Κοινή συνισταμένη η στήριξη των «διαρθρωτικών αλλαγών» που έχει ανάγκη το κεφάλαιο
Eurokinissi |
Στη Θεσσαλονίκη σήμερα οι Ευ. Μεϊμαράκης - Κυρ. Μητσοτάκης, στο φόντο της αναμενόμενης δήλωσης του Απ. Τζιτζικώστα |
Ο Ευ. Μεϊμαράκης, με συνέντευξή του στη «Real News», επιχείρησε, ουσιαστικά, να εμφανίσει εαυτόν ως τον ικανότερο «να κάνει τη ΝΔ και πάλι πρώτη πολιτική δύναμη», «να την μετεξελίξει σε ένα σύγχρονο, ζωντανό και συλλογικό κόμμα, που θα εμπνεύσει ξανά το σύνολο των πολιτών», «να εγγυηθεί την ενότητα του κόμματος και την εκ βάθρων ανανέωση της παράταξης».
Δεν παρέλειψε να επιτεθεί ξανά στον Κυρ. Μητσοτάκη, επαναφέροντας στο προσκήνιο απολύσεις που έγιναν επί υπουργίας του συνυποψηφίου του, θέλοντας να φιλοτεχνήσει για τον ίδιο ένα πιο «κοινωνικό» προσωπείο. «Υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι μόνον οι απολύσεις είναι μεταρρύθμιση;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί π.χ. αποτελεί μεταρρύθμιση η κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας, η οποία ως υπηρεσία συνέβαλε σημαντικά και στην ενίσχυση των εσόδων της Αυτοδιοίκησης, αλλά και στην εύρυθμη λειτουργία των πόλεων. 'Η γιατί αποτελεί αυτοτελή μεταρρύθμιση η απόλυση των καθαριστριών και των σχολικών φυλάκων». Στην ουσία, δηλαδή, ο Ευ. Μεϊμαράκης δεν αμφισβητεί την αναγκαιότητα της αντεργατικής επίθεσης, αλλά την... «απόδοση» των συγκεκριμένων κινήσεων στο πλαίσιό της.
Εξάλλου, δεν παρέλειψε να υπεραμυνθεί της ανάγκης για καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, με βασικό ζητούμενο την αναθέρμανση της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας: «Είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, σε όλους τους τομείς. Στην οικονομία, στα εργασιακά, στο Ασφαλιστικό, στη λειτουργία του κράτους, στη φορολογία», είπε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, αποκρούοντας την εσωκομματική κριτική που δέχεται ότι παραείναι... «διαλλακτικός» απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλ. Τσίπρα, απάντησε ότι δεν σκοπεύει να πάει στο Μαξίμου για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και συμπλήρωσε ότι η ΝΔ «δεν προτίθεται» να συμμετάσχει σε οικουμενική κυβέρνηση.
Ο δε Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χτες στο «Mega» και θέλοντας να απαντήσει στην κριτική που δέχεται περί απολύσεων, είπε: «Μου κάνει εντύπωση που ακούω τα περί απολύσεων από τον Β. Μεϊμαράκη και μου κάνει εντύπωση που τα ακούω τώρα. Ως πρόεδρος της Βουλής είχε ψηφίσει όλες τις παρεμβάσεις στη Δημόσια Διοίκηση και δεν θυμάμαι να είχε εκφράσει οποιαδήποτε αντίρρηση. (...) Στεναχωριέμαι να ακούω κριτική που μου ασκείται από τον ΣΥΡΙΖΑ να έρχεται τώρα από στελέχη της ΝΔ».
Παραπέρα, αθροίζοντας το 60% που συγκέντρωσαν συνολικά στον α' γύρο οι Μητσοτάκης, Τζιζτζικώστας και Γεωργιάδης, απέναντι στο 40% του Μεϊμαράκη, υποστήριξε ότι «η πλειοψηφία στον πρώτο γύρο ψήφισε ανανέωση στη ΝΔ». Εμφάνισε, δε, εαυτόν ικανότερο να διευρύνει τη ΝΔ «σε νέα ακροατήρια», αλλά και να εξασφαλίσει την ενότητά της.
Επιπλέον, περιγράφοντας τη στάση του απέναντι στην κυβέρνηση είπε μεν ότι «η κυβέρνηση δεν θα βρει βολικό δεκανίκι με παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό», συμπλήρωσε όμως ότι με τον ίδιο πρόεδρο η ΝΔ θα στηρίξει τις «διαρθρωτικές αλλαγές».
Με άρθρο του, εξάλλου, στην «Καθημερινή», ο Κυρ. Μητσοτάκης περιέγραψε ως άλλο ένα σημείο πιθανής «συνεννόησης» με την κυβέρνηση τη συνταγματική αναθεώρηση, ακριβώς για την προσαρμογή του αστικού κράτους και των θεσμών του στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου.
Συγκεκριμένα, διεμήνυσε ότι εφόσον αναδειχθεί πρόεδρος της ΝΔ, στην πρώτη συνάντησή με τον Αλ. Τσίπρα, θα του προτείνει άμεση δρομολόγηση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος, δίχως περιορισμούς ως προς το εύρος της, με το εξής αλισβερίσι: «Η πρότασή μου προς τον κ. Τσίπρα θα είναι απλή, ξεκάθαρη και δίχως αστερίσκους. Η ΝΔ θα υπερψηφίσει όλα τα άρθρα που η κυβέρνηση θα προτείνει ως αναθεωρητέα, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίσει όλα τα άρθρα που θα προτείνει η ΝΔ. Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλίσουμε όχι μόνον ότι η επόμενη Βουλή θα είναι αναθεωρητική, αλλά και ότι η συνταγματική αναθεώρηση θα συντελεστεί με απλή πλειοψηφία, καθώς όλα τα προς αναθεώρηση άρθρα θα έχουν συγκεντρώσει πλειοψηφία στην παρούσα Βουλή που θα υπερβαίνει τους 180 βουλευτές».
Από την πλευρά Μητσοτάκη αναφέρεται μάλιστα ότι έτσι η επόμενη Βουλή θα έχει «χαρακτήρα Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης».
Στο μεταξύ, στη Θεσσαλονίκη φαίνεται να εστιάζει η κινητικότητα των δύο υποψηφίων, στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να αλιεύσουν ψηφοφόρους από αυτούς που στον α' γύρο της εσωκομματικής αναμέτρησης ψήφισαν τον Απ. Τζιτζικώστα. Ετσι, ο Ευ. Μεϊμαράκης βρίσκεται από χτες στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιώντας σειρά «συναντήσεων» με στελέχη του χώρου του, ενώ στη Θεσσαλονίκη ανεβαίνει, για τους ίδιους λόγους και με αφορμή τα Θεοφάνια, και ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Ο δε Απ. Τζιτζικώστας αναμένεται σήμερα το μεσημέρι να προβεί σε δήλωση για τη στάση του ενόψει του β' γύρου. Θυμίζουμε ότι ο Αδ. Γεωργιάδης έχει δηλώσει ήδη ότι στηρίζει Μητσοτάκη.
Συνεχίζονται οι διεργασίες και στην - πέραν του ΣΥΡΙΖΑ - «παραδοσιακή» εγχώρια σοσιαλδημοκρατία - κεντροαριστερά, με ζητούμενο να ξαναφανεί ικανή στα μάτια του κεφαλαίου να διαδραματίσει έναν πιο ενεργό ρόλο στη διαχείριση της εξουσίας του, στο σχηματισμό κυβερνήσεων σε συνεργασία και με άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις.
Σε αυτή τη βάση, με άρθρο της στον «Ελεύθερο Τύπο», η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης», Φώφη Γεννηματά, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επί ημερών της «η χώρα (βλ. η εγχώρια καπιταλιστική οικονομία) πισωγύρισε, βρέθηκε στα πρόθυρα του grexit. Αντί να βγούμε από το μνημόνιο, παραλίγο να βγούμε από το ευρώ (...) Η ύφεση επέστρεψε, η ανεργία μεγαλώνει, το χρέος εκτινάσσεται. Οι τράπεζες δόθηκαν αντί "πινακίου φακής" σε ξένα funds».
Σαν αντίδοτο, η Φ. Γεννηματά ζητά «να προχωρήσουμε μπροστά, με εθνική συνεννόηση και ενότητα. Είναι ώρα να διαμορφώσουμε και να υλοποιήσουμε ένα νέο σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης, με κυβέρνηση συνεργασίας όλων των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων, με προγραμματική συμφωνία για την αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης και της σταδιακής εξόδου από την πολύχρονη κρίση και ύφεση».
Προς ισχυροποίηση του δικού τους ρόλου στις τέτοιες διεργασίες, επανέλαβε ότι το κάλεσμα για «ενότητα και κοινή δράση στις ευρύτερες δυνάμεις τις κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας είναι διαρκές. Οι πρωτοβουλίες μας είναι συνεχείς και πιστεύουμε πως το εγχείρημα που ξεκίνησε με επιτυχία από το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ και τις πολιτικές κινήσεις της κεντροαριστεράς, σύντομα θα οδηγήσει στο μεγάλο και ισχυρό πολιτικό συνασπισμό δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας».
Αναζητώντας τη δική του θέση στις τέτοιες διεργασίες, το ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου με ανακοίνωσή του ζητά: «Εθνικό διάλογο και συνεννόηση, με στόχο την εξεύρεση αξιόπιστης και ρεαλιστικής πρότασης εξόδου από την κρίση», «σχέδιο μεγάλων μεταρρυθμίσεων» με «συγκεκριμένο πλαίσιο» και «χρονοδιάγραμμα υλοποίησης», «συγκρότηση εθνικού σχεδίου για την ανασύνταξη της διεθνούς εικόνας της χώρας και τη διαμόρφωση αξιόπιστου και σταθερού πλαισίου προσέλκυσης επενδύσεων».
Το μανδύα δύναμης που αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση επιχειρεί να ντυθεί το Ποτάμι, αποσιωπώντας ότι διαγκωνίζεται μαζί της, αλλά και την σιγοντάρει όπου χρειάζεται, για την ταχύτερη ικανοποίηση αναγκών του κεφαλαίου, την τάχιστη προώθηση καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, με τις όποιες ενστάσεις να έγκεινται στο ότι προσώρας το ίδιο περιορίζεται σε ρόλο δευτεραγωνιστή.
Ενδεικτικά, σε δηλώσεις του χτες, ο Στ. Θεοδωράκης εμφανίστηκε δυσαρεστημένος γιατί «η κυβέρνηση έχει επιλέξει την εξής τακτική: αποφασίζω και ακολουθήστε. Δηλαδή με πήρε ο κ. Κατρούγκαλος και μου είπε ότι "έχουμε καταλήξει σε μερικά πράγματα και θέλω να τα δώσω να τα δείτε". Να τα δούμε να τα κάνουμε τι; Θα είμαστε παρόντες στη Βουλή να δώσουμε τη μάχη ώστε να περισώσουμε ό,τι μπορούμε, αλλά από εκεί και πέρα ντεκόρ στους υπουργούς της κυβέρνησης που θέλουν να κάνουν δημόσιες σχέσεις δε θα είμαστε (...) Είμαστε εδώ αν πρέπει να συζητήσουμε, είμαστε εδώ αν πρέπει να συναποφασίσουμε, είμαστε εδώ αν πρέπει ακόμα και να διαφωνήσουμε, αλλά να βρούμε μια λύση. Αλλά δεν είμαστε εδώ για να μας ανακοινώνει ένας υπουργός ότι "εμείς αυτό λέμε, ελάτε μαζί μας"».
Παραπέρα, σιγοντάροντας τη διαρκή αντιασφαλιστική επίθεση, υποστήριξε ότι «το Ασφαλιστικό χρειάζεται μια μεγάλη επαναστατική μεταρρύθμιση», αλλά αμφισβήτησε το αν η κυβέρνηση «τολμήσει να φέρει αυτή τη μεταρρύθμιση. Πάντως, εμείς θα είμαστε στη Βουλή, με συγκεκριμένες προτάσεις και με συγκεκριμένες υποδείξεις», τονίζοντας ότι «το Ποτάμι δε θα συνηγορήσει στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών».
Τέλος, εκτίμησε ότι η κυβέρνηση δε θα πέσει επειδή έχει μόνο 153 βουλευτές: «Δεν πιστεύω ότι οι 153 βουλευτές είναι το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει πρόταση στον ελληνικό λαό και δεν εμπνέει τον ελληνικό λαό (...) Ο κόσμος δεν επενδύει, ο κόσμος δεν επιστρέφει τα λεφτά του στις τράπεζες, ο κόσμος δεν προσπαθεί να αντιμετωπίσει διαφορετικά την οικονομική δραστηριότητα. Γιατί; Γιατί υπάρχει ένας φόβος ότι αύριο, με την παραμικρή αφορμή, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ θα αλλάξουν ρότα» υποστήριξε, βάζοντας ζήτημα αδυναμίας της συγκυβέρνησης να σχεδιάσει και υλοποιήσει ένα πρόγραμμα αναθέρμανσης της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας.