ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Τους αγώνες επιβίωσης και τα αιτήματα της μαχόμενης αγροτιάς έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ, με Επίκαιρη Επερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης που κατέθεσε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος. Με την Επίκαιρη Επερώτηση, το ΚΚΕ, αφού καταγγέλλει την κυβέρνηση για την εξαπάτηση και κοροϊδία της αγροτιάς, απαιτεί την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των αγροτών που βρίσκονται στα μπλόκα του αγώνα για την επιβίωσή τους και θέτει, παράλληλα, το συνολικότερο ζήτημα της ανάπτυξης του αγροτικού τομέα σε όφελος του λαού και των μικρομεσαίων αγροτών.

Στη συζήτηση στη Βουλή μίλησε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και τοποθετήθηκαν για ειδικότερα θέματα που έθιγε η Επερώτηση βουλευτές του Κόμματος. Στην Επερώτηση απάντησε ο υπουργός, Βαγγέλης Αποστόλου, ενώ τοποθετήθηκαν και εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΕΣ
Προκαλεί εμφανίζοντας την αντιαγροτική πολιτική ως συμφέρουσα για τους αγρότες

Να εμφανίσει τους αγρότες κερδισμένους από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ακόμα πιο κερδισμένους από την Κοινή Αγροτική Πολιτική και άρα ότι έχουν να κερδίσουν κι άλλα από την ανεμπόδιστη συνέχειά τους, επιχείρησε χτες ο υπουργός Γεωργίας, Βαγγέλης Αποστόλου, στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης Επίκαιρης Επερώτησης του ΚΚΕ. Ο ίδιος προσπάθησε να απαξιώσει τα αιτήματα που περιέχονται στην Επερώτηση, λέγοντας κατά τη δευτερολογία του ότι, ουσιαστικά, είναι και ενάντια στα συμφέροντα των αγροτών.

Είπε συγκεκριμένα: «Εσείς είστε εναντίον της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας και εμείς υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας. Και βέβαια, εσείς μπορεί να υπόσχεστε θέματα που έχουν σχέση με το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας, αλλά εμείς παραμονές των εκλογών δεν υποσχεθήκαμε κάτι τέτοιο.

Υπογράψαμε μια συμφωνία, γνωρίζοντας τις επώδυνες επιπτώσεις. Και βεβαίως το κάναμε όχι μόνο για να διασφαλίσουμε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, αλλά ιδιαίτερα για τον αγροτικό χώρο, γιατί πιστεύουμε ότι έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, η βιωσιμότητα του αγροτικού χώρου είναι συνυφασμένη με την Κοινή Αγροτική Πολιτική». Ο ίδιος έκανε καθαρό πως Ασφαλιστικό και Φορολογικό δεν αποσύρονται, γιατί αυτά ακριβώς είναι στο τραπέζι της συζήτησης με τους δανειστές. Κι ενώ δηλώνει ότι δεν αποσύρεται ο αντιαγροτικός σχεδιασμός, δηλώνει έκπληκτος γιατί οι αγρότες αρνούνται διάλογο με την κυβέρνηση.

Ακόμα, κατέφυγε και σε προβοκάτσιες, παρουσιάζοντας το αίτημα των αγροτών για το αφορολόγητο ως προσπάθεια του ΚΚΕ να ενισχύσει τους μεγαλοαγρότες. Κορύφωσε την άρνηση της κυβέρνησης στην υιοθέτηση οποιουδήποτε αιτήματος των αγροτών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τι να κάνουμε; Αντίκειται στο κοινοτικό πλαίσιο και δεν μπορούμε να δεσμευτούμε. Δεν μπορούμε να κάνουμε τέτοιες κινήσεις».

Η κυβέρνηση προκαλεί τους φτωχούς αγρότες

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του υπουργού, η Διαμάντω Μανωλάκου, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

«Είναι αλήθεια ότι έχουμε διαφορετικές αφετηρίες. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση είπε την αλήθεια και ειδικά για την αγροτιά. Λέγαμε - και επιβεβαιωθήκαμε - ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα είναι η καταστροφή των μικρομεσαίων αγροτών και των παραγωγικών υποδομών της χώρας. Επαληθευτήκαμε! Η αγροτιά το βιώνει στο πετσί της. Και οι αγρότες εκτιμάνε την ειλικρίνεια του ΚΚΕ!

Για εσάς λένε ότι τους κοροϊδέψατε. Και έτσι είναι. Το συνεχίζετε και με την τοποθέτησή σας. Και ταυτόχρονα απορρίπτετε τα αιτήματά τους.

Είπατε ότι αυξήθηκε το εισόδημά τους 12% το 2013 - 2014. Μας κουνήσατε και το χαρτί της Eurostat. Και, όμως, θα πρέπει να δείξετε και το χαρτί της Eurostat ότι από την περίοδο της κρίσης η αγροτιά έχει χάσει πάνω από το 50% του εισοδήματός της. Και τώρα ο αγρότης δίνει αγώνα επιβίωσης, δίνει αγώνα για να ζήσει, να μείνει και να καλλιεργήσει το χωράφι του, να ταΐσει την οικογένειά του. Ολοι αυτοί στα μπλόκα, από την Ορεστιάδα μέχρι την Κρήτη, είναι άραγε μαζοχιστές και ξημεροβραδιάζονται δύο εβδομάδες και μέσα στο κρύο;

Ξεχάσατε, όμως, να πείτε ότι υπάρχει και η μελέτη του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ - προ ημερών την έβγαλε - που δείχνει ότι τα 2/3 της αγροτιάς είναι κάτω από το όριο της φτώχειας!

Μας είπατε ότι το 90% του ΟΓΑ είναι από τον κρατικό προϋπολογισμό. Και, όμως, στον προϋπολογισμό του 2016 κόψατε 100 εκατομμύρια και ξεχνάτε να μας πείτε πόσα χρωστάει το κράτος από τις εισφορές του στον ΟΓΑ. Και δε μιλάω μόνο για τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά για όλες τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ».

Αναφερόμενη στις κινητοποιήσεις σημείωσε: «χτές χιλιάδες διαδηλωτές ήταν στα μπλόκα των αγροτών, με υπαλλήλους, συνταξιούχους, παιδιά. Και μάλιστα, δώσανε μήνυμα αισιοδοξίας, αποφασιστικότητας, ότι ο μαζικός αυτός αγώνας θα συνεχιστεί. Στις περισσότερες πόλεις οι διαδηλωτές κατέληγαν στα μπλόκα της αγροτιάς, ακόμα και στην περιοχή της Αττικής, ακόμα και στο Μαρκόπουλο και τα Μέγαρα.

Φαίνεται, το μήνυμα δεν το πήρατε. Φορολογικό και Ασφαλιστικό μην τολμήσετε να τα φέρετε! Και το ένα και το άλλο είναι κακουργήματα! Και το μήνυμα που στείλανε χτες, είναι ότι ο φόβος δεν φωλιάζει στο λαό κι ας πηγαίνει σύννεφο ο εκβιασμός».

Τοποθετήσεις άλλων κομμάτων

Στο πλευρό της κυβέρνησης, συνιστώντας στους αγρότες να μην κλείνουν τους δρόμους, βρέθηκε και χτες ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης, επιδιώκοντας να στήσει άλλη μια φορά σκηνικό αποπροσανατολισμού, διατυπώνοντας παράλληλα τις γνωστές αντιδραστικές και αντιλαϊκές θέσεις του. Με κοινή στοίχιση στην ΕΕ και την ΚΑΠ εμφανίστηκαν στο σύνολό τους τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, με τη ΝΔ να ισχυρίζεται ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα αν η σημερινή κυβέρνηση ακολουθούσε κατά γράμμα τη δική της πολιτική. Σ' «άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε» κινήθηκε η τοποθέτηση των φασιστοειδών της Χρυσής Αυγής, που αποδέχεται τον πυρήνα της αντιαγροτικής πολιτικής. Στη συζήτηση τοποθετήθηκαν ακόμα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Τοποθετήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ

Ο εισηγητής της Επερώτησης του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, αφού χαιρέτισε τους αγρότες που στήνουν μπλόκο στην κυβερνητική πολιτική για την επιβίωσή τους, υπενθύμισε ότι τον Ιούνη του 2015, ο ίδιος ο πρωθυπουργός χαρακτήριζε ταφόπλακα τα μέτρα ακριβώς που σήμερα νομοθετεί η κυβέρνησή του. Τόνισε ότι το τρίτο μνημόνιο ήρθε να κατεδαφίσει όσα είχαν μείνει όρθια από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Κι όλα αυτά στο βωμό της ανταγωνιστικότητας.

Απαντώντας στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για τη φορολογία των αγροτών, σημείωσε ότι η κυβέρνηση όχι μόνο διατηρεί τις ρυθμίσεις που είχε επιβάλει η ΝΔ αλλά αυξάνει και το ποσοστό του φόρου. Η κυβέρνηση τόνισε φορολογεί τους αγρότες όχι στο πραγματικό εισόδημά τους αλλά με τεκμήρια, λες και είναι αμάρτημα το ότι έχουν κάνει παιδιά ή έχουν αυτοκίνητο. Κατάγγειλε το γεγονός ότι ζητείται προκαταβολή του φόρου στο 100%, όταν οι αγρότες δεν ξέρουν καν αν θα παράξουν. Αναφέρθηκε αναλυτικά στις φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο σε αντιπαραβολή με τις αυξήσεις στους φόρους για τους αγρότες και την άρνηση της κυβέρνησης για αφορολόγητο πετρέλαιο.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση ρίχνει τους αγρότες στα νύχια των τραπεζιτών και οδηγεί χιλιάδες νοικοκυριά στη χρεοκοπία. Αναφέρθηκε σε τριπλασιασμό των εισφορών, όταν ήδη το 50% των αγροτών είναι ανασφάλιστοι. Αποκάλυψε ότι με διάφορα τρικ η κυβέρνηση μεταφέρει τα βάρη σε αυτούς που η ίδια χαρακτηρίζει μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες προωθώντας μια πολιτική τού διαίρει και βασίλευε. Τόνισε ότι αυτοί που η κυβέρνηση χαρακτηρίζει ως μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες είναι αυτοί που η εφαρμοζόμενη πολιτική τους οδηγεί στην εξαθλίωση και ψάχνουν να βρουν συμπληρωματικό μεροκάματο έξω από τα χωράφια.

Και οι φτωχοί αγρότες πληρώνουν την καπιταλιστική κρίση και την ΚΑΠ

Ο Σάκης Βαρδαλής, αφού σημείωσε πως οι αγρότες με τον αγώνα τους είπαν ως εδώ, τόνισε ότι οι αγρότες πληρώνουν ακριβά την καπιταλιστική κρίση και την ΚΑΠ. Η σημερινή συγκυβέρνηση βαδίζει στον ίδιο ντορό. ΚΑΠ σημαίνει, είπε, περιορισμοί στις καλλιέργειες, ελεύθερες εισαγωγές, χαμηλές τιμές και αυξημένο κόστος παραγωγής. Σημαίνει να μην αποζημιώνονται οι αγρότες, να φορολογούνται άγρια από το πρώτο ευρώ να έχουν ΕΝΦΙΑ ακόμα και στους αχυρώνες. Σημαίνει χαράτσια απανωτά, συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος, φτώχεια και εξαθλίωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε οι αγρότες έχουν υποστεί ήδη μείωση του εισοδήματος κατά 40%, ενώ τα ξεκληρισμένα νοικοκυριά έχουν ξεπεράσει ήδη τα 300.000.

Ξέρουμε, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ η κυβέρνηση θα πει ότι ΚΑΠ σημαίνει και λεφτά από την Ευρώπη. Οι αγρότες γνωρίζουν ότι από αυτά τα λεφτά ψίχουλα πάνε στους μικρούς, τα πολλά πάνε στους μεγάλους και επιτήδειους. Συνεχίζετε, είπε, την πολιτική των χαμηλών τιμών στα προϊόντα και του αυξημένου κόστους παραγωγής που οδηγεί σε συρρίκνωση μεγάλου μέρους του αγροτικού κόσμου.

Νέες ανατροπές στα ασφαλιστικά

Ο Γιώργος Λαμπρούλης στάθηκε στις ασφαλιστικές εισφορές σημειώνοντας: Η στοχοποίηση των αγροτών και από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εκφράζεται και με τα νέα μέτρα σε βάρος των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων και ειδικότερα, με τις νέες ανατροπές στο ασφαλιστικό τους ταμείο, τον ΟΓΑ. Προβλέπεται σταδιακή αύξηση του συντελεστή των ασφαλιστικών εισφορών του σημερινού ΟΓΑ, ο οποίος από 7% που είναι σήμερα σχεδόν θα τριπλασιαστεί και θα φτάσει στο 20% το 2019.

Επιπλέον, αυξάνεται η εισφορά για την Υγεία από το 2,5% στο 6,95%, ενώ θα υπάρχει και εισφορά 0,5% για την Αγροτική Εστία, με αποτέλεσμα η συνολική επιβάρυνση για σύνταξη και Υγεία να φτάσει το 27,45%. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι από τα 753 ευρώ το χρόνο που πληρώνει σήμερα ο αγρότης, ο οποίος είναι ασφαλισμένος στην πρώτη κατηγορία, την πιο χαμηλή δηλαδή με βάση τις ασφαλιστικές εισφορές, το 2019 θα πληρώνει 1.544 ευρώ! Το συνολικό ποσό εισφορών για την αγροτική οικογένεια θα πολλαπλασιάζεται, εάν πρέπει να ασφαλιστεί στον ΟΓΑ η γυναίκα αγρότισσα αλλά και τα ανήλικα μέλη, τα παιδιά, και αυτό ανεξάρτητα από το εισόδημα του αγρότη. Θα πληρώνει το ποσό αυτό ακόμα και εάν έχει μπει μέσα την προηγούμενη χρονιά.

Για το Φορολογικό

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι με την Επερώτηση το ΚΚΕ απευθύνεται στους αγρότες για να αποκαλύψει τα εργαλεία που χρησιμοποιεί σε βάρος τους η κυβέρνηση. Και αναφέρθηκε ειδικότερα στο φορολογικό: «13% από το πρώτο ευρώ το έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, 20% θα πάει τώρα και με προοπτική το 26%, αύξηση της προκαταβολής από 55% σε 75% και σε 100% και μάλιστα, σε ένα εισόδημα που μπορεί καν να μην έχει, γιατί βάζετε μέσα και τα τεκμήρια.

Και τι είναι τεκμήριο; Το ότι έχει αγροτικό κλήρο; Το ότι έχει σπίτι για να στεγάσει την οικογένειά του; Το ότι έχει ένα αγροτικό αυτοκίνητο, για να μεταφέρει τα εφόδια, αλλά και τα αγροτικά προϊόντα; Αυτά είναι τεκμήρια και φορολογούνται, ανεξάρτητα αν έχει ή δεν έχει εισόδημα.

Και συνεχίζω: Αύξηση του ΦΠΑ που αυξάνει το κόστος παραγωγής του, κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, ενώ για τους εφοπλιστές το έχετε αφορολόγητο και ΕΝΦΙΑ στο σύνολο του κλήρου τον οποίο έχει, δηλαδή, των σπιτιών του, ακόμη και στις στάνες.

Από αυτή την άποψη αποτελεί χρήσιμο εργαλείο, για να γίνει ο βίος αβίωτος για τη φτωχομεσαία αγροτιά, για να μπορέσουν έτσι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ξεκληρίσματος.

Αυτή, λοιπόν, η επιλογή είναι στρατηγική επιδίωξη του κεφαλαίου. Σε αυτήν συμβάλει η Ευρωπαϊκή Ενωση με την Κοινή Αγροτική Πολιτική και με τα μέτρα τα οποία έχει πάρει διαχρονικά μέχρι τώρα για τους αγρότες, για να μπορέσει να συγκεντρωθεί η γη και η παραγωγή σε όλο και λιγότερα χέρια, να αναπτυχθεί στον αγροτικό τομέα η μεγάλη αγροτική καπιταλιστική επιχείρηση».

Δύο χρόνια δεν έχουν πάρει εξισωτικές αποζημιώσεις

Ο Μανώλης Συντυχάκης στάθηκε στο θέμα των αποζημιώσεων επισημαίνοντας: «Οργή και αγανάκτηση ξεχειλίζει και τους κτηνοτρόφους, αφού δεν έχουν πληρωθεί δύο χρόνια τώρα τις εξισωτικές αποζημιώσεις ή πήραν ψίχουλα, εξαιτίας του αποχαρακτηρισμού των βοσκοτόπων και της πετσοκομμένης βασικής ενίσχυσης. Σας αναφέρω χαρακτηριστικά ότι στα Ανώγεια, από τους τριακόσιους εβδομήντα κτηνοτρόφους οι εξήντα πέντε δεν έχουν πάρει καθόλου και οι υπόλοιποι που πήραν τις πήραν πετσοκομμένες.

Οσοι έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα βιολογικής κτηνοτροφίας είναι απλήρωτοι τέσσερα χρόνια, παρότι έχουν καταχρεωθεί για πληρωμές πιστοποίησης σε ιδιωτικές εταιρείες και για αιτήσεις πληρωμών και αγορά βιολογικών ζωοτροφών με μεγάλα ποσά.

Τραγικές καταστάσεις βιώνουν και από το κόψιμο εκατομμυρίων στρεμμάτων βοσκήσιμων εκτάσεων που ήταν επιλέξιμες. Τα νέα σχέδια δράσης ΟΠΕΚΕΠΕ - Ευρωπαϊκής Ενωσης κρίνουν μη επιλέξιμα για επιδότηση εκατομμύρια στρέμματα βοσκήσιμων εκτάσεων για χιλιάδες κυρίως αιγοπροβατοτρόφους. Αυθαίρετα πολλούς τους παρουσιάζει να κάνουν χρήση βοσκοτόπων σε περιοχές που όχι μόνο δεν χρησιμοποιούν, αλλά είναι σε άλλες περιφέρειες και απέχουν ακόμα και εκατοντάδες χιλιόμετρα.

Κλείνοντας την παρέμβασή του τόνισε:

«Οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι δικαιολογημένα βγαίνουν στα μπλόκα και μας βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους τα αιτήματα για την ενίσχυση της κτηνοτροφίας, την εξασφάλιση των αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων, τη δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, τη νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, τις υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και την πρόσληψη γεωτεχνικών, τη μείωση του κόστους παραγωγής. Επίσης, θα πρέπει να επιδοτηθούν οι ζωοτροφές και να διαγραφούν τα χρέη τους».

Αναφορά στα προβλήματα των νησιών

Ο Σταύρος Τάσσος αναφέρθηκε σε ειδικά προβλήματα των νησιών του Αιγαίου, σημειώνοντας:

«Κατ' αρχάς, υπάρχουν προβλήματα με τις επιστροφές στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο από το 2013. Στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους της Λέσβου δεν δόθηκε η εξισωτική αποζημίωση που δόθηκε σε άλλους αγρότες για το 2015. Αυτοί εξαιρέθηκαν. Επίσης, εξαιρέθηκαν οι πληρωμές για τους βιοκαλλιεργητές για το έτος 2013.

Στην περιοχή των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου είναι γνωστό ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα με τις ζωονόσους που μεταφέρονται από τα παράλια της Τουρκίας.

Και εδώ υπάρχουν τα προβλήματα με τον καταρροϊκό πυρετό, με τους εμβολιασμούς κ.λπ., οι οποίοι θα έπρεπε να γίνονται από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες. Ομως, δεν γίνονται, γιατί ακριβώς υπάρχει έλλειψη προσωπικού και μέσων. Και οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι όχι μόνο χρεώνονται για να τα κάνουν οι ίδιοι, αλλά σε πολλές περιπτώσεις πληρώνουν και τα εμβόλια».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ