ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης πάει χέρι - χέρι με την καταστολή

Αποκαλυπτικές οι τοποθετήσεις του Ν. Τόσκα χτες στη Βουλή, σχετικά με την καταστολή της εργατικής - λαϊκής διαδήλωσης στις 8 Γενάρη

Από την καταστολή... με «ήπια μέσα», της διαδήλωσης στις 8 Γενάρη
Από την καταστολή... με «ήπια μέσα», της διαδήλωσης στις 8 Γενάρη
Η πρόθεση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να «συνοδεύσει» την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης για λογαριασμό του κεφαλαίου, με την ένταση της καταστολής σε βάρος του λαού και όσων αγωνίζονται, συνεχίζοντας έτσι «επάξια» το βάρβαρο «έργο» των προκατόχων της, επιβεβαιώθηκε με τον πιο καθαρό τρόπο από τα όσα διεμήνυσε χτες από το βήμα της Βουλής ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ν. Τόσκας, με αφορμή Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Στ. Παναγούλης για την καταστολή της εργατικής - λαϊκής κινητοποίησης που πραγματοποιήθηκε για το Ασφαλιστικό, στις 8 Γενάρη.

«Στο θέμα της αντιμετώπισης των διαφόρων καταστάσεων, οπωσδήποτε η Αστυνομία έως ένα βαθμό χρησιμοποιεί την καταστολή», είπε ο Ν. Τόσκας, όπου οι «διάφορες καταστάσεις» είναι οι κινητοποιήσεις του εργατικού - λαϊκού κινήματος και η «χρησιμοποίηση ως ενός βαθμού της καταστολής» είναι τα χημικά, τα γκλομπ και οι χειροβομβίδες κρότου - λάμψης που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον των διαδηλωτών και στις 8 Γενάρη.

Ο ίδιος επιχειρώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα, ισχυρίστηκε ότι στην εν λόγω κινητοποίηση «η εντολή που είχαν» τα ΜΑΤ, «ήταν να χρησιμοποιήσουν μόνο τις ασπίδες. Επειδή κάποιοι τσαλαπατήθηκαν, έγινε περιορισμένη χρήση από τις λεγόμενες "φυσούνες" και εκτόξευσαν πολύ περιορισμένη ποσότητα δακρυγόνων»...

«Ατυχη συγκυρία» ο προμελετημένος κυβερνητικός φραγμός στην εργατική διαδήλωση!

Συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο εμπαιγμού, είπε ακόμα ότι «η συγκεκριμένη στιγμή μπορεί να ήταν ένας συνδυασμός ατυχών συγκυριών ή αν θέλετε και ατυχών χειρισμών, αλλά δεν μπορεί αυτή η κυβέρνηση και αυτό το υπουργείο να κατηγορείται αυτή τη στιγμή για υπερβολές σε ό,τι αφορά τα θέματα της καταστολής και τα θέματα της υπερβολικής χρήσης αστυνομικής βίας»!

Βέβαια, εξαρχής το γεγονός ότι η κυβέρνηση παρέταξε τις δυνάμεις καταστολής και τις κλούβες στην οδό Β. Σοφίας, φράζοντας το δρόμο στους διαδηλωτές, δεν ήταν καμία «ατυχής συγκυρία», ούτε «ατυχής χειρισμός». Ηταν προμελετημένη κυβερνητική απόφαση ενάντια στην εργατική - λαϊκή διαδήλωση!

Χαρακτηριστικά εξάλλου είναι και όσα είπε ο Ν. Τόσκας για τη χρήση χημικών, όπου - ούτε λίγο ούτε πολύ - είπε ότι οι διαδηλωτές θα πρέπει τελικά να λένε και... πάλι καλά που τους ψεκάζουν: «Παρότι είναι μέσα στις διεθνείς προδιαγραφές και στις προδιαγραφές που υπάρχουν στη χώρα μας, δεν είναι κάτι το οποίο είναι αρεστό, αλλά είναι το ηπιότερο μέσο για την αποτροπή κάποιων καταστάσεων»!

Ο ίδιος συμπλήρωσε ακόμα ότι έχει διαταχθεί ΕΔΕ.

Δ. Μανωλάκου: Δεν μπορείτε να βάζετε εμπόδια στη λαϊκή διαμαρτυρία

Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, παίρνοντας το λόγο απάντησε στον υπουργό, λέγοντας ότι «στην κινητοποίηση της περασμένης Παρασκευής - επειδή ήμουν εκεί - η κινητοποίηση του ΠΑΜΕ έγινε με υπεύθυνο και αποφασιστικό τρόπο».

Πρόσθεσε ότι ο υπουργός και συνολικά η κυβέρνηση «δεν μπορεί να βάζει εμπόδια στη διαμαρτυρία. Αντίθετα, θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός και όταν υπάρχουν εμπόδια, όπως υπήρξαν οι κλούβες των ΜΑΤ έξω από τα λουλουδάδικα, τότε θα υπάρχει και σύγκρουση. Αυτός είναι ο ρόλος του ταξικού κινήματος. Αυτό έκαναν και οι συνεπείς ταξικές δυνάμεις».

ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ - ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΕΒΡΑΪΚΑ ΛΟΜΠΙ
Επαφές με την κυβέρνηση για συμφέροντα του κεφαλαίου και σχέδια του ΝΑΤΟ

Στην Ελλάδα βρίσκονται αυτές τις μέρες εκπρόσωποι ελληνοαμερικανικών και αμερικανο-εβραϊκών οργανώσεων, στο πλαίσιο περιοδείας τους σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ. Η τέτοια επίσκεψή τους εδώ έρχεται σε συνέχεια προσπαθειών των ελληνικών κυβερνήσεων, προηγούμενων και τωρινής, να ενισχύσουν διαύλους με διάφορα λόμπι των ΗΠΑ. Στόχος, να παζαρέψουν, με καλύτερους όρους για τους εγχώριους μονοπωλιακούς ομίλους, τη διαχείριση του κρατικού χρέους, όπως και να προωθήσουν μπίζνες με κεφάλαια των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή, παράλληλα με την ακόμη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στη ζώνη της Αν. Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Σε αυτήν τη βάση οι προαναφερόμενες αντιπροσωπείες επισκέφτηκαν χτες τη Βουλή, όπου συναντήθηκαν με τον α΄ αντιπρόεδρο Αν. Κουράκη, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «μπορεί να υπάρξει πολύ καλή συνεργασία σε πολλά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα και τις ΗΠΑ». Οπως επισήμανε, «η χώρα μας αντιμετωπίζει πάρα πολλά προβλήματα, χρειαζόμαστε τη στήριξη όλων των πολιτών που προσβλέπουν σε μια καλύτερη Ελλάδα. Είμαστε σίγουροι ότι οι συμπατριώτες μας που είναι στην Αμερική, αλλά και οι Αμερικανοί πολίτες και ο Πρόεδρος Ομπάμα, που έδειξε την καλύτερη δυνατή διάθεση, μπορούν να μας βοηθήσουν ώστε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα».

Από την πλευρά του, ο Ν. Λαρυγγάκης, πρόεδρος του Αμερικανο-Ελληνικού Ινστιτούτου στην Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι «οι σχέσεις ανάμεσα στο Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα αναπτύσσονται συνεχώς και έχουν ιδιαίτερη σημασία για την προώθηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Είμαστε εδώ για να το τονίσουμε αυτό και να μεταφέρουμε το μήνυμα πίσω στις ΗΠΑ».

Στο ίδιο μοτίβο, οι αντιπροσωπείες επισκέφτηκαν και το ΓΕΕΘΑ, όπου συνάντησαν τον Α/ΓΕΕΘΑ, Ευ. Αποστολάκη, και ενημερώθηκαν «επί θεμάτων που άπτονται του περιβάλλοντος ασφαλείας της ευρύτερης περιοχής».

Σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, επισκέπτονται και μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων στην Κρήτη, το «αβύθιστο αεροπλανοφόρο» των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, με την αμερικανική βάση της Σούδας στο επίκεντρο της εκεί παρουσίας τους.

...ενώ βαθαίνει η στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ

Παράλληλα, στη βάση των ίδιων επιδιώξεων «αναβάθμισης» του εγχώριου κεφαλαίου, συνεχίζεται η εμβάθυνση της συνεργασίας με τις Ενοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ, που μακελεύουν τον Παλαιστινιακό λαό.

Ακόμη, ολοκληρώθηκε την Τρίτη 12/1 η τριήμερη επίσημη επίσκεψη του αρχηγού ΓΕΑ, Χρ. Βαΐτση, στο Ισραήλ. Συναντήθηκε εκεί με τον ομόλογό του, υποπτέραρχο A. Eshel, και τον διευθυντή Πολιτικών και Στρατιωτικών Θεμάτων του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας, A. Gilad, με τους οποίους, όπως ανακοινώθηκε, «συζήτησε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος». Σε αυτό το πλαίσιο επισκέφθηκε και ισραηλινές αεροπορικές βάσεις.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΛΠ
Ενδοαστικοί ανταγωνισμοί με θύματα τους εργαζόμενους

Παράλληλα με τη διαδικασία της παραπέρα ιδιωτικοποίησης του λιμανιού του Πειραιά, μέσω της πώλησης του 67% των μετοχών του ΟΛΠ, που προωθεί η κυβέρνηση με βάση τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και οι ενδοκαπιταλιστικοί ανταγωνισμοί για τον έλεγχο του λιμανιού.

Αυτό αποτυπώνει η απόφαση των 11 από τα 13 μέλη του ΔΣ του ΟΛΠ, προχτές Πέμπτη, να συσταθεί Επιτροπή η οποία θα επανεξετάσει τη σύμβαση παραχώρησης του Δημοσίου προς τον ΟΛΠ, της οποίας η ολοκλήρωση είναι προϋπόθεση για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση. Με τη σύμβαση ορίζονται οι χώροι, οι υποδομές και ανωδομές του λιμανιού κ.ο.κ. που παραχωρούνται από το Δημόσιο στον ΟΛΠ, ώστε να γνωρίζουν οι «επενδυτές» τι παίρνουν.

Τη σχετική πρόταση για επανεξέταση της σύμβασης, σύμφωνα με όσα διέρρευσαν στον οικονομικό Τύπο, έκαναν οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων στον ΟΛΠ, από τους οποίους υποστηρίχτηκε ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν παράτυπη, επειδή στη διαμόρφωση της σύμβασης δεν συμμετείχε ο ΟΛΠ. Πρόταση που έγινε δεκτή από την πλειοψηφία του ΔΣ του ΟΛΠ.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, Γ. Κούβαρης, απείχε από την ψηφοφορία, ενώ μειοψήφησε ο εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ, εκτιμώντας ότι αυτή η κίνηση «τορπιλίζει» τις προσπάθειες της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι οι πλειοψηφίες στις συνδικαλιστικές οργανώσεις (ΟΜΥΛΕ, Ενωση Λιμενεργατών κ.ά.) έχουν ταχθεί κατά του «μοντέλου» ιδιωτικοποίησης με την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου, ενώ «συζητούν» τις συμπράξεις με ιδιώτες, δηλαδή ιδιωτικοποίηση με άλλο τρόπο, κάτι με το οποίο έχουν ταχθεί τμήματα του κεφαλαίου, όπως το εφοπλιστικό κ.ά.

Στο μεταξύ, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο υπουργός Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσας, επισήμανε ότι «εκείνο που μπορούμε πραγματικά να σχολιάσουμε είναι ότι το να είναι μία μόνο προσφορά για ένα διεθνή διαγωνισμό (σ.σ. της "Cosco"), δεν είναι ό,τι καλύτερο», δείχνοντας σαν υπαίτιο γι' αυτή την εξέλιξη το ΤΑΙΠΕΔ και τον τρόπο που οργάνωσε την επέκταση της ιδιωτικοποίησης.

Το αδιαμφισβήτητο είναι πως όποιο και να είναι το αποτέλεσμα αυτών των ενδοαστικών συγκρούσεων, αυτοί που θα πληρώσουν τη νύφη είναι οι εργαζόμενοι του λιμανιού και συνολικά της χώρας, των οποίων τα δικαιώματα και οι ανάγκες θυσιάζονται στο βωμό της ενίσχυσης της καπιταλιστικής κερδοφορίας στην οποία εντάσσεται και η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, ανεξάρτητα από το «μοντέλο» που θα επικρατήσει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ