Η Νότια Κορέα εξετάζει τη «φιλοξενία» νέων υπερσύγχρονων αντιπυραυλικών συστημάτων
Η Πρόεδρος της Ν. Κορέας (φωτ.) ανακοίνωσε σχέδια θωράκισης της στρατιωτικής μηχανής της χώρας |
«Η πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας δε θα γίνει ποτέ δεκτή καθώς αποτελεί θανάσιμη απειλή για την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, όσον αφορά την εθνική τους ασφάλεια», σημείωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Αμπε, στη διάρκεια συνάντησης που είχε χτες στο Τόκιο με Νοτιοκορεάτες βουλευτές, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν και στενοί συνεργάτες της Προέδρου Παρκ Γκουέν-χι.
«Η συνεργασία μεταξύ Ιαπωνίας, Νότιας Κορέας και Ηνωμένων Πολιτειών γίνεται ακόμα πιο σημαντική μέσα σε μια τέτοια κατάσταση», επισήμανε ο Αμπε, επιβεβαιώνοντας ότι οι πρόσφατες ανακοινώσεις της ΛΔ Κορέας για πραγματοποίηση δοκιμής βόμβας υδρογόνου έδωσαν ώθηση στις ενδοϊμπεριαλιστικές διεργασίες, με επίκεντρο υπαρκτούς εδώ και καιρό ανταγωνισμούς σε όλη την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, όπου επιδρά και η συνεχώς αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία της Κίνας.
Από τη μεριά της, η Παρκ Γκουέν-χι, σε τηλεοπτικό διάγγελμά της, τόνισε πως «θα επανεξετάσει το θέμα της ανάπτυξης του συστήματος THAAD (σ.σ. Υπερσύγχρονο αντι-πυραυλικό σύστημα την εγκατάσταση του οποίου στη χερσόνησο η Ουάσιγκτον επιθυμεί για πολλά χρόνια, αλλά η Κίνα αντιδρά) με βάση τα εθνικά μας συμφέροντα και την ασφάλεια (της χώρας)». Παράλληλα, επισήμανε τον «ιδιαίτερα» σημαντικό ρόλο που η Κίνα μπορεί να διαδραματίσει για την «αυστηρότερη» τιμωρία της ΛΔ Κορέας.
Την επόμενη βδομάδα, ο Νοτιοκορεάτης ειδικός απεσταλμένος για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου Χουάνγκ Γιουν-κουκ θα βρεθεί σε Μόσχα και Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο των προετοιμασιών για επιβολή νέων κυρώσεων στην Πιονγκ Γιανγκ, για τις οποίες ήδη έδωσε το «πράσινο φως» το αμερικανικό Κογκρέσο.
Ακόμα, να σημειωθεί ότι χτες οι στρατιωτικές δυνάμεις της Νότιας Κορέας έριξαν προειδοποιητικά πυρά εναντίον ιπτάμενου αντικειμένου που «θεωρήθηκε» ότι προερχόταν από τα βόρεια της χερσονήσου και εισχώρησε για μερικά λεπτά στα σύνορά της. Το ιπτάμενο όχημα - για το οποίο δε δόθηκαν περισσότερα στοιχεία - λέγεται ότι πλησίασε ένα νοτιοκορεατικό στρατιωτικό παρατηρητήριο στα σύνορα των δύο χωρών, σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από τη Σεούλ.
Τέλος, οι εξελίξεις στην περιοχή δεν αποκλείεται να αυξήσουν την «διπλωματική κινητικότητα» σε διάφορα «μέτωπα». Ετσι, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιάπωνα ομόλογό του Φούρνιο Κισίντο. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Μόσχα, οι δυο πλευρές συζήτησαν για την ασφάλεια στη βορειοανατολική Ασία, αλλά και για το χρονοδιάγραμμα των διμερών επαφών των χωρών τους (ανάμεσα στις οποίες, τυπικά, δεν έχει υπογραφεί συνθήκη ειρήνης μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο).
Το «τεταμένο κλίμα» στην ευρύτερη περιοχή επιβεβαιώνει η ατμόσφαιρα και στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, όπου οι εδαφικές διαφορές κύρια ανάμεσα στην Κίνα και άλλα κράτη της περιοχής, αναζωπυρώνουν μια σειρά συνεργασίες, όπως αυτή μεταξύ ΗΠΑ - Φιλιππίνων. Χτες, το Πεκίνο αντέδρασε έντονα στην οριστική έγκριση που έδωσε το αρμόδιο δικαστήριο των Φιλιππίνων για τη συμφωνία σύσφιξης της στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα σε Μανίλα και Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με αυτήν, διευκολύνεται η παραμονή αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, πολεμικών πλοίων και αεροπλάνων, σε φιλιππινέζικο έδαφος. Ανάλυση στο κρατικό κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά» τόνιζε ότι η συμφωνία θα κλιμακώσει τις εντάσεις και θα υπονομεύσει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, έντονα αντέδρασε η Κίνα και στις ενστάσεις του Βιετνάμ για τις κινεζικές δοκιμαστικές πτήσεις που έγιναν στις υποδομές που πρόσφατα ολοκληρώθηκαν στο νησιωτικό σύμπλεγμα Νάνσα, που αποτελεί διαφιλονικούμενη περιοχή.
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, δεν απέκλεισε χτες το ενδεχόμενο να έχει συνάντηση με τον γγ του ΟΗΕ και τον ηγέτη του ψευδοκράτους στο Νταβός, λέγοντας ότι αν ο Μπαν Κι Μουν ζητήσει κάτι τέτοιο «ναι, δεν θα είχα ένσταση». Πολλοί θα έσπευδαν να ερμηνεύσουν μια τέτοια συνάντηση ως «σημάδι» θετικής έκβασης των διαπραγματεύσεων.
Διάφορα επιτελεία εμφανίζουν εδώ και καιρό τις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (που ξεκινούν την Τετάρτη 20 Γενάρη) ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για συναντήσεις που θα δώσουν δραστική ώθηση στις διαβουλεύσεις για την επανένωση της Κύπρου. Μάλιστα, ο ίδιος ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, τόνιζε την Κυριακή σε συνέντευξή του ότι το να βρίσκονται Αναστασιάδης - Ακιντζί στο ίδιο μέρος με τόσους επιχειρηματίες αποτελεί σημαντική ευκαιρία και για την ανάδειξη των πολύ υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης που θα εξασφαλίσει μια ενωμένη Κύπρος, σε σχέση με τις δύο «κοινότητες». Επιπλέον, εδώ και καιρό υπάρχουν σενάρια ακόμα και για την πραγματοποίηση πενταμερούς συνάντησης στο Νταβός (με τη συμμετοχή Ελλάδας - Τουρκίας), κάτι που η Λευκωσία φαίνεται να μην προκρίνει, ενώ έντονα αντιδρούν ορισμένα κόμματα, όπως το ΔΗΚΟ. Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι κάθε εισήγηση για πενταμερή συνάντηση είναι επικίνδυνη γιατί εξυπηρετεί την αναβάθμιση του Μουσταφά Ακιντζί σε «συμπρόεδρο».
Στο μεταξύ, χτες, ο Ν. Αναστασιάδης και ο Μ. Ακιντζί επρόκειτο να παραβρεθούν για πρώτη φορά από κοινού σε γεύμα με οργανωτή το Ελληνοτουρκικό Φόρουμ, του οποίου οι εργασίες πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες στη Λευκωσία. Μάλιστα, στην ατζέντα του είναι το Κυπριακό και οι εξελίξεις στην περιοχή.
Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπογράμμισε ότι η χώρα του έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που χρειαζόταν ώστε να επιτευχθεί λύση του Κυπριακού μέσα στο 2016. «Πιστεύουμε ότι μια δίκαιη και διαρκής λύση θα έχει θετικές επιπτώσεις όχι μόνο για τις δύο πλευρές στο νησί, αλλά επίσης για μια πλατιά γεωγραφική περιοχή και κύρια την Ανατολική Μεσόγειο».
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--
«Οι συμμετέχοντες έδωσαν έμφαση στην άμεση ανάγκη για απευθείας συνομιλίες μεταξύ εκπροσώπων της κυβέρνησης του Αφγανιστάν και των ομάδων των Ταλιμπάν για μια ειρηνευτική διαδικασία που θα στοχεύει στη διατήρηση της ενότητας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του Αφγανιστάν», σημειώνεται στο Κοινό Ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση της Τετραμερούς Συντονιστικής Ομάδας για το Αφγανιστάν (Quadrilateral Coordination Group - QCG - of Afghanistan).
Η συνάντηση έγινε προχτές στην πρωτεύουσα του Πακιστάν, Ισλαμαμπάντ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Κίνας, ΗΠΑ, Αφγανιστάν, Πακιστάν. «Οι συζητήσεις εστίασαν στην αναζήτηση μιας καθαρής και ρεαλιστικής αξιολόγησης των ευκαιριών για ειρήνη και συμφιλίωση στο Αφγανιστάν, των αναμενόμενων εμποδίων και μέτρων που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος βοηθητικού για την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών, με κοινό στόχο τη μείωση της βίας και την εγκαθίδρυση μιας διαρκούς ειρήνης στο Αφγανιστάν», τονίζεται μεταξύ άλλων στο Ανακοινωθέν.
Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά», στη συνάντηση των «4» συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι τακτικές επαφές της Ομάδας. Η επόμενη συνάντηση θα γίνει στα τέλη του Γενάρη, στην Καμπούλ, και βασική επιδίωξη είναι να διαμορφωθεί ένας «οδικός χάρτης» ώστε σταδιακά οι δύο πλευρές να βρουν κοινά σημεία συνεννόησης και να κάτσουν στο «τραπέζι του διαλόγου».
Στο μεταξύ, «παρούσα» στο Αφγανιστάν δηλώνει και η Μόσχα, της οποίας ανώτατα κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν διαρκώς τους τελευταίους μήνες τον αυξανόμενο κίνδυνο που αντιμετωπίζει η χώρα εξαιτίας της παρουσίας διαφόρων ισλαμιστικών οργανώσεων (μεταξύ άλλων και του «Ισλαμικού Κράτους»). Μάλιστα, διεθνή ΜΜΕ μετέδωσαν ότι η Μόσχα το Φλεβάρη θα παραδώσει στην Καμπούλ μια παρτίδα «μικρών όπλων», που σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο της Ρωσίας για το Αφγανιστάν, Ζαμίρ Καμπούλοφ, «προς το παρόν είναι παραπάνω από αρκετά». Σε πρόσφατη συνάντησή του με ηγέτες άλλων χωρών της Κεντρικής Ασίας, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε υποστηρίξει ότι η κατάσταση στο Αφγανιστάν «τείνει προς κρίσιμη».
Ανάλογες εκτιμήσεις διατυπώνουν και αξιωματούχοι άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, τονίζοντας ότι «το κεφάλαιο Αφγανιστάν θα ανοίξει πάλι σύντομα», στο φόντο των πυκνών επιθέσεων που εξαπολύουν το τελευταίο διάστημα οι Ταλιμπάν.
Χτες, έγινε νέα επίθεση στην πόλη Τζαλαλαμπάντ (ανατολικά), όταν βομβιστής αυτοκτονίας εξερράγη κοντά στο ινδικό και το πακιστανικό προξενείο.
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--
Αεροπορική και χερσαία επιχείρηση στο έδαφος της βόρειας Λωρίδας της Γάζας πραγματοποίησαν, νωρίς χτες το πρωί, δυνάμεις του ισραηλινού στρατού σκοτώνοντας έναν 31χρονο Παλαιστίνιο και τραυματίζοντας άλλους 3, με τη δικαιολογία ότι τοποθετούσαν βόμβες κατά μήκος των συνόρων.
Στην επιχείρηση συμμετείχαν οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες εσωτερικής ασφαλείας Σιν Μπετ, τεθωρακισμένα και μπουλντόζες του ισραηλινού στρατού. Μετά την επιδρομή, ο στρατός κάλεσε τους Ισραηλινούς αγρότες να μείνουν μακριά από τη μεθόριο με τη Γάζα, για να μην πέσουν θύματα πιθανών αντιποίνων.
Οι «Μάρτυρες της ταξιαρχίας Αλ Ακσα», που πρόσκεινται στη «Φατάχ», αναγνώρισαν τον 31χρονο, που έχασε τη ζωή του από την επίθεση των Ισραηλινών, ως μέλος της οργάνωσης. Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, ο Σαλάχ Μπαρνταουίλ, αξιωματούχος της ισλαμικής «Χαμάς», είπε ότι το Ισραήλ «παίζει με τη φωτιά...».
Τέλος, χτες, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η Σουηδέζα υπουργός Εξωτερικών, Μάργκοτ Βάλστρομ, είναι ανεπιθύμητη στη χώρα επειδή προχτές διέταξε τη διενέργεια έρευνας για τους θανάτους Παλαιστινίων, εκτιμώντας ότι «επήλθαν από εξωδικαστικές εκτελέσεις» του Ισραήλ.