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Οπως σημειώνει, αυτή τη λογική υπηρετεί η αναλογιστική μελέτη, που παρουσιάστηκε την περασμένη Πέμπτη, 18/2/2016, από τον πρόεδρο του ΔΣΑ και της Ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων, χωρίς να έχουν ενημερωθεί ούτε τα ΔΣ των συλλόγων.
Επίσης, σε στάση εργασίας (από τις 9 π.μ. έως τις 12 μ.) και κινητοποίηση στο ΤΣΜΕΔΕ (Παλαιών Πατρών Γερμανού 3, πλατεία Κλαυθμώνος) προχωρά μεθαύριο Πέμπτη 25/2 το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, διεκδικώντας να πάρει πίσω η κυβέρνηση το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό.
Σε παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθήνας, την Πέμπτη 25/2, στις 3 μ.μ., προχωρούν οι καθαρίστριες των δημόσιων σχολείων. «Οι καθαρίστριες-ές στα δημόσια σχολεία, με συμβάσεις έργου ακόμα και 13 χρόνων και μισθούς πείνας, είναι εκείνο το απαραίτητο προσωπικό, το οποίο παρά τις άθλιες συνθήκες εργασίας, κρατάνε τα σχολεία καθαρά, τους χώρους που παίζουν και μορφώνονται τα παιδιά μας», τονίζει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Καθαριστών - Καθαριστριών Δημόσιων Σχολείων Αθήνας και διεκδικεί να μετατραπούν άμεσα οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου.
Επιπλέον, καταγγέλλουν το γεγονός ότι στις αποδοχές της τάξης των 200 και 500 ευρώ επιβάλλεται μείωση κατά 10%, ενώ η πληρωμή ακόμα και αυτών των πενιχρών αποδοχών γίνεται με καθυστέρηση μηνών. «Συνάδελφοί μας πληρώθηκαν δεδουλευμένα του σχολικού έτους 2014 - 2015, μόλις πριν από ένα μήνα και αυτό μετά από συνεχείς κινητοποιήσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά η Επιτροπή Αγώνα.
Με αύξηση σε ψήφους, έδρες στη νέα Διοίκηση και αντιπροσώπους για το Συνέδριο της ΓΣΕΕ για το ψηφοδέλτιο που στηρίχτηκε από το ΠΑΜΕ ολοκληρώθηκε την Κυριακή το Συνέδριο της Ομοσπονδίας Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών. Στις εργασίες πήραν μέρος 102 αντιπρόσωποι (από 99 το 2013). Το ψηφοδέλτιο της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ) έλαβε 92 ψήφους (από 81). Η παράταξη «Δημοκρατικές Δυνάμεις», στο οποίο συμμετέχουν συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, πήρε 10 ψήφους (από 18). Η ΔΑΣ εξέλεξε 14 έδρες στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο (από 12) και 3 αντιπροσώπους στη ΓΣΕΕ (από 2). Οι «Δημοκρατικές Δυνάμεις» εξέλεξαν 1 έδρα στη Διοίκηση της Ομοσπονδίας (από 3), ενώ δεν εξέλεξαν αντιπρόσωπο στη ΓΣΕΕ.