ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Οχτώβρη 2015
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Με επικοινωνιακούς ελιγμούς προχωράει στις ανατροπές

Σερβίρει ξαναζεσταμένη τη «σούπα» της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών, για ν' αποφύγει τάχα τις νέες μειώσεις στις συντάξεις

Από παλιότερη κινητοποίηση των συνταξιούχων
Από παλιότερη κινητοποίηση των συνταξιούχων
Την ίδια στιγμή που η επεξεργασία του νέου Ασφαλιστικού βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, καθώς τουλάχιστον μέχρι το τέλος του Νοέμβρη το σχετικό σχέδιο νόμου θα προωθηθεί για ψήφιση στη Βουλή, η κυβέρνηση συνεχίζει τους επικοινωνιακούς ελιγμούς για να διασκεδάσει τις λαϊκές αντιδράσεις, με το υπουργείο Εργασίας να υποστηρίζει ότι αναζητά «νέους πόρους» για την κάλυψη των μειώσεων στη συνταξιοδοτική δαπάνη.

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, στελέχη του υπουργείου διαρρέουν ότι αναζητούν αυτούς τους νέους πόρους στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Βέβαια, η προπαγάνδα των «ισοδύναμων» τα οποία θα έβρισκε η κυβέρνηση για να αντικαταστήσει είτε τις περικοπές σε συντάξεις και κοινωνικές παροχές είτε για την πρόσθετη φορολογία, δεν πείθει πλέον κανέναν.

Πολύ περισσότερο που η συγκεκριμένη πρόταση για αύξηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών επαναλήφθηκε προπαγανδιστικά από την ίδια την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση του περασμένου Ιούλη, μετά την οποία οδηγηθήκαμε στο 3ο μνημόνιο, με όλα τα επώδυνα μέτρα σε βάρος του λαού. Η κυβέρνηση την επαναφέρει τώρα σαν ξαναζεσταμένη «σούπα», για να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους για τα πραγματικά, αντιδραστικά της σχέδια στο Ασφαλιστικό.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης και ενώ στις συντάξεις έπεφτε απανωτό μαχαίρι, οι εργοδότες απαλλάχτηκαν από εισφορές προς το ΙΚΑ (4 μονάδων), που τους εξασφάλισαν πρόσθετα κέρδη ύψους 1 δισ. ευρώ το χρόνο. Αυτό είναι ακριβώς και το σημερινό έλλειμμα του ΙΚΑ, το οποίο πάλι επιχειρείται να φορτωθεί στις πλάτες των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων.

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις ανατροπές χωρίς να πειράξει ούτε «παρωνυχίδα» από το κεφάλαιο, αφού στόχος της αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης είναι να μειώσει το λεγόμενο μη μισθολογικό κόστος και όχι βέβαια να το αυξήσει αυξάνοντας έστω και λίγο τις εργοδοτικές εισφορές.

Απόδειξη ότι η κυβέρνηση επιμένει στην προώθηση των ανατροπών που έχουν δρομολογηθεί με το 3ο μνημόνιο και μορφοποιήθηκαν και στο πόρισμα της Επιτροπής για το Ασφαλιστικό, είναι και το γεγονός ότι ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας είναι διαπρύσιος προπαγανδιστής βασικών παραμέτρων του, όπως είναι η απορρόφηση της επικουρικής σύνταξης από την κύρια.

Σε αυτά τα πλαίσια και παρά τις αντιδράσεις συνδικάτων και ασφαλισμένων, δήλωνε μόλις την περασμένη Κυριακή πως είτε θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος είτε οι επικουρικές θα υπαχθούν στην κύρια. Ακριβώς αυτός ο ανοιχτός εκβιασμός σε βάρος των ασφαλισμένων δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω και ρίχνει στην πιάτσα μερικές «ιδέες», όπως για την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, για να παραπλανήσει και να καλλιεργήσει κλίμα αναμονής.

Αντίδραση από τη διοίκηση του ΕΤΕΑ

Ενδεικτική, πάντως, των αντιδράσεων και των ανησυχιών που υπάρχουν για την τύχη των επικουρικών συντάξεων, είναι και η ανακοίνωση της ίδιας της διοίκησης του ΕΤΕΑ, η οποία μεταξύ άλλων σημειώνει:

«Η ένταξη - συγχώνευση της επικουρικής Ασφάλισης στην κύρια θα δημιουργήσει τεράστιο λειτουργικό χάος, θα αυξήσει το χρόνο έκδοσης και χορήγησης των συντάξεων, θα μειώσει τις ήδη αρκετά μειωμένες συντάξεις που χορηγούνται σήμερα και θα αποτελέσει ουσιαστικά την ταφόπλακά της. Θα δημιουργηθεί το αίσθημα ότι οι αγώνες των εργαζομένων και οι εισφορές τους ρίχνονται στον "Καιάδα" της απαξίωσης...».

Εκδηλώσεις - κινητοποιήσεις για το Ασφαλιστικό

Σε κινητοποίηση ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα στην Κοινωνική Ασφάλιση, καλούν η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών και οι Σύνδεσμοι Συνταξιούχων Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων Αθηνών και Πειραιά. Η παράσταση διαμαρτυρίας θα γίνει την Τρίτη 3 Νοέμβρη, στις 10 π.μ., στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής (Κλεισθένους 15) και θα ακολουθήσει πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας. Τις προηγούμενες μέρες στο «Ριζοσπάστη» είχε ανακοινωθεί λάθος η ημερομηνία της κινητοποίησης για χτες.

Επίσης, σε συγκέντρωση με θέμα τις ανατροπές στο Ασφαλιστικό και την απάντηση που πρέπει να δώσουν οι εργαζόμενοι στα σχέδια κυβέρνησης και ΕΕ, καλεί η Λαϊκή Επιτροπή Αιγάλεω, την Παρασκευή 30 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο «Γιάννης Ρίτσος».

Εκδήλωση - συζήτηση «για αυτά που ετοιμάζουν στο Ασφαλιστικό και τις επιπτώσεις του στη ζωή εργαζομένων, ανέργων και συνταξιούχων» οργανώνει η Λαϊκή Επιτροπή Ελευσίνας, την Τετάρτη 4 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου (Χαριλάου 30).

Τέλος, εκδηλώσεις ενημέρωσης για τις εξελίξεις σε Ασφάλιση και Υγεία διοργανώνει σε νοσοκομεία και η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας Αττικής του ΠΑΜΕ, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργίας. Η πρώτη από αυτές θα γίνει την Πέμπτη 29 Οκτώβρη, στις 12.30 το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου «Σωτηρία», με ομιλητή τον Θωμά Κακκαβά, μέλος της Γραμματείας Ασφαλιστικού του ΠΑΜΕ. Αντίστοιχες εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί την Τετάρτη 4 Νοέμβρη στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» και την Τρίτη 10 Νοέμβρη στο «Θριάσιο» νοσοκομείο.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Να κινήσουμε γη κι ουρανό για την απεργία!

Σε ανακοίνωση για τα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης, το ΠΑΜΕ σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Οσο πλησιάζουμε στην παρουσίαση της "νέας αρχιτεκτονικής" του ασφαλιστικού συστήματος τόσο πιο κοφτερά θα γίνονται τα δόντια της κυβέρνησης και της μεγαλοεργοδοσίας, τόσο πιο αποκαλυπτικές θα γίνονται οι στοχεύσεις τους!

Συζητούν για νέο φόρο που θα ακουμπήσει στις πλάτες των εργαζόμενων την ίδια στιγμή που δίνουν χώρο στις ιδιωτικές ασφαλιστικές και στους μεγαλεμπόρους της Υγείας να αναπτύξουν την κερδοφορία τους. Συντάξεις-ξεροκόμματο για τους νέους ασφαλισμένους, παροχές Υγείας και Πρόνοιας για όποιον έχει και μπορεί να διαθέσει από το υστέρημά του, δουλειά μέχρι τον τάφο, απουσία στην πρόληψη αλλά και την προστασία από τον επαγγελματικό κίνδυνο.

Για τους νυν συνταξιούχους το μέλλον θα έχει συντάξεις σε συνεχές καθεστώς πρέσας και για αυτούς που είναι στα όρια της συνταξιοδότησης ένα διαρκές άνοιγμα της ψαλίδας προς τα πάνω. Η επίθεση μας αφορά όλους! Θα σκύψουμε το κεφάλι; Θα υποταχτούμε; Το ΠΑΜΕ καλεί τα σωματεία να πάρουν την ευθύνη της απάντησης στα δικά τους χέρια.

Να κινηθεί γη και ουρανός για να μην περάσει η διάλυση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος! Να πετύχει η απεργία στις 12 Νοέμβρη! Να νεκρώσουν εργοστάσια και χώροι δουλειάς! Να μη μείνει εργάτης που δε θα μάθει τι προετοιμάζεται, που δε θα οργιστεί! Να μη μείνει νέος, γυναίκα, συνταξιούχος, φτωχός αγρότης και επαγγελματίας που δε θα βγει στο δρόμο της σύγκρουσης μαζί με τους εργαζόμενους!».

Στον «αέρα» τα οικογενειακά επιδόματα

Από μέρα σε μέρα μεταθέτει η κυβέρνηση την απόδοση της τρίτης δόσης των οικογενειακών επιδομάτων σε 640.000 οικογένειες. Πρόκειται για επιδόματα πτωχοκομείου (π.χ. 40 ευρώ το μήνα για οικογένειες με ένα παιδί με εισόδημα μέχρι 9.000 ευρώ το χρόνο, 500 ευρώ το χρόνο για κάθε παιδί για τρίτεκνες οικογένειες μέχρι 45.000 ευρώ εισόδημα). Ακόμη και αυτά τα ψίχουλα δεν θα δοθούν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μέχρι η κυβέρνηση να πάρει τη δόση ...και βλέπουμε. Θυμίζουμε ότι το κονδύλι για την Πρόνοια μειώθηκε στον κρατικό προϋπολογισμό του 2016 κατά 50%, δηλαδή από 1,8 δισ. ευρώ κατέβηκε στα 900 εκατ. Σε αυτά τα 1,8 δισ. ευρώ τα 650 εκατ. ήταν για τα οικογενειακά επιδόματα, τα 760 εκατ. για τα επιδόματα των ΑμεΑ και με τα υπόλοιπα χρηματοδοτούνταν υπηρεσίες και ιδρύματα Πρόνοιας. Ακόμη κι αν τελικά δοθούν τα ποσά για το Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων και το Ειδικό Επίδομα Τρίτεκνων και Πολύτεκνων Οικογενειών, είναι φανερό πως με τον πετσοκομμένο προϋπολογισμό του 2016 βρίσκεται «στον αέρα» κι αυτή η ελάχιστη βοήθεια προς τις οικογένειες των πιο φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Πάντως, τα αναπηρικά επιδόματα - όπως το παραπληγικό - ήδη έχουν αρχίσει και μειώνονται για να «χωρέσουν» στους δημοσιονομικούς στόχους...

Κινητοποίηση και τριμερής για τη «Euromedica»

Νέα κινητοποίηση ενάντια στις απολύσεις και την απλήρωτη εργασία σχεδόν 3.000 εργαζομένων του ομίλου «Euromedica» οργανώνει το σωματείο εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Αθήνας την Παρασκευή στις 9.30 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29), όπου έχει οριστεί τριμερής συνάντηση. Πέρα από την απλήρωτη εργασία «το τελευταίο διάστημα ξεκίνησαν και οι απολύσεις. Η αρχή έγινε από τις κλινικές της Θεσσαλονίκης (Κυανούς Σταυρός και Γενική Κλινική ) για να αντικατασταθούν από νεότερους συναδέλφους με ακόμη λιγότερα δικαιώματα. Στο διαγνωστικό "Εγκέφαλος" και στο διαγνωστικό Γαλατσίου απαίτησε από τους εργαζόμενους να υπογράψουν ατομική σύμβαση με μειώσεις 25 % στους μισθούς μάλιστα με την απειλή της απόλυσης», τονίζει το σωματείο.

Αθώοι συνδικαλιστές στη Θεσσαλονίκη

Αθωώθηκαν οι 7 συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ και μέλη της Λαϊκής Επιτροπής Τούμπας - Τριανδρίας, που δικάστηκαν στο Β' Μονομελές πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης με την κατηγορία της παράνομης βίας για τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση που έγινε στις 24 Μάρτη του 2012 έξω από το κατάστημα του Σ/Μ «Μασούτης» στην Ανω Τούμπα Θεσσαλονίκης, με αίτημα την ανάκληση των τρομοκρατικών απολύσεων που είχε κάνει η επιχείρηση σε δύο πρωτοπόρα μέλη της σωματειακής επιτροπής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ