ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Οι μνημονιακές συντεταγμένες στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο

Στην ταχεία και αποτελεσματική εφαρμογή του μνημονίου, για λογαριασμό του κεφαλαίου, εστιάζει ο Αλ. Τσίπρας

Eurokinissi

Στην ταχεία και αποτελεσματική εφαρμογή του μνημονίου, για λογαριασμό του κεφαλαίου, εστιάζει ο Αλ. Τσίπρας
Κατευθυντήριες γραμμές αναμένεται να παρουσιάσει ο Αλ. Τσίπρας στη σημερινή πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, για τη βέλτιστη και τάχιστη υλοποίηση των βάρβαρων για το λαό μέτρων του νέου μνημονίου. Χτες, ο πρωθυπουργός είχε επαφές με στενούς συνεργάτες του, ώστε οι συστάσεις στο υπουργικό να είναι όσο το δυνατόν πιο σαφείς.

Αμεσος στόχος, όπως τίθεται απ' το Μέγαρο Μαξίμου, είναι η «πλήρης αποκατάσταση της σταθερότητας στην οικονομία και στη λειτουργία των τραπεζών». Στο πλαίσιο αυτό, η ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων τραπεζικών ομίλων, αλλά και η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του μνημονίου και η συνέχιση των αντιλαϊκών παζαριών, για ζητήματα που εκκρεμούν, αποτελούν τις σημαντικότερες προτεραιότητες της νέας συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που προσδοκά την «αλλαγή κλίματος στην οικονομία», «τρέχοντας» μέτρα που γονατίζουν τα λαϊκά στρώματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την πολιτική ευθύνη αυτών των ζητημάτων, όσο και της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, θα έχει ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, με συναρμόδιο τον υπουργό Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, σε ό,τι αφορά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και ειδικότερα στα «κόκκινα» δάνεια. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, θα είναι υπεύθυνος για το συντονισμό των οικονομικών υπουργείων, όπως επίσης και για τη συνολικότερη παρακολούθηση της υλοποίησης του μνημονίου.

Στο μεταξύ, κατά πάσα πιθανότητα, η συγκρότηση της νέας Βουλής, όπως και η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, θα πραγματοποιηθούν το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο, καθώς την ερχόμενη Κυριακή και έως την Πέμπτη 1/10 ο Αλ. Τσίπρας θα βρίσκεται στις ΗΠΑ, προκειμένου να συμμετάσχει στη ΓΣ του ΟΗΕ.

Κατά τ' άλλα, ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο «Skai Ιtalia», παρουσίασε τον ελληνικό λαό σαν να συμφωνεί με τα αντιλαϊκά μέτρα που ετοιμάζεται να σερβίρει η κυβέρνησή του, ισχυριζόμενος πως «ο ελληνικός λαός κατανοεί ότι η απόφαση να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη είναι η σωστή (...) γνωρίζει ότι θα υπάρξουν δυσκολίες στο μέλλον».

Ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς σχετικά με τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον Τζ. Πιτέλα, τον πρόεδρο της ευρωενωσιακής σοσιαλδημοκρατίας στο Ευρωκοινοβούλιο, δε δίστασε να την καταχωρίσει στις προοδευτικές δυνάμεις, υποστηρίζοντας την ανάγκη ανάπτυξης ισχυρότερων δεσμών μαζί της, επιβεβαιώνοντας έτσι τόσο την πλήρη σοσιαλδημοκρατικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και τις κινήσεις του για πιο συστηματική συμπόρευση με την «παραδοσιακή» σοσιαλδημοκρατία της ΕΕ.

Στις Βρυξέλλες, εξάλλου, ο Ελληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μ. Σουλτς, επαναφέροντας, ευκαιρίας δοθείσης, το ζήτημα της ενεργού εμπλοκής του Ευρωκοινοβουλίου στην εφαρμογή και αξιολόγηση του μνημονίου, ώστε να αποκτήσει το «κουαρτέτο» των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και τη «δημοκρατική νομιμοποίηση» με τη συμμετοχή εκπροσώπου αιρετού οργάνου...

Τηλεφωνική επικοινωνία με Ομπάμα

Στο μεταξύ, αργά χτες το βράδυ, έγινε γνωστό ότι ο Αλ. Τσίπρας δέχτηκε συγχαρητήριο τηλεφώνημα για την ανάληψη των καθηκόντων του από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπ. Ομπάμα.

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, στη μεταξύ τους επικοινωνία «συζήτησαν τις εξελίξεις που σχετίζονται με το ζήτημα των προσφυγικών ροών, ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα του για τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και την επιστροφή της στην ανάπτυξη».

Αυτή ήταν η πρώτη επίσημη τοποθέτηση από πλευράς ΗΠΑ μετά τις εκλογές της Κυριακής και τα «συγχαρητήρια στους νικητές», που έσπευσε να δώσει το ίδιο βράδυ ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Ντ. Πιρς, «ποστάροντας» μάλιστα στο λογαριασμό του σε ιστοσελίδα «κοινωνικής δικτύωσης» φωτογραφία του Αλ. Τσίπρα με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένο...

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξάλλου, με την ευκαιρία της επίσκεψής του στις ΗΠΑ για τη ΓΣ του ΟΗΕ, ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να συμμετάσχει στην ετήσια σύνοδο του Ιδρύματος Μπιλ Κλίντον, αν και το όνομά του δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των συμμετεχόντων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός αναμένεται ακόμη να έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζ. Κέρι και ίσως με τον Μπ. Ομπάμα στο περιθώριο των εργασιών της συνέλευσης του ΟΗΕ.

Γκρίνιες στους ΑΝΕΛ, κλείνει το θέμα Μπόλαρη ο ΣΥΡΙΖΑ

Στο μεταξύ, η αποπομπή επί της ουσίας του Δ. Καμμένου υποδαύλισε κόντρες στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ, με την Σταυρούλα Ξουλίδου να βγαίνει και αυτή... «παραπονούμενη» (μετά τον Ν. Νικολόπουλο), «καρφώνοντας» τον πρόεδρο του κόμματος, Π. Καμμένο, ότι γνώριζε τη δραστηριότητα του... υφυπουργού για μισή μέρα, καθώς και υπενθυμίζοντάς του ότι περιμένει μια εξήγηση για την αθέτηση της υπόσχεσης που της είχε δώσει πως θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα, άρον άρον έσπευσε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να κλείσει το θέμα που άνοιξε το Τμήμα Δικαιωμάτων του κόμματος, εκδίδοντας ανακοίνωση με την οποία κατήγγειλε τον Μ. Μπόλαρη, προσάπτοντάς του συμμετοχή στη διαπόμπευση οροθετικών γυναικών το διάστημα που διατελούσε υφυπουργός Υγείας της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. «Με αφορμή αιτιάσεις που υπήρξαν για τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, θέλουμε να δηλώσουμε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τίθεται κανένα θέμα για τον Μ. Μπόλαρη», διευκρίνισε το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2015
Θέμα ημερών τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα

Νέας κοπής αντιλαϊκά μέτρα, πέρα και πάνω από όσα ήδη προδιαγράφονται στο τρίτο μνημόνιο, φέρνουν οι διευρυνόμενες «αστοχίες» στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στο οκτάμηνο (Γενάρης - Αύγουστος) του 2015, τα καθαρά έσοδα διαμορφώνονται κατά περίπου 4,2 δισ. ευρώ χαμηλότερα από το στόχο που έχει τεθεί, από τα οποία ποσό ύψους 3,3 δισ. προέρχεται από την «υστέρηση» των φορολογικών εσόδων.

Την ίδια ώρα, τα κρατικά κονδύλια που αφορούν στην κάλυψη λαϊκών αναγκών συμπιέζονται σε ολοένα και χαμηλότερα επίπεδα, ενώ συνεχίζονται επίσης η «άτυπη» στάση εσωτερικών πληρωμών και η συσσώρευση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από διάφορους κρατικούς φορείς και οργανισμούς.

Σε αυτό το φόντο, η συγκυβέρνηση καταθέτει στις 5/10 το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016, ταυτόχρονα με την κατάθεση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2015. Σε αυτά θα ενσωματώσει την απόδοση των νέων δημοσιονομικών μέτρων με την παραπέρα διόγκωση των αντιλαϊκών φόρων και τις περικοπές δαπανών. Σημειωτέον, στις «εκκρεμότητες» της τρέχουσας περιόδου βρίσκεται και η ενεργοποίηση του «Δημοσιονομικού Συμβουλίου», έργο του οποίου είναι η καρατόμηση των κρατικών δαπανών σε περιπτώσεις εμφάνισης «αποκλίσεων».

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το 8μηνο του 2015:

-- Το σύνολο των φορολογικών εσόδων καταγράφεται στα 26,2 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 29,5 δισ. ευρώ. Η «απόκλιση» (3,3 δισ.) προέρχεται κατά 2,3 δισ. από τους φόρους εισοδήματος και κατά 1 δισ. από τους κάθε είδους έμμεσους φόρους που επιβαρύνουν τη λαϊκή κατανάλωση.

-- Οι συνολικές δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ήταν λιγότερες κατά 4,7 δισ. ευρώ (!) σε σχέση με αυτές που είχαν προβλεφτεί, γεγονός στο οποίο οφείλεται και το εμφανιζόμενο «πρωτογενές πλεόνασμα». Ειδικότερα, διαμορφώθηκαν σε 31,9 δισ. ευρώ (έναντι πρόβλεψης 36,6 δισ.), με ρυθμό βύθισης 11% σε σχέση με πέρσι.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα κρατικά κονδύλια για «κοινωνική προστασία» συρρικνώθηκαν κατά 56% από πέρσι (στα 406 εκατ. ευρώ από 926 εκατ.), γεγονός που αποκαλύπτει το μέγεθος της υποκρισίας της συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, το κονδύλι για την «έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης» εμφανίζεται μόλις στα 33 εκατ. ευρώ! Στην ίδια περίοδο, οι αποπληρωμές για τους τόκους εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους φτάνουν στα 4,9 δισ. ευρώ...

Οι επιχορηγήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία (7,3 δισ. ευρώ) διαμορφώνονται στο 65% του στόχου που έχει τεθεί για το 12μηνο.

-- Το εμφανιζόμενο «πρωτογενές πλεόνασμα» (διαφορά μεταξύ του συνόλου των κρατικών εσόδων και των δαπανών, πλην τόκων) φτάνει στο αστρονομικό ύψος των 3,3 δισ. ευρώ, εξέλιξη που σχετίζεται με την εσωτερική στάση πληρωμών και με την παραπέρα διάλυση των κρατικών κονδυλίων που αφορούν σε λαϊκές ανάγκες.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τα στελέχη της κυβέρνησης «εικόνα» της αντιλαϊκής πολιτικής της

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του για τα ζητήματα που προέκυψαν με υπουργούς της νέας κυβέρνησης, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Οι αντιδράσεις που έχουν προκύψει με υπουργούς της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καθώς και η αποπομπή του Δ. Καμμένου, λόγω των αντιδραστικών απόψεών του, ούτε μπορούν ούτε πρέπει να "ξεπλύνουν" το συνολικό χαρακτήρα της κυβέρνησης και την αντιλαϊκή πολιτική, που όλα τα στελέχη της δηλώνουν έτοιμα να εφαρμόσουν. Αλλωστε, "εικόνα" αυτής της βάρβαρης - κατά του λαού - πολιτικής, που θα ασκήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, είναι και το πολιτικό προσωπικό που τη στελεχώνει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ