ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Νέο «λάδι στη φωτιά» από πύραυλο σε ιρανική πρεσβεία

Από διαμαρτυρία στην πρεσβεία της Σ. Αραβίας στην Υεμένη
Από διαμαρτυρία στην πρεσβεία της Σ. Αραβίας στην Υεμένη
ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΡΙΑΝΤ.--

Κλιμακώνεται η κρίση στις σχέσεις Σαουδικής Αραβίας - Ιράν που ξεκίνησε με την εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου Νιμρ αλ Νιμρ στις 2 Γενάρη από τις σαουδαραβικές αρχές. Νέα αφορμή επιδείνωσης των διμερών σχέσεων έδωσε ο βομβαρδισμός κτιρίου της ιρανικής πρεσβείας στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, όπου πραγματοποιούν ιμπεριαλιστική επέμβαση η Σ. Αραβία και οι σύμμαχοί της από τον περασμένο Μάρτη.

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι έπεσε πύραυλος από πολεμικό αεροσκάφος της Σ. Αραβίας που συμμετέχει στις επιδρομές στη Σαναά, κοντά στο κτίριο της ιρανικής πρεσβείας, προκαλώντας τον βαρύ τραυματισμό Ιρανού φρουρού ασφαλείας. Μάλιστα, ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, ανακοίνωσε την απόφαση της χώρας του να υποβάλει επίσημη διαμαρτυρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι «η Σαουδική Αραβία φέρει την ευθύνη για την ασφάλεια των διπλωματών μας και της πρεσβείας μας στη Σαναά». Νωρίτερα, άλλοι Ιρανοί αξιωματούχοι είχαν κατηγορήσει τη Σ. Αραβία ότι βομβάρδισε «σκοπίμως» την πρεσβεία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στην Υεμένη.

Η εξέλιξη συζητήθηκε σε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του Ιρανού ηγέτη, Χασάν Ροχανί, κατά το οποίο αποφασίστηκε η απαγόρευση της εισαγωγής όλων των σαουδαραβικών προϊόντων στο Ιράν (που ετησίως υπολογίζεται ότι είναι αξίας 60.000.000 δολαρίων). Επιπλέον, ζήτησε από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές να προχωρήσουν «γρήγορα και αποτελεσματικά» τη δίκη των 50 ατόμων που κατηγορούνται για συμμετοχή στην επίθεση εναντίον της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη, την περασμένη Κυριακή.

Παράλληλα, οι κυβερνήσεις Τζιμπουτί και Σομαλίας ανακοίνωσαν την αναστολή των διπλωματικών σχέσεων με το Ιράν, όπως είχαν κάνει στην αρχή της βδομάδας το Σουδάν και το Μπαχρέιν, παίρνοντας το πλευρό της Σαουδικής Αραβίας στην κρίση με το Ιράν. Επίσης, το ιορδανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Ιρανό πρεσβευτή προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τις πρόσφατες επιθέσεις, που είχαν στόχο την πρεσβεία και το προξενείο της Σ. Αραβίας στο Ιράν.

Από την άλλη, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, τηλεφώνησε στον Ιρακινό πρωθυπουργό, Χαϊντέρ αλ Αμπάντι, και αντάλλαξαν απόψεις πάνω στις «κοινές τους ανησυχίες» για την εκτέλεση του Νιμρ αλ Νιμρ και τις επιθέσεις στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στο Ιράν, συμφωνώντας ότι «είναι ανάγκη να επιδείξουν όλες οι τοπικές δυνάμεις αυτοσυγκράτηση, να αποφύγουν προκλητικές δηλώσεις και συμπεριφορές και να αποφευχθεί η επιδείνωση της έντασης μεταξύ θρησκευτικών ομάδων».

«Δεν θα γίνει πόλεμος», λέει ο Σαλμάν...

Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα εξελίξεων, ο Σαουδάραβας δεύτερος διάδοχος στο θρόνο και υπουργός Αμυνας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, σε συνέντευξή του στο περιοδικό THE ECONOMIST, εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν πρόκειται να ξεσπάσει πόλεμος ανάμεσα στη χώρα του και το Ιράν «γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν η αρχή μίας μεγάλης καταστροφής για την ευρύτερη περιοχή». «Οποιος προωθεί τέτοια σχέδια δεν έχει σώας τα φρένας... Εμείς δεν θα το επιτρέψουμε», είπε ο Σαλμάν, ενώ σε άλλο σημείο υπερασπίστηκε την απόφαση του σαουδαραβικού δικαστηρίου που επέβαλε θανατική ποινή στον Σαουδάραβα σιίτη ιερωμένο Νιμρ αλ Νιμρ που είχε ηγηθεί των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το 2012 σε ανατολικές περιοχές της Σ. Αραβίας, λέγοντας ότι οι δικαστές αποφάσισαν «χωρίς να πάρουν υπόψη τους εάν ο κατηγορούμενος ήταν σιίτης ή σουνίτης» αλλά εάν παρέβηκε το νόμο...

Διαδηλώσεις σιιτών στο Ιράκ

Σχεδόν 2.000 σιίτες του Ιράκ διαδήλωσαν χτες στη Βαγδάτη, εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία τους για την εκτέλεση του ιερωμένου Νιμρ αλ Νιμρ από τη Σαουδική Αραβία.

Διαδήλωση κατά της εκτέλεσης του σιίτη ιερωμένου Νιμρ αλ Νιμρ πραγματοποίησαν και την Τετάρτη έξω από την πρεσβεία της Σ. Αραβίας στην Αθήνα σιίτες και κάποιοι σουνίτες μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα.

ΣΥΡΙΑ
Αποστολή τροφίμων σε αποκλεισμένα χωριά

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Στην προσωρινή άρση της πολιορκίας τριών χωριών στο βόρειο τμήμα της Συρίας, Φούα και Κφάργια της επαρχίας Ιντλίμπ και Μαντάγια, που βρίσκεται στη συρο-λιβανέζικη μεθόριο, συμφώνησε χτες η συριακή κυβέρνηση, προκειμένου να καταστεί εφικτή η αποστολή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης σε περιοχές που φαίνεται πως πλήττονται από πείνα και δραματικές ελλείψεις σε πολλά βασικά προϊόντα.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Προγράμματος του ΟΗΕ, στα παραπάνω χωριά πάνω από 40.000 άνθρωποι λιμοκτονούν και δίνουν μάχη για τη ζωή μέρα τη μέρα, αφού οι τελευταίες λιγοστές αποστολές τροφίμων έγιναν στα μέσα του περασμένου Οκτώβρη. Πληροφορίες διεθνών πρακτορείων αναφέρουν ότι έκτοτε οι κάτοικοι των τριών χωριών αναγκάστηκαν να φάνε αδέσποτα ή οικόσιτα ζώα, χόρτα, φύλλα δέντρων, γρασίδι και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να «θυμίζει» τροφή... Τις τελευταίες βδομάδες, στη ζοφερή κατάσταση της πείνας προστέθηκαν το ψύχος και τα χιόνια, αναγκάζοντας πολλούς να κάψουν έπιπλα, πόρτες, πέρα από όσα κούτσουρα μπόρεσαν να βρουν.

Σενάρια για αποχώρηση Ασαντ το Μάρτη του 2017

Στο μεταξύ, το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», επικαλούμενο σχέδιο της κυβέρνησης του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, για την ειρηνευτική διαπραγμάτευση στη Συρία, εμφάνισε πληροφορίες που αφορούν το χρονοδιάγραμμα μιας ανέφελης ειρηνευτικής διαδικασίας, όπου στην πιο αισιόδοξη εκδοχή του, προδιαγράφεται ως πιθανότερο να αποχωρήσει πρώτα από τον Λευκό Οίκο ο Πρόεδρος Ομπάμα (Γενάρη του 2017 παραδίδει στον επόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ που θα εκλεγεί στις 8 Νοέμβρη 2016) και μετά, Μάρτη του 2017, να αποχωρήσει ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ αλ Ασαντ, από τον συριακό προεδρικό θώκο... Αυτό, βεβαίως, υπό προϋποθέσεις: α) Να ξεκινήσουν και να συνεχίσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες της 25ης Γενάρη στη Γενεύη, β) να μη γίνει πόλεμος ανάμεσα σε Σαουδική Αραβία και Ιράν (χώρες που έχουν ρόλο και ανάμειξη στην ειρηνευτική διαδικασία της Συρίας).

Το ίδιο χρονοδιάγραμμα που επικαλείται το πρακτορείο «ΑΡ», προβλέπεται ότι τον ερχόμενο Απρίλη θα μπορούσε να συγκροτηθεί μια «μεικτή επιτροπή ασφαλείας» Σύρων κυβερνητικών αξιωματούχων και στελεχών της αντιπολίτευσης, διάλυση της σημερινής συριακής Βουλής το Μάη, συγκρότηση μεταβατικής Βουλής, σύσταση επιτροπής σύνταξης νέου συντάγματος έως το Νοέμβρη του 2016, πιθανό δημοψήφισμα το Γενάρη του 2017 και «παράδοση» της προεδρικής εξουσίας από τον Ασαντ το Μάρτη του ίδιου χρόνου.

ΛΙΒΥΗ
Δεκάδες νεκροί από βομβιστική επίθεση στο Ζλίτεν

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση, με φορτηγό που είχε παγιδευτεί με εκατοντάδες κιλά εκρηκτικών, εξαπολύθηκε χτες το μεσημέρι σε κέντρο νεοσύλλεκτων αστυνομικών στο Ζλίτεν της βορειοδυτικής Λιβύης, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 65 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 200.

Το λιβυκό πρακτορείο ειδήσεων «Lana», που πρόσκειται στην κυβέρνηση που αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα, μετέδωσε ότι την επίθεση διέπραξε ένας καμικάζι. Τα εκρηκτικά, με τα οποία είχε «παγιδευτεί» το φορτηγό, φαίνεται πάντως πως πυροδοτήθηκαν την ώρα που εκατοντάδες νεοσύλλεκτοι συγκεντρώνονταν για την τελετή αποφοίτησης.

Μολονότι καμία οργάνωση δεν ανέλαβε άμεσα την ευθύνη της επίθεσης, εντούτοις οι λιβυκές αρχές εστιάζουν τις υποψίες τους σε τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», που το τελευταίο δίμηνο αυξάνουν τις στρατιές μισθοφόρων στη Σύρτη.

Παζάρια Κάμερον σε Βερολίνο και Βουδαπέστη

Αυξάνει το ποσοστό των Βρετανών υπέρ του Brexit

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Την επαναδιαπραγμάτευση της θέσης της Βρετανίας στην ΕΕ ώστε να πετύχει μία ευνοϊκότερη (για τους Βρετανούς καπιταλιστές) σχέση, μεταξύ άλλων μέσω ανάσχεσης της μετανάστευσης και της αύξησης της ανταγωνιστικότητας της βρετανικής οικονομίας, προώθησε τα τελευταία 24ωρα σε Γερμανία και Ουγγαρία ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, σε μία περίοδο κατά την οποία δείχνει να εντείνεται η αντίθεση σημαντικής μερίδας του βρετανικού λαού στην ΕΕ.

Οι επαφές που είχε ο Κάμερον στη Γερμανία κορυφώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης, με το δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, η οποία εμφανίστηκε «ανοικτή» στα παζάρια που εντείνει μέσα στις επόμενες βδομάδες ο Βρετανός ηγέτης ώστε να εξασφαλιστεί, όπως σημείωσε, η παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ. Αυτή η στάση έκανε το Βρετανό πρωθυπουργό να χαρακτηρίσει τη συνάντησή του με την Μέρκελ «εξαιρετική», μολονότι δεν κατέστη φανερό εάν και πού απέσπασε τη στήριξή της.

Πιέσεις Κάμερον στη Βουδαπέστη

Χτες, ο Κάμερον μετέβη στη Βουδαπέστη, όπου συνάντησε τον Ούγγρο ομόλογό του, Βίκτορ Ορμπάν, συζητώντας λεπτομερώς τις προτάσεις του μεταξύ άλλων και για αλλαγές «που θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα στην ΕΕ». Με αυτό το σκέλος συμφώνησε ο Ούγγρος πρωθυπουργός. Ωστόσο, ο Ορμπάν διαφώνησε με τις απαιτήσεις του Κάμερον για περιορισμούς στη μετανάστευση εργαζομένων από χώρες της ΕΕ στη Βρετανία, τονίζοντας πως «είναι σημαντικό να μην εκλαμβάνονται αυτοί οι εργαζόμενοι μετανάστες... γιατί είμαστε πολίτες χώρας που ανήκουν στην ΕΕ και μπορούν να δουλέψουν ελεύθερα σε οποιαδήποτε άλλη χώρα - μέλος». Υπογράμμισε, ακόμη, ότι οι περίπου 55.000 Ούγγροι που δουλεύουν στη Βρετανία «πληρώνουν περισσότερους φόρους από τα χρήματα που παίρνουν με τη μορφή επιδομάτων...».

Ωστόσο, σε άλλο σημείο τόνισε ότι οι χώρες της λεγόμενης ομάδας «Βίσεγκραντ» (Ουγγαρία, Τσεχία, Πολωνία, Σλοβακία) είναι ανοικτές σε μία συμφωνία που θα ρυθμίσει τυχόν αλλαγές που σχετίζονται με τους κανονισμούς προνοιακών επιδομάτων στη Βρετανία.

Ο Κάμερον, από την πλευρά του, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μία συμφωνία για τις «νέες» σχέσεις της χώρας του στην ΕΕ μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης και 19ης Φλεβάρη, ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια η διεξαγωγή δημοψηφίσματος στη Βρετανία, μολονότι αυτή τη φορά παραδέχτηκε ότι εάν δεν επιτευχθεί μέχρι τότε συμφωνία, τα παζάρια θα παραταθούν «γιατί έχει σημασία η ουσία» και όχι τα χρονοδιαγράμματα.

Η τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας ΟRB κατέγραψε πως μέσα στον τελευταίο χρόνο αυξήθηκε το ποσοστό των Βρετανών που θέλουν την αποχώρηση της χώρας τους από την ΕΕ (Brexit), ενώ παραμένει σχετικά υψηλό και το ποσοστό των αναποφάσιστων. Οπως ανακοινώθηκε, το 43% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ του Brexit, το 36% κατά και το 21% είναι αναποφάσιστο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ