ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΔΙΧΩΣ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Νέο ναυάγιο με 13 νεκρούς στο Φαρμακονήσι

Νέο ναυάγιο με 13 νεκρούς, μεταξύ των οποίων εφτά παιδιά και δύο γυναίκες σημειώθηκε χτες τα ξημερώματα στα ανατολικά του Φαρμακονησίου, όταν το σκάφος στο οποίο επέβαιναν βυθίστηκε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Στο επτάμετρο ταχύπλοο σκάφος επέβαιναν 29 άτομα.

Στελέχη του Λιμενικού Σώματος κατάφεραν και περισυνέλεξαν από τη θαλάσσια περιοχή 15 άτομα (13 άντρες και δύο γυναίκες). Σε εξέλιξη ήταν οι έρευνες στο σημείο για τον εντοπισμό ενός ακόμη αγνοούμενου και στις οποίες συμμετείχαν ναυαγοσωστικό και δύο περιπολικά σκάφη του Λ.Σ., ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας και τρία ιδιωτικά σκάφη. Σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις από τους διασωθέντες, δύο γυναίκες και ένας άντρας, περισυνελέγησαν σε κωματώδη κατάσταση και μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο στο νοσοκομείο της Λέρου.

Στο μεταξύ, σχεδόν 3.000 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν στο λιμάνι του Πειραιά από δύο πλοία. Ειδικότερα, το πλοίο «Αριάδνη» μετέφερε από τη Μυτιλήνη στον Πειραιά 1.310 πρόσφυγες και το πλοίο «Μπλου Σταρ Πάτμος» μετέφερε από τη Μυτιλήνη και τη Χίο 1.400 μετανάστες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προχτές και μέχρι χτες το πρωί καταγράφηκαν στο «hot spot» της Μόριας περί τα 3.000 άτομα, ενώ σύμφωνα με το Λιμενικό διεσώθησαν 569 μετανάστες και πρόσφυγες σε 11 περιστατικά σε Λέσβο, Χίο και Φαρμακονήσι.

Την ενίσχυση της επιτήρησης στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, και ιδιαίτερα από τον αέρα, θεωρεί απαραίτητη ο αρχηγός της Frontex, Φαμπρίτσε Λετζέρι, για να μείνει σε ισχύ η Συνθήκη του Σένγκεν, αναφέροντας ως επιβεβλημένη την ενίσχυση της αυτονομίας δράσης της Frontex, ενώ θεωρεί πως και η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε κινήσεις. Εάν η ΠΓΔΜ συνεχίσει να μη δέχεται μετανάστες που δεν μπορούν να ζητήσουν άσυλο, η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει «συστηματικότερα σε απελάσεις», ανέφερε χτες. Με τον τρόπο αυτό, ο αρχηγός αυτού του ευρωενωσιακού κατασταλτικού μηχανισμού, έδωσε «γραμμή» για μαζικό διωγμό των εξαθλιωμένων από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την οικονομική εξαθλίωση.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ
Επίσκεψη στα Ιδρύματα της πόλης

Τα Ιδρύματα της Πάτρας επισκέφθηκαν ο δήμαρχος της πόλης, Κώστας Πελετίδης, και η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, προκειμένου να ανταλλάξουν ευχές με τους φιλοξενουμένους τους, για καλά Χριστούγεννα και χαρούμενη Πρωτοχρονιά. Συγκεκριμένα, βρέθηκαν στο «Ασυλο Ανιάτων», στην «Κιβωτό της Αγάπης», στο «Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων», στη «Μέριμνα», στον «Κωνσταντοπούλειο Οίκο Ευγηρίας», στην «Αγία Σκέπη» και τη «Φωλιά».

Για μια φορά ακόμα τους δόθηκε η ευκαιρία να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι, τη δυσκολία με την οποία πλέον λειτουργούν, δεδομένων των οικονομικών δυσκολιών, εξαιτίας της έλλειψης χρηματοδότησης από το κράτος. Σημαντικό θέμα συζήτησης, σε όλες τις συναντήσεις που είχαν, ήταν η μείωση των δημοτικών τελών που ουσιαστικά δίνει μια ανάσα στην ήδη οριακή λειτουργία τους. Κατά την επίσκεψη στην «Κιβωτό της Αγάπης», οι υπεύθυνοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους στο δήμαρχο και την πρόεδρο του Συμβουλίου που τα παιδιά φιλοξενήθηκαν το καλοκαίρι στην ημερήσια κατασκήνωση, στην πλαζ της Αγυιάς και ζήτησαν αυτό να επαναληφθεί και το ερχόμενο καλοκαίρι. Ο Κ. Πελετίδης δεσμεύτηκε ότι τα παιδιά της «Κιβωτού» θα συμμετέχουν σταθερά στη συγκεκριμένη δομή του Δήμου.

Τέλος, στη «Μέριμνα», ο Κ. Πελετίδης και η Κ. Γεροπαναγιώτη δέχτηκαν τις θερμές ευχαριστίες της διοίκησης και των εργαζομένων, για την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να στηρίξει το αίτημα του Ιδρύματος για αναγκαιότητα υπογραφής σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ για τα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία. Κι αυτό, αφού η κάλυψη συνολικά των αναγκών που καλύπτει σήμερα η «Μέριμνα» πρέπει και είναι ευθύνη του κράτους και να καλύπτονται πλήρως με αντίστοιχα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Επικύρωσε το μνημόνιο και «πούλησε» φούμαρα για κοινωνική πολιτική

Οι συνήθεις πανηγυρισμοί της περιφερειακής αρχής για την «κοινωνική πολιτική» που ασκεί εκφράστηκαν και προχτές κατά τη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο της προγραμματικής σύμβασης της Περιφέρειας Αττικής με τη ΔΕΗ για το πολυδιαφημιζόμενο πρόγραμμα «ρεύμα για όλους». Τα «θα» της διοίκησης έδωσαν τη θέση τους στην έπαρση, κάτι που φάνηκε και από τη συνεχώς επαναλαμβανόμενη φράση του αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών, Χ. Καραμάνου, πως «η ΔΕΗ σταμάτησε να κόβει ρεύμα σε σπίτια επειδή κάναμε το πρόγραμμα "ρεύμα για όλους"».

Τελικά, το «ρεύμα για όλους», που «ωφέλησε» πολλά λαϊκά νοικοκυριά, ήταν ένα πρόγραμμα που ανακύκλωσε τη φτώχεια χιλιάδων λαϊκών νοικοκυριών, τα οποία αντιμετωπίζουν ζήτημα επιβίωσης και όπως σημείωνε τότε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, το ποσό για την επανασύνδεση - μαζί με τους όρους και τις προϋποθέσεις που έθετε - δεν ξεπερνούσε τα 360 ευρώ. Τώρα, με την προγραμματική σύμβαση, η «κοινωνική πολιτική» της «αριστερής» διοίκησης της Περιφέρειας προβλέπει το ποσό των 100 ευρώ το χρόνο, δηλαδή 8,33 ευρώ το μήνα, αποκλείοντας παράλληλα τον μεγαλύτερο αριθμό λαϊκών νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν το σοβαρότερο πρόβλημα και που φτάνουν τις 80.000.

«Εμείς με τους όρους που βάζουμε ως Περιφέρεια, αυτούς που βρίσκονται σε πιο δύσκολη κατάσταση, δεν τους συμπεριλαμβάνουμε μέσα στο πρόγραμμα. Βάζουμε μια ρύθμιση, 100 ευρώ, που αντιστοιχεί στο κάθε τιμολόγιο του μήνα, 8,33 ευρώ το μήνα. Και αυτό το λέμε κοινωνική πολιτική. Οτι ανακουφίσαμε έναν κόσμο που δεν έχει να φάει κυριολεκτικά, αποτέλεσμα της ακολουθούμενης πολιτικής. Αν αυτό δεν είναι κοροϊδία και "πυροτέχνημα" για να βγείτε αύριο στα κανάλια και να λέτε ότι παίρνετε μέτρα για να ικανοποιήσετε την "ανθρωπιστική κρίση" όπως την ονομάζετε, τότε τι είναι;», υπογράμμισε ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, εκ μέρους των κομμουνιστών περιφερειακών συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Σημείωσε επίσης πως στη σύμβαση δεν αναφέρεται ότι το οικιακό τιμολόγιο που πληρώνει ο κόσμος στη ΔΕΗ είναι πάρα πολύ ακριβό. «Απεναντίας, προσπαθείτε να διασφαλίσετε τα κέρδη της. Γι' αυτό μπαίνει και ο όρος για το "όποιος πληρώνει τη ρύθμιση" και συμφωνείτε με τη ΔΕΗ. Δεν ασχολείστε με το πώς ο κόσμος που υποφέρει θα έχει ηλεκτρικό ρεύμα αλλά το πώς δε θα χάσουν οι άλλοι». Επισήμανε επίσης πως γι' αυτό το πρόγραμμα υπάρχει κονδύλι 2,8 εκατομμυρίων, όταν την περασμένη βδομάδα εγκρίθηκαν - μέσω του προϋπολογισμού - 20 εκατομμύρια ευρώ για το γήπεδο της ΑΕΚ και 7 εκατομμύρια για το γήπεδο του ΠΑΟ.

Εγκριση και για το αντιλαϊκό Μεσοπρόθεσμο

Παράλληλα, το Περιφερειακό Συμβούλιο, κατά πλειοψηφία, ενέκρινε το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2016 - 2019, σύμφωνα με το οποίο η Περιφέρεια οφείλει να καταρτίζει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, να μειώσει δηλαδή τις δαπάνες και να προχωρήσει σε υψηλά τέλη, συνεχίζοντας έτσι τη στυγνή φορομπηχτική πολιτική. «Με αυτό εγκρίνετε το μνημόνιο που καταγγέλλατε μέχρι χτες. Δηλαδή, περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες και έργα που έχει ανάγκη ο κόσμος. Αυτό αποφασίζετε να γίνει. Ουσιαστικά θα έχουμε μία ραγδαία μείωση των ελάχιστων κοινωνικών δαπανών και έργων που απευθύνονται στο λαό και μέσα από αυτή τη διαδικασία θα αυξηθεί η φοροληστεία του κόσμου. Θα γίνει με διάφορους τρόπους, κυρίως μέσα από τους δήμους. Γι' αυτό και από 28 εκατομμύρια που υπολογίζονται από φόρους και τέτοιες διαδικασίες, φτάνουν στα 40 εκατομμύρια το 2018, δηλαδή μια αύξηση του 45%», σημείωσε ο Γ. Μανουσογιαννάκης.

Μάλιστα, στάθηκε στο γεγονός πως προβλέπεται από την εισήγηση η μείωση από τον κρατικό προϋπολογισμό, τα επόμενα χρόνια, σε αντίθεση με το 2019, «που είναι χρονιά εκλογών για τους δήμους και την Περιφέρεια, πιθανόν και για κυβέρνηση αν αντέξει μέχρι τότε, οπότε προβλέπεται μία μικρή αύξηση της τάξης του 2,5%». Τέλος, ανέφερε πως όλα τα παραπάνω στοιχειοθετούν ότι «έχετε γίνει πιο φανατικοί αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής και από αυτούς που μέχρι χτες κατηγορούσατε ή μάλλον τους συναγωνίζεστε στο πώς θα εφαρμόσετε αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική. Εγκαταλείπετε ακόμα και αυτά τα ελάχιστα που κατά καιρούς λέγατε περί κοινωνικής πολιτικής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το θέμα με τη ΔΕΗ. Αυτά που λέγατε, ούτε ως εξαγγελίες δεν τα βάζετε. Γι' αυτό και εισπράττετε τα εύσημα από τους εφοπλιστές, τους βιομήχανους και τα ΜΜΕ, αλλά και από αυτές τις δυνάμεις που κατηγορούσατε μέχρι πρότινος και σε αυτό το Περιφερειακό Συμβούλιο».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ