Eurokinissi |
Αποψη της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης 12/7/2015, στην οποία αποφασίστηκε η συμφωνία με την Ελλάδα |
Την ίδια ώρα, η Ευρωζώνη και η ΕΕ προσέφεραν στη συγκυβέρνηση ως αντάλλαγμα τη «χρηματοδότηση» - γέφυρα, ύψους 7,13 δισ. ευρώ, με την οποία επικυρώνεται «επί της αρχής» η αντιλαϊκή συμφωνία στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης στις 12 Ιούλη.
Επί της ουσίας, η «επόμενη μέρα» της βαρβαρότητας του κεφαλαίου ξεκινά με τη γεφύρωση της διαδρομής από το δεύτερο στο υπό διαμόρφωση τρίτο στη σειρά μνημόνιο, που αφορά στην περίοδο 2015 - 2018.
Ο πρώτος από τους εφαρμοστικούς νόμους που ήδη ψηφίστηκε και θα ισχύει από αύριο Δευτέρα, προβλέπει απογείωση της φοροληστείας σε βάρος του λαού, πέρα και πάνω από κάθε άλλη προηγούμενη πρόταση, είτε της συγκυβέρνησης είτε της τρόικας.
-- Τα πρόσθετα κρατικά έσοδα, από την απογείωση της φοροληστείας μέσω του ΦΠΑ εκτιμώνται στα 2,4 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ η περαιτέρω συνολική διόγκωση των φόρων σε περίπου 3,2 δισ. ευρώ.
-- Τα ποσά από την αύξηση των εισφορών τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές συντάξεις φτάνουν στα 854 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Αυτήν τη βδομάδα, αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή οι συμπληρωματικές φορολογικές διατάξεις που αφορούν το ξεζούμισμα των φτωχών αγροτών με συντελεστή στο 26% (από 13% σήμερα) και μάλιστα από το πρώτο ευρώ εισοδήματος! Επίσης, ο νέος κώδικας πολιτικής δικονομίας στον οποίο αναμένεται να περιληφθούν διατάξεις διευκόλυνσης των πλειστηριασμών για τα χρέη λαϊκών νοικοκυριών στις τράπεζες, καθώς επίσης και η ενσωμάτωση στο κρατικό δίκαιο της Ελλάδας της κοινοτικής Οδηγίας για την «ανάκαμψη και την εξυγίανση των τραπεζών».
Κάτω από καθεστώς διπλών εγγυήσεων, που διασφαλίζουν τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, «κλείδωσαν», προχτές Παρασκευή, από Γιούρογκρουπ και Εκοφίν οι αποφάσεις για τη χορήγηση προς το ελληνικό κράτος του «δανείου - γέφυρα», τρίμηνης διάρκειας, που προσδιορίστηκε στα 7,13 δισ. ευρώ.
Το δάνειο - «γέφυρα» προς τον EFSM (αποτελεί κοινό ταμείο των 28 κρατών της ΕΕ) θα επιστραφεί το αργότερο εντός τριών μηνών, μόλις εγκριθεί η αποδέσμευση της πρώτης δόσης από το νέο δάνειο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας της Ευρωζώνης (ESM). Οπως είναι σαφές, ούτε οι χρηματοδοτικές υποχρεώσεις του Αυγούστου θα μπορέσουν να καλυφθούν από το δάνειο του ESM, γι' αυτό είναι πιθανό να επιστρατευθεί εκ νέου ο EFSM ή να βρεθεί κάποια άλλη «λύση». Τον επόμενο μήνα, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να καλύψει δάνεια ύψους 5 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, ως ενέχυρα για την προστασία των δανειστών θα αξιοποιηθούν:
-- Οι εγγυήσεις που χορηγεί στα κράτη - μέλη της, ο προϋπολογισμός της ίδιας της ΕΕ. Σε περίπτωση μη αποπληρωμής του δανείου, υπάρχει η δυνατότητα παρακράτησης μελλοντικών μεταβιβάσεων προς το ελληνικό κράτος, προκειμένου να ανακτηθεί το δάνειο.
-- Πρόσθετο ενέχυρο είναι τα κέρδη από τα «ακούρευτα» ελληνικά κρατικά ομόλογα που διακρατούνται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης.
Εξίσου αποκαλυπτικές είναι οι ανακοινώσεις του χρηματοδοτικού μηχανισμού στήριξης της Ευρωζώνης. Ο ΕSM, σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση - «γέφυρα» τονίζει:
Σχετικά με την αντιλαϊκή συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι αυτή «συνιστά την τελευταία προσπάθεια ανάκαμψης και ανάταξης της ελληνικής οικονομίας». Μάλιστα, οι βιομήχανοι εστιάζουν στη λεγόμενη, από τους ίδιους, «εθνική ανάγκη» για την «ταχεία και αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων», ανεξάρτητα από το «βραχυπρόθεσμο κόστος» που αυτή θα προκαλέσει, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν, αναφερόμενοι στα ειδικά συμφέροντα των ιδίων και άλλων τμημάτων του εγχώριου κεφαλαίου.
Την ίδια ώρα, ο ΣΕΒ διατυπώνει προβληματισμούς γύρω από την υπό διαμόρφωση στην ελληνική αγορά ακτοπλοΐας. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι σχετικές συστάσεις που περιλαμβάνονται στις «εργαλειοθήκες» του ΟΟΣΑ χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις. Στα ανοιχτά και υπό διευθέτηση ζητήματα, όπως αυτά καταγράφονται από τον ΟΟΣΑ, βρίσκονται:
-- Τα υποχρεωτικά δρομολόγια της ακτοπλοΐας για 10 μήνες και με συχνότητα κάθε βδομάδα.
-- Ο τρόπος κατανομής των δρομολογίων.
-- Οι συνθέσεις του πληρώματος και η γνώση της ελληνικής γλώσσας.
Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι δρομολογούνται νέες σαρωτικές αντεργατικές ανατροπές, παραπέρα υποβάθμιση των υπηρεσιών για τους κατοίκους των νησιών και αυτό ανεξάρτητα από την έκβαση των μονοπωλιακών ανταγωνισμών αλλά και των επιχειρηματικών συμφωνιών και συμπράξεων, για τον έλεγχο της επιχειρηματικής πίτας και βέβαια της απόσπασης των κερδών. Σε αυτό το πλαίσιο, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πιάνεται, για μια ακόμη φορά, στα «πράσα» να διαβουλεύεται με τους «εταίρους» και δανειστές, όχι μόνο για τα γενικά αλλά και για τα επιμέρους συμφέροντα των μονοπωλίων και τμημάτων του κεφαλαίου.
Να υπενθυμίσουμε εν προκειμένω τα παζάρια που είχαν προηγηθεί (και που βέβαια θα συνεχιστούν και την «επόμενη μέρα»), γύρω από το καθεστώς φορολόγησης των Ελλήνων εφοπλιστών της ποντοπόρου ναυτιλίας, με τη γερμανική κυβέρνηση και άλλους να βάζουν στο τραπέζι την αύξηση της φορολογίας. Και βέβαια, ούτε η συγκυβέρνηση ούτε οι δανειστές έχουν «καούρα» για τα λαϊκά στρώματα. Τα παζάρια τους αφορούν τα συμφέροντα και τις επιχειρηματικές «κολεγιές» του κεφαλαίου, σε συνδυασμό βέβαια με τη συμφωνία τους για το τρίτο στη σειρά μνημόνιο και την ομοβροντία των αντιλαϊκών μέτρων, αλλά και τους διεθνείς ανταγωνισμούς, όπως ανάμεσα στους Γερμανούς και τους Ελληνες εφοπλιστές.
Απόλυτα χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο ΣΕΒ ζητά διευκρινίσεις σχετικά με τους διαχωρισμούς του ΟΟΣΑ σε ό,τι αφορά, από τη μια πλευρά, τα «εμπόδια στην επιχειρηματικότητα» και, από την άλλη, τα «εμπόδια στον ανταγωνισμό». Σε αυτό το πλαίσιο, οι βιομήχανοι του ΣΕΒ παρατηρούν ότι ο ΟΟΣΑ δεν καταγράφει στις λίστες του τα «οριζόντια εμπόδια στον ανταγωνισμό». Σε αυτά, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, εντάσσονται ζητήματα όπως, το κόστος της Ενέργειας, η χρηματοπιστωτική ασφυξία και η περιβαλλοντική αδειοδότηση. Πρόκειται, δηλαδή, για τα ζητήματα που σηκώνουν οι Ελληνες βιομήχανοι, προκειμένου να ανακάμψει η ανταγωνιστικότητά τους, την «επόμενη μέρα».
Την ίδια ώρα, στις λίστες του ΟΟΣΑ, επί των οποίων διαβουλεύεται και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, βρίθουν από κατευθύνσεις για την άρση των λεγόμενων «εμποδίων στην επιχειρηματικότητα». Αυτά, με τη σειρά τους, διαμορφώνουν το πλαίσιο για τη διευκόλυνση της εισόδου νέων «παικτών», πάντα με άξονα τη συγκέντρωση της επιχειρηματικής πίτας και των κερδών.
Ανάμεσα σε άλλα, η αντιλαϊκή συμφωνία της συγκυβέρνησης στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης προβλέπει και τα παρακάτω:
Τη λειτουργία των καταστημάτων λιανικής τις Κυριακές (είτε δοκιμαστικά σε ορισμένες περιοχές είτε σε ολόκληρη τη χώρα, από τις 11 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ).
Φαρμακεία: Κατάργηση περιορισμών στο ιδιοκτησιακό καθεστώς και δυνατότητα λειτουργίας πέρα από το ωράριο εφημερίας.
Εκπτώσεις και προσφορές: Ελεύθερη επιλογή της περιόδου των εκπτώσεων κ.ά.
Αρτοποιεία: Κατάργηση των διακρίσεων ανάμεσα σε αρτοποιεία και αρτοπωλεία, με αντίστοιχες προβλέψεις για την αδειοδότηση.
Γάλα: Καθορισμός της ημερομηνία λήξης με βάση τους «κανόνες υγιεινής» και όχι με νόμο.
Τα παραπάνω αποτελούν, «συστάσεις» και «εκκρεμότητες», από την προηγούμενη περίοδο, που θα επανέλθουν στο επόμενο διάστημα με τη μορφή των «προαπαιτούμενων» μέτρων. Αλλά ανοίγουν το δρόμο της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου στους αντίστοιχους τομείς, στο εμπόριο, στις υπηρεσίες κ.λπ., δηλαδή η ενίσχυση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Σε επόμενη φάση, προβλέπεται όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην αντιλαϊκή συμφωνία το άνοιγμα των μακροοικονομικώς κρίσιμων κλειστών επαγγελμάτων (π.χ. μεταφορές με οχηματαγωγά), καθώς και οι προαπαιτούμενες δράσεις για τη μεταποίηση. Και εδώ ενισχύονται οι μεγάλοι όμιλοι.
Παράλληλα, σε συμφωνία με τους θεσμούς, θα προχωρήσουν:
Ολ' αυτά μειώνουν την τιμή της εργατικής δύναμης ενισχύοντας την κερδοφορία.
Θα προχωρήσουν επίσης σε:
Ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.
Μέτρα για την εμπροσθοβαρή και αποτελεσματική απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων άνω των 35 δισ. ευρώ έως το 2020 που θα στηρίξουν την ελληνική οικονομία, ανακοίνωσε χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ως έκτακτο μέτρο, για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων από το προηγούμενο ΕΣΠΑ (2007 - 2013), προτείνεται πρόωρη εκταμίευση του τελευταίου 5% καθώς και η εφαρμογή 100% ποσοστού συγχρηματοδότησης από την πλευρά της ΕΕ, δηλαδή χωρίς τη συμμετοχή πόρων από τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό.
Οπως ανέφερε η Επίτροπος, αρμόδια για θέματα περιφερειακής πολιτικής, Κ. Κρέτσου, «οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της Ζώνης του ευρώ είναι απολύτως αναγκαίες για την ανάπτυξη και την απασχόληση, αλλά πρέπει να συνοδεύονται από φιλόδοξες επενδύσεις». Και βέβαια πρόκειται για κεφάλαια, που αφορούν στις επενδύσεις των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων. Παράλληλα, το νέο ΕΣΠΑ περιλαμβάνει, για πρώτη φορά, και την αποκαλούμενη ρήτρα της «αιρεσιμότητας». Αυτό σημαίνει ότι οι εκταμιεύσεις για την εκτέλεση των έργων έχουν ως όρο και προϋπόθεση τη «συμμόρφωση» με τις υποδείξεις της Κομισιόν στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου και βέβαια των μέτρων της «ενισχυμένης δημοσιονομικής εποπτείας», που ισχύουν σε ολόκληρη την ΕΕ.
Στο αστρονομικό ύψος των 50 δισ. ευρώ φτάνει το απόθεμα της κρατικής περιουσίας που θα περάσει στο νέο, υπό διαμόρφωση, «ανεξάρτητο» Ταμείο, προκειμένου στη συνέχεια να δοθούν σε μονοπώλια και ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους. Αποκαλυπτικές ως προς τους φανερούς και κρυφούς σχεδιασμούς της συγκυβέρνησης, των δανειστών και του κεφαλαίου είναι οι δηλώσεις από τον επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με τον οποίο:
Ο στόχος για τα 50 δισ. ευρώ είναι «ρεαλιστικός», καθώς τα προς ιδιωτικοποίηση κρατικά περιουσιακά στοιχεία θα εκτιμηθούν και θα πωληθούν σε χρονική περίοδο που θα ξεπερνά τα 3 χρόνια. Αποκαλύπτεται, δηλαδή, το γεγονός ότι ο τρέχων σχεδιασμός ξεπερνά σε διάρκεια το υπό διαμόρφωση (τριετές) μνημόνιο.
«Δεν πρόκειται για ξεπούλημα, οι ιδιωτικοποιήσεις θα επιδιωχθούν με βραδύ ρυθμό, ώστε να εξασφαλιστεί η επίτευξη καλύτερων αποδόσεων», τόνισε. Δηλαδή, ο ρυθμός εφαρμογής τους θα συνδυάζεται με το ενδιαφέρον των μονοπωλίων και την άνοδο του τιμήματος των ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο θα ανεβαίνει μαζί με τους όποιους ρυθμούς καπιταλιστικής ανάκαμψης, σε συνδυασμό, βέβαια, με την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων του τρίτου μνημονίου.
Σύμφωνα με τον Γ. Ντάισελμπλουμ, οι ιδιωτικοποιήσεις θα δημιουργήσουν έσοδα ικανά για να αποπληρώνεται το ελληνικό κρατικό χρέος, για περίοδο μεγαλύτερη από 20 χρόνια.
Σε αυτό το πλαίσιο, ομολογείται και το γεγονός ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έφτασε στο σημείο να προσφέρει στους δανειστές, ως καταρχήν εγγύηση για τα προσφερόμενα δάνεια, το σύνολο των κεφαλαίων που θα συγκεντρωθούν από το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων.
Στην κυριολεξία, με όχημα το Ταμείο των ιδιωτικοποιήσεων και με τα ποσά που τμηματικά θα συσσωρεύονται σ' αυτό, τα μονοπώλια και οι κυβερνήσεις τους ετοιμάζονται να ενισχύσουν το ιδιωτικό κεφάλαιο με τομείς της οικονομίας κρατικής ιδιοκτησίας. Ολ' αυτά θα λειτουργήσουν ως «κράχτης» και για άλλου είδους επενδυτές, αφού οι ιδιωτικοποιήσεις δίνουν τη δυνατότητα να επενδυθούν λιμνάζοντα κεφάλαια και να κεροδοφορήσουν.
Ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ τόνισε χαρακτηριστικά πως η ελληνική οικονομία «χρειάζεται δραματικά» ξένες επενδύσεις διά μέσου των ιδιωτικοποιήσεων...
«Φως φανάρι» γίνονται τα γεωστρατηγικά διακυβεύματα που συνδέονται και με τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Ελλάδας.
Η ευρωπαϊκή συμφωνία για την Ελλάδα είναι σημαντική για την ασφάλεια της χώρας και των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ, δήλωσε χτες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Οπως χαρακτηριστικά τόνισε, η «Ελλάδα είναι ένας ενεργά εμπλεκόμενος σύμμαχος, ο οποίος αφιέρωσε πάνω από το 2% του ΑΕΠ του στην άμυνα επί πολλά χρόνια και είμαι απολύτως σίγουρος ότι θα παραμείνει ένας ενεργά εμπλεκόμενος σύμμαχος».
Επιπλέον, «κλείνοντας το μάτι» στις ελληνικές κυβερνήσεις, δήλωσε πεισμένος πως παρά το πρόγραμμα εξοικονόμησης χρημάτων που συμφωνήθηκε με τους πιστωτές, η Ελλάδα «θα συνεχίσει να επενδύει στην άμυνα στο μέλλον». Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρέτισε την αντιλαϊκή συμφωνία, λέγοντας ότι «είναι σημαντική για την ελληνική οικονομία, αλλά και για το σύνολο της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζ. Λιου, χαιρέτισε τη συμφωνία, λέγοντας ότι είναι «προς το συμφέρον της Ελλάδας, της Ευρώπης και της παγκόσμιας οικονομίας», ενώ επανέλαβε πως θα απαιτήσουν να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις απ' όλα τα μέρη και απομένουν να γίνουν πολλά.
Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζ. Ράις, επιβεβαίωσε την ετοιμότητα του Ταμείου να «συνεργαστεί με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους εταίρους, για να βοηθήσει σε αυτή τη σημαντική προσπάθεια».
KEIMENA: Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ