Σινιάλο στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ότι η κυβέρνηση συντάσσεται με τους στρατηγικούς σχεδιασμούς των συμμάχων της και για να αναβαθμιστεί η Ελλάδα ως ενεργειακός κόμβος σε όφελος του κεφαλαίου
Για τον αγωγό TAP και τους κάθετους αγωγούς δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον Αμερικανοί και ΕΕ (φωτ. αρχείου) |
Πέραν όλων των άλλων, η χτεσινή συνάντηση και τα θέματα που συζητήθηκαν είναι και ένα σινιάλο στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ότι η κυβέρνηση συντάσσεται με τους σχεδιασμούς των στρατηγικών συμμάχων της και σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της Ενέργειας. Αλλωστε, ενόψει ιδιωτικοποιήσεων και της παραπέρα απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας, είναι αυτονόητο ότι μεγαλώνει το ενδιαφέρον μονοπωλιακών ομίλων και από τις ΗΠΑ να διεκδικήσουν κομμάτι από την πίτα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, «εξετάστηκαν ειδικά τα ενεργειακά σχέδια στα οποία εμπλέκεται η Ελλάδα, μεταξύ των οποίων αυτό του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (Trans Adriatic Pipeline - TAP) και του Ελληνο-Βουλγαρικού διασυνδετηρίου αγωγού (IGB)».
Θυμίζουμε ότι ο ΤΑΡ, ο οποίος έχει τις «ευλογίες» των Αμερικανών, θα αποτελέσει μέρος του αγωγού που θα μεταφέρει αζέρικο φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας - Ελλάδας - Αλβανίας - Ιταλίας. Μέχρι στιγμής, είναι ο κυριότερος αγωγός στο λεγόμενο «νότιο διάδρομο», ο οποίος φιλοδοξεί να σπάσει το μονοπώλιο της τροφοδοσίας των κρατών - μελών της ΕΕ με φυσικό αέριο από τη Ρωσία.
Ο TAP θα διασυνδεθεί με τον αγωγό φυσικού αερίου Ανατολίας (TANAP) στα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα διέρχεται από τη Βόρεια Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική Θάλασσα, προτού καταλήξει στις ακτές της Νότιας Ιταλίας, όπου θα συνδεθεί στο ιταλικό δίκτυο φυσικού αερίου. Το έργο βρίσκεται σε φάση προετοιμασίας και η κατασκευή του αναμένεται να ξεκινήσει το 2016.
Αντίστοιχα, ο Ελληνο-Βουλγαρικός διασυνδετήριος αγωγός (IGB) θα συνδέει τα εθνικά συστήματα φυσικού αερίου της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, με σημείο εισόδου στην περιοχή της Κομοτηνής και σημείο εξόδου στην περιοχή της Στάρα Ζαγόρα, με συνολικό μήκος 182 χιλιόμετρα και δυνατότητα αντίστροφης ροής.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της κοινοπραξίας που θα τον κατασκευάσει, φιλοδοξία τους είναι να αποτελέσει ο αγωγός «στρατηγική υποδομή μεταφοράς φυσικού αερίου, που θα διασφαλίζει τη διαφοροποίηση της προμήθειας φυσικού αερίου για τη Βουλγαρία και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και την ασφάλεια του εφοδιασμού στην Ελλάδα».
Προς το παρόν, το έργο βρίσκεται σε φάση σχεδιασμού και αδειοδότησης. Μέρος των χρημάτων για την κατασκευή του αγωγού (45 εκατ. ευρώ) δίνει η ΕΕ, μέσω του European Energy Program for Recovery (EEPR), ενώ το έργο «έχει επίσης κερδίσει την υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα», σύμφωνα με τους κατασκευαστές.
Οπως ενημερώνει το υπουργείο, «ο Πάνος Σκουρλέτης αναφέρθηκε στην έμφαση που δίνει η ελληνική κυβέρνηση στην ενεργειακή ασφάλεια και στην εξασφάλιση πολλαπλών και εναλλακτικών πηγών ενεργειακής τροφοδοσίας.
Ιδιαίτερα στάθηκε στην επιδίωξη ενδυνάμωσης του ρόλου της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου, με σημαντικά προσδοκώμενα οφέλη, αλλά και θετική συμβολή στη γεωπολιτική και οικονομική σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής».
Οπως μάλιστα φαίνεται, η χτεσινή ήταν η πρώτη μιας σειράς συναντήσεων υψηλού επιπέδου ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ για τα ζητήματα της Ενέργειας, καθώς, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, «η ενδυνάμωση του ρόλου της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου θα συζητηθεί στη συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης με τον ειδικό απεσταλμένο και συντονιστή για τις Διεθνείς Ενεργειακές Σχέσεις των ΗΠΑ, Αμος Χοστάιν, ο οποίος αναμένεται σύντομα στην Ελλάδα»...
«Εχω τονίσει πολλές φορές, ο σκοπός ο δικός μου και των άλλων 32 ή 44 που δεν ψηφίσαμε το μνημόνιο, δεν είναι να ρίξουμε την κυβέρνηση, αλλά η κυβέρνηση μέσα από διαδικασίες να απεμπλακεί άμεσα από το μνημονιακό δρόμο (...) Εγώ είμαι συνεπής με τις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ», υποστηρίζει ο Θ. Πετράκος.
Ερώτηση: Ποιες είναι αυτές οι προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ που επικαλούνται όλα τα στελέχη της «Αριστερής Πλατφόρμας», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι τις απεμπόλησε και καλώντας την να τις εφαρμόσει;
Απάντηση: Είναι αυτές που χειροκροτούσαν προεκλογικά οι βιομήχανοι. Είναι αυτές που συνέθεταν το περιβόητο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, με τα ψίχουλα στην ακραία φτώχεια και τους «μποναμάδες» στο ντόπιο κεφάλαιο για την ανάκαμψη της κερδοφορίας του. Είναι αυτές που προσιδιάζουν σε ένα μείγμα πολιτικής που διαφέρει από το μνημόνιο στη ...λιγάκι περισσότερη χαλάρωση, για την επίτευξη πάντα του ίδιου στόχου, την παραγωγική ανασυγκρότηση, την ενίσχυση δηλαδή των επιχειρηματικών ομίλων για τη διευρυμένη αναπαραγωγή της καπιταλιστικής κερδοφορίας.
Είναι αυτές με τις οποίες η «Αριστερή Πλατφόρμα» επιχειρεί να χειραγωγήσει το λαό, κοροϊδεύοντας ότι υπάρχει δυνατότητα φιλολαϊκής διαχείρισης του καπιταλισμού, φράζοντάς του το δρόμο για την οργάνωση της πάλης, τη ρήξη και τη σύγκρουση με το κεφάλαιο, την ΕΕ, για την ανατροπή της εξουσίας τους, ώστε ν' ανοίξει ο δρόμος για τη λαϊκή ευημερία.
Κρύβει, βεβαίως, απ' το λαό ότι η έξοδος από το ευρώ και μόνο, χωρίς αποδέσμευση από την ΕΕ, χωρίς η οικονομία και η εξουσία να έρθουν στα χέρια των εργαζομένων, είναι δρόμος που οδηγεί στον ίδιο γκρεμό το λαό και τα συμφέροντά του.
Στην επικύρωση της αντιλαϊκής συμφωνίας στο Γιούρογκρουπ σχετικά με το νέο μνημόνιο (2015 - 2018) και τη δανειακή σύμβαση, ύψους 86 δισ. ευρώ, προχώρησαν τα Κοινοβούλια της Ισπανίας, της Αυστρίας, της Εσθονίας και της Σλοβακίας. Στην Ισπανία, η αντιλαϊκή συμφωνία υπερψηφίστηκε με 297 «ναι» έναντι 20 «όχι» και 5 απουσιών. Σήμερα, Τετάρτη, αναμένονται οι ψηφοφορίες από τα Κοινοβούλια της Γερμανίας και της Ολλανδίας.
Μετά την έγκριση της συμφωνίας από τα Κοινοβούλια, η διοίκηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜS) θα συνεδριάσει προκειμένου να εγκρίνει και τυπικά την εκταμίευση της πρώτης δόσης προς το ελληνικό κράτος, ενόψει της αποπληρωμής χρέους (20/8) ύψους 3,2 δισ. στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.