ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Οχτώβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
«Πεδίο» αντιπαράθεσης μεταξύ αστικών τάξεων

Τα τεράστια προσφυγικά κύματα που όλο και μεγαλώνουν απασχολούν σοβαρά τα αστικά επιτελεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αποτελούν πεδίο έντονης διαπάλης τόσο για το κόστος που συνεπάγεται η διαχείρισή τους όσο και γιατί η κάθε αστική τάξη θέλει να αξιοποιήσει για τα δικά της συμφέροντα το ανθρώπινο δυναμικό που, μετά από αυστηρή διαλογή, τελικά θα μείνει, ως φτηνή εργατική δύναμη.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενημερώνοντας την ολομέλεια της Ευρωβουλής για τα αποτελέσματα της Συνόδου των χωρών που βρίσκονται στη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων, κάλεσε χαρακτηριστικά να υπάρξει «δημοσιονομική ευελιξία, μαζί με υπευθυνότητα» για το κόστος που αναλαμβάνουν οι χώρες που επηρεάζονται περισσότερο, επιμένοντας όμως ότι «αυτό μπορεί να γίνει εντός των πλαισίων που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας». Αφησε να εννοηθεί ότι θα εξεταστεί η επίπτωση της προσφυγικής κρίσης στα δημοσιονομικά κάθε χώρας, χωρίς να διευκρινίζει για ποιες χώρες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τα περιθώρια ευελιξίας. Το ζήτημα αυτό, εξάλλου, που φέρεται να θέτει και η ελληνική συγκυβέρνηση, η οποία παρά τις υποκριτικές κορόνες αποδέχτηκε τον καταναγκαστικό εγκλωβισμό 50.000 προσφύγων στην Ελλάδα, όσο και την αναβάθμιση των μηχανισμών καταστολής και αποτροπής της FRONTEX, είναι άλλο ένα πεδίο που δημιουργεί τριβές.

Ο Γιούνκερ παραπονέθηκε ότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ και των Βαλκανίων πρέπει να συντονιστούν και τώρα γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς. Επανέλαβε εκ νέου πως για την αντιμετώπιση της κρίσης απαιτείται συνεννόηση και με την Τουρκία, καλώντας να αξιοποιηθεί ως κίνητρο η συμφωνία για τη βίζα, θέμα που αξιοποιείται στο παζάρι που γίνεται.

Χαρακτηριστική είναι και η παρέμβαση του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, που πρότεινε να δίνονται λιγότερα χρήματα από ευρωπαϊκούς πόρους στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αρνούνται να υποδεχθούν πρόσφυγες. Πρόκειται για άμεση αιχμή για χώρες όπως η Ουγγαρία που έχει «σφραγίσει» τα σύνορά της, η Τσεχία που αρνείται να δεχτεί πρόσφυγες με μουσουλμανικό θρήσκευμα και η Πολωνία, που με την πρόσφατη κυβερνητική αλλαγή και νίκη στις εκλογές την Κυριακή του συντηρητικού ευρωσκεπτικιστικού κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη», που αναμένεται να σκληρύνει την έτσι και αλλιώς σφιχτή πολιτική για το Προσφυγικό. Οπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine», ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ότι χώρες όπως η Πολωνία λαμβάνουν κάθε χρόνο εκατομμύρια ευρώ από την ΕΕ και γι' αυτό αναμένονται ανταλλάγματα. «Σε διαφορετική περίπτωση ίσως θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα μέρος του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού - για παράδειγμα τους πόρους που θα δίνονταν στην Πολωνία, την Τσεχία και την Ουγγαρία - για να χρηματοδοτήσουμε τη φροντίδα των αιτούντων άσυλο στην Τουρκία».

Επιβιώνουν μέσα σε αντίξοες συνθήκες

Πάντως, η ταλαιπωρία των προσφύγων στη Σερβία, την Κροατία και τη Σλοβενία συνεχίζεται, με τις κυβερνήσεις να κατηγορούν η μία την άλλη ότι δεν ελέγχουν τη ροή και να απειλούν με κλείσιμο των συνόρων. Χτες, η κροατική κυβέρνηση έστειλε ένα τρένο με 1.300 πρόσφυγες στη Σλοβενία, προκαλώντας την αντίδραση της τελευταίας. Από την περασμένη βδομάδα πάνω από 80.000 πέρασαν από το έδαφος της Κροατίας προς τη Σλοβενία στη διαδρομή προς την Αυστρία και τη Γερμανία.

Αντιπαράθεση υπάρχει και μεταξύ του Χορστ Ζέεχοφερ, πρωθυπουργού της Βαυαρίας και πρόεδρου της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU) με την κυβέρνηση της Αυστρίας. Ο συγκεκριμένος αστός πολιτικός είναι σύμμαχος με τους Χριστιανοδημοκράτες της Α. Μέρκελ, με κριτική στάση στην πολιτική της καγκελαρίου για το Προσφυγικό. Ετσι σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Passauer Neuen Presse», κριτικάροντας ότι η αυστριακή κυβέρνηση στέλνει μεγάλο αριθμό προσφύγων στα σύνορα, είπε: «Η συμπεριφορά αυτή της Αυστρίας επιβαρύνει τις σχέσεις καλής γειτονίας».

Στη Γερμανία, επίσης, τη Δευτέρα έγιναν στη Δρέσδη και σε άλλες πόλεις ξενοφοβικές εκδηλώσεις από την PEGIDA (Πατριώτες Ευρωπαίοι ενάντια στον ισλαμισμό της Δύσης), όπως και διαδηλώσεις αντιρατσιστικών οργανώσεων.

Στην άλλη διαδρομή των ξεριζωμένων, αυτή της Λιβύης προς την Ιταλία, στις λιβυκές ακτές βγαίνουν από το Σαββατοκύριακο οι σοροί (ως τώρα 43) μεταναστών από την Αφρική, από πρόσφατα ναυάγια. Και στη Γαλλία, στο Καλέ και το λεγόμενο Eurotunel, το τούνελ της Μάγχης έχουν συσσωρευτεί πάνω από 6.000 μετανάστες σε πρόχειρους καταυλισμούς που προσπαθούν να περάσουν στη Βρετανία.

Με νέα στοιχεία που έδωσε χτες η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), 705.200 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν φτάσει στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου το 2015 και περισσότεροι από 3.210 έχουν πεθάνει ή φέρονται ως αγνοούμενοι, από τους οποίους οι 562.355 έφθασαν στην Ελλάδα, και το 64% αυτών είναι οι Σύροι πρόσφυγες.

Προβλήματα στη σίτιση των προσφύγων

Προβλήματα στη σίτιση των προσφύγων σημειώθηκαν χτες από τις ελλιπείς μερίδες του πρωινού, τις οποίες έστειλε το υπουργείο Εσωτερικών. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία, χτες, στάλθηκαν λιγότερες μερίδες για πρωινό στους πρόσφυγες που βρίσκονται στο κλειστό γυμναστήριο του Γαλατσίου, δηλαδή αντί για 1.500, 1.000. Το μεγάλο κύμα κακοκαιρίας των προηγούμενων ημερών είχε ως αποτέλεσμα την ανάσχεση του ρεύματος αποχώρησης των προσφύγων και μεταναστών από τις εγκαταστάσεις του παλαί και την αύξηση της εισροής. Σύμφωνα με κάποια στοιχεία, τη Δευτέρα βρίσκονταν στο χώρο 150 άτομα, ενώ την Τετάρτη και την Πέμπτη αυξήθηκαν στα 1.300 και 1.500 αντίστοιχα. Χτες το πρωί, έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά, 1.554 πρόσφυγες με το πλοίο Blue Star 1. Από αυτούς οι 1.383 είχαν επιβιβαστεί στη Μυτιλήνη και οι υπόλοιποι 171 στη Χίο. Επίσης, σώος εντοπίστηκε χτες πρόσφυγας σε θαλάσσια περιοχή ΝΑ της Χίου.

Στο μεταξύ, το ολυμπιακό ποδηλατοδρόμιο της Αθήνας, που εκτείνεται σε έκταση 40 στρεμμάτων μέσα στο ΟΑΚΑ, εξετάζει, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η κυβέρνηση για τη διαμόρφωση μόνιμου χώρου στέγασης προσφύγων. Γερμανικό περιοδικό, σε δημοσίευμά του, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι ένα κέντρο προσφύγων θα συγκροτηθεί σε πρώην αθλητική εγκατάσταση που χρησιμοποιήθηκε στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Παράλληλα, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην ενοικίαση σπιτιών ιδιωτών, στα οποία θα φιλοξενηθούν 20.000 πρόσφυγες μέχρι να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τη μετεγκατάστασή τους. Το σχέδιο για να μείνουν οι πρόσφυγες σε σπίτια ιδιωτών που έχουν μείνει ξενοίκιαστα θα χρηματοδοτηθεί από πρόγραμμα του ΟΗΕ. Προτεραιότητα θα δοθεί σε οικογένειες και σε όσους υπάγονται στο νομικό καθεστώς του πρόσφυγα. Για την επιδότηση του ενοικίου θα διατίθενται τρία ευρώ ανά άτομο την ημέρα. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, το μέτρο θα λειτουργήσει παράλληλα με τους χώρους προσωρινής υποδοχής που θα συγκροτηθούν στην Αττική και τη βόρεια Ελλάδα. Δηλαδή, θα υπάρξουν οι 7.000 θέσεις φιλοξενίας των «hotspot» στα νησιά, οι 3.000 θέσεις στην Αθήνα συν άλλοι δύο χώροι με 10.000 θέσεις ο καθένας, ο ένας στην Αττική και ο άλλος στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς και 20.000 θέσεις σε διαμερίσματα με επιδοτούμενο ενοίκιο από την ΕΕ και τον ΟΗΕ.

Επίσης, τη σορό ενός παιδιού αναζητούσε χτες το Λιμενικό ΝΑ της Χίου, μετά από ναυάγιο με έναν νεκρό στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Επικίνδυνες οι αποφάσεις της ΕΕ για πρόσφυγες και λαούς

Παρέμβαση στη συζήτηση για τις πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου για «τις μεταναστευτικές ροές μέσω των Δυτικών Βαλκανίων» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, πραγματοποίησε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, τονίζοντας τα παρακάτω:

«Επικίνδυνες τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για τους λαούς συνολικά οι αποφάσεις της Συνόδου. Πάει πολύ η ελληνική κυβέρνηση να προσποιείται ότι τάχα τις απέτρεψε. H Ελλάδα με αυτές μετατρέπεται σε σταθμό καταναγκαστικής συγκέντρωσης σε καταυλισμούς πάνω από 50.000 εγκλωβισμένων προσφύγων σε μια νέα εκδοχή του Δουβλίνου. Τα δε κέντρα διαλογής θα αποδέχονται τους "πρόσφυγες με προσόντα" κατά παραγγελία των μονοπωλίων και οι υπόλοιποι, οι περισσότεροι, θα "ανακατευθύνονται" ή, με απλά λόγια, θα απελαύνονται πίσω στην κόλαση των πολέμων για τους οποίους ευθύνονται τόσο η ΕΕ όσο και οι σύμμαχοί της ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.

Τα περί κοινών περιπολιών Ελλάδας - Τουρκίας μεθοδεύουν τη συνδιαχείριση στο Αιγαίο, ενώ η ανάθεση στον Frontex ρόλου καταστολής σε πρόσφυγες στα ελληνο-σκοπιανά ή ελληνο-αλβανικά σύνορα και με συγκρότηση δυνάμεων ταχείας επέμβασης σημαίνει "να φυλά ο λύκος τα πρόβατα" - δηλαδή η ΕΕ τα σύνορα, καταργώντας κάθε έννοια κυριαρχικού δικαιώματος.

Οι λαοί μπορούν να διεκδικήσουν άμεσα μέτρα στήριξης των προσφύγων και να αντιπαλέψουν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, τους αντιδραστικούς ευρωενωσιακούς κανονισμούς και μηχανισμούς καταστολής, σημαδεύοντας το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, που γεννά πολέμους, φτώχεια και προσφυγιά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ