ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Οχτώβρη 2015
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Ενδιαφέρον από τα γερμανικά μονοπώλια

Επίσκεψη Μέρκελ στην ασιατική χώρα

Από κοινή επίσκεψη Μέρκελ - Μόντι σε εργοστάσιο της «Bosch» στην Ινδία
Από κοινή επίσκεψη Μέρκελ - Μόντι σε εργοστάσιο της «Bosch» στην Ινδία
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Το ενδιαφέρον των γερμανικών μονοπωλίων για την Ασία, μια περιοχή με σημαντικές ανερχόμενες αγορές και μια «γειτονιά» με κρίσιμους «παίκτες», επιβεβαίωσε η επίσκεψη που έκανε τη Δευτέρα και την Τρίτη στην Ινδία η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ. Η Μέρκελ ήταν επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας, στην οποία συμμετείχαν και επιχειρηματίες, καθώς είχε προγραμματιστεί η συμμετοχή της σε επενδυτική συνάντηση στην Μπανγκαλόρ.

Στο Νέο Δελχί, την Μέρκελ υποδέχτηκε με κάθε επισημότητα ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος είχε βρεθεί στη Γερμανία τον περασμένο Απρίλη, προωθώντας την κυβερνητική επιχείρηση «Make in India» («Φτιάξτε στην Ινδία») με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδυτών.

Οι συνομιλίες των δύο ηγετών επικεντρώθηκαν σε σχέδια σύσφιξης της συνεργασίας τους σε τομείς όπως η «άμυνα» και η «ασφάλεια» αλλά και κλάδους όπως η ανανεώσιμη ενέργεια (στην οποία, σημειωτέον, δραστηριοποιούνται πολλές γερμανικές βιομηχανίες). Ως επιστέγασμα υπογράφτηκε διμερής συμφωνία για την ταχεία έγκριση αδειών σε γερμανικές εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν στην Ινδία. Ηδη, σήμερα, αυτές φτάνουν τις 1.500. Μεταξύ άλλων, Μέρκελ και Μόντι συζήτησαν για την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», τις διαπραγματεύσεις για τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Ινδίας - ΕΕ που έχουν «κολλήσει» κ.τ.λ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ινδική εφημερίδα, ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ, μετέφερε την ανησυχία των Γερμανών επενδυτών για «τη μεγάλη γραφειοκρατία, τα εμπόδια στις υποδομές, τη διαφθορά, την έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού και τις φορολογικές διαφορές» που επικρατούν στην Ινδία, επικροτώντας τα βήματα της κυβέρνησης Μόντι, που στηρίζοντας την καπιταλιστική συγκέντρωση προωθεί μια σειρά από ευνοϊκά μέτρα για ξένους και ντόπιους επενδυτές.

Το 2014, οι δύο χώρες είχαν εμπορικές συναλλαγές συνολικού ύψους 17,9 δισ. δολαρίων, σε τομείς όπως χημική βιομηχανία, μηχανοκατασκευές, ηλεκτρικά είδη και κλωστοϋφαντουργία.

Σήμερα, η Ινδία φαίνεται ότι βρίσκεται στο στόχαστρο και κολοσσών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των «καθαρών μορφών ενέργειας» (π.χ. αιολική, ηλιακή), με δεδομένο ότι εκπέμπει από τις μεγαλύτερες ποσότητες ρύπων στον κόσμο και έχει δεσμευτεί να τους μειώσει κατακόρυφα. Μάλιστα, ο Μόντι ανακοίνωσε ότι το Βερολίνο θα «διαθέσει» 2 δισ. ευρώ για να βοηθήσει το Νέο Δελχί στη «διάνοιξη» ενός «διαδρόμου καθαρής ενέργειας» αλλά και την προώθηση μιας σειράς «ηλιακών έργων» (π.χ. φωτοβολταϊκά πάρκα). Γενικά, η Νοτιοανατολική Ασία θα βρεθεί στο επίκεντρο τέτοιων επενδύσεων, δεδομένου του μεγάλου φυσικού πλούτου και των κλιματολογικών χαρακτηριστικών της.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Διεργασίες για αστική κυβέρνηση εν εξελίξει

Εντείνονται τα παζάρια ανάμεσα στα κόμματα στην Πορτογαλία για σχηματισμό νέας κυβέρνησης μετά τις βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής. Από τον Πρόεδρο της χώρας Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έχει λάβει ο απερχόμενος πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο και επικεφαλής του φιλελεύθερου Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) που μαζί με το συντηρητικό Δημοκρατικό Κοινωνικό Κέντρο (CDS-PP) συγκροτούν το συνασπισμό «Πορτογαλία μπροστά», που ήρθε μεν πρώτος, αλλά χωρίς αυτοδυναμία και με μειωμένη δύναμη από τις εκλογές του 2011 (38,55% και 104 βουλευτές στη 230μελη Βουλή από 50,37% και 129 βουλευτές). Το σοσιαλδημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) με 32,38% που στήριξε το μνημόνιο και τα αντιλαϊκά μέτρα στο πλαίσιο της κοινής στρατηγικής για τη συμμετοχή στην ΕΕ και το ευρώ, τώρα εμφανίζεται με διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό του. Στο πλαίσιο αυτό θα παζαρέψει (χτες αναμενόταν διμερής συνάντηση), με πιο πιθανή μια ψήφο ανοχής στον κεντροδεξιό συνασπισμό, την ίδια ώρα που στο εσωτερικό του υπάρχουν στελέχη που επισείουν τον κίνδυνο της «ΠΑΣΟΚοποίησης», από μια άκριτη στήριξη του δεξιού συνασπισμού.

Πάντως, την Τετάρτη το βράδυ ο πρόεδρος των «Σοσιαλιστών», Αντόνιο Κόστα, συναντήθηκε με τον Τζερόνιμο ντε Σόουζα, ΓΓ της ΚΕ του Πορτογαλικού ΚΚ, που συμμετέχει στην Ενωτική Δημοκρατική Συμμαχία (CDU), με το Κόμμα Οικολόγων Πράσινων και την οργάνωση Δημοκρατική Παρέμβαση και ήρθε τέταρτο με 8,27% και 17 έδρες. Επίσης, ανακοινώθηκε συνάντηση του Κόστα τη Δευτέρα και με το τρίτο κόμμα, Μπλοκ της Αριστεράς (Βloco de Esquerda), μέλος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, με 10,22% και 19 έδρες.

Μετά τη συνάντηση, ο ΓΓ του ΠΚΚ, μεταξύ άλλων, είπε ότι «η ετυμηγορία του πορτογαλικού λαού στις βουλευτικές εκλογές είναι μια καθαρή καταδίκη της κυβέρνησης και της πολιτικής της» και ότι «η μετεκλογική σύνθεση της Εθνοσυνέλευσης επιτρέπει μια βάση για άλλες κυβερνητικές λύσεις». Τόνισε επίσης ότι «από την πλευρά του ΠΚΚ επιβεβαιώνουμε ξανά ότι είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε όλες τις ευθύνες, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών, που είναι απαραίτητες για τη συγκεκριμενοποίηση μιας πολιτικής που θα έρχεται σε ρήξη με το δρόμο που έφερε τη χώρα στη σημερινή κατάσταση, και που θα αντιστοιχεί στο σχέδιο του Συντάγματος».

Το Πορτογαλικό ΚΚ, δηλώνοντας πρόθυμο να μπει σε κυβέρνηση αστικής διαχείρισης, προβάλλει κάποιους άξονες «για να ξεπεραστεί», όπως λέει, «η εθνική παρακμή» και να «φύγει η Δεξιά». Ο Τζ. ντε Σόουζα εκτίμησε ότι «ακόμα και αν το ΣΚ επιμένει στο πρόγραμμά του και δεν θα ήταν εύκολο να βρεθεί μια σύγκλιση επί ενός κυβερνητικού προγράμματος, ούτε τότε μπορεί να βγει το συμπέρασμα ότι η λύση είναι μια κυβέρνηση PSD-CDS», καταλήγοντας ότι «εναπόκειται τώρα στο ΣΚ να διαλέξει». Βεβαίως, η συμμετοχή του ΚΚ σε αστικές κυβερνήσεις έχει αποδειχτεί διαχρονικά αρνητική για το λαϊκό κίνημα, γιατί η πραγματική εξουσία παραμένει στο κεφάλαιο, αυτό ελέγχει την παραγωγή και επιβάλλει τις προτεραιότητές του. Η συμμετοχή δε στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ σημαίνει συγκεκριμένα αντιλαϊκά μέτρα.

Ο ΓΓ του ΣΚ, Αντόνιο Κόστα, από την πλευρά του σημείωσε ότι «είναι γνωστές οι διαφορές των δύο κομμάτων, αλλά πρέπει να επικεντρωθούμε στο ουσιαστικό που είναι τα σημεία σύγκλισης» και σημείωσε ότι «δεν συζητιούνται τα προγράμματα του κάθε κόμματος αλλά τα μέτρα που θεωρούν προτεραιότητα, για να αντιστραφεί η πολιτική που έχει ακολουθηθεί ως τα τώρα». Πρόσθεσε ακόμα ότι «υπάρχουν προϋποθέσεις για να γίνει σοβαρή δουλειά για να συγκεκριμενοποιηθεί η φιλοδοξία του να υπάρξει αλλαγή πολιτικής στην Πορτογαλία» και ότι θα συνεχιστούν οι συναντήσεις εργασίας των δύο κομμάτων.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- «Από σήμερα, που ενημερώθηκα για το περιεχόμενο της συμφωνίας, μπορώ να πω ότι δεν είμαι καθόλου ευχαριστημένη», δήλωσε η υποψήφια για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον, σχετικά με το Σύμφωνο Συνεργασίας Χωρών του Ειρηνικού (ΤΡΡ) που υπέγραψαν (σε επίπεδο υπουργών μόνο) την περασμένη Δευτέρα 12 χώρες της Ασίας - Ειρηνικού. Αντιδράσεις εκφράζονται σε όλες σχεδόν τις χώρες, δεδομένων των διαφορετικών συμφερόντων που έχουν οι μερίδες της αστικής τάξης, προμηνύοντας νέες ενδοαστικές αντιπαραθέσεις και «παζάρια» για το πώς το κεφάλαιο θα βγει ωφελημένο.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών ανακοίνωσε ότι απονέμει το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2015 στην Σβετλάνα Αλεξίεβιτς, συγγραφέα και δημοσιογράφο από τη Λευκορωσία. Οπως και άλλες φορές το βραβείο αυτό έχει έντονη πολιτική σκοπιμότητα. Η συγκεκριμένη συγγραφέας, σφοδρή επικριτής της Σοβιετικής Ενωσης επιβραβεύεται όπως δηλώνεται «για τα πολυφωνικά της γραπτά, ένα μνημείο στον πόνο και το κουράγιο στην εποχή μας». Η 67χρονη έχει γράψει, με τη λεγόμενη μέθοδο της σύνθεσης μαρτυριών, και στο βιβλίο της «Το τέλος του Κόκκινου Ανθρώπου ή Εποχή του Τέλους των Ψευδαισθήσεων», χρησιμοποιεί χαρακτηριστικά τον όρο «homo sovieticus».

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Σε πολυάριθμες απολύσεις προσανατολίζεται η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία πολυτελών αυτοκινήτων «Αστον Μάρτιν», στο πλαίσιο σχεδίου αναδιάρθρωσης που θα έχει κυρίως ως θύματα τους 2.100 εργάτες και διοικητικούς υπαλλήλους που απασχολεί.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Ο Ινδονήσιος Πρόεδρος Τζόκο Γουιντόντο ζήτησε χτες τη βοήθεια άλλων χωρών για την κατάσβεση των πυρκαγιών που εξακολουθούν να μαίνονται κύρια στο νησί Σουμάτρα. Οι πυρκαγιές ξεκίνησαν από τις «σχεδιασμένες» καύσεις που κάνουν μεγάλες εταιρείες που ασχολούνται με φοινικέλαιο και ξυλοπολτό.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Οδυνηρό συμβιβασμό» βλέπει ο Κύπριος Πρόεδρος

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ενδεικτικές των «παζαριών» που εντείνονται γύρω από τη «λύση» του Κυπριακού, είναι οι δηλώσεις που έκανε ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος, μιλώντας σε εγκαίνια μνημείου πεσόντων προέβλεψε έναν «οδυνηρό συμβιβασμό». Συγκεκριμένα, αφού ανέφερε ότι «41 χρόνια μετά, βρισκόμαστε μπροστά σε μία νέα ευκαιρία», υποστηρίζοντας ότι πλέον Τουρκία και ψευδοκράτος δε δείχνουν την παλιότερη αδιαλλαξία, τόνισε: «Θέλω να είμαι ειλικρινής και ευθύς μαζί σας: σημειώθηκε πρόοδος, αλλά υπάρχουν και προβλήματα».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «δε θα εγκαταλείψουμε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων διότι διαφωνούμε με τις θέσεις που προβάλλονται. Θα προσπαθήσουμε να κινητοποιήσουμε όλους εκείνους που μπορούν να επηρεάσουν πρώτιστα και πάνω από όλα την κατοχική δύναμη, την Τουρκία» και όλο νόημα επισήμανε: «Αρκεί να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι, δυστυχώς, οι συνθήκες μάς οδηγούν σε ένα συμβιβασμό. Μπορεί να είναι οδυνηρός ο συμβιβασμός, αλλά αυτό που ζητούμε είναι τουλάχιστον να είναι έντιμος. Και έντιμος θα είναι αν σέβεται - όπως είπα και προηγουμένως και δεν θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω - όχι τις θέσεις που ακούω, αλλά τις θέσεις που εκφράζουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο και η ιδιότητά μας ως κράτος - μέλος». Δηλαδή, δε μίλησε απλά για συμβιβασμό, αλλά ξεκαθάρισε ότι και τα όρια αυτού θα είναι απόλυτα καθορισμένα με βάση τις «αξίες» και τις προτεραιότητες ιμπεριαλιστικών κέντρων και φυσικά της λυκοσυμμαχίας των Βρυξελλών.

Τέλος, χτες, ο Ν. Αναστασιάδης είχε συνάντηση με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ). Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι επιχειρηματίες πρότειναν την προώθηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης όπως η ανοικοδόμηση της Αμμοχώστου, η συμμετοχή τους σε ειδικές επιτροπές για την επίλυση του Κυπριακού και τις συνέπειες στον κατασκευαστικό τομέα κ.τ.λ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ