ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Ο λαός να απαντήσει με δυναμικές κινητοποιήσεις στην αντιλαϊκή επίθεση

Με τον Αλ. Τσίπρα συναντήθηκε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στο πλαίσιο των επαφών του πρωθυπουργού με τα πολιτικά κόμματα

Από τη χτεσινή συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με τον Αλ. Τσίπρα
Από τη χτεσινή συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με τον Αλ. Τσίπρα
Με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, συναντήθηκε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρόσκληση του πρωθυπουργού, στο πλαίσιο των επαφών του με τα πολιτικά κόμματα.

Η συζήτηση περιέλαβε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η πορεία της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους «εταίρους», οι εξελίξεις στην Ευρώπη, καθώς και σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο, το Κυπριακό και η προσφυγική κρίση. Παράλληλα, ο Αλ. Τσίπρας ενημέρωσε τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για την πρόθεση της κυβέρνησης να προωθήσει συνταγματική αναθεώρηση και αλλαγή του εκλογικού νόμου, όπως επίσης και για το επικείμενο νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση.

Μετά τη συνάντηση, ο Δ. Κουτσούμπας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ηταν μια θεσμική συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Με ενημέρωσε για όλα τα ζητήματα που αφορούν την εσωτερική πολιτική κατάσταση, τις εξελίξεις στην οικονομία, την κοινωνία και βεβαίως τις διεθνείς εξελίξεις και τα εθνικά μας θέματα. Επισημάναμε στον πρωθυπουργό τις θέσεις του ΚΚΕ και πώς αντιμετωπίζουμε εμείς την κατάσταση σήμερα.

Ο ελληνικός λαός, τα λαϊκά στρώματα, η νεολαία δεν αντέχουν άλλο. Εχουν πληρώσει πάρα πολλά αυτά τα χρόνια της κρίσης και με την τελευταία διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Ιδιαίτερα τα μέτρα που έρχονται, εκτός από αυτά που ήδη έχουν περάσει από τη Βουλή, αλλά αυτά που έρχονται τώρα, όπως είναι το Ασφαλιστικό ή και τα υπόλοιπα μέτρα που αφορούν τη φορολογία, πλήττουν τα λαϊκά στρώματα.

Θα πρέπει ο ελληνικός λαός να απαντήσει δυναμικά. Αυτό το κάλεσμα απευθύνει το ΚΚΕ. Με δυναμικές λαϊκές κινητοποιήσεις, όλοι οι κλάδοι, όλοι οι φορείς, οι εργάτες του ιδιωτικού και οι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι αυτοαπασχολούμενοι των πόλεων, οι φτωχοί αγρότες, πρέπει να βρεθούν στις επάλξεις του αγώνα, για να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές σε θετική κατεύθυνση, σε όφελος των λαϊκών συμφερόντων».

Καμία συναίνεση σε αντιλαϊκές πολιτικές

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το αν ο πρωθυπουργός ζήτησε την ελάχιστη συναίνεση στην κυβέρνηση, ενόψει των κινητοποιήσεων για το Ασφαλιστικό κ.ά., ο Δημήτρης Κουτσούμπας απάντησε:

«Είναι γνωστό ότι το ΚΚΕ δε συναινεί σε αντιλαϊκές πολιτικές και θεωρούμε ότι η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, υλοποιώντας το τρίτο βάρβαρο μνημόνιο, μόνο βάρβαρες αντιλαϊκές πολιτικές έχει να υλοποιήσει το επόμενο διάστημα».

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στα μεταλλεία της Χαλκιδικής

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τα μεταλλεία της Χαλκιδικής, η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«

Η "Eldorado Gold" ανακοίνωσε τον περιορισμό των επενδυτικών της σχεδίων στην Ελλάδα. Για τη Χαλκιδική αυτό σημαίνει να σταματήσουν οι εργασίες στις Σκουριές και να υπάρξουν αλλαγές των δραστηριοτήτων της στην Ολυμπιάδα και στο Στρατώνι.

Το ΚΚΕ, από την αρχή της επένδυσης αυτής της "Eldorado Gold" με την "Ελληνικός Χρυσός", όπως και παλιότερα με την "TVX Gold'', έχει συγκεκριμένη θέση, στο πλαίσιο των θέσεών του για τον ορυκτό πλούτο και την αξιοποίησή του.

Συγκεκριμένα:

Οι στρατηγικοί τομείς της οικονομίας, μεταξύ των οποίων και ο ορυκτός πλούτος της χώρας, είναι λαϊκή περιουσία. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να παραχωρείται και να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης και κερδοφορίας από επιχειρηματικούς ομίλους. Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου θα έπρεπε να γίνεται σε όφελος του λαού και όχι για την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου, στο πλαίσιο ενός κεντρικού σχεδιασμού με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο.

Μόνο αυτός ο τρόπος ανάπτυξης μπορεί να διασφαλίσει συνδυασμένα:

Την ανάπτυξη της μεταλλευτικής βιομηχανίας, την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και των δυνατοτήτων της χώρας.

Τη διασφάλιση της δουλειάς, των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Την προστασία του περιβάλλοντος και τη συνδυασμένη ανάπτυξη και των άλλων τοπικών οικονομικών δραστηριοτήτων όπως η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία, η μεταποίηση, ο τουρισμός.

Τη διασφάλιση των συμφερόντων όλων των κατοίκων των περιοχών της μεταλλευτικής δραστηριότητας, ολόκληρου του λαού.

Η υπόθεση της "Ελληνικός Χρυσός", όπως και οι άλλες περιπτώσεις ιδιωτικοποιήσεων από τις προηγούμενες (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) και τη σημερινή κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ), απέδειξαν περίτρανα ότι το σύστημα της ελεύθερης αγοράς, της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, δε θέλει αλλά και δεν μπορεί να συνδυάσει όλα τα παραπάνω. Εξυπηρετεί μόνο τα μεγάλα ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα.

Η ιδιωτική επένδυση δε θέλει και δεν μπορεί να εξασφαλίσει την προστασία του περιβάλλοντος. Τη θεωρεί κόστος.

Δε θέλει και δεν μπορεί να ανεχθεί την οποιαδήποτε καθυστέρηση της επένδυσης, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η κατάλληλη τεχνολογία για την περιβαλλοντική προστασία. Τη θεωρεί κόστος, ανακοπή της κερδοφορίας της. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη εταιρεία ΔΕΝ φορολογείται στην Ελλάδα αλλά στην Ολλανδία (μέσω ενός πλέγματος εταιρειών), λόγω χαμηλότερου φορολογικού συντελεστή. Είναι αδιανόητο την ώρα που ο λαός ματώνει από την άγρια αντιλαϊκή φορολογία, τη σφαγή μισθών και συντάξεων, η πολυεθνική "Eldorado" να μην καταβάλει φόρους (όπως και όλοι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι).

Δε θέλει και δεν μπορεί να συνδυάσει ισόρροπη ανάπτυξη των διαφορετικών οικονομικών δραστηριοτήτων.

Δε θέλει και δεν μπορεί να διασφαλίσει μακροπρόθεσμα τα συμφέροντα και των εργαζομένων και του λαού της περιοχής.

Ο ιδιώτης επενδυτής ενδιαφέρεται αποκλειστικά για τη γρήγορη εκμετάλλευση και κερδοφορία.

Στην κατεύθυνση αυτή εκμεταλλεύεται την αγωνία των εργαζομένων για τη δουλειά και τα δικαιώματά τους. Με τις πλάτες των κυβερνήσεων, των κομμάτων της ΕΕ, τοπικών παραγόντων, επιδιώκει να διχάσει τους εργαζόμενους από τους υπόλοιπους κατοίκους, να διαιρέσει το λαό για τα συμφέροντά της.

Οι εργαζόμενοι της "Ελληνικός Χρυσός" δεν πρέπει να συρθούν στην ταύτιση με τα συμφέροντα της εργοδοσίας. Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να στοιχίζεται κάτω από τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Μόνο η πρόταση του ΚΚΕ μπορεί σήμερα να δώσει διέξοδο προς όφελος των εργαζομένων αλλά και ολόκληρου του λαού.

Μόνο η σχεδιασμένη ανάπτυξη σε όφελος του λαού και όχι η άναρχη ανάπτυξη σε όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων μπορεί συνδυασμένα και το περιβάλλον να προστατέψει και να διασφαλίσει τη δουλειά στους εργαζόμενους. Αυτή μπορεί να δώσει ώθηση σε τομείς που μπορούν να αξιοποιήσουν τις παραγωγικές δυνατότητες, να εξασφαλίσουν δουλειά με δικαιώματα στους εργαζόμενους.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους στα μεταλλεία και το λαό της περιοχής να γυρίσουν την πλάτη στα συμφέροντα της εταιρείας, στην πολιτική και στα κόμματα που θυσιάζουν τα λαϊκά συμφέροντα, παραδίδουν τη λαϊκή περιουσία, βάζουν σε κίνδυνο το περιβάλλον».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΚΑΝΑΔΟΥ ΠΡΕΣΒΗ
Κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για προσήλωση στις «υγιείς επενδύσεις»

Με τον πρέσβη του Καναδά στην Ελλάδα, Κ. Μόριλ, συναντήθηκε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τις επενδύσεις, Ν. Παππάς, στο φόντο των παζαριών για το μέλλον των επενδύσεων της καναδικών συμφερόντων «Eldorado Gold» στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, ο Ν. Παππάς «τόνισε τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της ελληνικής κυβέρνησης προς την ανάπτυξη μέσω της προσέλκυσης υγιών επενδύσεων στη χώρα μας», ενώ «κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα καλωσορίζει τις καναδικές επενδύσεις στη χώρα, πάντα υπό την προϋπόθεση τής από πλευράς τους αυστηρής τήρησης της νομιμότητας».

Επιχειρώντας, μάλιστα, να απαντήσει στην κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση ότι «διώχνει τις επενδύσεις», ο Ν. Παππάς ανέφερε ότι «η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως τις, πολλές και σημαντικές, καναδικές επενδύσεις στη χώρα μας, οι οποίες εκτείνονται πολύ πέραν της Eldorado Gold».

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν σχετικά τη δραστηριοποίηση του καναδικού επενδυτικού ομίλου «Fairfax Financial Holdings» (συμμετέχει στις Eurobank, Eurobank Properties, όμιλο Μυτιληναίου, ΜΕΤΚΑ, Praktiker Hellas, Eurolife, Grivalia, κ.ά.), του καναδικού Κρατικού Ταμείου Ασφαλίσεων PSP Investments (συμμετέχει με 26% στην εταιρεία διαχείρισης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και επιδιώκει διεύρυνση της συμμετοχής του), την καναδικών συμφερόντων εταιρεία «Hellenic Seadromes» που ενδιαφέρεται για επένδυση στα υδροπλάνα (συγκοινωνία νησιών με την Αθήνα), με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές μάλιστα να τονίζουν ότι «το συγκεκριμένο project επισπεύδεται και είναι πολύ πιθανό να έχει λάβει τις πρώτες άδειες μέχρι το καλοκαίρι».

Αναφέρονται, επίσης, ως παραδείγματα τέτοιας δραστηριοποίησης, οι Brookfield Capital Partners και Wilbur Ross Fund που έχουν επενδύσει στη Eurobank, η Craig Wireless Group στις τηλεπικοινωνίες, η Delcan International Group στον κυκλοφοριακό σχεδιασμό της Εγνατίας Οδού, η Bombardier, ενώ σημειώνεται ότι το διμερές εμπόριο εκτιμάται ότι αυξήθηκε το 2015 με ρυθμούς της τάξης του 20% - 30%.

Ειδικά για την «Eldorado Gold», από το Μέγαρο Μαξίμου διαρρέεται πως ο Ν. Παππάς «σημείωσε ότι καλείται να σεβαστεί τη νομιμότητα σε όλα τα επίπεδα, να ευθυγραμμιστεί με τις απαιτήσεις της περιβαλλοντικής και φορολογικής νομοθεσίας της Ελλάδας και να αποφύγει την εμπλοκή της σε πολιτικού χαρακτήρα διενέξεις».

  • Παρέμβαση, εξάλλου, με αφορμή τις εξελίξεις σχετικά με τα μεταλλεία της Χαλκιδικής, κάνει και το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, καλώντας την «πολιτική και πολιτειακή ηγεσία (...) να αντιληφθούν ότι ανάπτυξη και απασχόληση δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις». Μάλιστα, εμφανίζει ως «ζήτημα εθνικής ευθύνης» την προσέλκυση και προστασία των επενδύσεων στη χώρα.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ