ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
«Εποικοδομητικές συζητήσεις» με ενιαία αντιλαϊκή στρατηγική

Ολοκληρώθηκε η «προπαρασκευαστική» φάση της αξιολόγησης, επόμενος σταθμός των αντιλαϊκών παζαριών το Γιούρογκρουπ στις 11/2

Για «σημεία σύγκλισης» και σημεία που χρειάζεται «περισσότερη πρόοδος» έκανε λόγο ο Ευ. Τσακαλώτος, προαναγγέλλοντας και με αυτόν τον τρόπο το αποτέλεσμα των αντιλαϊκών παζαριών

Eurokinissi

Για «σημεία σύγκλισης» και σημεία που χρειάζεται «περισσότερη πρόοδος» έκανε λόγο ο Ευ. Τσακαλώτος, προαναγγέλλοντας και με αυτόν τον τρόπο το αποτέλεσμα των αντιλαϊκών παζαριών
Σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες τα αντιλαϊκά παζάρια ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και το κουαρτέτο των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (Κομισιόν - ΕΚΤ - ESM - ΔΝΤ), με επόμενο σταθμό τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Συμβούλιο Γιούρογκρουπ) στις 11 Φλεβάρη.

Η «προπαρασκευαστική» φάση της αξιολόγησης ολοκληρώθηκε χτες στην Αθήνα, ενώ είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου, ο οποίος, συνοψίζοντας τα αποτελέσματα, σημείωσε τα παρακάτω:

  • Σχετικά με την ύπαρξη «δημοσιονομικού κενού» τόσο για το 2016 όσο και για το 2017, δήλωσε ότι «προφανώς θα υπάρξουν συζητήσεις γι' αυτό», σε μια ακόμη προφανή «αναδίπλωση» από τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς των προηγούμενων ημερών. Να σημειωθεί ότι η έκθεση της Κομισιόν με τις «Χειμερινές Οικονομικές Προβλέψεις», που δημοσιοποιήθηκε προχτές, κάνει σαφή αναφορά στην ανάγκη εφαρμογής και συμπληρωματικού αντιλαϊκού πακέτου, πέρα από το Ασφαλιστικό, το Φορολογικό και τις άλλες «εκκρεμότητες» που ήδη έχουν ενσωματωθεί στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2016. Παράλληλα, επιβεβαιώνεται η στρατηγική σύμπλευση της Ευρωζώνης με το ΔΝΤ, το οποίο από την πλευρά του συνδέει την παραπέρα κατακρεούργηση των συντάξεων με το ζήτημα της «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους. Ολα τα παραπάνω, εκ των πραγμάτων, βάζουν «πλάτες» στη συγκυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει την εγκληματική πολιτική της απέναντι στο λαό.
  • Το κλείσιμο «εύλογης συμφωνίας σε εύλογο χρόνο», όπως χαρακτηριστικά συνόψισε τα συμπεράσματα από την πρώτη φάση της «αξιολόγησης» ο Ευ. Τσακαλώτος, αποτελεί μια ακόμη κοινή θέση της συγκυβέρνησης με το κουαρτέτο. Οπως είπε, «έχουμε κάθε προσδοκία» ότι οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν περίπου στο χρονοδιάγραμμα που έχει γίνει γνωστό (15/2), ώστε να μπει η διαπραγμάτευση στην τελευταία της φάση, τονίζοντας πως θέλουν να συζητήσουν και μεταξύ τους.
  • Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε, τέλος, ότι καταγράφηκαν αρκετά σημεία σύγκλισης και άλλα όμως «στα οποία χρειάζεται περισσότερη πρόοδος σε τεχνικό ή πολιτικό επίπεδο». Σε ό,τι αφορά στο Ασφαλιστικό και το Φορολογικό, επισήμανε πως «υπάρχει συμφωνία στη βασική αρχιτεκτονική, στη λογική των μεταρρυθμίσεων έχουμε κοινή βάση»...
Οι τοποθετήσεις της Κομισιόν και του ΔΝΤ

«Εποικοδομητικές» χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, τις συνομιλίες που είχαν με την κυβέρνηση οι εκπρόσωποι των «θεσμών» στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα.

Οπως ανέφερε, σημειώνεται «πρόοδος σε όλα τα σχετικά σημεία», τα οποία είναι «απαραίτητα για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης». Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα μέτρα για την επίτευξη των στόχων για το 2016, αλλά και των μεσοπρόθεσμων στόχων, στη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού και στον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης.

«Η πρώτη αξιολόγηση είναι σε εξέλιξη. Ο πρώτος γύρος των διαβουλεύσεων ολοκληρώθηκε και οι αποστολές επιστρέφουν στις πρωτεύουσες έτσι ώστε να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων. Σύντομα θα ακολουθήσει ο δεύτερος γύρος», συμπλήρωσε.

Και, βέβαια, η «κοινή βάση» της αντιλαϊκής διαβούλευσης για το Ασφαλιστικό και τις συντάξεις προκύπτει ανάγλυφα και από τις προχτεσινές δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ: «Για να είναι η χρηματοδότηση του συνταξιοδοτικού συστήματος στην Ελλάδα ισοσκελισμένη, κάθε χρόνο ο προϋπολογισμός θα πρέπει να διαθέτει 10% του ΑΕΠ στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Αυτό δεν είναι βιώσιμο, ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 2,5% του ΑΕΠ. Το 10% δεν είναι βιώσιμο».

Επιπλέον, δείχνοντας στην κατεύθυνση άμεσης μείωσης των συντάξεων και άλλων ασφαλιστικών δαπανών, τόνισε ότι «το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να είναι βιώσιμο μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και αυτό επιβάλλει να λαμβάνονται τώρα μέτρα που θα έχουν διάρκεια για να το καταστήσουν βιώσιμο».

ΣEB
«Παρατηρητήριο» για την «ορθή» εφαρμογή του μνημονίου

Η πλήρης εφαρμογή του τρίτου μνημονίου, σε συνδυασμό με τις παράλληλες δράσεις που αφορούν στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αποτελεί την προϋπόθεση για την επάνοδο του κεφαλαίου σε φάση κερδοφορίας, επισημαίνει, για μια ακόμη φορά, ο ΣΕΒ, που προχωρά και τη δημιουργία «παρατηρητηρίου» για την πορεία εφαρμογής των προαπαιτούμενων αντιλαϊκών μέτρων.

Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται στο εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ: «Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και η ουσιαστική υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αποτελούν τις σημαντικότερες προϋποθέσεις για την επαναφορά της οικονομίας στην κανονικότητα και την επίτευξη θετικών ρυθμών ανάπτυξης».

Την ίδια ώρα, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ερευνών Ρυθμιστικών Πολιτικών (ΙΝΕΡΠ), οι εγχώριοι βιομήχανοι θα παρακολουθούν «τόσο την ονομαστική όσο και την πραγματική υλοποίηση» του μνημονίου. Σε αυτό το πλαίσιο εστιάζουν στην «απογοητευτική πρόοδο» σε ζητήματα όπως για την αγορά της Ενέργειας, τη λειτουργία της δικαιοσύνης και γενικότερα τη «βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος», με «λίγες φωτεινές εξαιρέσεις όπως το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που έχει επεξεργασθεί ο ΣΕΒ και τα οποία αναδεικνύουν το εύρος της αντιλαϊκής επίθεσης στο πλαίσιο της πρώτης «αξιολόγησης». Σύμφωνα με αυτά, για το 64% από τις 201 δράσεις που προβλέπεται να ολοκληρωθούν μέχρι το Φλεβάρη «δεν υπάρχει καμία πρόοδος», για το 15% υπάρχει «μερική πρόοδος», έναντι 21% για τα οποία διαπιστώνεται «ικανοποιητική πρόοδος».

Σύμφωνα με τους βιομηχάνους, η ολοκλήρωση του Συνταξιοδοτικού (απαιτεί το 8% των προαπαιτούμενων) και του Φορολογικού (ακόμη 42%) αποτελεί την «αναγκαία, αλλά όχι την ικανή συνθήκη της μνημονιακής αξιολόγησης». Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι τα ζητήματα που αφορούν στο «επιχειρηματικό περιβάλλονυποβαθμίζονται σε δεύτερη κατηγορία προτεραιότητας» και αφορούν στο 27% των «εκκρεμοτήτων» της αξιολόγησης...

Το «παράλληλο πρόγραμμα» του κεφαλαίου

Την ίδια ώρα, με το βλέμμα στραμμένο στο «παράλληλο πρόγραμμα» του κεφαλαίου, στα επενδυτικά πακέτα και τις κάθε είδους κρατικές ενισχύσεις, ο ΣΕΒ τονίζει πως «ο νέος αναπτυξιακός νόμος για τη στήριξη των ιδιωτικών επενδύσεων θα έχει πολύ μεγαλύτερες θετικές επιπτώσεις εάν πλαισιώνεται από παράλληλες αναπτυξιακές διαδικασίες και πολιτικές», με έμφαση στη διαμόρφωση βιομηχανικής πολιτικής «που κάνει ανταγωνιστικότερες τις ελληνικές επιχειρήσεις» καθώς επίσης και στην «οριζόντια πολιτική επενδυτικών κινήτρων».

Σε αυτό το πλαίσιο, επανέρχονται στην ανάγκη του κεφαλαίου για «ένα επενδυτικό σοκ», στην προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων, που θα επικεντρωθούν σε δυναμικούς κλάδους της οικονομίας.

Ως αντικίνητρα στην προσέλκυση επενδύσεων αναφέρουν την επιβάρυνση των βιομηχανικών επιχειρήσεων με υψηλό κόστος ενέργειας και «μη μισθολογικό κόστος» (όπου περιλαμβάνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλει η εργοδοσία), καθώς και η «υψηλή φορολογία», που δημιουργούν, σύμφωνα με το ΣΕΒ, «ανταγωνιστικά μειονεκτήματα σε πολλούς βιομηχανικούς κλάδους και καθηλώνουν την επέκτασή τους».

Στην Καλαμάτα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα μιλήσει σήμερα Σάββατο σε συνεστίαση της Τομεακής Επιτροπής Μεσσηνίας, στην Καλαμάτα, στις 8.30 μ.μ., στο κέντρο «Γρηγόρης» (πίσω από τα υπεραστικά ΚΤΕΛ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ