Επιστολή με αφορμή την ειδική απόφαση για την Παλαιστίνη
Με αφορμή την ομόφωνη απόφαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας για την Παλαιστίνη και την προτροπή προς την κυβέρνηση να προωθήσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης, που επικυρώθηκε προχτές σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας, στην οποία παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος της Παλαιστίνης, Μαχμούτ Αμπάς, η πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα με επιστολή της πρέσβειρας Ιρίτ Μπεν-Αμπα από τις 15/12 (πριν δηλαδή την Ολομέλεια της Βουλής) θέλησε ουσιαστικά να προειδοποιήσει για τις συνέπειες της απόφασης αυτής.
Στην ισραηλινή κυβέρνηση, το δικαίωμα για μια τέτοια παρέμβαση δίνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που την ίδια ώρα που μιλά για αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης πρωτοστατεί στην ενίσχυση της συνεργασίας με το κράτος του Ισραήλ που παίζει βασικό ρόλο στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή της Μ. Ανατολής και το οποίο στερεί το δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού για μια ελεύθερη, ανεξάρτητη, βιώσιμη πατρίδα, χωρίς κατοχή, εποικισμούς και διαχωριστικά τείχη.
Χαρακτηριστικά η πρέσβειρα της κυβέρνησης που εντείνει την κατοχική βία, που καταπατά τα Παλαιστινιακά Εδάφη, έχει επιβάλει αποκλεισμό στη Γάζα, με κυνικό τρόπο σημειώνει στην επιστολή της προς την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, ανάμεσα σε άλλα: «Εχει υποπέσει στην αντίληψή μας ότι θα πραγματοποιηθεί σύντομα ψήφισμα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για την αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους. Ως εκ τούτου, θα ήθελα να σας επιστήσω την προσοχή στα εξής:
Η επίλυση της Ισραηλινο-Παλαιστινιακής σύγκρουσης με βάση τη λύση δύο κρατών μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ - Παλαιστινίων. Οι λύσεις για σημαντικά ζητήματα όπως η ασφάλεια, τα σύνορα, η οικονομική συνεργασία, κ.ά. - τα οποία είναι τόσο κρίσιμα για τη βιωσιμότητα οποιασδήποτε ειρήνης - μπορούν να είναι μόνο το αποτέλεσμα αμοιβαίων συμφωνιών μεταξύ των δύο πλευρών. Η αναγνώριση Παλαιστινιακού Κράτους από το Ελληνικό Κοινοβούλιο δεν θα μας φέρει πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ως εκ τούτου πρέπει να αποφευχθεί».
Και προχωράει ακόμα παραπέρα την πρόκληση, προβάλλοντας συστάσεις: «Το ψήφισμα στο Κοινοβούλιο είναι σίγουρα άκαιρο με δεδομένο το νέο κύμα παλαιστινιακών τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών πολιτών τους τελευταίους μήνες ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης υποκίνησης βίας της Παλαιστινιακής Αρχής και ριζοσπαστικών ισλαμιστικών στοιχείων. Οπως ήδη γνωρίζετε, η Ελλάδα έχει άριστες σχέσεις με το Ισραήλ. Ως εκ τούτου, σας καλούμε να λάβετε όλους τους προαναφερόμενους παράγοντες υπόψιν»...
Το γεγονός ότι ο Παλαιστινιακός λαός αντιδρά στην κρατική τρομοκρατία του Ισραήλ με διάφορους τρόπους χαρακτηρίζεται τρομοκρατία από τους θύτες και κατηγορούνται τα θύματα. Με αυτό το κράτος είναι που, όπως λέει η πρέσβειρα, έχει «άριστες σχέσεις η Ελλάδα» (δηλαδή η αστική τάξη και η κυβέρνησή της). Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υποκρίνεται όταν την ίδια στιγμή που βγάζει ψηφίσματα για την Παλαιστίνη προετοιμάζεται για τη νέα διακυβερνητική συνδιάσκεψη Ελλάδας - Ισραήλ, που θα γίνει το Γενάρη του 2016 και εντείνει τη συγκρότηση στρατιωτικής και οικονομικής συνεργασίας του άξονα Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ. Ομως δύο καρπούζια δεν χωράνε στην ίδια μασχάλη και αυτό ήρθε να υπενθυμίσει η πρεσβεία του Ισραήλ με την παρέμβασή της.
Οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων αστικών κομμάτων συναντήθηκαν χτες στη Μαδρίτη |
Σημείωσε, ακόμη, ότι «ο πλουραλισμός και η αλλαγή για την οποία ψήφισαν οι Ισπανοί, πρέπει να βρει έκφραση στη νέα κυβέρνηση». Επίσης, έγινε γνωστό ότι επιτροπές από τα δύο κόμματα θα συνεχίσουν το διάλογο.
Από την πλευρά του, ο Ραχόι αναμένεται την ερχόμενη Δευτέρα να έχει συναντήσεις και με τον Πάμπλο Ιγκλέσιας, ηγέτη του σοσιαλδημοκρατικού «Podemos» που ήρθε τρίτο με 69 βουλευτές και με τον Αλμπερτ Ριβέρα, πρόεδρο του φιλελεύθερου κόμματος «Πολίτες» (τέταρτο με 40 βουλευτές).
Ενδιαφέρον στα παζάρια που γίνονται, έχει και η παρέμβαση του Π. Ιγκλέσιας στη στήλη που έχει στην ισπανική έκδοση της εφημερίδας «The Huffington Post», όπου ισχυρίζεται ότι «αν δεν αφήσουν τον Πέδρο Σάντσες να γίνει πρωθυπουργός, γιατί ίσως δεν είναι σε θέση να είναι και ηγέτης του κόμματός του (σ.σ. φωτογραφίζοντας τις διαφορές μέσα στο ΣΚ), τότε μπορεί να είναι η ώρα μια ανεξάρτητη προσωπικότητα κύρους να αναλάβει να γίνουν τα απαραίτητα βήματα για να σταματήσει η Ισπανία να κυβερνιέται από το Λαϊκό Κόμμα και να βάλουμε τέλος στη διαφθορά και την ανισότητα».
Ο ηγέτης του «Podemos», επίσης, αναμένεται να ξεκινήσει συναντήσεις με τους ηγέτες των άλλων αστικών κομμάτων και με τα μικρότερα όπως η Ενωμένη Αριστερά - Λαϊκή Ενότητα (όπου συμμετέχει και το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας με 2 έδρες), αλλά και τα άλλα εθνικιστικά και τοπικά κόμματα που συνολικά έχουν 29 έδρες, ένα κρίσιμο μέγεθος που μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις.
Πάντως και ο πρόεδρος των «Πολιτών», Αλ. Ριβέρα, έβαλε χτες το «λιθαράκι» του στα εξελισσόμενα παζάρια, προτείνοντας συμφωνία του Λαϊκού Κόμματος με τους Σοσιαλιστές. Είπε χαρακτηριστικά: «Θέλουμε να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να διερευνήσουμε όλες τις πιθανές λύσεις, οι τρεις μας - Λαϊκό Κόμμα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι Ciudadanos («Πολίτες»), εγγυήσεις ότι η Ισπανία θα έχει μια κυβέρνηση, ένα νομοθετικό σώμα και ένα κοινοβούλιο και επίσης εγγυήσεις για την ενότητα και την πολιτική αναγέννηση της χώρας».
Απ' όλα αυτά, γίνεται φανερό ότι το παζάρι στην Ισπανία μόλις ξεκίνησε και έχει πολύ μέλλον, με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Και αυτό γιατί παρά τον καυγά και τα υποτίθεται «εκ διαμέτρου αντίθετα προγράμματα», όλα τα αστικά κόμματα είναι στην ίδια όχθη, αυτή της καπιταλιστικής ανάκαμψης, της εξασφάλισης των κερδών των ισπανικών μονοπωλίων και της συμμετοχής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Ετσι, οι εμφανιζόμενες «κόκκινες γραμμές, για να φύγει η δεξιά και η λιτότητα», «να υπάρξει πάταξη της διαφθοράς και της ανισότητας», όπως λένε οι ...ριζοσπάστες «Podemos», είναι για να χειραγωγούνται οι εργαζόμενοι και να μη βλέπουν την αιτία των δεινών τους. Το ίδιο «έργο» του «εξανθρωπισμού του καπιταλισμού», άλλωστε, το βλέπουμε στην Ελλάδα με την «αριστερή κυβέρνηση».
ΠΕΚΙΝΟ.--
Ενας 21χρονος εργάτης ανασύρθηκε χτες τα χαράματα ζωντανός έπειτα από 60 ώρες από τα χώματα της τεράστιας κατολίσθησης που καταπλάκωσε βιομηχανικό πάρκο στην πόλη Σενζέν στη νότια Κίνα την περασμένη Δευτέρα, όταν παράνομη χωματερή βιομηχανιών καταπλάκωσε πάνω από 30 κτίρια, εργοστάσια, αποθήκες και ξενώνες. Ο νεαρός είχε τις αισθήσεις του, όταν διασώθηκε, αλλά τα πόδια του έχουν συνθλιβεί. Αμέσως μετά υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση σε κοντινό νοσοκομείο και η κατάστασή του είναι σταθερή. Υπολογίζεται ότι αγνοούνται περίπου 70 άλλοι εργάτες και υπάλληλοι και τα συνεργεία συνεχίζουν νυχθημερόν τις έρευνες με τις ελπίδες για άλλους επιζώντες συνεχώς να λιγοστεύουν.
Το νέο αυτό δυστύχημα, από τα πολλά που συμβαίνουν στην Κίνα, είναι απότοκο της ραγδαίας καπιταλιστικής ανάπτυξης, και της λογικής του κέρδους που δεν τηρούνται στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας. Για το περιστατικό, όπως συμβαίνει συνήθως, έχει διαταχθεί από την κυβέρνηση ενδελεχής έρευνα.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι θα παρατείνει έως τις 23.30 (από τις 16.30) τις ώρες διαπραγμάτευσης του γουάν στις αγορές της ηπειρωτικής Κίνας με στόχο να γίνει «πιο ελκυστικό» το κινεζικό νόμισμα στις παγκόσμιες αγορές.