ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015
Σελ. /20
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των πανελλαδικών

Eurokinissi

Πτώση των βάσεων σε μεγάλο αριθμό τμημάτων και σχολών έδειξε η γενική εικόνα των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων, τα οποία ανακοινώθηκαν χτες από το υπουργείο Παιδείας.

Στις διαδικασίες επιλογής για την Ανώτατη Εκπαίδευση πήραν μέρος 104.616 υποψήφιοι Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ (77.054 με το 90%, 15.640 με το 10%, 11.922 με τα ΕΠΑΛ - ΟΜΑΔΑ Α'), ενώ πέρσι ο αριθμός των υποψηφίων ήταν 99.958.

Συνολικά εισήχθησαν 70.988 από τους υποψηφίους, οι 44.753 στα Πανεπιστήμια, 24.495 στα ΤΕΙ, 1.740 στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού, με γενικό ποσοστό επιτυχίας το 67,86%. Το 2014 εισήχθησαν 72.763 από τους υποψηφίους.

Συνολικά, 247 τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ παρουσιάζουν πτώση στις βάσεις εισαγωγής και 217 άνοδο. Η μεγαλύτερη άνοδος της βάσης εισαγωγής καταγράφεται στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθήνας, με 8.044 μόρια επιπλέον από πέρσι (στη βαθμολογία των υποψηφίων συμπεριλαμβάνονται και οι εξετάσεις στη Μουσική). Το Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας Θεσσαλονίκης (όπου υπάρχει και ειδικό μάθημα) σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση, κατά 5.664 μόρια, με τη βάση του να φτάνει τα 6.682 μόρια.

Οι βάσεις εισαγωγής στις Ιατρικές Σχολές σημείωσαν φέτος πτώση που κυμαίνεται από 309 μόρια στην Αθήνα έως και 536 μόρια στην Αλεξανδρούπολη. Στις Πολυτεχνικές Σχολές, πτώση των βάσεων είναι η γενική εικόνα, με το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ να σημειώνει πτώση 1.321 μόρια. Πτώση είναι η γενική εικόνα και για τα φιλολογικά τμήματα, με το Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθήνας να πέφτει κατά 918 μόρια. Πτώση βάσεων σημειώνεται και στις Νομικές Σχολές, η οποία κυμαίνεται από 491 μόρια λιγότερα από πέρσι στην Αθήνα σε 757 λιγότερα στην Κομοτηνή. Ανοδος των βάσεων παρουσιάζεται σε μια σειρά σχολές των ΤΕΙ για τις οποίες πέρσι η βάση ήταν κοντά στα 10.000 μόρια.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Παιδείας αναφέρεται μεταξύ άλλων στο νέο σύστημα εισαγωγής το οποίο έχει εξαγγείλει, σημειώνοντας πως «αν το επιλέξουν (σ.σ. οι υποψήφιοι), θα τους διευκολύνει, καθώς - πέραν των άλλων βελτιώσεων - προσφέρει διευρυμένες δυνατότητες επιλογής επιστημονικών πεδίων». Φέτος, πάντως, φαίνεται πως στους παράγοντες που καθορίζουν τις επιλογές των υποψηφίων, βάρυνε η πίεση που έχει δημιουργήσει στις οικογένειές τους η επίθεση στο εισόδημά τους, αφού το κόστος σπουδών αυξάνεται, με τη φοιτητική μέριμνα ανύπαρκτη και χωρίς κανένα σχεδιασμό για εξασφάλιση τουλάχιστον στέγης και σίτισης για τους νέους που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο διαμονής τους.

Το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει τις επόμενες μέρες τα δικαιολογητικά και τις διαδικασίες εγγραφής στα Ιδρύματα.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Αναγκαία η αντισεισμική θωράκιση των σχολείων

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Την αντισεισμική θωράκιση των σχολικών κτιρίων στο Νομό Ηρακλείου ζητά το ΚΚΕ, με Ερώτησή του στη Βουλή, προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Παιδείας. Στην Ερώτηση, που την υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Μανώλης Συντυχάκης, Διαμάντω Μανωλάκου και Σταύρος Τάσσος, περιγράφεται η επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στα σχολικά κτίρια της περιοχής. Να σημειωθεί ότι παρόμοια είναι η κατάσταση σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Αναλυτικά, η Ερώτηση του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Πολλά σχολεία στο Νομό Ηρακλείου, και ιδιαίτερα στο ενιαίο πολεοδομικό συγκρότημα των Δήμων Ηρακλείου και Μαλεβιζίου, είναι παραμελημένα, ασυντήρητα, ενώ πολλά από αυτά έχουν κάνει τον κύκλο τους και δε σηκώνουν καμία στατική ενίσχυση, ούτε καν επιδιόρθωση. Χιλιάδες παιδιά κάνουν μάθημα μέσα σε ανέλεγκτα κτίρια, σε σχολικές αίθουσες που στην πλειονότητά τους είναι παμπάλαιες, χτισμένες με παλαιούς αντισεισμικούς κανονισμούς, χωρίς οικοδομική άδεια και ως εκ τούτου επικίνδυνες. Υπάρχουν σχολεία και ιδιαίτερα νηπιαγωγεία που στεγάζονται κάτω από πολυκατοικίες, δίπλα σε πρατήρια βενζίνης, σε κοντέινερ, σε υπόγειες αίθουσες, σχολεία σε ακατάλληλα δημόσια και ενοικιαζόμενα κτίρια, επικίνδυνα για την ασφάλεια και υγεία των παιδιών.

Η αντισεισμική θωράκιση των σχολικών κτιρίων είναι αναγκαία και χρήζει άμεσης επίλυσης, γνωρίζοντας μάλιστα ότι η Κρήτη είναι από τις πιο σεισμογόνες περιοχές της χώρας. Ενας ισχυρός σεισμός σε ώρες λειτουργίας των σχολείων θα αποβεί μοιραίος, θρηνώντας πολλά θύματα μαθητών και εκπαιδευτικών.

Η κατάσταση έχει χειροτερεύσει με το πέρασμα της ευθύνης των σχολικών κτιρίων στους δήμους, τη διάλυση του ΟΣΚ, τη χρόνια υποστελέχωση των υπηρεσιών πολεοδομίας και τεχνικών υπηρεσιών, καθώς και με την οικονομική ασφυξία που τους έχει επιβληθεί, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν από μόνοι τους στους αυξημένης βαρύτητας δευτεροβάθμιους ελέγχους των σχολείων και συνολικά στη συντήρηση, ενίσχυση και ανέγερση νέων κτιρίων. Ολα αυτά, σε συνδυασμό με την ανυπαρξία ενός ολοκληρωμένου πλαισίου μελέτης, πρόληψης και προστασίας, την έλλειψη μητρώου έργων επισκευής και συντήρησης κάθε σχολικής μονάδας, όπου θα πιστοποιείται η καταλληλότητα του σχολικού κτιρίου από το φορέα που είναι υπεύθυνος για την εξασφάλιση της υγιεινής και ασφάλειας, αναδεικνύουν τον πολιτικό χαρακτήρα του προβλήματος, τις μεγάλες και σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και των προηγούμενων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, καθώς και της Τοπικής Διοίκησης.

Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα τη μετατροπή σχολικών μονάδων σε πολυθέσια σχολεία, άρα και σε συμπτύξεις τμημάτων με πληθώρα μαθητών, πάνω από το επιτρεπτό όριο. Τη μετατροπή αιθουσών πολλαπλών χρήσεων σε αίθουσες διδασκαλίας αφού τις χωρίζουν με γυψοσανίδες στα 2 ή στα 3. Αποθήκες, εργαστήρια, ακόμη και φυλάκια σχολικών φυλάκων μετατρέπονται σε αίθουσες διδασκαλίας.

Ερωτώνται οι κ. υπουργοί ποια μέτρα και ποιες αποφάσεις θα πάρουν για:

  • Την άμεση και γενναία χρηματοδότηση από τους εθνικούς πόρους για τη διενέργεια άμεσων και ουσιαστικών αντισεισμικών ελέγχων των σχολικών μονάδων, καθώς και την εκπόνηση - υλοποίηση, με αποκλειστική κρατική ευθύνη και υποστήριξη, ενός ολοκληρωμένου πλαισίου της αντισεισμικής προστασίας και αντιμετώπισης της μετασεισμικής κατάστασης.
  • Την άμεση στελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών και της πολεοδομίας με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού (μηχανικών, πολεοδόμων, εργατοτεχνιτών, κ.λπ.), για να ανταποκριθούν επαρκώς στις ανάγκες αντισεισμικών ελέγχων, συντήρησης και ανακατασκευής των προβληματικών κτιρίων.
  • Την ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων, που θα προκύψουν ως αναγκαιότητα, με βάση τα πορίσματα των αντισεισμικών ελέγχων για την ακαταλληλότητα χρήσης κάποιων εξ αυτών, αλλά και για την κάλυψη των πραγματικών και ολοένα αυξανόμενων αναγκών προσχολικής και σχολικής στέγης στο Νομό Ηρακλείου».
ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Για να δείτε σε καλύτερη ανάλυση την εικόνα του πίνακα των βάσεων, αρχικά πατήστε "κλικ" στην μικρογραφία. Στη συνέχεια, με δεξί "κλικ" πάνω στην εικόνα, εμφανίζεται ένας κατάλογος επιλογών, στον οποίο επιλέγετε: "άνοιγμα" ή "προβολή" ή "εμφάνιση της εικόνας". (Η διατύπωση της επιλογής, διαφέρει, ανάλογα με τον περιηγητή ιστοσελίδων που χρησιμοποιείτε).

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Οι νέοι να ενώσουν την πάλη τους με το λαό

Δήλωση με αφορμή την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Με αφορμή την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, δήλωσε χτες τα εξής:

«Θέλουμε να δώσουμε θερμά συγχαρητήρια στις νέες και τους νέους που πέτυχαν την εισαγωγή τους σε Πανεπιστήμια και ΑΤΕΙ, που κατάφεραν να ξεπεράσουν δυσκολίες και εμπόδια, υψηλής δυσκολίας θέματα. Καλή δύναμη στους γονείς τους, που έβαλαν βαθιά το χέρι στην τσέπη και απ' ό,τι φαίνεται θα συνεχίσουν να πληρώνουν για το αυτονόητο δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν Παιδεία.

Για τους δεκάδες χιλιάδες των νέων που πέρασαν σε σχολή εκτός του τόπου κατοικίας τους, πρέπει άμεσα να προβλεφθούν υποδομές δωρεάν στέγασης, σίτισης, να έχουν όλοι δωρεάν δικαίωμα μετακίνησης.

Απευθύνουμε ξεχωριστό κάλεσμα στις νέες και τους νέους που δεν κατάφεραν να εισαχθούν σε Πανεπιστήμια και ΑΤΕΙ ή οδηγήθηκαν σε διαφορετικούς δρόμους. Το ΚΚΕ τους καλεί να μην παραιτηθούν από το δικαίωμα στη δουλειά και τη ζωή. Είναι επείγουσα ανάγκη να παρθούν μέτρα στήριξης γι' αυτούς τους νέους, για Επαγγελματικές Σχολές δημόσιες και δωρεάν, καταβολή επιδόματος ανεργίας από την πρώτη μέρα αναζήτησης δουλειάς, για πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Με αφορμή την ανακοίνωση των βάσεων, το ΚΚΕ επαναφέρει την πρότασή του για τη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων. Να έχουν οι μαθητές το δικαίωμα επανάληψης της διαδικασίας, όσες φορές επιθυμούν, καθώς και τη δυνατότητα κατοχύρωσης βαθμολογίας. Αμεσα να δημιουργηθούν δομές πρόσθετης διδακτικής στήριξης για τους μαθητές του Λυκείου, καθώς και για τους απόφοιτους που επιθυμούν να ξαναδώσουν.

Κοινή προοπτική για όλους τους νέους είναι να ενώσουν την πάλη τους με το λαό, για ν' αλλάξει η κατάσταση στην Παιδεία και την κοινωνία, να καταργηθούν παλιά και νέα μνημόνια.

Για σπουδές πραγματικά δωρεάν και αναβαθμισμένες, με το πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για το επάγγελμα.

Υπάρχει λύση για να ικανοποιηθεί η ανάγκη για σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

Για να εξαλειφτούν η ανεργία, το άγχος και η ανασφάλεια. Να μην οδηγείται κανένας νέος στη μετανάστευση.

Και η λύση αυτή είναι στα χέρια του λαού και της νεολαίας. Είναι ο δρόμος της πάλης και της αξιοπρέπειας, για να γίνει ο λαός πραγματικά κυρίαρχος, ιδιοκτήτης του πλούτου, ανατρέποντας την εξουσία του κεφαλαίου, αποδεσμεύοντας τη χώρα απ' την ΕΕ και τη μέγγενη του χρέους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ