ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Μόλις 54 εκπαιδευτικούς πανελλαδικά πληρώνει το κράτος για τα ΤΕΙ!

«Διαχείριση» της τραγικής κατάστασης με μερικές δεκάδες προσλήψεις υπόσχεται η κυβέρνηση

Το κράτος πληρώνει από τον προϋπολογισμό μόλις 54 θέσεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού για όλα τα ΤΕΙ πανελλαδικά! Ο αριθμός αυτός μιλάει από μόνος του για την τραγικότητα της κατάστασης που επικρατεί με τις ελλείψεις προσωπικού στα ιδρύματα και όπως φάνηκε από τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή για το πρόβλημα, με αφορμή σχετική Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος και απάντησε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, η κυβέρνηση σκοπεύει να κάνει απλώς διαχείριση αυτής της μιζέριας και ανακύκλωση της τραγικής κατάστασης με τις ελλείψεις προσωπικού στα ΤΕΙ.

Εξηγώντας ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, ο Σ. Τάσσος σημείωσε πως: Από το 2008 μέχρι το 2015, η μείωση του προσωπικού συνολικά αγγίζει το 80%, ενώ μόνο την τελευταία χρονιά που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην κυβέρνηση, είχαμε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη κατά 17%. Επιπλέον από το προσωπικό που σήμερα υπηρετεί, δηλαδή τις 701 θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού, οι 647 (δηλαδή η συντριπτική τους πλειοψηφία, το 92%) είναι θέσεις μη μόνιμου προσωπικού που πληρώνεται από τα αποθεματικά των ιδρυμάτων και μόλις 54 θέσεις πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό! Κι ακόμα, η μεγάλη πλειοψηφία του έκτακτου προσωπικού είναι με τετράμηνες συμβάσεις, ούτε καν μπορούν να καλύψουν το εξάμηνο και σε ορισμένα επαρχιακά Τμήματα το σύνολο του προσωπικού τους δουλεύει με αυτού του είδους την εργασιακή σχέση.

Συνέπεια αυτών είναι μαθήματα θεωρίας να περικόπτονται, εργαστήρια να συμπτύσσονται, οι σπουδαστές να μην μπορούν να δηλώσουν μαθήματα για να πάρουν το πτυχίο τους, καθώς αυτά αφαιρούνται από τα προγράμματα σπουδών λόγω έλλειψης προσωπικού κ.ο.κ.

Η αναπληρώτρια υπουργός παραδέχτηκε ότι αυτή είναι η πραγματική εικόνα, την απέδωσε όμως στη διεύρυνση της Ανώτατης Εκπαίδευσης με ίδρυση Τμημάτων ΤΕΙ ανά την Ελλάδα «για πελατειακούς λόγους και χωρίς μελέτες» πριν από 15 χρόνια. Οσο για το σήμερα, είπε λίγο - πολύ ότι πρέπει να είμαστε κι ευχαριστημένοι, γιατί «αντί να κάνουμε απολύσεις ή να θέσουμε σε διαθεσιμότητα, ίσα - ίσα κάναμε προσλήψεις» κι ανέφερε 86 θέσεις εκτάκτων εκπαιδευτικών για το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας που θα τους πληρώνει το ίδρυμα από τα αποθεματικά του και άλλες 35 θέσεις προσωπικού πανελλαδικά, που όπως ομολόγησε δε φτάνουν! Υποσχέθηκε, δε, αόριστα κάποιες επιπλέον προσλήψεις μέσα στο 2016, χωρίς να αναφέρει τον αριθμό τους, περιγράφοντας όμως ότι θα δώσουν απλά «μια αναπνοή» στα ιδρύματα.

Βέβαια, όταν επί θητείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχαμε μείωση προσωπικού 17% πανελλαδικά, οι μερικές δεκάδες προσλήψεις που έκανε ή θα κάνει (αν και όποτε...) η κυβέρνηση... του χρόνου, θυμίζουν το ανέκδοτο με τον Χότζα.

Αλλαγές στις πανελλαδικές εξετάσεις

Phasma

Τις νέες ρυθμίσεις με βάση τις οποίες θα εξεταστούν φέτος οι υποψήφιοι για την Ανώτατη Εκπαίδευση περιλαμβάνει η Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε προχτές.

Σύμφωνα με αυτή, ο τελειόφοιτος της Γ' τάξης των Ημερήσιων και της Δ' τάξης Εσπερινών Λυκείων, προκειμένου να συμμετάσχει στις πανελλαδικές, υποβάλλει στο Λύκειο φοίτησής του αίτηση με την οποία δηλώνει: την Ομάδα Προσανατολισμού στα 3 κοινά μαθήματα της οποίας θα εξεταστεί πανελλαδικά. Το 4ο μάθημα στο οποίο θα εξεταστεί πανελλαδικά, για να έχει πρόσβαση σε ένα Επιστημονικό Πεδίο. Το 5ο μάθημα στο οποίο θα εξεταστεί πανελλαδικά (προαιρετικά), για να έχει πρόσβαση σε δύο Επιστημονικά Πεδία. Τα ειδικά μαθήματα που τυχόν επιθυμεί να εξεταστεί.

Σε ό,τι αφορά τον υπολογισμό των μορίων εισαγωγής:

-- Πολλαπλασιάζεται επί 2 το άθροισμα των γραπτών βαθμών των τεσσάρων πανελλαδικά εξεταζομένων μαθημάτων της Ομάδας Προσανατολισμού που ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο.

-- Στη συνέχεια, στο γινόμενο αυτό προστίθενται τα γινόμενα των γραπτών βαθμών των δύο μαθημάτων (με τους αντίστοιχους συντελεστές βαρύτητας), τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο.

-- Το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται με το εκατό (100).

-- Σε περίπτωση που ο υποψήφιος εξεταστεί πανελλαδικά και σε ένα 5ο μάθημα προκειμένου να έχει πρόσβαση σε δεύτερο Επιστημονικό Πεδίο, τότε ο υπολογισμός των μορίων του για κάθε ένα από τα δύο Επιστημονικά Πεδία γίνεται με βάση τα αντίστοιχα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα.

Στις παραπάνω αλλαγές που ισχύουν από φέτος στο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων, οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί δεν πρόκειται βέβαια να δουν το σχολείο που διεκδίκησαν, ένα σχολείο που θα μορφώνει και δε θα εξοντώνει, ένα σχολείο που δε θα διαχωρίζει ούτε θα προσανατολίζει τα παιδιά από τα 15 τους χρόνια (Γενικό Λύκειο, ΕΠΑΛ, κατευθύνσεις κ.λπ.). Ούτε βέβαια συνιστούν «αποδέσμευση» του Λυκείου από την εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση, αφού η λειτουργία και το πρόγραμμά του εκεί είναι προσανατολισμένα και τα παιδιά εξακολουθούν από την Α' Λυκείου να μπαίνουν σε διαδικασία προετοιμασίας μέσα από τα φροντιστήρια.

Δεν ικανοποιούνται αναγκαία και δίκαια αιτήματα όπως πανελλαδικές εξετάσεις με απεριόριστη δυνατότητα πολλαπλών επιλογών προτίμησης και επανάληψης της διαδικασίας όσες φορές θέλει ο υποψήφιος και κατοχύρωση βαθμολογίας, με ιδιαίτερη μέριμνα για τους εργαζόμενους μαθητές και τα παιδιά ειδικών κατηγοριών (ΑμεΑ, μειονότητα, μετανάστες κ.λπ.).

Το ζήτημα της πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση ενδιαφέρει βέβαια τη λαϊκή οικογένεια, αφού ματώνει δίνοντας χρόνο με το χρόνο τεράστια ποσά από τα πετσοκομμένα εισοδήματά της για να δει τα παιδιά της σε κάποια σχολή. Και είναι κομμάτι της συνολικής σκληρής καθημερινότητας της Εκπαίδευσης, πάνω στο έδαφος της οποίας έρχονται και νέα αντιδραστικά μέτρα.

Τέρμα πια η κοροϊδία! Κάλυψη των κενών τώρα!

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής

Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση
Με κεντρικό αίτημα την κάλυψη όλων των κενών που εξακολουθούν να υπάρχουν στα σχολεία, εκπρόσωποι Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί έκαναν χτες το μεσημέρι παράσταση διαμαρτυρίας στην έδρα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Αττικής.

«Τέρμα πια η κοροϊδία, καθηγητές και δάσκαλοι σε όλα τα σχολεία» ήταν το μήνυμα που έστειλε η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών - Ωρομισθίων με τη χτεσινή παρουσία της στην παράσταση, απαιτώντας την κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας και τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εκπαιδευτικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ώστε να εξασφαλιστεί τόσο η κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικούς, όσο και το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία.

Οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών τόνισαν στη διάρκεια της παράστασης διαμαρτυρίας τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για τις ελλείψεις που παραμένουν παραμονές Χριστουγέννων στη μεγαλύτερη εκπαιδευτική περιφέρεια της χώρας, ενώ δεν πήραν απάντηση για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την κάλυψή τους.

Είναι, πάντως, χαρακτηριστικό ότι στο κέντρο της Αθήνας, στις περιοχές Βύρωνα, Παγκράτι και Καισαριανή (που καλύπτει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ «Ρόζα Ιμβριώτη»), στο τέλος του πρώτου τριμήνου λείπουν ακόμα δύο δάσκαλοι για τμήματα ολοήμερου, 32 ώρες ειδικοτήτων, δύο δάσκαλοι για τμήματα ένταξης, ενώ δεν καλύφτηκαν και παράλληλες στηρίξεις που είχαν ζητηθεί. Στην Ανατολική Αττική, τα κενά έφτασαν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση τα 313, από τα οποία 171 σε εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων.

Εκδήλωση στη Λάρισα

Εκδήλωση με θέμα «Οι εξελίξεις στα ΤΕΙ και η θέση του ΚΚΕ» οργανώνει η Τομεακή Οργάνωση ΤΕΙ Λάρισας της ΚΝΕ, την Τρίτη 15 Δεκέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, στο μικρό αμφιθέατρο της ΣΔΟ. Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τιμούν τον Μίκη Θεοδωράκη

Εκδήλωση για να τιμήσει τα 90 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη διοργανώνει η ΟΒ Μανταμάδου της ΚΝΕ, την Κυριακή 13 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ., στο Πολύκεντρο Μανταμάδου (Μηχανή τ' Αγίου).

Στην εκδήλωση θα προβληθεί βίντεο για τα 90 χρόνια του μουσικοσυνθέτη, θα γίνει ομιλία και ερασιτέχνες μουσικοί θα τραγουδήσουν τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ