ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΠΑΣΕΒΕ
Πρωτοβουλίες ενημέρωσης και κοινής δράσης με τους εργαζόμενους

Πλατιά σύσκεψη προχτές για την οργάνωση της δουλειάς ενάντια στα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης

Σύσκεψη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από Ομοσπονδίες, Ενώσεις και Συλλόγους Αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ της Αττικής, με θέμα τη συμμετοχή τους στην προετοιμασία της νέας πανελλαδικής πανεργατικής απεργιακής κινητοποίησης, ενάντια στα αντιασφαλιστικά μέτρα που προωθεί η συγκυβέρνηση, οργάνωσε τη Δευτέρα η Γραμματεία Αττικής της ΠΑΣΕΒΕ, στα γραφεία της Ενωσης Συνταξιούχων ΟΑΕΕ.

Στη σύσκεψη έγινε αποτίμηση της έως τώρα συμμετοχής των αυτοαπασχολούμενων στις κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος και τέθηκαν βασικές κατευθύνσεις για τη δουλειά από εδώ και πέρα.

Την εισήγηση στη σύσκεψη έκανε ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, πρόεδρος της ΟΒΣΑ και μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ, ο οποίος σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Χρειάζεται να απορρίψουμε τα επιχειρήματα της κυβέρνησης και άλλων μηχανισμών ότι φταίμε εμείς, ότι το Ασφαλιστικό είναι "μη βιώσιμο". Σήμερα η πάλη μας πρέπει να οργανωθεί σε μια συνολικότερη βάση. Δεν αρκεί η διαμόρφωση της μιας ή της άλλης πρότασης, που η κάθε κυβέρνηση θα μετρά ποια είναι πιο οικονομικά βιώσιμη.

Σήμερα απαιτείται πραγματικά η πάλη μας να αμφισβητήσει αυτό το μονόδρομο που "βλέπει" μόνο τα κέρδη των ομίλων, να αμφισβητήσει αυτόν το δρόμο ανάπτυξης που τις συνέπειές του πληρώνουμε δραματικά.

Το κάθε ΔΣ είναι υποχρεωμένο να δει συγκεκριμένα τα νέα μέτρα, το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό. Φυσικά, στο σύνολό τους είναι αντιλαϊκά, επώδυνα, όμως υπάρχουν και κλαδικά ζητήματα, που μπορεί να είναι κρίκος για την ανάπτυξη καλά οργανωμένων κινητοποιήσεων, στις οποίες βέβαια θα εντάσσονται όλα. Αυτά θα συζητήσει και το ΔΣ.

Μπορεί το κάθε σωματείο να δει ξεχωριστές παραστάσεις διαμαρτυρίας ανάλογα με το τι θα ιεραρχήσει. Από τα χρέη στον ΟΑΕΕ, τις κατασχέσεις στο ΚΕΑΟ και τη φοροληστεία, μέχρι τα πρόστιμα για τις πινακίδες των εμπορικών μαγαζιών και τα δημοτικά τέλη για τις ενώσεις. Θα βοηθήσει να έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες μικρότερες κινητοποιήσεις - παραστάσεις, που θα καταλήγουν και θα κλιμακώνουν στον κεντρικό σταθμό της απεργιακής κινητοποίησης.

Στιγμιότυπο από την προχτεσινή σύσκεψη
Στιγμιότυπο από την προχτεσινή σύσκεψη
Εμείς καλούμε κάθε σωματείο να ακολουθήσει τις δράσεις μας, ακόμα και αυτά που δε συμφωνούν σε όλα με την ΠΑΣΕΒΕ, αλλά συμφωνούν στην ανάγκη να αντισταθούμε στην επίθεση που έρχεται. Τώρα είναι ώρα ευθύνης και ανάγκης για ξεσηκωμό. Από αυτή τη διαδικασία δεν αποκλείουμε κανέναν.

Θέλουν, τέλος, ξεμπρόστιασμα οι ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ, όπου είναι "λαγός" των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων. Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε το συνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ στο "Χίλτον". Εκεί απέδειξαν περίτρανα ότι παλεύουν για την ανάπτυξη των μονοπωλίων και μερικών μεγάλων επιχειρήσεων. Αυτά προδίδουν οι βαρύγδουπες εκφράσεις για "ανάπτυξη", "ανταγωνιστικότητα", "καινοτομία", "πάταξη της φοροδιαφυγής" και της "παράνομης εργασίας"».

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Θηλιά στο λαιμό τους το Ασφαλιστικό

Ετοιμάζουν μπλόκα και πανελλαδικό συντονισμό

Από προηγούμενη κινητοποίηση των αγροτών στην Καρδίτσα
Από προηγούμενη κινητοποίηση των αγροτών στην Καρδίτσα
Το «σύνθημα» για την εκκίνηση του νέου γύρου κινητοποιήσεων της μικρομεσαίας αγροτιάς, που θα συντονιστούν πανελλαδικά με μπλόκα στο δεύτερο δεκαήμερο του Γενάρη, δίνουν από αύριο Πέμπτη οι αγρότες της Καρδίτσας, βγάζοντας τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών. Παράλληλα, οι αγρότες των Φαρσάλων αποφάσισαν να βγουν με τα τρακτέρ τους στην πόλη στις 15 Γενάρη, ενώ ανάλογες αποφάσεις αναμένεται να πάρουν την Παρασκευή και οι αγρότες των Τρικάλων, σε σύσκεψη που θα γίνει στις 11 π.μ. στο ξενοδοχείο «Πανελλήνιο», με τη συμμετοχή των Αγροτικών Συλλόγων του νομού.

Σύσκεψη - συγκέντρωση για την οργάνωση του αγώνα οργανώνει και ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», τη Δευτέρα 11 Γενάρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα της «Βέτλανς» Νάουσα.

Η κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων είναι επιβεβλημένη, μετά και την ανακοίνωση των αντιασφαλιστικών σχεδίων της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, το σχέδιο προβλέπει δραματική αύξηση των εισφορών τους, που φτάνει μέχρι και στον τριπλασιασμό (!) σταδιακά μέχρι το 2019. Μάλιστα, την πρώτη αύξηση στις εισφορές τους οι αγρότες υποχρεώνονται να την καταβάλλουν αναδρομικά από το δεύτερο εξάμηνο του 2015, πριν δηλαδή διαμορφωθεί το νέο σύστημα που αντικαθιστά τις σημερινές κλίμακες με την επιβολή εισφορών επί του φορολογητέου εισοδήματος των αγροτών που έχει έναρξη το 2017.

Σύμφωνα με αγρότες συνδικαλιστές, η νέα επιβάρυνση που μπαίνει αναδρομικά από το 2015, θα φορτώσει στους φτωχούς αγρότες επιπλέον 200 ευρώ ετησίως για την πρώτη κλάση, 265 ευρώ στη δεύτερη, 336 ευρώ στην τρίτη και 432 ευρώ στην τέταρτη κλάση. Τα νέα χαράτσια στους αγρότες και μέσω του Ασφαλιστικού, πέραν της φορολογίας τους, επιταχύνουν το ξεκλήρισμά τους. Προσθέτουν όμως και έναν ακόμα επείγοντα λόγο να κάνουν γερό αγωνιστικό ποδαρικό στα μπλόκα.

Αβάντα στα κοράκια

Χτες, την ίδια περίπου ώρα που ο υπουργός Εργασίας παρουσίαζε στα κόμματα τις προτάσεις για το Ασφαλιστικό, η κυβέρνηση κατέθετε στη Βουλή ένα σχέδιο νόμου για την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας σε οδηγίες της ΕΕ, που ορίζουν ζητήματα σχετικά «με την ανάληψη και την άσκηση δραστηριοτήτων ασφάλισης και αντασφάλισης (...) με εξουσίες της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων και της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (...) τη συμπληρωματική εποπτεία των χρηματοπιστωτικών οντοτήτων που ανήκουν σε χρηματοπιστωτικούς ομίλους ετερογενών δραστηριοτήτων και συναφείς διατάξεις της νομοθεσίας περί της ιδιωτικής ασφάλισης». Στην αιτιολογική έκθεση, διαβάζουμε: «Οι διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες τόσο στη λειτουργία της διεθνούς και εγχώριας ασφαλιστικής αγοράς, όσο και στις διαρθρωτικές σχέσεις μεταξύ των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτήν, επιβάλλουν την καθιέρωση σχετικής ευελιξίας, ώστε οι αρμόδιες εποπτικές αρχές να είναι σε θέση να προσαρμόζουν την πολιτική τους στις επικρατούσες συνθήκες και στις απαιτήσεις της κάθε συγκεκριμένης περίπτωσης, χωρίς βέβαια η ευχέρεια αυτή να αποβαίνει σε βάρος του σχεδιασμού της επιχειρηματικής δραστηριότητας των εποπτευόμενων επιχειρήσεων». Για όποιον δεν το κατάλαβε, την ίδια μέρα, που η κυβέρνηση έκανε ένα ακόμα γενναίο βήμα στη συντριβή της Κοινωνικής Ασφάλισης, κατέθετε στη Βουλή νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση της δράσης των κορακιών της ιδιωτικής Ασφάλισης. Η «σύμπτωση» είναι τόσο κραυγαλέα, που βγάζει μέχρι και ...κοράκου μάτι!

Κέντρα Υγείας χωρίς θέρμανση στα Χανιά

Χωρίς πετρέλαιο έχουν μείνει το τελευταίο διάστημα τα Κέντρα Υγείας Βάμου και Καντάνου, με αποτέλεσμα να ξεπαγιάζουν ασθενείς και εργαζόμενοι. Σε τέτοια κατάσταση «έχει φέρει η αντιλαϊκή πολιτική την κατ' όνομα δημόσια και δωρεάν Υγεία. Μαζί με τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, τεχνολογικό εξοπλισμό, αναλώσιμα κ.ά. δημιουργείται ασφυκτική κατάσταση για γιατρούς, νοσηλευτές και ασθενείς», σημειώνει η ΤΕ υπαίθρου Χανίων του ΚΚΕ. «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όπως και οι προηγούμενες φορτώνουν την καπιταλιστική κρίση στο λαό, ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον για την κερδοφορία των μονοπωλίων. Για την αποπληρωμή του χρέους, που δεν δημιούργησε ο λαός. Για την επιδότηση των λεγόμενων "επενδυτών"», συμπληρώνει και απαιτεί ουσιαστική αύξηση των κρατικών κονδυλίων για τις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας.

Καταγγέλλει την επίθεση σε απεργούς

Την επίθεση, που δέχτηκαν εργαζόμενοι έξω από το βιβλιοπωλείο «ΙΑΝΟΣ» κατά τη διάρκεια απεργιακής τους κινητοποίησης, την Κυριακή 27 Δεκέμβρη, καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Την απεργία είχε προκηρύξει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου - Χάρτου Αττικής, η παρέμβαση του οποίου βρήκε απέναντί της ανθρώπους της εργοδοσίας στο συγκεκριμένο βιβλιοπωλείο. «Οι συνάδελφοι απεργούσαν ενάντια στην κατάργηση της Κυριακής αργίας, και ενώ μοίραζαν ανακοίνωση στον ΙΑΝΟ, δέχτηκαν λεκτική και κυριολεκτική επίθεση, με αποτέλεσμα ένας απεργός να μεταφερθεί στο νοσοκομείο από χτύπημα στο κεφάλι με μπουκάλι», σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ