Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των πανελλαδικών

Eurokinissi

Πτώση των βάσεων σε μεγάλο αριθμό τμημάτων και σχολών έδειξε η γενική εικόνα των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων, τα οποία ανακοινώθηκαν χτες από το υπουργείο Παιδείας.

Στις διαδικασίες επιλογής για την Ανώτατη Εκπαίδευση πήραν μέρος 104.616 υποψήφιοι Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ (77.054 με το 90%, 15.640 με το 10%, 11.922 με τα ΕΠΑΛ - ΟΜΑΔΑ Α'), ενώ πέρσι ο αριθμός των υποψηφίων ήταν 99.958.

Συνολικά εισήχθησαν 70.988 από τους υποψηφίους, οι 44.753 στα Πανεπιστήμια, 24.495 στα ΤΕΙ, 1.740 στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού, με γενικό ποσοστό επιτυχίας το 67,86%. Το 2014 εισήχθησαν 72.763 από τους υποψηφίους.

Συνολικά, 247 τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ παρουσιάζουν πτώση στις βάσεις εισαγωγής και 217 άνοδο. Η μεγαλύτερη άνοδος της βάσης εισαγωγής καταγράφεται στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθήνας, με 8.044 μόρια επιπλέον από πέρσι (στη βαθμολογία των υποψηφίων συμπεριλαμβάνονται και οι εξετάσεις στη Μουσική). Το Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας Θεσσαλονίκης (όπου υπάρχει και ειδικό μάθημα) σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση, κατά 5.664 μόρια, με τη βάση του να φτάνει τα 6.682 μόρια.

Οι βάσεις εισαγωγής στις Ιατρικές Σχολές σημείωσαν φέτος πτώση που κυμαίνεται από 309 μόρια στην Αθήνα έως και 536 μόρια στην Αλεξανδρούπολη. Στις Πολυτεχνικές Σχολές, πτώση των βάσεων είναι η γενική εικόνα, με το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ να σημειώνει πτώση 1.321 μόρια. Πτώση είναι η γενική εικόνα και για τα φιλολογικά τμήματα, με το Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθήνας να πέφτει κατά 918 μόρια. Πτώση βάσεων σημειώνεται και στις Νομικές Σχολές, η οποία κυμαίνεται από 491 μόρια λιγότερα από πέρσι στην Αθήνα σε 757 λιγότερα στην Κομοτηνή. Ανοδος των βάσεων παρουσιάζεται σε μια σειρά σχολές των ΤΕΙ για τις οποίες πέρσι η βάση ήταν κοντά στα 10.000 μόρια.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Παιδείας αναφέρεται μεταξύ άλλων στο νέο σύστημα εισαγωγής το οποίο έχει εξαγγείλει, σημειώνοντας πως «αν το επιλέξουν (σ.σ. οι υποψήφιοι), θα τους διευκολύνει, καθώς - πέραν των άλλων βελτιώσεων - προσφέρει διευρυμένες δυνατότητες επιλογής επιστημονικών πεδίων». Φέτος, πάντως, φαίνεται πως στους παράγοντες που καθορίζουν τις επιλογές των υποψηφίων, βάρυνε η πίεση που έχει δημιουργήσει στις οικογένειές τους η επίθεση στο εισόδημά τους, αφού το κόστος σπουδών αυξάνεται, με τη φοιτητική μέριμνα ανύπαρκτη και χωρίς κανένα σχεδιασμό για εξασφάλιση τουλάχιστον στέγης και σίτισης για τους νέους που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο διαμονής τους.

Το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει τις επόμενες μέρες τα δικαιολογητικά και τις διαδικασίες εγγραφής στα Ιδρύματα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ