Από την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας σε χωριά της Συρίας |
Σε μία περίοδο κατά την οποία κλιμακώνονται οι συγκρούσεις στα πεδία μαχών της Συρίας και εντείνεται η διεθνής διπλωματική κινητικότητα με στόχο την έναρξη των συνομιλιών ανάμεσα σε συριακή κυβέρνηση και αντιπολίτευση στις 25 Γενάρη στη Γενεύη, Ρώσοι αξιωματούχοι δημοσιοποίησαν την υπογραφή ρωσο-συριακής στρατιωτικής συμφωνίας που έγινε στη Δαμασκό στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στη χώρα «χωρίς ημερομηνία λήξης».
Το ίδιο διάστημα, ο στρατιωτικός αναλυτής, Αλεξάντερ Γκολτς, σημείωνε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η Ρωσία μπορεί να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στη Συρία «οποτεδήποτε, χωρίς να έχει υποχρεώσεις απέναντι στη Συρία, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να μείνει στη χώρα όσο επιθυμεί...».
Μετά τις προχτεσινές κοινές αεροπορικές επιχειρήσεις συριακών και ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών, χτες ανακοινώθηκε ότι ο ρωσικός στρατός θα ξεκινήσει «ανθρωπιστικές επιχειρήσεις» στη Συρία, ώστε να παράσχει βοήθεια στους αμάχους που ζουν σε περιοχές οι οποίες τελούσαν υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και ανακαταλήφθηκαν από το συριακό στρατό. Ο επικεφαλής του ρωσικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, Σεργκέι Ρουντσκόι, σημείωσε μάλιστα ότι οι περιοχές που ανακατέλαβαν οι συριακές δυνάμεις από τους τζιχαντιστές είναι 217 και ότι οι ανάγκες στις περιοχές αυτές είναι αυξημένες, γιατί ο πληθυσμός επιστρέφει εκεί σταδιακά.
Στο μεταξύ, υπηρεσίες του ΟΗΕ ανακοίνωσαν πως κινητή ιατρική μονάδα κατευθυνόταν χτες προς την πολιορκημένη συριακή κωμόπολη Μαντάγια, όπου έχουν αναφερθεί 32 θάνατοι κατοίκων της πόλης από λιμό, έπειτα από άδεια που έδωσαν οι συριακές αρχές. Μάλιστα, η συριακή κυβέρνηση έδωσε «πράσινο φως» όχι μόνο για τη μεταφορά της κινητής ιατρικής μονάδας της Συριακής Ερυθράς Ημισελήνου στην πόλη, αλλά και συμφώνησε να γίνει εμβολιασμός του πληθυσμού.
Η Χάναα Σίνγκερ, επιπλέον εκπρόσωπος της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ στην πόλη Μαντάγια, δήλωσε πως είδε «περιπτώσεις πολύ υποσιτισμένων παιδιών» και το θάνατο ενός 16χρονου «μπροστά στα μάτια της».
Τα κρούσματα υποσιτισμού σε πολιορκημένες πόλεις (που σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες δεν αποδίδονται στο συριακό στρατό ή την κυβέρνηση, αλλά σε ορισμένες αντικαθεστωτικές ομάδες και μαυραγορίτες που λεηλατούν την κυβερνητική βοήθεια σε τρόφιμα και φάρμακα), προκάλεσαν χτες την αντίδραση του γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν. Ο Μπαν αποκάλεσε «έγκλημα πολέμου» το σκόπιμο υποσιτισμό αμάχων και κάλεσε τις αντιμαχόμενες πλευρές να σταματήσουν τις πολιορκίες πριν την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών της 25ης Γενάρη, σαν ένα Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Τονίζουν παράλληλα την ανάγκη να ξαναρχίσει ο «διάλογος» με τους Κούρδους
ΑΓΚΥΡΑ.--
Στην Αγκυρα βρέθηκε χτες ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Φίλιπ Χάμοντ, αμέσως μετά την επίσκεψη που έκανε στην Αθήνα και με την ατζέντα του γεμάτη θέματα «καυτά» για τις δύσκολες ισορροπίες στην περιοχή: Συρία, Κυπριακό, Κουρδικό κ.τ.λ.
Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν είχε ολοκληρωθεί η συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ωστόσο, μιλώντας στη «Χουριέτ», ο Χάμοντ είχε ήδη επισημάνει πως το ΡΚΚ «πρέπει να σταματήσει τις καταστροφικές επιθέσεις του στην Τουρκία (...) η Τουρκία έχει το νόμιμο δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της ενάντια στο ΡΚΚ», αλλά και συμπληρώσει: «Ελπίζουμε, ωστόσο, ότι η Τουρκία σύντομα θα μπορέσει να επιστρέψει στο διάλογο με στόχο την εξεύρεση μιας διαρκούς ειρήνης. Η σταθερότητα στα νοτιοανατολικά θα είναι σημαντική όχι μόνο για την Τουρκία, αλλά για την ευρύτερη περιοχή».
Στο μεταξύ, την προχτεσινή επίθεση του ΡΚΚ στο Ντιγιάρμπακιρ καταδίκασε και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κίρμπι, θυμίζοντας ότι «η Τουρκία είναι φίλος και ΝΑΤΟικός σύμμαχος. Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό του τουρκικού λαού, όσο συνεχίζει να αντιμετωπίζει πολύ αληθινές τρομοκρατικές απειλές στο έδαφός του». Την ίδια στιγμή, διευκρίνισε ότι «υπάρχουν Κούρδοι μαχητές που αποδεικνύονται αποτελεσματικοί κατά του "Ισλαμικού Κράτους" (ΙΚ). Θα συνεχίσουμε να τους στηρίζουμε όσο καλύτερα μπορούμε. Αυτό δεν είναι κάτι νέο».
Από τη δική του μεριά, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αγκυρα, Τζον Μπας, σε συνέντευξή του στη «Σαμπάχ», υπογράμμισε: «Το ΡΚΚ χρειάζεται να σταματήσει τις επιθέσεις και πρέπει να σταματήσει να διακηρύσσει αυτονομία σε ζώνες, γειτονιές και περιοχές μέσα στην Τουρκία. Αυτό αποτελεί προσπάθεια αλλαγής πολιτικών διευθετήσεων δια της βίας, που απορρίπτουμε κατηγορηματικά... Πιστεύουμε ότι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η περιοχή, το τελευταίο πράγμα που η Τουρκία χρειάζεται, είναι περισσότερη σύγκρουση...».
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η σύλληψη που έγινε χτες 12 ακαδημαϊκών στην περιοχή Κοσαελί. Οι 12 είχαν υπογράψει την έκκληση που ζητούσε από την κυβέρνηση να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στα νοτιοανατολικά, καταγγέλλοντας την αφόρητη κατάσταση που βιώνει ο πληθυσμός της περιοχής. Αντιμετωπίζουν κατηγορίες για «τρομοκρατική προπαγάνδα», παραβίαση άρθρων κατά της «προσβολής του έθνους» κ.τ.λ. Είχαν προηγηθεί οι οργισμένες δηλώσεις κατά της έκκλησης (όπου υπέγραφαν και διεθνείς προσωπικότητας) του Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν, ο οποίος επέκρινε το γεγονός ότι προσκαλούνταν ξένοι να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις και υποστήριξε ότι αυτό «είναι νοοτροπία αποικιοκρατίας». Επίσης, προκλητικές δηλώσεις έκανε και ο Σεντάτ Πεκέρ, γνωστός παρακρατικός μπλεγμένος στην υπόθεση «Εργκένεκον» (για απόπειρα πραξικοπήματος) και τους εγκληματίες των «Γκρίζων Λύκων», που πρόσφατα αποφυλακίστηκε, ο οποίος απείλησε «με λουτρό αίματος όποιον υπονομεύει το τουρκικό κράτος».
ΤΖΑΚΑΡΤΑ.--
«Χρειάζεται να δώσουμε μεγάλη προσοχή στην άνοδο του "Ισλαμικού Κράτους" ("ΙΚ") ... χρειάζεται να δυναμώσουμε την απάντησή μας και τα προληπτικά μέτρα... και ελπίζουμε ότι οι εταίροι μας από άλλες χώρες θα μπορέσουν να εργαστούν μαζί μας γιατί δεν πρόκειται για "ντόπιους" τρομοκράτες, αλλά για τμήματα του δικτύου του ΙΚ».
Τα παραπάνω σημείωσε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της αστυνομίας στην Τζακάρτα, Τίτο Καρνάβιαν, μια μέρα μετά την «τρομοκρατική επίθεση» στο κέντρο της ινδονησιακής πρωτεύουσας που προκάλεσε το θάνατο επτά ανθρώπων (οι πέντε ήταν δράστες). Από τη μεριά του, ο υπουργός Ασφάλειας της χώρας, Λουχούτ Παντζαϊτάν, ήδη επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται πάνω σε νομοσχέδιο που θα διευκολύνει τις «προληπτικές» συλλήψεις, για μεθόδους δηλαδή που, όπως επιβεβαιώνει η πείρα από όλες τις καπιταλιστικές χώρες του κόσμου, αξιοποιούνται συστηματικά και σε βάρος των εργατικών - λαϊκών αγώνων.
Μετά τις απανωτές εκρήξεις και την ανταλλαγή πυροβολισμών ανάμεσα σε ενόπλους και αστυνομία, στο κέντρο της Τζακάρτα, το αμερικανικό πρακτορείο «Ρόιτερς» σχολίαζε χτες ότι ήταν η πρώτη επίθεση που το «ΙΚ» εξαπέλυσε κατά του πολυπληθέστερου μουσουλμανικού κράτους του κόσμου, εφιστώντας την προσοχή στη σημασία που έχει η ολόπλευρη ενίσχυση του «αντι-τρομοκρατικού αγώνα».
Οσον αφορά στις έρευνες για τις συνθήκες των επιθέσεων, οι αρχές ανακοίνωσαν χτες ότι σημαία του «ΙΚ» εντοπίστηκε στο σπίτι ενός από τους νεκρούς δράστες. Επιπλέον, οι αρχές επιμένουν ότι «εγκέφαλος» της επίθεσης ήταν ο Μπαχρούν Ναΐμ, γνωστός ακραίος ισλαμιστής της χώρας, που σήμερα διαφεύγει στο εξωτερικό. Φιλοδοξία του είναι να ενώσει όλους τους υποστηρικτές του «ΙΚ» στη Νοτιοανατολική Ασία, ειδικά σε Ινδονησία, Φιλιππίνες, Μαλαισία, υποστήριζαν εκπρόσωποι της αστυνομίας.
Τις προχτεσινές επιθέσεις καταδίκασε και ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, εκφράζοντας την «αλληλεγγύη» του στην κυβέρνηση της Ινδονησίας.
MOΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.--
Πολύνεκρη επίθεση σε στρατόπεδο της Αφρικανικής Ενωσης στην πόλη Ελ Αντε της νοτιοδυτικής Σομαλίας, κοντά στα σύνορα με την Κένυα, πραγματοποίησαν χτες στις 4.00 π.μ. δεκάδες Σομαλοί τζιχαντιστές της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ», καταφέρνοντας, σύμφωνα με δηλώσεις τους, να σκοτώσουν 63 Κενυάτες στρατιώτες και να λεηλατήσουν τη βάση, παίρνοντας πολεμικό υλικό, εξοπλισμό και οχήματα.
Η επίθεση των τζιχαντιστών και οι συγκρούσεις τους με Κενυάτες στρατιώτες - μέλη της αποστολής της Αφρικανικής Ενωσης (ΑΕ) στη Σομαλία κράτησε περίπου τρεις ώρες. Η επιχείρηση ξεκίνησε με την πυροδότηση εκρηκτικών με τα οποία είχαν παγιδεύσει όχημα σε φράκτη του στρατοπέδου και εξελίχθηκε με τη χρήση εκτοξευτήρων χειροβομβίδων και ρουκετών στο χώρο της βάσης. Τοπικά ΜΜΕ, επικαλούμενα μαρτυρίες κατοίκων της νοτιοδυτικής πόλης Ελ Αντε, όπου βρίσκεται το παραπάνω στρατόπεδο της ΑΕ, υποστήριξαν ότι τελικώς αυτό κατελήφθη από τους τζιχαντιστές.
Εκπρόσωπος του κενυατικού στρατού αρκέστηκε να επιβεβαιώσει την επίθεση των τζιχαντιστών, αποφεύγοντας εντούτοις επιμελώς να κάνει απολογισμό των θυμάτων.
Παρά τη συμφωνία της περασμένης Τετάρτης, της λεγόμενης Ομάδας Επαφής (εκπρόσωποι της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου, των πολιτοφυλάκων στην Ανατολική Ουκρανία, της Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη - ΟΑΣΕ) ότι από τις 14 Γενάρη θα εφαρμοζόταν η πλήρης κατάπαυση του πυρός, χτες σημειώθηκαν επιθέσεις των δυνάμεων της κυβέρνησης του Κιέβου, στο έδαφος της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, του ενός θύλακα που ελέγχουν οι πολιτικοφύλακες στην Ανατολική Ουκρανία. Στο επίκεντρο βρέθηκε το παλιό αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, που είναι ήδη κατεστραμμένο.
Πάντως, χτες επιβεβαιώθηκε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Τζον Κέρι, και, Σεργκέι Λαβρόφ, αντίστοιχα, θα έχουν συνάντηση στη Ζυρίχη στις 20 Γενάρη, όπου κεντρικό σημείο θα είναι η εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ όπως βεβαίως και οι εξελίξεις στη Συρία. Ακόμα, ο πρόεδρος της πραξικοπηματικής κυβέρνησης του Κιέβου, εκτίμησε ότι έως το τέλος του έτους θα έχει επανακτηθεί ο έλεγχος στην Ανατολική Ουκρανία, Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, και θα μπουν οι βάσεις και για την ανάκτηση της Κριμαίας, κατά προτίμηση όπως ισχυρίστηκε ...με διπλωματικά μέσα.