ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Ιούλη 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Διαφοροποιήσεις και «ισοδύναμα» για την εφαρμογή της αντιλαϊκής συμφωνίας

«Γραμμές επικοινωνίας» με την κυβέρνηση για τη μεθόδευση των «προαπαιτούμενων» για το νέο μνημόνιο

Με τη γνωστή λογική των «ισοδύναμων» αντιλαϊκών μέτρων συμβάλλει και η ΝΔ στην προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει τη νέα συμφωνία με τους «εταίρους» ως κάτι που μπορεί να «διορθώνεται»...

Eurokinissi

Με τη γνωστή λογική των «ισοδύναμων» αντιλαϊκών μέτρων συμβάλλει και η ΝΔ στην προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει τη νέα συμφωνία με τους «εταίρους» ως κάτι που μπορεί να «διορθώνεται»...
Τρόπους διαφοροποίησης από πλευρές των εφαρμοστικών νομοσχεδίων που υλοποιούν τα αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα» που συμφώνησαν κυβέρνηση και «εταίροι», στο δρόμο προς το τρίτο μνημόνιο, ψάχνει η ΝΔ, χωρίς ωστόσο η διαφοροποίηση αυτή να θίγει αυτή καθαυτή την αντιλαϊκή συμφωνία.

Σ' αυτά τα πλαίσια μάλιστα, φαίνεται να έχουν δημιουργηθεί και «γραμμές επικοινωνίας» με το Μέγαρο Μαξίμου, δεδομένου μάλιστα ότι τα «προαπαιτούμενα» αυτά θα ψηφίζουν από κοινού στη Βουλή τόσο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όσο και οι βουλευτές από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι.

Συγκεκριμένα, από τη ΝΔ (αλλά και το ΠΑΣΟΚ) φαίνεται να διαμήνυσαν στην κυβέρνηση ότι πιθανά πολλοί βουλευτές της (π.χ. ο Μ. Χαρακόπουλος) δε θα ψηφίσουν τα νέα μέτρα απογείωσης της φορολογίας για τους αγρότες. Στο εσωτερικό της παράταξης, ακούγονται εδώ και πολλές μέρες γκρίνιες από βουλευτές που εκλέγονται σε αγροτικές περιοχές, καθώς καλούνται να υπερψηφίσουν αυτοί μέτρα που συνάδελφοί τους του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψηφίζουν...

Το ενδεχόμενο να μην ψηφίσουν βουλευτές της ΝΔ τα μέτρα, σε συνδυασμό με τις διαρροές βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, θ' άνοιγε δρόμο για «πολιτική αστάθεια», την οποία καθένας για τους λόγους του απεύχεται, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση. Είναι ενδεικτικό ότι την ίδια ώρα με τις παραπάνω γκρίνιες, πολλά στελέχη της ΝΔ χαρακτηρίζουν τις πρόωρες εκλογές «καταστροφή» και καλούν την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να κυβερνήσει, εφαρμόζοντας τη συμφωνία που κατάφερε να κλείσει με τους «εταίρους» της...

Οπως διαφάνηκε πάντως, από νωρίς χτες το πρωί, από δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, Κ. Καραγκούνη, η κυβέρνηση με ...διάφορους τρόπους είχε πάρει το μήνυμα και θα προχωρούσε σε κάποια αλλαγή στάσης. Κάτι που επιβεβαιώθηκε αργότερα, όταν το Μαξίμου διέρρευσε ότι η φορολογία των αγροτών δεν εισάγεται προς συζήτηση αύριο.

Σε κάθε περίπτωση, η ΝΔ προτείνει να διατηρηθεί η διάκριση μεταξύ των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών και των υπολοίπων (όσων έχουν αγροτικό εισόδημα, ενώ ασκούν άλλο κύριο επάγγελμα), να μείνει το 13,5% ο φόρος και χαμηλή προκαταβολή για τους πρώτους.

Επιπλέον, χτες το απόγευμα, έγινε σύσκεψη για το θέμα στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ, υπό τον πρόεδρο του κόμματος Ευ. Μεϊμαράκη, με τη συμμετοχή του Συντονιστή Οικονομικών Υποθέσεων Χρ. Σταϊκούρα, της τομεάρχη Αγροτικού Φ. Αραμπατζή, του τομεάρχη Φορολογικής Πολιτικής Α. Βεσυρόπουλου, των πρ. υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης του κόμματος, Γ. Καρασμάνη, Α. Κοντού, Ευ. Μπασιάκου, Μ. Χαρακόπουλου, του αν. γραμματέα της ΚΟ του κόμματος, Δ. Κυριαζίδη και στελεχών του κόμματος, προκειμένου να συζητηθούν «ισοδύναμα» που θα προτείνει η ΝΔ στην κυβέρνηση.

Βασική επωδός της ΝΔ είναι ότι η επιπλέον φορολόγηση μπορεί να αποφευχθεί, αν καταπολεμηθεί το «σπάταλο κράτος» που πάει να στήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, με «προσλήψεις ημετέρων», παραπέμποντας και στο σχετικό «νόμο Κατρούγκαλου».

Στο φόντο εκτιμήσεων για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις οι κινήσεις στα εσωκομματικά

Αργότερα χτες βράδυ, συνεδρίασε και το άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ, με διευρυμένη σύνθεση, με αντικείμενο τόσο τη στάση της ΝΔ επί της συμφωνίας στην ψηφοφορία της Τετάρτης, τι ισοδύναμα μέτρα μπορεί να αντιπροτείνει στην κυβέρνηση, κρίνοντας τα δικά της ως «υφεσιακά», όσο και τα εσωκομματικά.

Σε αυτό το τελευταίο ζήτημα, λέγεται ότι ισχυροποιείται το σενάριο να παραμείνει μέχρι νεωτέρας στη θέση του προέδρου του κόμματος ο Ευ. Μεϊμαράκης, που αρχικά παρουσιάστηκε ως «μεταβατικός».

Ο Ευ. Μεϊμαράκης αναμενόταν να κινήσει τις διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου, ωστόσο, καθώς στη ΝΔ (όπως και στο ΠΑΣΟΚ) προεξοφλούν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις το δίμηνο Σεπτέμβρη - Οκτώβρη, με πιθανή την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ή και σχηματισμό άλλης κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, θεωρείται πολύ πιθανή η παραμονή Μεϊμαράκη στο τιμόνι της παράταξης. Αλλωστε, υπέρ της παραμονής του στην ηγεσία της ΝΔ, τουλάχιστον έως την προσεχή άνοιξη, φέρονται να τάσσονται και οι δύο πρώην πρόεδροι του κόμματος, Κ. Καραμανλής και Α. Σαμαράς.

Σ' αυτό το πλαίσιο και προκειμένου να λάβει πολιτική νομιμοποίηση και εξουσιοδότηση από τα λοιπά μεγαλοστελέχη του κόμματος, ενδέχεται ακόμα και την ερχόμενη Παρασκευή να συνεδριάσει η Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ. Αλλιώς, πιθανολογείται εκλογή νέου αρχηγού άμεσα, ακόμα και στις 2 ή 9 Αυγούστου.

ΠΟΤΑΜΙ
Περίμενε κάτι καλύτερο στον ανασχηματισμό...

Γκρινιάζει ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, για το αποτέλεσμα του πρόσφατου ανασχηματισμού, καθώς θεωρεί ότι το νέο σχήμα δεν μπορεί να φέρει σε πέρας τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση έναντι των «εταίρων», με τη στήριξη και του κόμματός του. Αμφισβητεί, παράλληλα, το κατά πόσον το συγκεκριμένο σχήμα έχει τη βούληση και την ικανότητα, μέσα από την υλοποίηση της αντιλαϊκής συμφωνίας, να προωθήσει τις «μεγάλες τομές» - ζητούμενα του εγχώριου κεφαλαίου, που θα στήριζαν την προσπάθειά του για ανάκαμψη.

Εγραψε χαρακτηριστικά στο διαδίκτυο, σε σχόλιό του με τίτλο «Πολύ λάδι και από τηγανίτα τίποτα»: «Θλίβομαι. Πάντα υπήρχαν δύο ειδών πολιτικοί. Αυτοί που κυρίως δουλεύουν και αυτοί που κυρίως μιλάνε. Οι πρώτοι είναι δυσεύρετοι σε όλα τα κόμματα, οι "μπλαμπλάδες" όμως είναι παντού και είναι πρόθυμοι. Δυστυχώς, ο κ.Τσίπρας συνεχίζει να έχει αδυναμία στους "μπλαμπλάδες". Αυτό το αδιέξοδο ζούμε εδώ και έξι μήνες. "Πολύ λάδι και από τηγανίτα τίποτα" που λέει κι ο λαός μας. Η χώρα μετά τη συμφωνία με τους εταίρους μας χρειαζόταν μια αποφασισμένη σφιχτή ομάδα που γνωρίζει τα προβλήματα και δίνει λύσεις. Αντί γι' αυτό, ο πρωθυπουργός επέλεξε πάλι μετριότητες. Κομματικούς υπαλλήλους, λαϊκιστές και βουλευτές που μέχρι χθες απειλούσαν ότι θα τον καταψηφίσουν. Δεν θα έρθει όμως έτσι η ανάκαμψη, Αλέξη»...

Αλλά κι από νωρίτερα ακόμα, το Ποτάμι σε σχόλιό του, έψεγε τον πρωθυπουργό ότι «η οικογενειακή φωτογραφία της νέας κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αποτυπώνει με τον πιο κραυγαλέο τρόπο την ατολμία του κ. Τσίπρα να προχωρήσει στις μεγάλες τομές που επιζητά η κοινωνία. Αντί για νέα κυβέρνηση βλέπουμε ανακύκλωση στελεχών του κομματικού σωλήνα, αγωνιστών των τηλεοπτικών πάνελ και εσωτερικές διευθετήσεις με ισχυρές δόσεις κωμωδίας. Η αυτονόητη αντικατάσταση εκείνων που δεν στήριξαν τις επιλογές του πρωθυπουργού δεν συνιστά τομή.Δυστυχώς, η χώρα στην πιο κρίσιμη στιγμή προχωράει με μια αδύναμη κυβέρνηση, κατώτερη των περιστάσεων».

ΠΑΣΟΚ
Θέλουν να γίνουν «τρίτος πόλος»

Οριοθέτηση του «χώρου» του επιχειρεί το ΠΑΣΟΚ, απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα επιστροφής στελεχών και ψηφοφόρων στο κόμμα, όπως καταγράφηκε στην ομιλία της προέδρου του κόμματος, Φώφης Γεννηματά, στη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ την Κυριακή.

Οπως είπε, το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη προχωρούν στη δημιουργία προϋποθέσεων για την ανάδειξη ενός «Τρίτου Πόλου»,«με αυτόνομο λόγο, με αυτοδύναμη στρατηγική, με αυτοδύναμο ρόλο», ο οποίος θα αυτοπροσδιορίζεται στον «ζωτικό χώρο ενός Πατριωτικού και Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Προοδευτικού Ρεύματος με αναφορές στον Δημοκρατικό Σοσιαλισμό, την Κεντρο-Αριστερά και τη Ριζοσπαστική Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία».

Η ίδια υποστήριξε πως η συμβίωση με τη ΝΔ στις κυβερνήσεις Παπαδήμου και Σαμαρά ήταν «για εθνικούς μόνο λόγους», σημείωσε ότι το μέλλον δεν βρίσκεται «στη δεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό» και είπε ότι το ΠΑΣΟΚ «δεν θα γίνει ουρά κανενός κόμματος», δεν αποτελεί «συμπληρωματική δύναμη» ούτε «πρόκειται πια να δώσει πολιτικό άλλοθι ούτε λευκή επιταγή σε καθηλωμένα και παράταιρα κυβερνητικά σχήματα».

Σε αυτήν τη βάση απηύθυνε «κάλεσμα επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ, συμμετοχής στην προσπάθειά μας προς όλους τους πολίτες, τα στελέχη της Αυτοδιοίκησης, των συνδικάτων, των παραγωγικών φορέων, της κοινωνίας, όλους όσοι προέρχονται από τις τάξεις μας».

Ακόμα, επανέλαβε ότι η στήριξη στην κυβέρνηση για τη διαπραγμάτευση για τη νέα δανειακή συμφωνία δε συνιστά «λευκή επιταγή», και σχολίασε τον πρόσφατο ανασχηματισμό, σημειώνοντας ότι «η αναγκαία αλλά καθυστερημένη αλλαγή των υπουργών που άδειασαν τον πρωθυπουργό, δεν πείθει ότι θέλουν και μπορούν. Εχουμε την εικόνα μιας κυβέρνησης αδύναμης, ανήμπορης και απρόθυμης να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις που ο κ. Τσίπρας ανέλαβε με την υπογραφή του».

«Κλείνοντας» το μάτι στο κεφάλαιο και σε μερίδες του που αισθάνονται μεν ικανοποίηση για την παραμονή στην Ευρωζώνη, αλλά «γκρινιάζουν» καθώς πλήττονται από την εφαρμογή ορισμένων φορολογικών μέτρων, διαβεβαίωσε ότι «παράλληλα με την εφαρμογή της "συμφωνίας" και τα δύσκολα μέτρα της, εμείς ως ΠΑΣΟΚ πρέπει να αναδείξουμε ότι η πορεία μέσα στο ευρώ και στην Ευρώπη συνδέεται άρρηκτα με νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ανάπτυξη, για την παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας. Με στόχους, χρονοδιάγραμμα που θα επιτρέπει τη συνεχή προσπάθεια βελτίωσης και αναθεώρησης των όρων της συμφωνίας».

Σημειωτέον, η ΚΠΕ ανέδειξε ως νέο γραμματέα της τον Στ. Ξεκαλάκη. Εξέλεξαν επίσης το νέο, 13μελές, Πολιτικό Συμβούλιο, τους γραμματείς Τομέων Δράσης, και τα μέλη της Επιτροπής Τήρησης Καταστατικού και Πιστοποίησης του κόμματος.

Στο μεταξύ, καθώς, στα πλαίσια της εξελισσόμενης συνολικότερης διαδικασίας αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού, έκανε την εμφάνισή της μια νέα κίνηση, η «Προοδευτική Ενότητα για το Μέλλον», ως πρωτοβουλία για την κινητοποίηση και συσπείρωση δυνάμεων από τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Πρώτο βήμα της η διοργάνωση «ανοιχτής συζήτησης» την επόμενη Κυριακή. Το κείμενο - πρόσκληση της πρωτοβουλίας υπογράφουν, μεταξύ άλλων, οι Γ. Ραγκούσης, πρώην υπουργός, και Γ. Ντόλιος, πρώην υφυπουργός, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ