ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ ξεκληρίζει τους μικρομεσαίους αγρότες

Σημεία από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη χτεσινή συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης στη Βουλή

Ο Δ. Κουτσούμπας στο βήμα της Βουλής

Eurokinissi

Ο Δ. Κουτσούμπας στο βήμα της Βουλής
Ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αναφέρθηκε στη μεγάλη επιτυχία της προχτεσινής απεργίας, που «δείχνει ότι υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι του λαού μας, που λέει ότι δεν πάει άλλο, ότι πρέπει να μπει τέρμα στην εξαπάτηση». Κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση λέει στους αγρότες, «ελάτε να συζητήσουμε πώς και πότε θα σας σφάξουμε. Αλλά θα σας σφάξουμε», καθώς εφαρμόζει όλες τις αντιλαϊκές αποφάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων και βέβαια την ΚΑΠ της ΕΕ.

Είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση, μαζί με τα άλλα αστικά κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ κ.λπ.), με τους νόμους και τα μνημόνια που ψήφισαν, «διαμόρφωσαν τα εργαλεία για να καταστραφούν πιο γρήγορα, πιο πολλές μικρομεσαίες εκμεταλλεύσεις, να συγκεντρωθούν η γη, η παραγωγή και η εμπορία στις πιο μεγάλες, στις αγροτικές καπιταλιστικές επιχειρήσεις. Αυτό το στόχο υλοποιεί και η ΚΑΠ μέχρι το 2020 με τη λεγομένη "οικονομική μεγέθυνση". Οσοι απομείνουν μέχρι τότε θα είναι δέσμιοι του τραπεζικού κεφαλαίου μέσα από τη συμβολαιακή μορφή γεωργίας, που επεκτείνεται σταθερά και για όλα τα προϊόντα».

Αναφερόμενος στη στάση της Χρυσής Αυγής, είπε ότι δημαγωγεί για τη σημασία της πρωτογενούς παραγωγής, για την «ανάγκη παραγωγικής ανασυγκρότησης», για την «ανατροπή του παραγωγικού μοντέλου» και στην πραγματικότητα κοροϊδεύει τους αγρότες, γιατί προσπαθεί να κρύψει ότι «η πρωτογενής παραγωγή, μέσα σε αυτό το σύστημα, είναι πλέον αντικειμενικά εξαρτημένη από τη βιομηχανία αλλά και ότι καθορίζεται, υποτάσσεται τελικά, στις σχέσεις που συμφέρουν τον μεγαλέμπορο, τον βιομήχανο, τις τράπεζες, δηλαδή αυτό που λέμε, τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής».

Ο Δ. Κουτσούμπας έκανε μια αναδρομή στις καταστροφικές συνέπειες που είχε για την αγροτική παραγωγή και τη μικρομεσαία αγροτιά η συμμετοχή της χώρας στην πρώην ΕΟΚ και μετά στην ΕΕ, ενώ παράλληλα «ενισχύθηκε η κυριαρχία των μονοπωλιακών ομίλων, ιδιαίτερα στην κτηνοτροφική παραγωγή, στη συγκέντρωση των αγροτικών προϊόντων, στην παραγωγή και εμπορία των τροφίμων».

Απευθυνόμενος σε εκείνους τους αγρότες που μπορεί ακόμα να πιστεύουν ότι υπάρχουν και περιθώρια επιστροφής σε κάποιες καλύτερες μέρες, όπως ήταν κάποιες τέτοιες στο παρελθόν, είπε ότι «αυτό δεν είναι ρεαλιστικό. Ηδη πλέον έχει μπει στη ζωή η κάθε κρατική, κοινοτική πολιτική να ενισχύει όλο και περισσότερο, μόνο τη μεγάλη καπιταλιστικά οργανωμένη πρωτογενή ή δευτερογενή παραγωγή. Αυτό εξυπηρετεί και η νέα ΚΑΠ. Αυτό εξυπηρετούν οι αλλαγές στη χρήση γης, οι επιδοτήσεις, οι τρόποι φορολογίας - εισφορών κ.λπ.».

Η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ

Παρουσιάζοντας την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, είπε ότι «το ΚΚΕ παλεύει για τη μόνη λύση που συμφέρει τους πολλούς, ενάντια στη φτώχεια, στην ανεργία και το ξεκλήρισμα. Για το δρόμο της λαϊκής εξουσίας, με κοινωνικοποίηση των καπιταλιστικών εκμεταλλεύσεων, της γης, των συγκεντρωμένων μηχανοποιημένων μέσων παραγωγής, των κρατικών υποδομών, του εμπορίου, με άμεση ένταξή τους στον κεντρικό σχεδιασμό, για παραγωγή με στόχο την ικανοποίηση πρώτα απ' όλα των μεγάλων λαϊκών αναγκών, της διατροφής του λαού, της εξασφάλισης πρώτων υλών για τη βιομηχανία».

Είπε, ακόμα, ότι «η διέξοδος μιας κοινωνικά οργανωμένης παραγωγής, με κρατικό ή συνεταιριστικό τρόπο, δεν πρέπει να φοβίζει πλέον κανένα και καμιά» και μίλησε αναλυτικά για την οργάνωση της αγροτικής παραγωγής στη λαϊκή οικονομία. Οπως είπε, σ' αυτήν «θέση έχουν οι μικρομεσαίοι αγρότες, μέσω του αγροτικού παραγωγικού συνεταιρισμού, ο οποίος θα έχει το δικαίωμα χρήσης της γης ως παραγωγικού μέσου, ενώ θα μειώνει το κόστος παραγωγής, με την κοινή καλλιεργητική φροντίδα και συλλογή των προϊόντων, αξιοποιώντας τις κρατικές υποδομές. Είναι η λύση η οποία απαλλάσσει τους μικρομεσαίους αγρότες, μια για πάντα, από τις τράπεζες, από τους βιομηχάνους, τους μεγαλεμπόρους, από τους φόρους».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ξεκαθάρισε, επίσης, ότι «αυτός ο συνεταιριστικός τύπος οργάνωσης της αγροτικής παραγωγής δεν έχει βέβαια τίποτα κοινό με τις συνεταιριστικές οργανώσεις που γνωρίσαμε σε αυτό το έδαφος του καπιταλισμού μέχρι σήμερα, με τη συμβολή όλων των μέχρι τώρα - και της δικής σας - κυβερνήσεων, ούτε βεβαίως, λέω, με αυτές που υπόσχεστε εσείς ο κατ' όνομα αριστερός υπουργός».

Κατέληξε λέγοντας ότι «το ΚΚΕ υποστηρίζει τα σημερινά δίκαια αιτήματα των αγροτών» και «θέτει όλες τις δυνάμεις του για να αποσπάσουν ό,τι μπορούν σήμερα ή έστω να ανακόψουν νέα αντιλαϊκά μέτρα οι αγρότες». Ταυτόχρονα, το ΚΚΕ προειδοποιεί ότι ο δύσκολος αγώνας «θα αποκτά αντοχή και διάρκεια, θα μπορεί να βάζει εμπόδια, όσο περισσότερα γίνεται, όταν συνδέεται με το στόχο για άλλη οργάνωση της παραγωγής στη χώρα μας».

«Αυτή η Λαϊκή Συμμαχία, με ισχυρό ΚΚΕ, είναι μονόδρομος για πραγματική αλλαγή στον αρνητικό συσχετισμό σήμερα, ανάμεσα σ' εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους, προϋπόθεση για τη λαϊκή εξουσία, για μια οικονομία με κριτήριο μόνο τη λαϊκή ευημερία», κατέληξε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

  • Ολόκληρη η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Βουλή, θα δημοσιευθεί στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη».
Τι προσπαθούν να κάνουν;

Αργά χτες το απόγευμα «έσκασε» η είδηση ότι την ερχόμενη Τρίτη συγκαλείται εκτάκτως η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για να συζητηθεί το Αγροτικό, και μάλιστα στέλνονται προσκλήσεις και σε εκπροσώπους αγροτικών φορέων, προκειμένου να παραστούν σε αυτήν την έκτακτη συνεδρίαση (!).

Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης είναι λογικό να γεννάει πολλά ερωτήματα. Τι προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση; Να περάσει από το παράθυρο ό,τι δεν μπόρεσε να περάσει από την πόρτα, χρησιμοποιώντας μάλιστα διάφορες ομάδες αγροτών;

Η απαίτηση των μεγάλων απεργιακών συλλαλητηρίων σε όλη τη χώρα, ήταν μία: ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ - ΛΑΙΜΗΤΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ