ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Οχτώβρη 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κάλεσμα στους νησιώτες να αποκρούσουν αγωνιστικά τη φοροεπιδρομή

Με ανακοίνωσή της, η Κομματική Επιτροπή Αιγαίου του ΚΚΕ παρεμβαίνει για το ζήτημα της κατάργησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προχωρά στην κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου από την 1η του Οκτώβρη, αρχίζοντας την εφαρμογή από 6 νησιά: Ρόδο, Σαντορίνη, Μύκονο, Νάξο, Πάρο και Σκιάθο. Με βάση τις προβλέψεις του 3ου μνημονίου, αυτό θα επεκταθεί σε όλα τα νησιά έως το τέλος του 2016. Είναι μεγάλο ψέμα ότι με αυτό θα πληρώσουν οι πλούσιοι και οι μεγαλοξενοδόχοι. Αυτοί απολαμβάνουν φοροαπαλλαγές και προνόμια και ωφελούνται από το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων».

Το απαράδεκτο και άδικο αυτό μέτρο, συνεχίζει η ανακοίνωση, «θα πλήξει το εισόδημα των λαϊκών στρωμάτων που κατοικούν ή εργάζονται στα νησιά και ήδη δοκιμάζονται σκληρά. Θα φουντώσει κι άλλο την ακρίβεια, τη στιγμή που έχουν φτάσει το ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα διατροφής στο 23%! Θα συμβάλλει στη φοροεξόντωση των μικρομεσαίων αγροτών και επαγγελματοβιοτεχνών, σε συνδυασμό με τη δραστική αύξηση της φορολογίας του εισοδήματός τους, που προβλέπεται για το 2015 - 2016. Θα έχει αρνητικές συνέπειες στους μικρούς επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και στην εστίαση, γιατί θα πλήξει τον εσωτερικό τουρισμό, θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες να επισκέπτονται τα νησιά μας».

Κοροϊδία χαρακτηρίζει η Κομματική Επιτροπή Αιγαίου του ΚΚΕ τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι με κάποια ισοδύναμα μέτρα θα απαλύνει τις συνέπειες. «Συνυπεύθυνοι γι' αυτήν την εξέλιξη είναι και τα κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων) που ψήφισαν ή στηρίζουν την εφαρμογή των μνημονίων. Υποκριτική είναι η στάση και της φασιστικής ΧΑ, γιατί κρύβει τις ευθύνες της ΕΕ και τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων» σημειώνει και προτρέπει τους νησιώτες να μη δείξουν καμιά αναμονή και καμιά ανοχή, υπογραμμίζοντας: «Η έκπτωση του ΦΠΑ δε χαρίστηκε στους νησιώτες. Κατακτήθηκε μετά από πολύχρονες και επίμονες παρεμβάσεις του ΚΚΕ και μαζικές διεκδικήσεις του λαού».

Μπορούμε να τους σταματήσουμε

Το ΚΚΕ καλεί τα λαϊκά στρώματα των νησιών να ενώσουν τώρα τη φωνή τους και να απαντήσουν αγωνιστικά στη νέα επίθεση που δέχονται τα δικαιώματά τους: Για να μην προχωρήσει η κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου. Να καταργηθεί τώρα ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στο φάρμακο, στο βιβλίο, τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, του νερού και της τηλεφωνίας. Για να αποκρούσουμε τη νέα φοροεπιδρομή. Να καταργηθεί τώρα ο ΕΝΦΙΑ στην πρώτη και τη δευτερεύουσα κατοικία. Αφορολόγητο όριο για τη λαϊκή οικογένεια 40.000 ευρώ το χρόνο, προσαυξημένο με 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να φορολογηθούν με συντελεστή 45% τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου. Να καταργηθούν τα προνόμιά του. Για να εμποδίσουμε το νέο σφαγείο που στήνουν μαζί κυβέρνηση και ΕΕ, σε βάρος των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων. Για ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων και των φτωχών οικογενειών. Διαγραφή και πάγωμα χρεών για ανέργους, φτωχούς μισθωτούς, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους.

«Τώρα πρέπει να παραμερίσουμε τη μοιρολατρία. Μπορούμε να τους σταματήσουμε και να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική και εξουσία» καταλήγει η ανακοίνωση.

Προχωράνε οι ιδιωτικοποιήσεις σε όλα τα μέτωπα

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρά η κυβέρνηση την ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης, είχε συνάντηση με εκπροσώπους της αζέρικης εταιρείας «Socar» και τον πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν, για το θέμα της πώλησης του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου), συμφωνία που είχε κλείσει η κυβέρνηση Σαμαρά. Η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης βρίσκεται από τις αρχές του χρόνου υπό εξέταση από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για το εάν τηρούνται οι κοινοτικοί κανόνες περί ανταγωνισμού. Στη συνάντηση εκτιμήθηκε ότι η διαδικασία ελέγχου εξελίσσεται ομαλά και ταυτόχρονα εκφράστηκε η «βούληση για ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας με την Ελλάδα».

Οπως διέρρευσε στον Τύπο, η αζέρικη κρατική εταιρεία αερίου δείχνει αποφασισμένη να εισέλθει στην ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά και να αποκτήσει τον ΔΕΣΦΑ, ακόμη κι αν χρειαστεί να μειώσει το ποσοστό που θα κατέχει, από το 66%, έναντι 400 εκατ. ευρώ που προέβλεπε η αρχική συμφωνία, στο 49%, ώστε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για την απόκτηση του υπόλοιπου 17%, εταιρείες από Βέλγιο, Ολλανδία και Νορβηγία φέρονται να έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους.

Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης και το ζήτημα του αγωγού φυσικού αερίου TAP, έργο στο οποίο συμμετέχει η «Socar», η πρόοδος που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα και τα αντισταθμιστικά οφέλη που διεκδικεί η ελληνική πλευρά. Νέα συνάντηση για την πορεία του TAP αναμένεται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη βδομάδα με στελέχη του διοικητικού συμβουλίου της κοινοπραξίας.

Τα αεροδρόμια

Την ίδια στιγμή, εκπρόσωπος της γερμανικής «Fraport», που σε κοινοπραξία με την εταιρεία «Slentel Ltd», συμφερόντων Κοπελούζου, ανακηρύχτηκε προτιμητέος επενδυτής για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, με δηλώσεις του στο «Reuters» αποκάλυψε ότι διεξάγονται «πολύ εντατικές συνομιλίες με την Ελλάδα» για την υλοποίηση της συμφωνίας και πρόσθεσε ότι οι τελικές υπογραφές μπορεί να μπουν σε τρεις έως έξι μήνες.

Τέλος, εντατικές είναι οι συνομιλίες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με την «Eldorado Gold» για τη συνέχιση της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές, καθώς χτες υπήρξε συνάντηση του Π. Σκουρλέτη με το διευθύνων σύμβουλο της εταιρείας, Πολ Ράιτ, με τη συμμετοχή επίσης εκπροσώπων της «Ελληνικός Χρυσός» και της ΑΚΤΩΡ. Σήμερα συζητείται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση της «Ελληνικός Χρυσός» για την ακύρωση της απόφασης του υπουργείου Περιβάλλοντος να διακοπούν οι εργασίες της εταιρείας στις Σκουριές.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Φασίστες επιτέθηκαν σε στελέχη της Λαϊκής Ενότητας

Επέστρεψε χτες απ' την Ουκρανία η αποστολή της Λαϊκής Ενότητας, αποτελούμενη απ' τους Νάντια Βαλαβάνη, Κώστα Ησυχο, Βασίλη Χατζηλάμπρου, την οποία συνόδευαν οι δημοσιογράφοι Αρης Χατζηστεφάνου και Αρης Χιωτέλης. Κατά την παραμονή τους στην Οδησσό δέχτηκαν επίθεση απ' τους φασίστες του «Δεξιού Τομέα» και της «Αυτοάμυνας της πλατείας Μαϊντάν», οι οποίοι αποθρασυμένοι από τη στήριξη που τους παρέχουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ, επιδόθηκαν σε προπηλακισμούς και τραμπουκισμούς εναντίον τους.

Τα στελέχη της ΛΑΕ βρέθηκαν στην Οδησσό για επαφές με τις Κοινότητες της ομογένειας, κατόπιν πρόσκλησής τους. Ηρθαν όμως αντιμέτωποι με μέλη των ακροδεξιών ουκρανικών οργανώσεων που τους ακολουθούσαν συνεχώς, ζητώντας τους «εξηγήσεις» για την παρουσία τους στην πόλη και κατηγορώντας τους ως «εχθρούς της Ουκρανίας».

Λόγω των συνεχών παρενοχλήσεων δεν έγινε δυνατή η προγραμματισμένη συνάντησή τους με μέλη της ομογένειας, καθώς παρεμποδίστηκε η έξοδός τους απ' το ξενοδοχείο επί πέντε ώρες. Στη συνέχεια η αποστολή παρακολουθήθηκε στενά από παραστρατιωτικά τμήματα των δύο οργανώσεων στους δρόμους της Οδησσού και «πολιορκήθηκε» σε εστιατόριο μέχρι αργά το απόγευμα - με παρουσία παραστρατιωτικών μέσα κι έξω από την αίθουσά του και προσπάθειες «ανάκρισης» των μελών της αποστολής από διάφορους παραστρατιωτικούς, οι οποίοι αυτοαποκαλούνταν «κομαντάντε». Μόνο χάρη στην παρέμβαση του ελληνικού προξενείου κατέστη δυνατή η αναχώρησή τους και στις δύο περιπτώσεις.

Ο πρόεδρος της ΛΑΕ, Π. Λαφαζάνης, επικοινώνησε με το υπουργείο Εξωτερικών και «ζήτησε τη θετική παρέμβασή του στην ουκρανική πλευρά».

Να σημειώσουμε ότι η νέα πρόκληση των Ουκρανών φασιστών δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός, αλλά συνήθη πολιτική πρακτική της αντιδραστικής εξουσίας του Κιέβου, ενώ έρχεται μία μέρα μετά την καταγγελία του ΚΚΕ για τη στοχοποίηση των στελεχών του, μέσα από τις κυρώσεις που τους επέβαλε ο Ουκρανός Πρόεδρος.

Συνεχίζεται η δίκη της Χρυσής Αυγής

Συνεχίζεται σήμερα στην αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού η δίκη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, με καταθέσεις μαρτύρων για την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.

Θυμίζουμε ότι την Τρίτη κατέθεσε ο πατέρας του δολοφονημένου μουσικού, που κατέδειξε τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής, Νίκο Μιχαλολιάκο, ως υπεύθυνο για τη δολοφονία του παιδιού του και περιέγραψε το φόνο ως ένα προσχεδιασμένο, επαγγελματικό χτύπημα με κίνητρο τη φασιστική ιδεολογία των δραστών.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μοιράζει αρμοδιότητες μπροστά στις προγραμματικές

Εν αναμονή των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης που αρχίζουν την ερχόμενη Δευτέρα, τακτοποιούνται οι τελευταίες εκκρεμότητες σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες του υπουργού Επικρατείας, Ν. Παππά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, για τον οποίο οργίασε τις προηγούμενες μέρες η φημολογία περί δυσαρέσκειας Τσίπρα προς το πρόσωπό του λόγω των φιλοδοξιών που του αποδίδονταν προεκλογικά να ηγηθεί ενός μεγάλου συνασπισμού.

Οι αρμοδιότητες των δύο καταγράφονται σε σχετικά ΦΕΚ. Πιο συγκεκριμένα ο Γ. Δραγασάκης αναλαμβάνει: Το συντονισμό της Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής της Κυβέρνησης. Την εποπτεία του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος.

Στον Ν. Παππά ανατίθενται η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και η εποπτεία των νομικών προσώπων και φορέων που υπάγονται σε αυτή, καθώς και θέματα Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, η συνδρομή στον πρωθυπουργό για το σχεδιασμό και την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής και της εποπτείας της Γενικής Γραμματείας πρωθυπουργού και της Γενικής Γραμματείας της κυβέρνησης, η συνδρομή στον πρωθυπουργό για το συντονισμό, παρακολούθηση και έλεγχο της εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής που αφορά την προώθηση, επιτάχυνση και υλοποίηση των επενδύσεων στη χώρα.

Νέα Κίνηση από Κουβέλη, όχημα προς ΣΥΡΙΖΑ

Στη συγκρότηση νέας πολιτικής κίνησης, με στόχο την προσέγγιση και τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ προχωρά ο Φ. Κουβέλης, με την ονομασία «Ενωτική Κίνηση Ευρωπαϊκής Αριστεράς». Σύμφωνα με τον ιδρυτή της ΔΗΜΑΡ, στην εν λόγω Κίνηση θα μετάσχουν όσα στελέχη αποχώρησαν απ' αυτήν, διαφωνώντας με τη συνεργασία της με το ΠΑΣΟΚ και επιθυμούν την προσέγγιση και συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ακόμα και την «οργανική συνεργασία σε βάθος χρόνου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ