Από την επίσκεψη του βουλευτή του ΚΚΕ στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Λάρισας |
Οπως αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε η αντιπροσωπεία του Κόμματος με το προσωπικό του ΕΕΕΕΚ:
-- Το Εργαστήριο μεταστεγάστηκε στους Αγίους Αναργύρους το 2011 ως προσωρινή λύση, προκειμένου να χτιστεί νέο κτίριο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σχολείου και από τότε δεν υπάρχει καμιά εξέλιξη και καμιά δέσμευση για μετεγκατάστασή του στη Λάρισα, σε κατάλληλο και επαρκές κτίριο.
-- Τα παιδιά στοιβάζονται σε χώρους παντελώς ακατάλληλους. Λείπουν χώροι διδασκαλίας, εργαστηρίων, υγιεινής, τραπεζαρίας, γυμναστικής και πολλαπλών χρήσεων.
-- Δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για δωρεάν σίτιση των μαθητών.
-- Υπάρχει έλλειψη μόνιμου εκπαιδευτικού και ειδικού προσωπικού.
Η ίδια κατάσταση επικρατεί στο Νηπιαγωγείο και στο Σχολείο ΔΑΔ, καθώς:
-- Το ειδικό νηπιαγωγείο στεγάζεται σε κοντέινερ και το ειδικό σχολείο συστεγάζεται με σχολείο Γενικής Αγωγής, όπου του έχουν παραχωρηθεί 3 αίθουσες, με έλλειψη και εδώ άλλων απαραίτητων χώρων. Η μετεγκατάστασή τους σε κατάλληλο χώρο αναβάλλεται συνεχώς, παρά τις υποσχέσεις.
-- Το σχολείο, λόγω έλλειψης διδακτικού και ειδικού προσωπικού, λειτούργησε ουσιαστικά ενάμιση μήνα μετά από την έναρξη του σχολικού έτους.
Μιλώντας ο Γιώργος Λαμπρούλης επεσήμανε ότι το ΚΚΕ αγωνίζεται ώστε όλα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες να είναι στο κατάλληλο δημόσιο δωρεάν σχολείο. Ούτε ένα παιδί με αναπηρία στο σπίτι του ή σε σχολείο που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές του ανάγκες. Κι απαιτεί να χρηματοδοτηθεί η Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση από τον κρατικό προϋπολογισμό, με τα απαιτούμενα κονδύλια, προκειμένου να καλυφτούν οι ανάγκες σε μόνιμο προσωπικό, δομές και υλικά. Τα χρήματα του ΕΣΠΑ να κατευθυνθούν άμεσα για τη στήριξη και τη διεύρυνση των δημόσιων βασικών σταθερών δομών και όχι για την επιδότηση των ΜΚΟ, των λεγόμενων Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων που ανοίγουν το δρόμο της ιδιωτικοποίησης και των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ προς τον υπουργό Παιδείας
Να ξεκινήσουν άμεσα η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη και η Ενισχυτική Διδασκαλία στα σχολεία της χώρας με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό ζητούν με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Παιδείας βουλευτές του ΚΚΕ.
Οπως σημειώνουν, το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε, στο πλαίσιο της λεγόμενης αντισταθμιστικής εκπαίδευσης, την επανέναρξη για τη φετινή χρονιά της Ενισχυτικής Διδασκαλίας και της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης. Για την Ενισχυτική Διδασκαλία, σύμφωνα με το υπουργείο, υπάρχει η ενημέρωση ότι θα προσληφθούν 1.023 εκπαιδευτικοί μέσω ΕΣΠΑ.
«Σήμερα και ενώ είμαστε στη μέση της σχολικής χρονιάς, το πρόγραμμα της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης δεν έχει ακόμα ξεκινήσει στα Λύκεια και τα ΕΠΑΛ όλης της χώρας. Χιλιάδες μαθητές που έχουν ανάγκη στήριξης και βοήθειας γιατί οι γονείς τους δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στα δυσβάστακτα έξοδα των φροντιστηρίων, ειδικά μαθητές που το Μάη θα δώσουν Πανελλήνιες, δεν έχουν τη στήριξη που χρειάζονται. Θα είναι πραγματικά για τα "μάτια του κόσμου" αν φτάσουμε μέχρι το Πάσχα για να προσληφθούν οι εκπαιδευτικοί ώστε να ξεκινήσουν τα μαθήματα» επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης, Γ. Δελής, Λ. Κανέλλη, Ν. Καραθανασόπουλος, Γ. Λαμπρούλης, Διαμ. Μανωλάκου, Μαν. Συντυχάκης και Στ. Τάσσος. Ζητούν από τον υπουργό Παιδείας να ξεκινήσει άμεσα η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη και η Ενισχυτική Διδασκαλία σε όλη τη χώρα. Η Ενισχυτική Διδασκαλία και η ΠΔΣ να χρηματοδοτηθούν πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό και από την επόμενη χρονιά η Ενισχυτική Διδασκαλία και η ΠΔΣ να ξεκινούν με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ προς τον υπουργό Παιδείας
Με πολλά προβλήματα υποδομής και στελέχωσης λειτουργούν το Μουσικό και Καλλιτεχνικό Σχολείο Ηρακλείου Κρήτης που στεγάζονται στις εγκαταστάσεις της πρώην αμερικάνικης βάσης στις Γούρνες. Την εξασφάλιση των όρων λειτουργίας τους ζητά με Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας το ΚΚΕ.
Οπως σημειώνεται μεταξύ άλλων στην Ερώτηση, η έλλειψη μόνιμων καθηγητών μουσικών οργάνων οδηγεί αρκετούς μαθητές του Μουσικού Σχολείου να το εγκαταλείπουν, ενώ η έλλειψη μόνιμων εκπαιδευτικών οδηγεί επιπλέον στο να υπολειτουργούν ή και να αδυνατούν να συσταθούν ολοκληρωμένα τα μαθητικά μουσικά σύνολα (ορχήστρες), όπως επισημαίνεται στην Ερώτηση.
Μέχρι τώρα στο Καλλιτεχνικό Σχολείο δεν έχουν καλυφτεί τα μαθήματα του χορού και του κινηματογράφου, ενώ προσλαμβάνονται κάθε χρόνο ωρομίσθιοι καθηγητές ειδικοτήτων, με μεγάλη καθυστέρηση σε κάποιες ειδικότητες.
Σε ό,τι αφορά το σοβαρό πρόβλημα υποδομών, στην Ερώτηση υπογραμμίζεται πως δεν έχει ολοκληρωθεί το δεύτερο κτίριο που προβλεπόταν στο σχεδιασμό του συγκροτήματος για το Μουσικό Σχολείο και δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η διαδικασία μελέτης αντισεισμικής θωράκισης που έχει αναλάβει ο Δήμος Χερσονήσου για το Μουσικό Σχολείο.
Για το Καλλιτεχνικό Σχολείο δεν υπάρχει αυτοτελές κτίριο, με αποτέλεσμα το σχολείο να λειτουργεί σε τρία διαφορετικά κτιριακά συγκροτήματα, από τα οποία το ένα μόνο ανήκει στο Καλλιτεχνικό και περιλαμβάνει 11 αίθουσες προκάτ και δύο αίθουσες για χορό.
Επιπλέον, την τελευταία πενταετία η κοινωνική πολιτική του Δήμου Χερσονήσου, που έχει την ευθύνη και την αρμοδιότητα για τη λειτουργία και των δύο σχολείων, δεν έχει οργανώσει τον τομέα της σχολικής σίτισης, όπως σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Μαν. Συντυχάκης, Στ. Τάσσος και Γ. Δελής, που ζητούν άμεσα να προσληφθεί ο αναγκαίος αριθμός καθηγητών μουσικών οργάνων με μόνιμη σχέση εργασίας, για την πλήρη κάλυψη του εκπαιδευτικού προγράμματος. Επίσης, να εξασφαλιστεί με επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό η άμεση ολοκλήρωση όλων των αναγκαίων κτιριακών υποδομών και σύγχρονων εκπαιδευτικών και υποστηρικτών αιθουσών, του εξοπλισμού με σύγχρονα μέσα διδασκαλίας και των σχετικών υλικοτεχνικών υποδομών των σχολείων, να ολοκληρωθεί ο αντισεισμικός, αντιπλημμυρικός και αντιπυρικός έλεγχος όλων των υποδομών του Μουσικού και του Καλλιτεχνικού Σχολείου και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.
Οι βουλευτές του ΚΚΕ θέτουν και το ζήτημα της αναγνώρισης και πιστοποίησης σπουδών στα δημόσια Μουσικά Σχολεία, χωρίς καμία ανάμιξη του ιδιωτικού τομέα και μόνο από το κατάλληλο εκπαιδευτικό προσωπικό των δημόσιων Μουσικών Σχολείων και των διοικήσεών τους και αντίστοιχα της πιστοποίησης των Καλλιτεχνικών Σπουδών στα Καλλιτεχνικά Σχολεία.
Σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αν. Αττικής προχωρά την Τρίτη 19 Γενάρη, στη 1.30 το μεσημέρι, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ο Σωκράτης», που έχει προκηρύξει διευκολυντική 2ωρη στάση εργασίας για την ίδια μέρα.
Οπως επισημαίνει, για άλλη μια χρονιά οι αναπληρωτές που εργάζονται στην Αν. Αττική αμείβονται με το κατώτατο μισθολογικό κλιμάκιο, γιατί η αρμόδια Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δεν έχει προχωρήσει στην αναγνώριση των μισθολογικών κλιμακίων, ενώ πέρσι πληρώθηκαν με καθυστέρηση. Οπως αναφέρει το ΔΣ του Συλλόγου, μετά από παρέμβασή του, το αρμόδιο τμήμα της Διεύθυνσης ΠΕ Αν. Αττικής απάντησε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποδοθούν πριν το τέλος Φλεβάρη.
«Για άλλη μια φορά, αποδεικνύεται ότι οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί "πολλών ταχυτήτων" (αναπληρωτές μέσω κρατικού προϋπολογισμού, αναπληρωτές μέσω ΕΣΠΑ, εργαζόμενοι στην Εκπαίδευση μέσω "κοινωφελών προγραμμάτων") είναι "όμηροι" των εργασιακών σχέσεων που καθιερώθηκαν από την πολιτική της ΕΕ, των κυβερνήσεων που την ασπάζονται και την προώθηση του "Νέου Σχολείου" και ως "όμηροι" είναι αναγκασμένοι όχι μόνο να υπομένουν την υποκατηγοριοποίησή τους, αλλά και να στερούνται το αυτονόητο, την αμοιβή τους για ήδη παρεχόμενη εργασία, ανάλογα με το κλιμάκιό τους!», σημειώνει ο Σύλλογος.
Οι εκπαιδευτικοί ζητούν να αναγνωριστούν άμεσα τα μισθολογικά κλιμάκια των αναπληρωτών και να καταβληθούν αναδρομικά όλα τα χρήματά τους. Να καταβάλλονται οι μισθοί στην ώρα τους. Να καταργηθούν οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις στα σχολεία. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Να γίνουν άμεσα μόνιμοι διορισμοί.