Τα σοβαρά προβλήματα για τη διαφύλαξη και ανάδειξη των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων στην ΠΕ Εβρου, λόγω έλλειψης προσωπικού στην Εφορεία Αρχαιοτήτων, αναδεικνύει το ΚΚΕ με Ερώτησή του στη Βουλή, προς τον υπουργό Πολιτισμού.
Οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής, που υπογράφουν την Ερώτηση, σημειώνουν αναλυτικά:
«Σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία της αντιμετωπίζει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Εβρου, λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό, σε σχέση και με τις ανάγκες που καλείται να καλύψει, εξαιτίας της πολιτικής υποχρηματοδότησης που ακολουθήθηκε και στον ιδιαίτερο τομέα του Πολιτισμού, από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις και συνεχίζει να ακολουθεί και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Εβρου έχει στην αρμοδιότητά της την περιοχή του ηπειρωτικού Εβρου καθώς και της νήσου Σαμοθράκης, όμως το προσωπικό που υπηρετεί στην υπηρεσία είναι ελάχιστο και δεν επαρκεί ούτε για τις στοιχειώδεις ανάγκες. Υπάρχει μόνο μία αρχαιολόγος, μία λογίστρια και μερικοί αρχαιοφύλακες για ολόκληρη την ΠΕ Εβρου, ενώ ένας διοικητικός υπάλληλος, τρεις εργάτες και μερικοί αρχαιοφύλακες που υπηρετούν στο νησί της Σαμοθράκης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το έκτακτο προσωπικό που υπηρετούσε μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2015, οπότε έληξαν τα έργα ΕΣΠΑ και απολύθηκε, ήταν πολλαπλάσιο του μόνιμου προσωπικού και στην ουσία δεν ήταν καθόλου έκτακτο, αλλά εξυπηρετούσε μόνιμες ανάγκες.
Να σημειώσουμε ότι τόσο η ηπειρωτική έκταση του Εβρου όσο και η νήσος Σαμοθράκη έχουν πληθώρα μνημείων και αρχαιολογικών χώρων. Ομως, υπάρχουν μόνο τρεις οργανωμένοι και φυλασσόμενοι αρχαιολογικοί χώροι: Η Αρχαία Ζώνη κοντά στη Μεσημβρία Αλεξανδρούπολης, ο τύμβος της Μικρής Δοξιπάρας - Ζώνης στο βόρειο Εβρο και το Ιερό των Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη.
Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί άλλοι χώροι, για τους οποίους, ενώ έχουν δαπανηθεί τεράστια ποσά κατά καιρούς, παραμένουν κλειστοί ή είναι προσβάσιμοι χωρίς συντήρηση και φύλαξη. Τέτοιοι είναι το φρούριο του Πυθίου, που μένει ανολοκλήρωτο, κλειστό και αφύλακτο μετά από δύο ΚΠΣ, η Μονή Χριστού στη Σαμοθράκη, το κάστρο στη Χώρα Σαμοθράκης, η Χάνα και τα λουτρά Τραϊανούπολης, το Κάστρο του Διδυμοτείχου και τόσα άλλα.
Η πληθώρα των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων, καθώς και των χώρων που πρέπει να ερευνηθούν, βρίσκεται σε αναντιστοιχία με τον αριθμό του προσωπικού, με αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της δουλειάς, αλλά και τη δημιουργία σοβαρών κινδύνων για την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της περιοχής.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε τον άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης του Πύργου του Φονιά στη Σαμοθράκη, τη συνεχή πτώση τμημάτων του Κάστρου Διδυμοτείχου, τον κίνδυνο κατάρρευσης πύργων και της πύλης του Κάστρου του Αβαντα, τον κίνδυνο κατάρρευσης της οροφής της Χάνας Τραϊανούπολης, τον κίνδυνο κατάρρευσης τμημάτων του Λουτρού του Ορούτς Πασά στο Διδυμότειχο και ο κατάλογος μπορεί να συνεχιστεί για πολύ.
Επιπλέον, κίνδυνοι είναι αυτοί της αρχαιοκαπηλίας και των καταστροφών από άροση και άλλες εκσκαφικές εργασίες, οι οποίοι αυξάνονται συνεχώς εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού φύλαξης, ενώ σοβαρό είναι και το θέμα της ασφάλειας των ίδιων κατά την διάρκεια της εργασίας τους. Αλλωστε, είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή του Εβρου, υπάρχουν εντοπισμένοι περίπου 145 ταφικοί τύμβοι, κυρίως στις καλλιεργούμενες εκτάσεις του βορείου Εβρου. Από αυτούς έχουν ανασκαφεί περίπου οι 25 και όλοι οι υπόλοιποι είναι στο έλεος των αρχαιοκαπήλων και του κινδύνου καταστροφής κάθε χρόνο από τα αγροτικά μηχανήματα.
Είναι, λοιπόν, προφανής η πολιτική απαξίωσης των αρμόδιων υπηρεσιών που ασχολούνται με την πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και των ίδιων των εργαζομένων σε αυτές, που εργάζονται σε συνθήκες ομηρίας και εργασιακής ανασφάλειας.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. υπουργός ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:
Ηταν μια ευκαιρία όλοι οι συντελεστές, μουσικοί, ηθοποιοί, όλοι αυτοί που βρέθηκαν πίσω από τη σκηνή να ξαναβρεθούν μαζί, να θυμηθούν στιγμές από την προετοιμασία και τη σημαντική προσπάθεια που έκαναν για τη σημαντική αυτή εκδήλωση και βέβαια να τραγουδήσουν και να χορέψουν, με τους μουσικούς και τραγουδιστές να εναλλάσσονται στη σκηνή. Ο λαϊκός συνθέτης Βαγγέλης Κορακάκης που ανήκε στους συντελεστές της παράστασης και δεν παρέλειψε να ανέβει στη σκηνή και να παίξει ορισμένα από τα πιο αγαπημένα κομμάτια, με μια φράση του συμπύκνωσε αυτά που αισθάνονταν όλοι όσοι συμμετείχαν: «Με τη συλλογική μας δουλειά καταφέραμε να παρουσιάσουμε μια παράσταση, όχι απλά άξια επαίνου, αλλά αριστουργηματική».
sotiriapsarou.gr |
Σκηνή από το «Πού 'ναι η μάνα σου μωρή;» |
Αναλυτικά, το πρόγραμμα παραστάσεων έχει ως εξής:
7/2, ώρα 20.00 «Το Αμάρτημα της μητρός μου». Το διήγημα του Γεωργίου Βιζυηνού σε θεατρική προσαρμογή - σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη με πρωταγωνιστές τον Θεμιστοκλή Καρποδίνη και την Αγάπη Μανουρά.
8 - 9/2, ώρα 21.00: «Σταματία, το γένος Αργυροπούλου» σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου με πρωταγωνίστρια την Ελένη Ουζουνίδου. 10/2, ώρα 21.00: «Marvin's Room» του Scott Mc Pherson, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά. Παίζουν: Αθηνά Τσιλύρα, Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, Δημήτρης Καρατζιάς, Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Γιάννα Σταυράκη, Στράτος Στρατηγαρέας.
16 - 17/2, ώρα 21.00: «Πού 'ναι η μάνα σου μωρή», από το ομώνυμο βιβλίο της Δήμητρας Πέτρουλα, σε διασκευή Σοφίας Αδαμίδου, σκηνοθεσία Ενκε Φεζολλάρι. Πρωταγωνιστεί η Βέρα Κρούσκα. Παίζουν επίσης οι Ορνέλα Λούτη και Αγάπη Παπαθανασίου. 18/2, ώρα 21.00: «Η Απολυμένη» του Αντώνη Τσιαπανίτη σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη, με πρωταγωνίστρια την Κατερίνα Διδασκάλου. 12 - 13/2, ώρα 21.00 «Ιώβ», σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις, με πρωταγωνιστή τον Θανάση Τσαλταμπάση.
Στις παράλληλες εκδηλώσεις περιλαμβάνονται: 7/2, 11.00 π.μ Εγκαίνια έκθεσης θεατρικών κουστουμιών του ΚΘΒΕ και 12.00 μ. Θεατρικό σεμινάριο από τον σκηνοθέτη Δήμο Αβδελιώδη. 15/2, 18.00 μ.μ. θεατρικό σεμινάριο - Διάλεξη του συγγραφέα Θανάση Τριαρίδη (με μαγνητοσκοπημένη προβολή της παράστασης ΜΕΝΓΚΕΛΕ που έχει γράψει ο Θανάσης Τριαρίδης και πρωταγωνιστούν η Μυρτώ Αλικάκη και ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος).
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, παρουσιάζει το έργο «Βόιτσεκ» του Γκέοργκ Μπίχνερ, σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη, στο Βασιλικό Θέατρο.
Ενα έργο για τους καταπιεσμένους και αδικημένους. Ενα έργο για τον έρωτα μέχρι το φόνο και την αυτοκτονία. Ενα έργο με πολλαπλά ανεβάσματα σε όλον τον κόσμο, διασκευασμένο για τον κινηματογράφο (δέκα ταινίες), για την όπερα (Αλμπαν Μπεργκ), για κόμικ, που ο ήρωάς του αποτέλεσε έναν «ήρωα αρχέτυπο», «προφήτη μιας στρατιάς κολασμένων που επελαύνει μέσα στον εφιάλτη του μέλλοντός μας».
Το έργο - σταθμός του γερμανικού θεάτρου που, αν και γράφτηκε το 1836, επηρέασε το θεατρικό τοπίο του εικοστού αιώνα όσο λίγα, ανεβαίνει για πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ σε νέα μετάφραση του Αντώνη Γαλέου, σκηνικά - κοστούμια του εικαστικού Αλέξανδρου Ψυχούλη, μουσική του Μίνου Μάτσα και δραματολογία της Λουίζας Αρκουμανέα. Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά παγκοσμίως που παρουσιάζεται σε ενιαία παράσταση ολόκληρο το αυθεντικό κείμενο του «Βόιτσεκ», δηλαδή και τα τέσσερα σχεδιάσματα του Μπίχνερ.
Η παράσταση είναι ακατάλληλη για ηλικίες κάτω των 15 ετών.
Παίζουν με αλφαβητική σειρά: Νεφέλη Ανθοπούλου, Αννα Ευθυμίου, Γιώργος Κολοβός, Χρίστος Νταρακτσής, Ευγενία Πανταζόγλου, Χρήστος Παπαδημητρίου, Νίκος Πολοζιάνης, Τάσος Ροδοβίτης, Αλεξία Σαπρανίδου, Χρίστος Στυλιανού, Γιάννης Τσάτσαρης, Ορέστης Χαλκιάς, Κωνσταντίνος Χατζησάββας.
Μουσική επί σκηνής παίζουν οι ηθοποιοί: Νεφέλη Ανθοπούλου (πιάνο), Γιώργος Κολοβός (κιθάρα), Ευγενία Πανταζόγλου (κλαρινέτο), Νίκος Πολοζιάνης (κιθάρα), Τάσος Ροδοβίτης (ντραμς), Ορέστης Χαλκιάς (μπάσο).