Περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ, Σταύρου Τάσσου
Η εκρηκτική αύξηση των προσφύγων στο νησί, επιβεβαίωσε τη γύμνια του συστήματος Υγείας |
Πιο συγκεκριμένα, η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα δημόσια νοσοκομεία και τον ΕΟΠΥΥ θα έχει ως αποτέλεσμα από το 2016 οι επικουρικοί γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό να μην μπορούν να πληρωθούν.
Να σημειωθεί πως το επικουρικό προσωπικό πληρώνεται από τον προϋπολογισμό κάθε νοσοκομείου και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό και για το νοσοκομείο Μυτιλήνης απαιτούνται περίπου 90.000 ευρώ κάθε μήνα. Δηλαδή, το κράτος επιβάλλει αυτά τα χρήματα να εξασφαλίζονται από την επιχειρηματική λειτουργία του νοσοκομείου, από τις πληρωμές των ασθενών.
Επιπλέον, υπάρχει επείγουσα ανάγκη για τουλάχιστον 50 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ώστε να καλυφθούν στοιχειωδώς κάποια κενά, καθώς από το 2000 έχουν φύγει πάνω από 100 εργαζόμενοι.
Τέλος, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, που φανέρωσαν με οξύτητα την έλλειψη στελέχωσης και οργάνωσης. Συγκεκριμένα, στο νοσοκομείο - πέρα από τις ελλείψεις σε προσωπικό - δεν υπήρχαν καν μεταφραστές, ώστε να πουν οι πρόσφυγες το πρόβλημά τους, το ιστορικό τους, για να μπορέσει ο γιατρός να κάνει σωστή διάγνωση.
Ο Στ. Τάσσος σημείωσε πως «όλα τα παραπάνω αναδεικνύουν την αναγκαιότητα γενναίας χρηματοδότησης του νοσοκομείου από τον κρατικό προϋπολογισμό, για προσλήψεις, για λειτουργικά έξοδα, αλλά και για έκτακτες ανάγκες, όπως αυτή με τους πρόσφυγες».
«Δεν είναι δυνατόν στο χώρο της Υγείας να μπαίνει η λογική που θέλει τα νοσοκομεία να λειτουργούν σαν επιχειρήσεις, δηλαδή με τη λογική "έχεις χρήματα, θα καλύψεις την ανάγκη σου, δεν έχεις, πρόβλημά σου"», συμπλήρωσε και κάλεσε ασθενείς κι εργαζόμενους σε αγώνα για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας, ολοκληρωμένες και υψηλού επιπέδου και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Το ελάχιστο προσωπικό δεν μπορεί να βγάλει με ασφάλεια την εφημερία
Για άλλη μια φορά έκλεισε η παιδιατρική κλινική του Μαμάτσειου νοσοκομείου Κοζάνης λόγω έλλειψης γιατρών. Η κλινική θα παραμείνει κλειστή μέχρι τις 15 Οκτώβρη καθώς το ελάχιστον προσωπικό που έχει απομείνει (δυο ειδικοί γιατροί και τέσσερις ειδικευόμενοι) δεν μπορούν να βγάλουν με ασφάλεια την εφημερία. Τις ημέρες αυτές, τα παιδιατρικά περιστατικά εξυπηρετούνται από το Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, που επίσης λειτουργεί με σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό.
Το κλείσιμο της παιδιατρικής κλινικής του «Μαμάτσειου» δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία», καθώς οι σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, καθιστούν οριακή έως και επικίνδυνη τη λειτουργία του νοσοκομείου, παρά την τεράστια προσπάθεια των εργαζομένων. Οι περισσότερες κλινικές λειτουργούν με υπεράριθμες εφημερίες των γιατρών, ενώ τα κενά που προκύπτουν καλύπτονται περιστασιακά είτε με επικουρικούς γιατρούς (συμβάσεις έτους), είτε από γιατρούς που εργάζονται με «μπλοκάκι».
Με ανακοίνωσή της, η ΤΕ Κοζάνης του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους του νοσοκομείου και το λαό της Κοζάνης να μη δείξουν καμία ανοχή στη συγκυβέρνηση, να μην επιτρέψουν το κλείσιμο κλινικών. Να παλέψουν για άμεσες προσλήψεις του απαραίτητου μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, για πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση του νοσοκομείου από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να προμηθευτεί τον απαραίτητο σύγχρονο ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό και αναλώσιμα. Για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις με κατάργηση των πληρωμών και κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία.
Χωρίς φαρμακοποιό έχει μείνει το νοσοκομείο Δράμας, καθώς έληξε η σύμβαση του επικουρικού φαρμακοποιού (σ.σ. οι επικουρικοί πληρώνονται από τους προϋπολογισμούς του νοσοκομείου και όχι από το κράτος) και δεν προβλέφθηκε η κάλυψη της κενής θέσης.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κλινικές να μένουν χωρίς φάρμακα, οι εκατοντάδες ασθενείς του νοσοκομείου να μην μπορούν να παίρνουν τα φάρμακά τους, ενώ δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν και οι χρόνια πάσχοντες «προνοιακοί» ασθενείς. Παρέμβαση για την άμεση επίλυση του προβλήματος έκανε στον υπουργό Υγείας, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης. Το ΚΚΕ από το Μάρτη του 2015 είχε καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή για τα οξυμένα προβλήματα του νοσοκομείου και η κυβέρνηση, ενώ γνώριζε, δεν έλαβε κανένα μέτρο. Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε η ΤΕ Δράμας του ΚΚΕ.
Συνολικά η λειτουργία του νοσοκομείου Δράμας βρίσκεται, για ακόμα μια φορά, σε οριακό σημείο. Λειτουργεί με 51 μόνιμους ειδικούς γιατρούς και 5 επικουρικούς, από 101 θέσεις που προβλέπεται σύμφωνα με το οργανόγραμμα του 2012 και με 34 ειδικευόμενους (οι 8 σε παράταση) από τις 71 θέσεις που προβλέπονται.
Η κατάσταση χειροτερεύει λόγω συνταξιοδοτήσεων και αποχωρήσεων γιατρών που δεν αντικαθίστανται. Ως αποτέλεσμα, εφημερεύουν ελάχιστες κλινικές σε καθημερινή βάση, υπάρχουν κλινικές με έναν γιατρό και η εφημέρευση της Παθολογικής κλινικής παραμένει μη ασφαλής. Τεράστιες είναι οι ελλείψεις και σε νοσηλευτικό προσωπικό, τεχνικούς, ΕΚΑΒ, τραπεζοκόμους, παραϊατρικό προσωπικό, μαγειρεία, ενώ λείπουν φάρμακα, αναλώσιμα, υλικά για τη συντήρηση του νοσοκομείου.
Τη δραματική έλλειψη προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία και τις ανύπαρκτες δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Ψυχικής Υγείας καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό στο ΨΝΑ, όπου ψυχικά ασθενής επιτέθηκε σε εργαζόμενο:
«Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Πριν από λίγους μήνες, μετά από παρόμοιο περιστατικό σε ψυχιατρικό ξενώνα, έχασε τη ζωή του ένας νοσηλευτής. Ακόμη πολλά είναι τα ανάλογα περιστατικά μεταξύ των ασθενών στις ψυχιατρικές δομές. Παρ' ότι είναι σε εξέλιξη οι ανακρίσεις για το θάνατο τριών ασθενών στο ΨΝΑ πριν ένα μήνα, θέλουμε για μια ακόμη φορά να βροντοφωνάξουμε πως πρόκειται για περιστατικά που έχουν τις αιτίες τους κυρίως στη δραματική έλλειψη προσωπικού, που ασφαλώς επηρεάζει και τις συνθήκες νοσηλείας.
Θυμίζουμε ότι πριν τέσσερα χρόνια, σε πυρκαγιά που έβαλε ασθενής της Ψυχιατρικής Κλινικής του "Ευαγγελισμού", η ίδια έχασε τη ζωή της και πολλοί ασθενείς και εργαζόμενοι κινδύνεψαν σοβαρά. Ακόμη και σήμερα σέρνονται στα δικαστήρια ως κατηγορούμενοι οι νοσηλευτές της βάρδιας! Είναι οι άνθρωποι που σε μία κλινική δυναμικότητας 20 ασθενών, έχουν έως και σήμερα ταυτόχρονα τη νοσηλευτική φροντίδα και επίβλεψη (φαγητό, εισιτήρια, εξιτήριο κ.λπ.) σε 40 - 50 ασθενείς, οι οποίοι νοσηλεύονται σε ράντζα, σε άθλιες συνθήκες».
Στο μεταξύ, ήδη έχουν κλείσει 6 από τα 9 ψυχιατρικά νοσοκομεία, ενώ βάσει της σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας και των συμφώνων, έως το τέλος του έτους θα κλείσουν και τα υπόλοιπα. Το σωματείο απαιτεί: Αμεση ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό των ψυχιατρικών νοσοκομείων και των ψυχιατρικών κλινικών των γενικών νοσοκομείων. Ανάπτυξη κρατικών δομών Ψυχικής Υγείας όλων των βαθμίδων. Ακύρωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για κλείσιμο των ψυχιατρικών νοσοκομείων.
Σε παγκρήτια κινητοποίηση στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια στο Ηράκλειο προχωρούν σήμερα οι επικουρικοί εργαζόμενοι στα νοσοκομεία στις 11 π.μ. Η απόφαση πάρθηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης των επικουρικών εργαζομένων στα νοσοκομεία της Κρήτης, που έγινε με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου και συμμετείχαν οι επικουρικοί εργαζόμενοι από όλα τα νοσοκομεία του νησιού, καθώς και οι Διοικήσεις από τα σωματεία των νοσοκομείων Αγίου Νικολάου και Ρεθύμνου.
Βασικό αίτημα της κινητοποίησης είναι να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι που οι συμβάσεις τους λήγουν το Δεκέμβρη του 2015. Πρόκειται για 65 εργαζόμενους που καλύπτουν ελλείψεις στο μόνιμο προσωπικό και είναι ειδικότητες νοσηλευτών, μαιών, μεταφορέων ασθενών, διοικητικών, τεχνολόγων, ακτινολόγων κ.ά.
Στο μεταξύ, επίσχεση εργασίας διαρκείας ξεκινούν αύριο Τετάρτη οι εργαζόμενοι του Κέντρου Υγείας Καρλοβάσου, διεκδικώντας δεδουλευμένα από 1/1/2015 έως σήμερα. Εχουν τη στήριξη του Συλλόγου Εργαζομένων του Γ.Ν. Σάμου καταγγέλλοντας την πολιτική της 2ης ΥΠΕ και του υπουργείου Υγείας που ευθύνονται για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων σε νυχτερινά και αργίες.
Ούτε τα μισά χρήματα από αυτά τα ελάχιστα που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός του 2015 για το πρώτο οκτάμηνο (Γενάρης - Αύγουστος) του έτους δεν έχουν δοθεί στα δημόσια νοσοκομεία, όπως φαίνεται από σχετική ανακοίνωση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ).
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία των εργαζομένων στα νοσοκομεία, τους πρώτους οκτώ μήνες εκταμιεύτηκε το 31,2% της προβλεπόμενης κρατικής χρηματοδότησης. Από το 1,35 δισ. ευρώ που προβλέπει ο Προϋπολογισμός του 2015 εκταμιεύτηκαν μόλις 400 εκατ. ευρώ. Το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι εκταμιεύτηκε 1,7 δισ. ευρώ για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ακόμη ότι «με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στο 3ο Μνημόνιο αναθεωρούνται οι στόχοι του τρέχοντος Προϋπολογισμού και δεν αναμένεται εφέτος η κρατική χρηματοδότηση να υπερβεί το 50% της προβλεπόμενης ετήσιας». Ως εκ τούτου, η κατάσταση είναι εκρηκτική.