Σάββατο 16 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ρωσο-συριακή στρατιωτική συμφωνία επ' αόριστον...

Από την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας σε χωριά της Συρίας
Από την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας σε χωριά της Συρίας
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Σε μία περίοδο κατά την οποία κλιμακώνονται οι συγκρούσεις στα πεδία μαχών της Συρίας και εντείνεται η διεθνής διπλωματική κινητικότητα με στόχο την έναρξη των συνομιλιών ανάμεσα σε συριακή κυβέρνηση και αντιπολίτευση στις 25 Γενάρη στη Γενεύη, Ρώσοι αξιωματούχοι δημοσιοποίησαν την υπογραφή ρωσο-συριακής στρατιωτικής συμφωνίας που έγινε στη Δαμασκό στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στη χώρα «χωρίς ημερομηνία λήξης».

Το ίδιο διάστημα, ο στρατιωτικός αναλυτής, Αλεξάντερ Γκολτς, σημείωνε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η Ρωσία μπορεί να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στη Συρία «οποτεδήποτε, χωρίς να έχει υποχρεώσεις απέναντι στη Συρία, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να μείνει στη χώρα όσο επιθυμεί...».

«Ανθρωπιστικές αποστολές» του ρωσικού στρατού

Μετά τις προχτεσινές κοινές αεροπορικές επιχειρήσεις συριακών και ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών, χτες ανακοινώθηκε ότι ο ρωσικός στρατός θα ξεκινήσει «ανθρωπιστικές επιχειρήσεις» στη Συρία, ώστε να παράσχει βοήθεια στους αμάχους που ζουν σε περιοχές οι οποίες τελούσαν υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και ανακαταλήφθηκαν από το συριακό στρατό. Ο επικεφαλής του ρωσικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, Σεργκέι Ρουντσκόι, σημείωσε μάλιστα ότι οι περιοχές που ανακατέλαβαν οι συριακές δυνάμεις από τους τζιχαντιστές είναι 217 και ότι οι ανάγκες στις περιοχές αυτές είναι αυξημένες, γιατί ο πληθυσμός επιστρέφει εκεί σταδιακά.

Στο μεταξύ, υπηρεσίες του ΟΗΕ ανακοίνωσαν πως κινητή ιατρική μονάδα κατευθυνόταν χτες προς την πολιορκημένη συριακή κωμόπολη Μαντάγια, όπου έχουν αναφερθεί 32 θάνατοι κατοίκων της πόλης από λιμό, έπειτα από άδεια που έδωσαν οι συριακές αρχές. Μάλιστα, η συριακή κυβέρνηση έδωσε «πράσινο φως» όχι μόνο για τη μεταφορά της κινητής ιατρικής μονάδας της Συριακής Ερυθράς Ημισελήνου στην πόλη, αλλά και συμφώνησε να γίνει εμβολιασμός του πληθυσμού.

Η Χάναα Σίνγκερ, επιπλέον εκπρόσωπος της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ στην πόλη Μαντάγια, δήλωσε πως είδε «περιπτώσεις πολύ υποσιτισμένων παιδιών» και το θάνατο ενός 16χρονου «μπροστά στα μάτια της».

Τα κρούσματα υποσιτισμού σε πολιορκημένες πόλεις (που σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες δεν αποδίδονται στο συριακό στρατό ή την κυβέρνηση, αλλά σε ορισμένες αντικαθεστωτικές ομάδες και μαυραγορίτες που λεηλατούν την κυβερνητική βοήθεια σε τρόφιμα και φάρμακα), προκάλεσαν χτες την αντίδραση του γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν. Ο Μπαν αποκάλεσε «έγκλημα πολέμου» το σκόπιμο υποσιτισμό αμάχων και κάλεσε τις αντιμαχόμενες πλευρές να σταματήσουν τις πολιορκίες πριν την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών της 25ης Γενάρη, σαν ένα Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ