Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ
Συνάντηση με τον πρέσβη των ΗΠΑ για τα Ενεργειακά

Σινιάλο στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ότι η κυβέρνηση συντάσσεται με τους στρατηγικούς σχεδιασμούς των συμμάχων της και για να αναβαθμιστεί η Ελλάδα ως ενεργειακός κόμβος σε όφελος του κεφαλαίου

Για τον αγωγό TAP και τους κάθετους αγωγούς δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον Αμερικανοί και ΕΕ (φωτ. αρχείου)
Για τον αγωγό TAP και τους κάθετους αγωγούς δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον Αμερικανοί και ΕΕ (φωτ. αρχείου)
«

Οι τελευταίες εξελίξεις για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και οι προϋποθέσεις προσέλκυσης ξένων επενδύσεων για ενεργειακά θέματα» συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε χτες ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Πάνος Σκουρλέτης, με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντέιβιντ Πιρς, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

Πέραν όλων των άλλων, η χτεσινή συνάντηση και τα θέματα που συζητήθηκαν είναι και ένα σινιάλο στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ότι η κυβέρνηση συντάσσεται με τους σχεδιασμούς των στρατηγικών συμμάχων της και σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της Ενέργειας. Αλλωστε, ενόψει ιδιωτικοποιήσεων και της παραπέρα απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας, είναι αυτονόητο ότι μεγαλώνει το ενδιαφέρον μονοπωλιακών ομίλων και από τις ΗΠΑ να διεκδικήσουν κομμάτι από την πίτα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, «εξετάστηκαν ειδικά τα ενεργειακά σχέδια στα οποία εμπλέκεται η Ελλάδα, μεταξύ των οποίων αυτό του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (Trans Adriatic Pipeline - TAP) και του Ελληνο-Βουλγαρικού διασυνδετηρίου αγωγού (IGB)».

Τα σχέδια που «τρέχουν»

Θυμίζουμε ότι ο ΤΑΡ, ο οποίος έχει τις «ευλογίες» των Αμερικανών, θα αποτελέσει μέρος του αγωγού που θα μεταφέρει αζέρικο φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας - Ελλάδας - Αλβανίας - Ιταλίας. Μέχρι στιγμής, είναι ο κυριότερος αγωγός στο λεγόμενο «νότιο διάδρομο», ο οποίος φιλοδοξεί να σπάσει το μονοπώλιο της τροφοδοσίας των κρατών - μελών της ΕΕ με φυσικό αέριο από τη Ρωσία.

Ο TAP θα διασυνδεθεί με τον αγωγό φυσικού αερίου Ανατολίας (TANAP) στα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα διέρχεται από τη Βόρεια Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική Θάλασσα, προτού καταλήξει στις ακτές της Νότιας Ιταλίας, όπου θα συνδεθεί στο ιταλικό δίκτυο φυσικού αερίου. Το έργο βρίσκεται σε φάση προετοιμασίας και η κατασκευή του αναμένεται να ξεκινήσει το 2016.

Αντίστοιχα, ο Ελληνο-Βουλγαρικός διασυνδετήριος αγωγός (IGB) θα συνδέει τα εθνικά συστήματα φυσικού αερίου της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, με σημείο εισόδου στην περιοχή της Κομοτηνής και σημείο εξόδου στην περιοχή της Στάρα Ζαγόρα, με συνολικό μήκος 182 χιλιόμετρα και δυνατότητα αντίστροφης ροής.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της κοινοπραξίας που θα τον κατασκευάσει, φιλοδοξία τους είναι να αποτελέσει ο αγωγός «στρατηγική υποδομή μεταφοράς φυσικού αερίου, που θα διασφαλίζει τη διαφοροποίηση της προμήθειας φυσικού αερίου για τη Βουλγαρία και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και την ασφάλεια του εφοδιασμού στην Ελλάδα».

Προς το παρόν, το έργο βρίσκεται σε φάση σχεδιασμού και αδειοδότησης. Μέρος των χρημάτων για την κατασκευή του αγωγού (45 εκατ. ευρώ) δίνει η ΕΕ, μέσω του European Energy Program for Recovery (EEPR), ενώ το έργο «έχει επίσης κερδίσει την υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα», σύμφωνα με τους κατασκευαστές.

Επεται συνέχεια

Οπως ενημερώνει το υπουργείο, «ο Πάνος Σκουρλέτης αναφέρθηκε στην έμφαση που δίνει η ελληνική κυβέρνηση στην ενεργειακή ασφάλεια και στην εξασφάλιση πολλαπλών και εναλλακτικών πηγών ενεργειακής τροφοδοσίας.

Ιδιαίτερα στάθηκε στην επιδίωξη ενδυνάμωσης του ρόλου της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου, με σημαντικά προσδοκώμενα οφέλη, αλλά και θετική συμβολή στη γεωπολιτική και οικονομική σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής».

Οπως μάλιστα φαίνεται, η χτεσινή ήταν η πρώτη μιας σειράς συναντήσεων υψηλού επιπέδου ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ για τα ζητήματα της Ενέργειας, καθώς, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, «η ενδυνάμωση του ρόλου της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου θα συζητηθεί στη συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης με τον ειδικό απεσταλμένο και συντονιστή για τις Διεθνείς Ενεργειακές Σχέσεις των ΗΠΑ, Αμος Χοστάιν, ο οποίος αναμένεται σύντομα στην Ελλάδα»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ