Παρασκευή 9 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Διεργασίες για αστική κυβέρνηση εν εξελίξει

Εντείνονται τα παζάρια ανάμεσα στα κόμματα στην Πορτογαλία για σχηματισμό νέας κυβέρνησης μετά τις βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής. Από τον Πρόεδρο της χώρας Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έχει λάβει ο απερχόμενος πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο και επικεφαλής του φιλελεύθερου Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) που μαζί με το συντηρητικό Δημοκρατικό Κοινωνικό Κέντρο (CDS-PP) συγκροτούν το συνασπισμό «Πορτογαλία μπροστά», που ήρθε μεν πρώτος, αλλά χωρίς αυτοδυναμία και με μειωμένη δύναμη από τις εκλογές του 2011 (38,55% και 104 βουλευτές στη 230μελη Βουλή από 50,37% και 129 βουλευτές). Το σοσιαλδημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) με 32,38% που στήριξε το μνημόνιο και τα αντιλαϊκά μέτρα στο πλαίσιο της κοινής στρατηγικής για τη συμμετοχή στην ΕΕ και το ευρώ, τώρα εμφανίζεται με διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό του. Στο πλαίσιο αυτό θα παζαρέψει (χτες αναμενόταν διμερής συνάντηση), με πιο πιθανή μια ψήφο ανοχής στον κεντροδεξιό συνασπισμό, την ίδια ώρα που στο εσωτερικό του υπάρχουν στελέχη που επισείουν τον κίνδυνο της «ΠΑΣΟΚοποίησης», από μια άκριτη στήριξη του δεξιού συνασπισμού.

Πάντως, την Τετάρτη το βράδυ ο πρόεδρος των «Σοσιαλιστών», Αντόνιο Κόστα, συναντήθηκε με τον Τζερόνιμο ντε Σόουζα, ΓΓ της ΚΕ του Πορτογαλικού ΚΚ, που συμμετέχει στην Ενωτική Δημοκρατική Συμμαχία (CDU), με το Κόμμα Οικολόγων Πράσινων και την οργάνωση Δημοκρατική Παρέμβαση και ήρθε τέταρτο με 8,27% και 17 έδρες. Επίσης, ανακοινώθηκε συνάντηση του Κόστα τη Δευτέρα και με το τρίτο κόμμα, Μπλοκ της Αριστεράς (Βloco de Esquerda), μέλος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, με 10,22% και 19 έδρες.

Μετά τη συνάντηση, ο ΓΓ του ΠΚΚ, μεταξύ άλλων, είπε ότι «η ετυμηγορία του πορτογαλικού λαού στις βουλευτικές εκλογές είναι μια καθαρή καταδίκη της κυβέρνησης και της πολιτικής της» και ότι «η μετεκλογική σύνθεση της Εθνοσυνέλευσης επιτρέπει μια βάση για άλλες κυβερνητικές λύσεις». Τόνισε επίσης ότι «από την πλευρά του ΠΚΚ επιβεβαιώνουμε ξανά ότι είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε όλες τις ευθύνες, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών, που είναι απαραίτητες για τη συγκεκριμενοποίηση μιας πολιτικής που θα έρχεται σε ρήξη με το δρόμο που έφερε τη χώρα στη σημερινή κατάσταση, και που θα αντιστοιχεί στο σχέδιο του Συντάγματος».

Το Πορτογαλικό ΚΚ, δηλώνοντας πρόθυμο να μπει σε κυβέρνηση αστικής διαχείρισης, προβάλλει κάποιους άξονες «για να ξεπεραστεί», όπως λέει, «η εθνική παρακμή» και να «φύγει η Δεξιά». Ο Τζ. ντε Σόουζα εκτίμησε ότι «ακόμα και αν το ΣΚ επιμένει στο πρόγραμμά του και δεν θα ήταν εύκολο να βρεθεί μια σύγκλιση επί ενός κυβερνητικού προγράμματος, ούτε τότε μπορεί να βγει το συμπέρασμα ότι η λύση είναι μια κυβέρνηση PSD-CDS», καταλήγοντας ότι «εναπόκειται τώρα στο ΣΚ να διαλέξει». Βεβαίως, η συμμετοχή του ΚΚ σε αστικές κυβερνήσεις έχει αποδειχτεί διαχρονικά αρνητική για το λαϊκό κίνημα, γιατί η πραγματική εξουσία παραμένει στο κεφάλαιο, αυτό ελέγχει την παραγωγή και επιβάλλει τις προτεραιότητές του. Η συμμετοχή δε στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ σημαίνει συγκεκριμένα αντιλαϊκά μέτρα.

Ο ΓΓ του ΣΚ, Αντόνιο Κόστα, από την πλευρά του σημείωσε ότι «είναι γνωστές οι διαφορές των δύο κομμάτων, αλλά πρέπει να επικεντρωθούμε στο ουσιαστικό που είναι τα σημεία σύγκλισης» και σημείωσε ότι «δεν συζητιούνται τα προγράμματα του κάθε κόμματος αλλά τα μέτρα που θεωρούν προτεραιότητα, για να αντιστραφεί η πολιτική που έχει ακολουθηθεί ως τα τώρα». Πρόσθεσε ακόμα ότι «υπάρχουν προϋποθέσεις για να γίνει σοβαρή δουλειά για να συγκεκριμενοποιηθεί η φιλοδοξία του να υπάρξει αλλαγή πολιτικής στην Πορτογαλία» και ότι θα συνεχιστούν οι συναντήσεις εργασίας των δύο κομμάτων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ