Ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ θεωρεί ότι μπορεί να «αξιοποιηθεί» και το παζάρι ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό
Από τις προηγούμενες συναντήσεις του Κύπριου Προέδρου, Ν. Αναστασιάδη και του Προέδρου του ψευδοκράτους, Μ. Ακιντζί, με τον απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ |
«Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης, όμως από την άλλη δεν μπορούμε να συνεχίζουμε εσαεί, καθώς οι ευκαιρίες έρχονται και παρέρχονται» επισήμανε ο ειδικός εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, που βρίσκεται στην Κύπρο προετοιμάζοντας τις επόμενες συναντήσεις των δύο πλευρών, που στο εξής θα γίνονται πιο εντατικές.
Αναδεικνύοντας ότι η εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων θα φέρει και ένταση των «διεθνών» παρεμβάσεων (δηλαδή των παρεμβάσεων ιμπεριαλιστικών κέντρων), άρα και των εκβιασμών σε βάρος όλου του κυπριακού λαού, ο Νορβηγός διπλωμάτης ανέφερε πως «είναι δύσκολο, είναι μια πρόκληση, όμως υπάρχει τεράστια υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης και της γειτονιάς (της Κύπρου)». Ενδεικτικό του πόσο περιπλέκεται το παζάρι γύρω από το Κυπριακό, είναι ότι ο Αϊντε υποστήριξε πως οι διαπραγματεύσεις Τουρκίας - ΕΕ για το Προσφυγικό όχι μόνο δε θα θέσουν σε κίνδυνο τις συνομιλίες για το Κυπριακό, αλλά υποδεικνύεται και η ανάγκη Τουρκία και ΕΕ να υπερπηδήσουν «ορισμένες δυσκολίες που είναι στενά συνδεδεμένες με το Κυπριακό» και άρα έτσι να υπάρξει «ώθηση στη λύση» του Κυπριακού, εφόσον «αξιοποιηθεί» σωστά.
Ολα αυτά αναφέρονται, ενώ ανοικτά η Τουρκία ζητά να «ξεπαγώσουν» κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, με αντάλλαγμα καλύτερη συνεργασία για τη «διαχείριση»/φιλτράρισμα των μεταναστών και οι Βρυξέλλες δηλώνουν πανέτοιμες να παζαρέψουν τις αξιώσεις της Αγκυρας και στο πλαίσιο ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών στη Μέση Ανατολή.
Οι παραπάνω δηλώσεις Αϊντε έγιναν μετά τη συνάντηση που είχε στα Κατεχόμενα με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί και καθώς το τελευταίο διάστημα το ψευδοκράτος εμφανίζεται πιο καθαρά αδιάλλακτο στις συναντήσεις, ειδικά σε θέματα όπως η διακυβέρνηση (επιμένει στην εκ περιτροπής προεδρία), αλλά και σε περιουσιακό, εδαφικό κ.τ.λ. Επιπλέον, μετά την πρόσφατη έναρξη λειτουργίας του αγωγού που μεταφέρει στα Κατεχόμενα νερό από την Τουρκία, πολλοί επιμένουν ότι δημιουργούνται νέα τετελεσμένα που ευνοούν το κατοχικό καθεστώς.
Την ίδια στιγμή, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά τη συνάντηση που είχε ο Αϊντε προχτές και με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, επισήμανε ότι «βρισκόμαστε σ' ένα κομβικό σημείο, υπάρχουν δυσκολίες, υπάρχουν διαφωνίες, το μήνυμα της δικής μας πλευράς είναι ότι παραμένουμε σοβαροί, προσηλωμένοι στην ανάγκη για σκληρή δουλειά και σκληρή διαπραγμάτευση και θα δούμε πώς θα προχωρήσει η όλη διαδικασία». Πρόσθεσε ότι για να γίνει μια πολυμερής «διάσκεψη», πρέπει να λυθούν ζητήματα για τα οποία ακόμα υπάρχει διαφωνία και μεταξύ άλλων ανέφερε ότι όσον αφορά τον πληθυσμό της επανενωμένης Κύπρου, στόχος της Λευκωσίας είναι «η δημογραφική αναλογία να αντικατοπτρίζει την κατάσταση πραγμάτων του 1960». Οσον αφορά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ - Τουρκίας, δήλωσε ότι η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει «τις υποχρεώσεις της για να μπορεί να προχωρήσει και η ενταξιακή της διαδικασία», υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα προτάσεις που έχει κάνει κατά καιρούς ο Κύπριος ηγέτης (π.χ. να επιστρέψει η Αμμόχωστος, η οποία αποτελεί επενδυτικό «φιλέτο»).
Τέλος, να σημειωθεί ότι συμμετέχοντας σε εκδήλωση για το γκρέμισμα του Τείχους του Βερολίνου, ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, τόνισε ότι «η Κύπρος και ο λαός της εμπνέονται από τη γερμανική ενοποίηση» και ότι «η επανένωση της Κύπρου θα ολοκληρώσει το έργο που άρχισε το 1989: επανένωση όλης της Ευρώπης».
ΑΓΚΥΡΑ.--
Οτι το κόμμα του δε θα επιτρέψει στους «τρομοκράτες» να πλήξουν την Τουρκία επισήμανε ο Τούρκος υπηρεσιακός πρωθυπουργός και επικεφαλής του ΑΚΡ, Αχμέτ Νταβούτογλου, καθώς ειδικά μετά το μακελειό της 10ης Οκτώβρη η προεκλογική αντιπαράθεση εντάσσεται όλο και περισσότερο στη συζήτηση για την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» και την «ασφάλεια» της χώρας και της περιοχής, με το περιεχόμενο φυσικά που κάθε μερίδα της αστικής τάξης δίνει σε αυτά, ανάλογα και με τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς που στηρίζει.
Μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση, ο Νταβούτογλου αναρωτήθηκε «τι έγινε μετά τις 7 Ιούνη;», υποστηρίζοντας ουσιαστικά ότι την επομένη των εκλογών από τις οποίες το ΑΚΡ δε σχημάτισε αυτοδύναμη κυβέρνηση, ξεκίνησαν οι «μπελάδες» για τη χώρα και πλήθυναν οι τρομοκρατικές επιθέσεις. Μάλιστα, εμφανίζοντας το κόμμα του ως θεματοφύλακα της «ασφάλειας» που χρειάζεται το τουρκικό κεφάλαιο, υπονόησε ότι χωρίς αυτοδύναμο ΑΚΡ η χώρα θα επιστρέψει στις εποχές που δολοφονίες και εξαφανίσεις έμεναν ανεξιχνίαστες, αναφερόμενος ειδικά στις δεκαετίες που εκδηλώθηκαν απανωτά στρατιωτικά πραξικοπήματα και την έντονη δράση παραστρατιωτικών ομάδων.
Το θέμα της «ασφάλειας» της χώρας και ποιες εγγυήσεις αυτή απαιτεί κυριαρχεί σε δημοσκοπήσεις, συζητήσεις και γενικά στην προεκλογική αντιπαράθεση, «στρέφοντας» τα λαϊκά στρώματα σε ψευτοδιλήμματα επικίνδυνα για τα δικά τους συμφέροντα. Πρόκειται για μια συζήτηση που αφορά ενδοαστικές και ενδοϊμπεριαλιστικές συμμαχίες, με στόχο να διασφαλιστούν συσχετισμοί που κάθε μερίδα του κεφαλαίου θεωρεί ότι ευνοεί τα δικά της συμφέροντα.
Σ' αυτό το πλαίσιο των εντατικών διεργασιών για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή εντάσσεται και η προχτεσινή άφιξη στην Αγκυρα της Αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιας για την περιοχή, Βικτόρια Νούλαντ. Μέχρι χτες, δεν είχαν γίνει πολλά γνωστά για το πρόγραμμα και τις επαφές της, εκτός π.χ. από το ότι επισκέφτηκε το σημείο της επίθεσης της 10ης Οκτώβρη.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο αρχιεισαγγελέας της Αγκυρας ζήτησε χτες από τις Μυστικές Υπηρεσίες (ΜΙΤ) να διατάξουν έρευνα για να διαπιστωθεί τυχόν ανάμειξη μυστικών υπηρεσιών άλλων χωρών στα γεγονότα της Αγκυρας. Το ενδεχόμενο αυτό συζητιόταν από την πρώτη στιγμή, δεδομένων της έκτασης της διπλής επίθεσης και της ακρίβειας με την οποία φαίνεται ότι όλα είχαν ετοιμαστεί.
Στο μεταξύ, σε χτεσινές του δηλώσεις ο Αχμέτ Νταβούτογλου προσπάθησε να διαψεύσει (ανώνυμες) δηλώσεις ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων σε ΜΜΕ, όπως το «Ρόιτερς», για συμφωνία της Αγκυρας σε μια «μεταβατική περίοδο» στη Συρία κατά την οποία ο Μπασάρ αλ Ασαντ «μπορεί να μείνει (στην εξουσία) για έξι μήνες» και μόνο επειδή «θα υπάρχει εγγύηση ότι στο τέλος θα αποχωρήσει». Χτες, ο Νταβούτογλου δήλωσε ότι η Συρία έχει ανάγκη από μια μετάβαση που να εγγυάται την αποχώρηση του Προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει αλλαγή στη θέση της Τουρκίας ότι η κυβέρνηση Ασαντ έχει χάσει τη νομιμοποίησή της.
Τέλος, νέες αντιδράσεις από τη μεριά της Τουρκίας αναμένεται να προκαλέσει και η «ανακήρυξη» ενός ακόμα καντονιού (σ.σ. είδος αυτόνομης περιοχής) στην οποία προχώρησε το κόμμα PYD (Κούρδοι Συρίας). Το νέο αυτό καντόνι περιλαμβάνει τις περιοχές γύρω από την πόλη Τελ Αμπιαντ κοντά στα τουρκο-συριακά σύνορα και αποτυπώνει τη «δυναμική» με την οποία οι Κούρδοι της Συρίας εδραιώνουν τη θέση τους. Δημιουργούνται δεδομένα που μπορεί να έχουν διάφορες αλυσιδωτές συνέπειες και γι' αυτό συχνά προκαλούν τις οργισμένες καταγγελίες της τουρκικής πλευράς που ανησυχεί για τις αξιώσεις των Κούρδων στις ανατολικές επαρχίες της Τουρκίας.
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--
Τις τελευταίες μέρες πυκνώνουν οι επιθέσεις με όλμους από τις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου και παραστρατιωτικών σωμάτων φασιστών κατά θέσεων των πολιτοφυλάκων των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Και αυτό παρότι συνεχίζεται, κατ' εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ της 12ης Φλεβάρη, η απόσυρση των όπλων από τη γραμμή αντιπαράθεσης στην Ανατολική Ουκρανία.
Την Τρίτη το βράδυ προάστιο του Ντονέτσκ, κοντά στο λεγόμενο κέντρο του Βόλβο, που ελέγχουν οι πολιτοφυλακές, βρέθηκε επί 2 ώρες στο στόχαστρο όλμων που εκτοξεύονταν από τις θέσεις του στρατού και των ομάδων των φασιστών. Οπως ανακοίνωσε το επιτελείο των πολιτοφυλάκων 1 μαχητής τους σκοτώθηκε και άλλος ένας τραυματίστηκε σοβαρά και αναφέρει ότι από τις αντίπαλες δυνάμεις σκοτώθηκαν έως 5 ένοπλοι, ζήτημα όμως που δεν αναγνωρίζει η άλλη πλευρά.
Επίσης, το λεγόμενο υπουργείο Αμυνας της ΛΔ του Ντονέτσκ ανακοίνωσε ότι η πυρκαγιά σε εκκλησία στο χωριό Κράσνι Παρτιζάν στην περιφέρεια Γιασινοβάταγια στις 19 Οκτώβρη, διαπιστώθηκε ύστερα από έρευνα ότι ήταν εμπρησμός από σαμποτέρ των ουκρανικών δυνάμεων.
Η αντιδραστική κυβέρνηση υποβαθμίζει αυτά τα περιστατικά ισχυριζόμενη ότι τηρεί την εκεχειρία. Ωστόσο, η σχετική ύφεση των συγκρούσεων στην Ανατολική Ουκρανία δεν σημαίνει ότι οι αιτίες της αντιπαράθεσης έχουν εξαλειφθεί. Το αντίθετο, η ενδοαστική και ενδοϊμπεριαλιστική σύγκρουση θα συνεχιστεί και δεν αποκλείεται και νέα κλιμάκωση ειδικά όσο θα πλησιάζουμε προς τη διενέργεια τοπικών εκλογών που αναβλήθηκαν μετά από συμβιβασμό για την επόμενη χρονιά, πιθανά το Φλεβάρη.
Βραβείο στην απεργοσπασία διεκδικεί η αεροπορική εταιρεία «Ryanair», γνωστή ως χαμηλού κόστους και ...υψηλής εκμετάλλευσης των εργαζομένων της. Ετσι, προωθεί καμπάνια με σύνθημα «Διατηρήστε τους Ευρωπαϊκούς Ουρανούς Ανοιχτούς», με την οποία καλεί τους πελάτες να «διεκδικήσουν» το «δικαίωμά τους να μην ακυρώσουν τα ταξιδιωτικά τους σχέδια μικρές ομάδες της Υπηρεσίας Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας που με απεργίες κλείνουν τους ουρανούς της Ευρώπης».
Ετσι καταφέρεται ευθέως ενάντια στο δικαίωμα της απεργίας των εργαζομένων ως μέσου για να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους. Αναφέρεται στην περίπτωση των Γάλλων ελεγκτών που από το 2009 έχουν κάνει 39 μέρες απεργίας. Ετσι, καλεί τα «θεσμικά όργανα» της ΕΕ να πάρουν μέτρα και φιλοδοξεί το συγκεκριμένο μονοπώλιο, όταν μαζέψει 1 εκατομμύριο υπογραφές, να παρουσιάσει το «αίτημά» του στις Βρυξέλλες, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωκοινοβούλιο.
Τέτοιο θράσος και κυνικότητα, που βέβαια αντλούνται από την αντιδραστική αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, που τσακίζει τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα για να εξασφαλίζεται η κερδοφορία του κεφαλαίου. Γι' αυτό και αυτή η «πρωτοβουλία» της αεροπορικής εταιρείας πρέπει να πάρει το ...δρόμο της: Στον κάλαθο των αχρήστων.