ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Οχτώβρη 2015
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Κλιμακώνεται η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση

«Ετοιμο» δηλώνει το ΝΑΤΟ με πρόσχημα την ασφάλεια της Τουρκίας...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Περιπλέκεται επικίνδυνα η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - Ρωσίας και με αφορμή τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, που πραγματοποιούνται μετά από χρόνια ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, με στόχο πηγές ενέργειας, δρόμους μεταφοράς τους, αγορές και σφαίρες επιρροής.

Χτες, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, με αφορμή την υπουργική Σύνοδο του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στις Βρυξέλλες, έσπευσε να ανακοινώσει την «ετοιμότητα» του ΝΑΤΟ «να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στην Τουρκία, για να υπερασπιστεί τη συμμαχική του χώρα στη νότια πτέρυγά του, έπειτα από τις παραβιάσεις του τουρκικού εναερίου χώρου από τις ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις». Ο ίδιος χαρακτήρισε «ανησυχητική κλιμάκωση» τη ρωσική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία...

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Αστον Κάρτερ, στο ΝΑΤΟ, προέβλεψε ότι «η Μόσχα θα αρχίσει σύντομα να πληρώνει το τίμημα» για την κλιμάκωση της στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία «με τη μορφή επιθέσεων αντιποίνων και θυμάτων» (!), ενώ η βρετανική εφημερίδα «Guardian» παρατηρούσε «ενδείξεις ότι Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες του Κόλπου ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν τη ρωσική κίνηση»...

Η Σύνοδος των υπουργών Αμυνας της Ατλαντικής Συμμαχίας επικεντρώθηκε, αλλά δεν περιορίστηκε μόνο στις εξελίξεις στη Συρία, καθώς αποφάσισε μεταξύ άλλων τη δημιουργία δύο νέων στρατηγείων σε Ουγγαρία και Σλοβακία, τη συγκρότηση δύναμης ταχείας επέμβασης έως και 40.000 ΝΑΤΟικών στρατιωτών, καθώς και νέα κέντρα και μέτρα ελέγχου και διοίκησης των ΝΑΤΟικών δυνάμεων.

Το ίδιο 24ωρο, ο στρατηγός επικεφαλής του συριακού Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αλί Αγιούμπ, σημείωσε ότι οι εναέριες ρωσικές επιχειρήσεις στη χώρα του βοήθησαν σημαντικά τις δυνατότητες του συριακού στρατού, προκειμένου να εξαπολύσουν το τελευταίο διάστημα ευρείες χερσαίες επιχειρήσεις στο κεντρικό και βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας σε βάρος τζιχαντιστών του «Μετώπου Νούσρα» και του «Ισλαμικού Κράτους».

Ρώσοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι οι 26 ρωσικοί πύραυλοι τύπου Κρουζ που εκτοξεύτηκαν χτες, έπληξαν στόχους στις επαρχίες Ράκα και Χαλέπι (στα βόρεια) και Ιντλίμπ (στα βορειοδυτικά). Το συριακό πρακτορείο ΣΑΝΑ μετέδωσε ότι στη διάρκεια συντονισμένων επιχειρήσεων της συριακής και ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, καταστράφηκαν στρατόπεδα εκπαίδευσης των τζιχαντιστών, αποθήκες πυρομαχικών και καυσίμων, μεταξύ άλλων και στα περίχωρα της Λατάκειας.

Στο μεταξύ, δυτικά ΜΜΕ επικαλούμενα «Αμερικανούς αξιωματούχους» μετέδωσαν χτες βράδυ πως τέσσερις πύραυλοι Κρουζ που εκτοξεύτηκαν προχτές από ρωσικό πολεμικό πλοίο από την Κασπία, με στόχο θέσεις στη Συρία, κατέληξαν στο Ιράν.

Τουρκο-ρωσικές εντάσεις

Οι ρωσικές επιχειρήσεις στη Συρία και ιδιαίτερα οι πρόσφατες παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου από ρωσικά αεροσκάφη έκαναν χτες τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (στη διάρκεια πτήσης από τις Βρυξέλλες στο Τόκιο) να προειδοποιήσει τη Ρωσία πως «η στρατιωτική δράση στη Συρία διακυβεύει τις διμερείς εμπορικές σχέσεις», θυμίζοντας ότι η Ρωσία καλύπτει το 60% των τουρκικών αναγκών σε φυσικό αέριο. Οπως είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφους, «εάν η Ρωσία χάσει την Τουρκία, θα υποστεί μία σοβαρή απώλεια... Εάν καταστεί απαραίτητο, η Τουρκία θα αναζητήσει φυσικό αέριο από διαφορετικά μέρη...».

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου στο Κρεμλίνο, Ντμίτρι Πέσκοφ, σημείωσε πως ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ενημερωθεί για τις δηλώσεις του Τούρκου ομολόγου του και πως «ελπίζει ειλικρινά ότι δε θα επηρεαστούν οι διμερείς σχέσεις».

Στις ΗΠΑ, Αμερικανοί γερουσιαστές απαιτούν τη διενέργεια έρευνας προκειμένου να καταλάβουν γιατί οι μυστικές υπηρεσίες (CIA, NSA) δεν κατάλαβαν εγκαίρως τα ρωσικά σχέδια στη Συρία. Τέλος, εκπρόσωπος του Πενταγώνου παραδέχτηκε ότι πολεμικά αεροσκάφη της συμμαχίας στην οποία ηγούνται οι ΗΠΑ, άλλαξαν πορεία τουλάχιστον μια φορά τις τελευταίες μέρες, για να αποφύγουν ρωσικά αεροσκάφη.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Η βία της κατοχής διευρύνεται

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Η κλιμάκωση της καθημερινής βίας και τρομοκρατίας, που ασκούν οι ισραηλινές κατοχικές αρχές, οι Εβραίοι έποικοι και η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, οδηγεί σε επικίνδυνη όξυνση της έντασης φέροντας προ των πυλών μία νέα παλαιστινιακή εξέγερση (Ιντιφάντα). Ο κατάλογος νεκρών και τραυματιών Παλαιστίνιων και Ισραηλινών ήταν χτες μακρύς και μπερδεμένος, αφού η μία επίθεση διαδεχόταν την άλλη.

Ενας 21χρονος Παλαιστίνιος έπεσε χτες νεκρός και άλλοι έξι νεαροί τραυματίστηκαν από τις σφαίρες Ισραηλινών στρατιωτών στη συνοικία Σουαφάτ της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, κατά τη διάρκεια εφόδου σε σπίτια Παλαιστινίων «υπόπτων», που προκάλεσε πανδαιμόνιο καθώς εκατοντάδες νέοι έσπευσαν αφενός να προστατεύσουν τα σπίτια γειτόνων και να αποτρέψουν νέες κατεδαφίσεις, και αφετέρου πέταγαν μπουκάλια και πέτρες στις πάνοπλες ισραηλινές δυνάμεις. Νωρίτερα, ένας 15χρονος Παλαιστίνιος τραυμάτισε με μαχαίρι έναν 25χρονο Ισραηλινό στην Ιερουσαλήμ και μετά συνελήφθη. Στο Τελ Αβίβ νεαρός Αραβας (Ισραηλινός πολίτης) τραυμάτισε με ένα κατσαβίδι μία στρατιωτικό και τραυμάτισε άλλα τέσσερα άτομα, προτού πέσει νεκρός από τα πυρά στρατιώτη που τον καταδίωξε. Το απόγευμα, στη Χεβρώνα της Δυτικής Οχθης νεαρός Παλαιστίνιος μαχαίρωσε, τραυματίζοντας σοβαρά, έναν Ισραηλινό πολίτη. Είχαν προηγηθεί πολύωρες έφοδοι του ισραηλινού στρατού σε δεκάδες χωριά της Δυτικής Οχθης, συγκρούσεις με νεαρούς Παλαιστίνιους και πάνω από 20 συλλήψεις Παλαιστινίων «υπόπτων».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, μπροστά σε όλα αυτά, απαγόρευσε σε όλα τα μέλη της ισραηλινής Βουλής (Εβραίους και Αραβες) και στους υπουργούς της κυβέρνησης να επισκεφθούν την Πλατεία των Τζαμιών στην Α. Ιερουσαλήμ και συγκάλεσε αργότερα χτες βράδυ νέα έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη.

Ανακοίνωση της παλαιστινιακής πρεσβείας στην Αθήνα

Η παλαιστινιακή πρεσβεία κατήγγειλε σε ανακοίνωσή της «κατηγορηματικά και απερίφραστα τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση της βίας εκ μέρους των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων και των Εβραίων εποίκων κατά του άμαχου παλαιστινιακού πληθυσμού», σημειώνοντας ότι πρόκειται «για κλιμάκωση που εντάσσεται στο γενικό σχέδιο του Ισραήλ για την εξόντωση του λαού μας».

Ο Τσε εμπνέει 48 χρόνια μετά

Συμπληρώνονται σήμερα 48 χρόνια από τη άνανδρη δολοφονία του κομμουνιστή επαναστάτη Ερνέστο Τσε Γκεβάρα στη Βολιβία. Ουσιαστικά εκτελέστηκε στις 9 Οκτώβρη του 1967 σε ηλικία 39 χρόνων, αφού είχε προηγουμένως αιχμαλωτιστεί τραυματισμένος, μετά από μάχη στην περιοχή Λα Ιγιέρα. Ο Τσε ήταν γιατρός από την Αργεντινή, συμμετείχε και πρωταγωνίστησε στον επαναστατικό αγώνα του κουβανέζικου λαού. Μαζί με τον φίλο του Αλμπέρτο Γκρανάδο το 1952, ως γιατροί, έκαναν μια περιοδεία στη Λατινική Αμερική για να γνωρίσουν τη σκληρή πραγματικότητα των λαϊκών στρωμάτων, ενώ ταυτόχρονα ο Τσε μελετάει μαρξισμό - λενινισμό. Γνωρίζει τον Ιούλη του 1955 στο Μεξικό τον Φιντέλ Κάστρο και εντάσσεται στους επαναστάτες, που με το θρυλικό πλοιάριο «Γκράνμα» φτάνουν στην Κούβα και φουντώνει ο ένοπλος επαναστατικός αγώνας κατά της δικτατορίας του Φλουχένσιο Μπατίστα, με το έδαφος προετοιμασμένο από τη μαζική δουλειά των κομμουνιστών.

Αναδείχτηκε σε διοικητή του αντάρτικου στρατού και η φάλαγγά του απελευθέρωσε τη Σάντα Κλάρα, όπου βρίσκεται και το μνημείο του. Διετέλεσε πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και υπουργός Βιομηχανίας μετά από τη νίκη της επανάστασης. Στη συνέχεια, επέλεξε να βρεθεί ξανά στον αντάρτικο αγώνα στο Κονγκό και τη Βολιβία, όπου δολοφονήθηκε με τη συμβολή της CIA. Ο Τσε αφιέρωσε τη ζωή του στην πάλη για την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος, για τη νίκη του σοσιαλισμού.

ΣΕΡΒΙΑ - ΑΛΒΑΝΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Νέα ένταση

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΤΙΡΑΝΑ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Σε τροχιά νέας έντασης μπήκαν το περασμένο 24ωρο οι σερβο-αλβανικές σχέσεις, ώρες πριν την πραγματοποίηση του χτεσινού ποδοσφαιρικού αγώνα Σερβίας - Αλβανίας για τα προκριματικά του Euro 2016, στην αλβανική πόλη Ελμπασάν. Νεαροί Αλβανοί επιτέθηκαν προχτές σε λεωφορεία που μετέφεραν τη σερβική αποστολή και μερικές δεκάδες Σέρβους φοιτητές στα Τίρανα, ενώ άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Σερβίας, που έσπευσε να καλέσει τον Αλβανό πρέσβη Ιλίρ Μπότσκα. Αυτός αρνήθηκε να παρουσιαστεί, αμέσως ο Σέρβος πρωθυπουργός, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ανέβαλε την παρουσία του στον ποδοσφαιρικό αγώνα και ταυτόχρονα αποφάσισε να μην υπάρξει, για ένα εξάμηνο, καμία επαφή Σέρβου αξιωματούχου με τον Αλβανό πρεσβευτή, αποφεύγοντας εντούτοις να χαρακτηρίσει τον τελευταίο «ανεπιθύμητο πρόσωπο» («persona non grata»).

Ο Αλβανός πρωθυπουργός, Εντι Ράμα, αναγκάστηκε τελικά χτες το μεσημέρι να συναντηθεί με τους Σέρβους φοιτητές και τον Σέρβο υπουργό Παιδείας, Σρτζαν Βέρμπιτς, όπου εξέφρασε τη λύπη του και απολογήθηκε για το επεισόδιο.

«Στο κόκκινο» η ένταση και στο Κοσσυφοπέδιο

Βίαια επεισόδια εκτυλίχτηκαν χτες στη λεγόμενη βουλή του Κοσσόβου, με πρωταγωνιστές αντιπολιτευόμενους βουλευτές, που αντιδρούν στην εφαρμογή της συμφωνίας που υπέγραψε ο πρωθυπουργός, Ισα Μουστάφα, τον περασμένο Αύγουστο με τον Σέρβο ομόλογό του, και ό,τι ειδικά αφορά στη συγκρότηση της Ενωσης Σερβικών Δήμων και Κοινοτήτων Κοσσυφοπεδίου και στην οριοθέτηση συνόρων του προτεκτοράτου με το Μαυροβούνιο. Οι βουλευτές της λεγόμενης «Αυτοδιάθεσης», επί τρεις βδομάδες μπλοκάρουν τη συνεδρίαση της Βουλής και χτες φιλονίκησαν έντονα με βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού, ενώ ο αρχηγός της «Αυτοδιάθεσης» Αλμπιν Κούρτι πέταξε δακρυγόνο στο κοινοβούλιο, ενώ προκλήθηκαν συμπλοκές, λιποθυμίες και διακοπή των εργασιών της Βουλής. Ενδιαφέρον πάντως έχει ότι η αμερικάνικη πρεσβεία στην Πρίστινα ανακοίνωσε ότι υπάλληλοι της πρεσβείας (!) βρίσκονταν μεταξύ όσων τραυματίστηκαν στο κοινοβούλιο.

ΕΛΛΗΝΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
Ζήτησε «ασφαλείς ζώνες»

Τη δημιουργία «ασφαλών ζωνών» στη Συρία ζήτησε εκ μέρους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, μετέχοντας χτες στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Αίτημα που ουσιαστικά παραπέμπει σε νέες ιμπεριαλιστικές αποστολές στη Μέση Ανατολή, απαγόρευση πτήσεων, περιπολίες και χρήση ή έστω απειλή χρήσης βίας, ώστε να κατοχυρωθεί η «ασφάλεια», όπως την εννοούν οι λυκοσυμμαχίες του κεφαλαίου.

Συγκεκριμένα, στο περιθώριο της Συνόδου έκανε την εξής δήλωση: «Η Ελλάδα, ως μέλος της Συμμαχίας, συνεχίζει να συνεργάζεται στα επίπεδα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Τονίσαμε το ιδιαίτερο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την παρουσία εκατομμυρίων υποψηφίων μεταναστών, αλλά και προσφύγων στα παράλια της Τουρκίας. Ζητήσαμε να παρθούν πρωτοβουλίες, προκειμένου να διερευνηθεί κατά πόσο θα δημιουργηθούν ασφαλείς ζώνες, ώστε να επιστρέψουν στις κατοικίες τους, στα χωριά τους, στα σπίτια τους και οι πρόσφυγες, αλλά και όλοι εκείνοι που ζητούν ένα αύριο στην Ευρώπη και παράλληλα να μην απομακρυνθούν άλλοι από τις εστίες τους».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ