Eurokinissi |
Πέρα και πάνω από «κόντρες» και προσωπικές στρατηγικές, το «ζουμί» των διεργασιών στη ΝΔ αφορά στο ρόλο της ως πυλώνα του αστικού πολιτικού συστήματος |
Στα τυπικά: Χτες συνεδρίασε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) της ΝΔ και καθόρισε ότι το διάστημα για την υποβολή υποψηφιοτήτων ξεκινά σήμερα Παρασκευή και ολοκληρώνεται την Παρασκευή 2/10. Κάθε υποψήφιος πρέπει να συγκεντρώσει 50 υπογραφές στήριξης από μέλη της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος ή υπογραφές από το 1/10 των μελών του προηγούμενου Εθνικού Συνεδρίου της ΝΔ (είχε 4.450 μέλη).
Ως περίοδος υποβολής ενστάσεων κατά των υποψηφιοτήτων καθορίστηκε το διάστημα από το Σάββατο 3/10 ως το μεσημέρι της Δευτέρας 5/10. Αμέσως μετά, την ίδια μέρα συνέρχεται η ΚΕΦΕ, προκειμένου να αποφανθεί επί τυχόν ενστάσεων και μέχρι το βράδυ επικυρώνει τον τελικό κατάλογο των υποψηφίων.
Σε επόμενη συνεδρίασή της, με τη συμμετοχή και των εκπροσώπων των υποψηφίων, η ΚΕΦΕ θα αποφασίσει την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. Οι πρώτες εκτιμήσεις στο εσωτερικό της ΝΔ μιλούσαν για εκλογές κάποια Κυριακή στο β' δεκαπενθήμερο του Νοέμβρη.
Στο παρασκήνιο, μετά τη δήλωση προχτές το πρωί του Νικ. Κακλαμάνη ότι «όποιοι νομίζουν ότι το πολιτικό και ιδεολογικό παρελθόν τους θα το σβήσουν μέσα στην "κολυμπήθρα" της ΝΔ, προσπαθώντας να αλλάξουν τη ΝΔ, απατώνται πλάνην οικτράν (...) να προσέξουν οι υποψήφιοι πώς θα συμπεριφερθούν και αλίμονο σε αυτόν που προκειμένου να αυξήσει τα εσωκομματικά "κουκιά" του, νομίζει ότι μπορεί να πληγώσει την παράταξη. Προτιμότερο είναι να αποσυρθεί, πριν φτάσει στην κάλπη», ακολούθως διαχεόταν ότι προχτές βράδυ ο Μ. Βορίδης συναντήθηκε με τον Αντ. Σαμαρά, κάτι που η πλευρά του τελευταίου διέψευσε.
Εγινε ή δεν έγινε η συνάντηση, ο Μ. Βορίδης δεν έχει οριστικοποιήσει την απόφασή του αν θα είναι τελικά υποψήφιος. Επιπλέον, δεν είναι καθαρό αν όντας υποψήφιος θα παραμείνει ως το τέλος και δε θα αποσυρθεί κάποια στιγμή μέσα στην κούρσα διαδοχής. `Η αν το κάνει επειδή όντως έχει αρχηγικές φιλοδοξίες και ελπίδες ή θέλει να καταγραφεί ως ένας καθαρός πόλος - τάση στη ΝΔ και σε περίπτωση αργότερα διάσπασης, να παρουσιαστεί με μια «συγκροτημένη» ομάδα ως μια «σοβαρή» - τύπου Λεπέν - ακροδεξιά.
Σε κάθε περίπτωση, μετά τη φημολογούμενη συνάντηση Σαμαρά - Βορίδη και τις δηλώσεις Κακλαμάνη, χτες το απόγευμα αναρτήθηκε στο διαδίκτυο άρθρο στενού συνεργάτη του Σαμαρά, σύμφωνα με τον οποίο: «Τα πολιτικά κόμματα δεν υπάγονται σε Ε9 κανενός! Δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες και μέτοχοι, ενοικιαστές ή καταληψίες, βαρόνοι και κόμηδες, φαμίλιες και τζάκια. Είναι συστήματα ιδεών τα οποία υπηρετούν όσοι εκεί ετάχθησαν. Σε πρώτες αλλά και δεύτερες θέσεις. Οπωσδήποτε υπάρχουν οι πρωταγωνιστές, οι πρωτοπόροι των ιδεών αλλά και οι επιτυχώς ασκήσαντες πολιτική. Οπως υπάρχουν οι μέτριοι ή οι κακοί, οι αποτυχόντες. Κριτής για τους μεν ο λαός, για τους δε η αποτελεσματική ή μη άσκηση των καθηκόντων τους. Ετσι θα έπρεπε να είναι».
Τοποθέτηση που εκλήφθηκε από κάποιους και ως προσπάθεια απομείωσης του ειδικού βάρους που έχει ενδοπαραταξιακά ο Κ. Καραμανλής, εξ ου και όλοι λίγο - πολύ αναμένουν να δουν ποιον υποψήφιο θα στηρίξει για πρόεδρο.
Σε αυτή τη βάση, άλλωστε, αναμενόταν και ραντεβού του Κ. Καραμανλή με τον Ευ. Μεϊμαράκη, που ως τώρα «ψάχνεται» για το αν θα κατέβει υποψήφιος ή όχι, έστω κι αν πολλά στελέχη στη ΝΔ φέρονται να τον θέλουν. Δεν είναι, βέβαια, καθαρό αν τον θέλουν επειδή όντως τον θεωρούν μια λύση που θα ανοίξει προοπτικές εκλογικής νίκης της ΝΔ ή επειδή με τα χρόνια του στο κόμμα «τους ξέρει και τον ξέρουν», όπως λένε, μπορεί επομένως να εξισορροπήσει τις διαφορετικές προσωπικές στρατηγικές και τα «βιλαέτια» μεγαλοστελεχών.
Ερωτηματικό είναι για την ώρα και η στάση άλλων στελεχών όπως ο Ν. Δένδιας ή η Ολγα Κεφαλογιάννη. Η δε Ντόρα Μπακογιάννη φέρεται αντίθετη με την απόφαση του αδελφού της Κυρ. Μητσοτάκη να κατέβει υποψήφιος, θεωρώντας η ίδια τον Ευ. Μεϊμαράκη ως καλύτερη λύση ή ακόμα και να είναι η ίδια υποψήφια, αν και είχε δοκιμάσει την τύχη της το 2009, χάνοντας τότε από τον Αντ. Σαμαρά.
Ο δε Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χτες στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9.84», είπε: «Δυστυχώς, εδώ και πολλά χρόνια, η ΝΔ είναι σε μια σταδιακή πορεία φθοράς. Εχουμε πάρει μερικό διαζύγιο από δυναμικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας και ο πολιτικός μας λόγος δεν είναι πια τόσο ουσιαστικός, όσο θα έπρεπε να είναι ο λόγος ενός μεγάλου κεντροδεξιού φιλελεύθερου κόμματος».
Πρόσθεσε: «Η ΝΔ είναι ένα μεγάλο κεντροδεξιό, φιλελεύθερο, φιλοευρωπαϊκό κόμμα, το οποίο αντιμάχεται το λαϊκισμό και υποστηρίζει τον ορθό λόγο (...) Ωστόσο, η απόσταση μεταξύ γενικών αξιών, εφαρμοσμένης πολιτικής και συγκεκριμένων προτάσεων είναι μεγάλη. Δε γεφυρώθηκε επαρκώς στην προεκλογική περίοδο».
Επιδιώκοντας καταπώς φαίνεται και τη στήριξη από το σκληρό πυρήνα στελεχών του Σαμαρά, επανέλαβε ότι η ΝΔ είναι κόμμα «κεντροδεξιό, το τονίζω. Δεν έχω καμία δυσκολία να χρησιμοποιήσω και την έννοια του δεξιού. Αυτοπροσδιορίζομαι ως κεντροδεξιός. Φιλελεύθερο, φιλοευρωπαϊκό κόμμα, που αντιμάχεται το λαϊκισμό και πρεσβεύει τον ορθό λόγο. Αυτοί είμαστε ως ΝΔ. Σε αυτόν το γενικό χαρακτηρισμό προφανώς και χωρούν άνθρωποι που αυτοπροσδιορίζονται ως δεξιοί. Αλίμονο εάν δε χωρούσαν. Δε θα ήμασταν αυτοί που είμαστε σήμερα».
Εντείνονται οι συζητήσεις για πιθανή μετεκλογική συνεργασία του Ποταμιού με το εκλογικό σχήμα των ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, «Δημοκρατική Συμπαράταξη», στη βάση της κοινής στρατηγικής τους για την καπιταλιστική ανάκαμψη, αλλά και της ανάγκης του συστήματος ενδεχομένως για έναν τέτοιο «τρίτο πόλο» στο αστικό πολιτικό σκηνικό.
Θυμίζουμε ότι, επιχειρώντας να κόψει τη ...φόρα όσων στελεχών του σκέφτονται έτσι, αλλά και των αστικών επιτελείων που πιέζουν προς αυτήν την κατεύθυνση, ο Στ. Θεοδωράκης έσπευσε την Τετάρτη, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση της νυν και πρώην Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού, και άλλων παραγόντων του κόμματος, να πει: «Το Ποτάμι ή θα συνεχίσει αυτόνομο ή θα διαλυθεί. Δεν θα γίνει πάντως συμπλήρωμα στην ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ. Και παρακαλούνται όσοι πρεσβεύουν συγκολλήσεις, παζάρια, εκπτώσεις και ομαδικές φωτογραφίες με ό,τι αυτοπροσδιορίζεται κεντροδεξιά ή κεντροαριστερά, να επιλέξουν μια ακτή και να βγουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεργασθούμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συμβιβαστούμε. Αλλά θα παραμείνουμε Ποτάμι. Ενα ξεχωριστό Κίνημα».
Την επομένη της δημοσιοποίησης αυτής της τοποθέτησης, τα «ΝΕΑ» έσπευσαν με άρθρο τους να ορίσουν... «Πρόβα γάμου» (κατά τον τίτλο του άρθρου) των ΠΑΣΟΚ - Ποταμιού: «Αν το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι διέθεταν κουκούτσι μυαλό θα είχαν ήδη συγκροτήσει κοινή Κοινοβουλευτική Ομάδα - ούτως ή άλλως, σε κοινή ομάδα ανήκουν και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο (...) Αυτό δεν θα εμπόδιζε φυσικά τα δυο κόμματα να διατηρήσουν την αυτονομία τους, τις ηγεσίες τους και το δικό τους νταραβέρι. Αλλά θα λειτουργούσε περίπου ως πρόβα γάμου. Αν η συνεργασία σε κοινοβουλευτικό επίπεδο πήγαινε καλά, θα μπορούσαν κάποια στιγμή στο μέλλον να αλλάξουν και βέρες (...) Το Ποτάμι θα εμποδίσει το ΠΑΣΟΚ να αναπαλαιωθεί. Και το ΠΑΣΟΚ δε θα αφήσει το Ποτάμι να διαλυθεί».
Την ίδια μέρα, λίγες ώρες αργότερα, τις «ανησυχίες» του Στ. Θεοδωράκη περί διάλυσης του κόμματός του, φρόντισε να διασκεδάσει με δήλωσή της η ίδια η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά: «Το ΠΑΣΟΚ πριν από τις εκλογές ανέλαβε σε συνεργασία με την ΔΗΜΑΡ και Κινήσεις Πολιτών, την Πρωτοβουλία δημιουργίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (...) είναι το πρώτο μεγάλο βήμα για την δημιουργία του τρίτου πόλου αναφοράς και προοπτικής των δυνάμεων της δημοκρατικής, μεταρρυθμιστικής, προοδευτικής παράταξης, των δυνάμεων της κεντροαριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της σοσιαλδημοκρατίας.
»Στην Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΠΑΣΟΚ, όπως και η ΔΗΜΑΡ και οι Κινήσεις Πολιτών, διατηρούν την αυτοτέλειά τους, με σεβασμό σ' αυτό που συμβολίζει και εκπροσωπεί ο κάθε φορέας. Στο πλαίσιο αυτό θα συνεχισθεί η προσπάθεια συμπόρευσης και συνεργασίας και με άλλες δυνάμεις που βρίσκονται στον ευρύτερο χώρο μας, με σεβασμό πάντα στην αυτοτέλεια και την αυτονομία τους».